LUTOWE Mamusie 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Babulka, myśle, ze rozmowa z terapeutka to dobry pomysł.
Spróbuj skierować myślenie, na pozytywne myślenie. Teraz jest druga ciąża i drugi poród i karty rozdane są na nowo.
Nie mamy na wszystko wpływu, tylko trwanie w lekach nic nam nie da. Powodzenia ✊Babulka lubi tę wiadomość
25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
Dziewczyny ja mam dzisiaj jakieś uderzenia gorąca, przyspieszone tętno, musiałam wstać z kanapy, bo nie mogłam z tego wszystkiego nawet leżeć. Chodzę w krótkim rękawku, skarpetki zdjęłam, a mąż w bluzie i pod kocem 🧐 Ból pleców wraca… jakiś kryzys chyba 😏
Mamuśki jak u Was? Poczytałam dzisiaj trochę Hafiji, zaufaj poloznej. Co przystępniejsze to podrzucam mężowi, żeby tez czytał i z nim rozmawiam. Boje się, że nieco go przytłoczy poporodowa rzeczywistość. A może i nas oboje. A może przesadzam… -
U mnie troche lepiej, teściowa przyjechala pomoc, mysle ze poczatki sa zawsze trudne zwlaszcza jak dowalą hormony...ciągła nauka i cierpliwość, dzień u mnie jest ok gorzej z nockami ale rozumiem ze dla takiej kruszyny noc to mpze byc wyzwanie, wiec dosypiamy w dzien i tak to wygląda
a z formalnosci udalo mi sie juz dostac akt urodzenia a zalatwialam przez internet i profil zaufany
kurczak lubi tę wiadomość
-
Kurczak u mnie dzisiaj to samo. Tętno ponad 100 … fatalny mam dzień, a noc nie była lepsza wcale.
Przeglądałam tez te profile, mam mieszane uczucia, bardzo chciałabym karmić piersią, ale nie chciałabym z tego robić az takiej „ideologii”. Jutro mam szkole rodzenia ( tak, wiem, szybko 😂 ), ale dzwoniła dzisiaj do mnie położna, ze po zajęciach umowi się ze mną na zajęcia o karmieniu, bo z grupa mogą już nie zdążyć 🫣 Mam nadzieje, ze mi pomogą.
Ariane super, ze lepiej i ze masz wsparcie ❤️ Dawaj jakaś fotkę młodej 😍Ariane, kurczak lubią tę wiadomość
Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
Myślę że ten pierwszy miesiąc może to będzie pomiesznie dnia z nocą dla wszystkich domowników.. po aktualnej aktywności Synka nie widzę roznic w ruchliwości dziennej i nocnej...najtrudniej będzie w takim zaburzonym rytmie zaopiekować się starsza Córka, bo Ona jednak już ładnie śpi w nocy, a w dzien oczekuje pełnej dyspozycji rodziców...Ale przez miesiąc będziemy we czworo, wiec liczę na to ze ogarniemy...
-
to moja małaa co do kp to prawda, nie można sie dać zwariować, ja miałam rady aby przystawiać co godzinę do piersi...nie wiem kiedy znalazłabym chwilę na sen, odciągam ile się da ale niewiele tego jest no i cóż reszta na mm
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2023, 22:27
Babulka, kurczak, Isisi, Sansivieria lubią tę wiadomość
-
Ariane cudowna 😍 I jakie włoski 🥰
Ja karmiłam dziecko ponad rok i teraz też mam w planach ale żadnej ideologii w tym nie widziałam i nie widzę. Ot dziecko coś jeść musi i albo to będzie cycek albo butla, innej opcji nie ma przez pierwszy rok 😆
No jasne, przystawiac co godzine i to pewnie na 20 min a potem odbic, ululac, przewinac i co tam jeszcze. Może by Ci zostało 2 min, żeby się wysikać 😅
A co do odnalezienia się w nowej rzeczywistości to ja nie mam złudzeń, że to przyjdzie jakoś łagodnie. Na bank będzie ciężko i na nic innego się nie szykuję 😉
Mi tak radziła położna teraz żebym pamiętała, żeby się zdrzemnąć w dzień jak dziecko będzie spało. Jasne, a trzylatkę będzie pająk ze ściany pilnował 👌😂 Takie rady to tylko osłabiają człowieka.Ariane, kurczak lubią tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Ja tez nie widzę ideologii w karmieniu, choć uważam, ze to naprawdę super sprawa i bardzo wygodne (przynajmniej dla mnie). Ja karmiłam 2 lata, teraz chciałabym podobnie. Początki są trudne jak cholera, a bolących cycków nie zapomnę i już mi słabo na sama myśl. No i moja Mała przez pierwsze 3-4 miesiące zgłaszała się co godzinę 🙈. Wiadomo, ze na początku te karmienia trwają długo, ale z czasem coraz krócej. Teraz jakoś nie umiem sobie wyobrazić, ze tu Starsza coś chce a ja wiecznie karmie, No ale zobaczymy jak będzie.
Ariane, rób tak, żebyś czuła komfort psychiczny, bo szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko 😉.
PozdrawiamAriane, kurczak lubią tę wiadomość
25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
Dziewczyny chodzi mi o te profile, jak na którymś z nich doszłam do etapu wykorzystywania mleka do codziennego gotowania, by się nie zmarnowało, to dałam sobie spokój. Chodzi mi właśnie o to, ze mleko i karmienie to czynność, która ma zaspokoić potrzeby dziecka i już. Ja sobie duża krzywdę zrobiłam nastawiając się wyłącznie ja KP przy córce, która cycka nie ciągnęła. Cudowalam z odciąganiem i wyłam, ze ze mnie matka straszna skoro nie umiem. Teraz jestem nastawiona na KP, ale jeśli będą trudności będzie MM i nie będę z tego robić dramatu.
Ariane malutka jest cudowna !! ❤️Ariane, kurczak lubią tę wiadomość
Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
Ja jednak polecam jeśli dziecko nie potrafi ssać piersi skonsultować się z neurologopeda. Bo można odstawić dziecko, nie ma czasem sensu się męczyć, ale problem w jamie ustnej zostanie i może się sam nie rozwiązać. A przy wczesnej interwencji można sobie oszczędzić męczarni z terapiami jak dzieciak już stawia czynny opór 😅2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Calanthea wrote:Dziewczyny chodzi mi o te profile, jak na którymś z nich doszłam do etapu wykorzystywania mleka do codziennego gotowania, by się nie zmarnowało, to dałam sobie spokój. Chodzi mi właśnie o to, ze mleko i karmienie to czynność, która ma zaspokoić potrzeby dziecka i już. Ja sobie duża krzywdę zrobiłam nastawiając się wyłącznie ja KP przy córce, która cycka nie ciągnęła. Cudowalam z odciąganiem i wyłam, ze ze mnie matka straszna skoro nie umiem. Teraz jestem nastawiona na KP, ale jeśli będą trudności będzie MM i nie będę z tego robić dramatu.
Ariane malutka jest cudowna !! ❤️
Dzieki dziewczyny, dokladnie tak samo podchodzę, kp jest wygodniejsze jak wszystko działa, ale jak są schody no to ciężko bez mm, ja mam wrazenie ze odstawienie jej w pierwszych dobach, przy krwawieniu z sutków aby sie zagoiły, spowodowało wyhamowanie więc co mi sie uda uciułać to daję ale większość na mm, rzadziej robi kupkę po tym mm ale podobno to normalne
-
Babulka wrote:Ja jednak polecam jeśli dziecko nie potrafi ssać piersi skonsultować się z neurologopeda. Bo można odstawić dziecko, nie ma czasem sensu się męczyć, ale problem w jamie ustnej zostanie i może się sam nie rozwiązać. A przy wczesnej interwencji można sobie oszczędzić męczarni z terapiami jak dzieciak już stawia czynny opór 😅
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2023, 09:08
Babulka, kurczak lubią tę wiadomość
Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
Calanthea, No niektórzy odciągają pokarm i maja nadmiar to potem można wykorzystać 😜. Ja nie odciągalam, bo jestem leniwa, choć przez długi czas byłam uwiązana, bo Młoda na wieczór Piła.
Ale nie ma co psychiki męczyć jak się nie udaje.
No i każdy dzień karmienia to już dużo, bo jednak w mleku są przeciwciała. Jest fajny filmik na youtubie komety o długim karmieniu, bez ideologii, ale wymienia korzyści. Dla mnie to naprawdę było bardzo odkrywcze.25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
Calanthea wrote:U nas się okazało, ze córka miała podśluzówkowy rozszczep podniebienia, nie było opcji, żeby zassała cycka, ale wyszło to tak naprawdę po latach, bo tego rodzaju wady nie są widoczne i wychodzą tylko pod kamerka wprowadzona w nosek. Dlatego teraz będę dla siebie dużo łagodniejsza
A pierwszy objaw to była właśnie nieumiejętność ssania.
Inna znajoma podcinala wedzidelko chociaz nie bylo wcale ekstremalnie krotkie i też potem przynajmniej nie miala problemu przy rozszerzaniu diety. A od cycka i tak odstawila, więc to nie jest jakiś mus, żeby kp
Ja też nie zamierzam się już katować tym razem2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Mamy podobne podejście! Próbować będziemy, poprosimy o pomoc jak będzie trzeba, ale nic na siłę. Zobaczymy też jak ja jako mama się w tym odnajdę, to nowość. Choć jestem świadoma dobroci i bliskości, wynikającej z KP, więc z pewnością podejmiemy rękawice.
Ariane młoda boska 😍Ariane lubi tę wiadomość
-
Babulka rzadki i taki z którym tak naprawdę nic nie zrobisz, bo ja z racji zawodu córcię zaraz sprawdzałam u koleżanek z pracy: logopedy, neurologopedy i fizjo. Problem wyszedł jak zaczęła mówić i to dopiero pelnymi zdaniami i wtedy właśnie koleżanka logopedka zwróciła uwagę, potwierdziliśmy u laryngologa, ale tego rodzaju wady są tak małe, ze z tym się nic zupełnie nie robi. Chodziła przez rok do logopedy i jest Ok, ale co ciekawe wszystkie smoczki które przypominały sutek jej nie odpowiadały i z nich poć nie umiała, musiała mieć ten taki spłaszczony i z większa dziurka, zanim znaleźliśmy odpowiedni to minęło sporo czasu i nerwow. Ja uważam, ze po porodzie wizyta u logopedy i fizjo to taki must have.
Kinia ja szanuje i to bardzo, ale pasta z awokado z mlekiem matki karmiącej … No nie 😂 ale przemawia do mnie robienie zamrożonych gryzaków z mleka na czas ząbkowania
Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
Calanthea, No dla mnie tez to już za duzo 😜. O takich cudach nie słyszałam. Słyszałam, o tym, ze dodają do kaszek, zamiast zwykłego mleka. Mam taka koleżankę, dla której mm to samo zło, ale ja nie z tych. Serio. Sama dawałam mm już w szpitalu, bo sutki miałam zajechane. Ja jestem otwarta na wszystko, co ułatwia matkom życie i daje im żyć.
Mam nadzieje, ze teraz u Was będzie lepiej. Sama mówisz, ze to bardzo rzadko się zdarza ta wada, co u Twojej córki.
Tak dla pocieszenia, to znam mamę 4 chłopców. 2 pierwszych karmila mm, a przy 2 ostatnich udało się kp.25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
Ja bardzo bym chciała kp, o swoich obawach już pisałam, mam nadzieję, że się uda, a jak nie to mm już też kupiłam i postaram się nie robić sobie wyrzutów z tego powodu
Umilając sobie oczekiwanie dorobiłam dziś skarpetunie i taki oto zestawik powstał. 😊
Babulka, Ariane, stokrota, Moniek330, kurczak lubią tę wiadomość
-
Calanthea no właśnie, czasami są takie sytuacje, że nie jesteś w stanie nic zrobić. Nie mamy nad wszystkim kontroli dlatego denerwuje mnie ciśnienie na kp i teksty, że mleko zawsze jest albo, że trzeba szukać dobrej cdl i to rozwiąże problem. To zawsze sprawia, że ciężar odpowiedzialności jest na matce i to matka ma zrobić wszystko, żeby karmić piersią. W imię czego, skoro są mieszanki 🤨
Dla dziecka o wieeeeeele ważniejsza jest zdrowa psychicznie i emocjonalnie mama, niż rodzaj mleka.
Potem każdy problem typu częste chorowanie dziecka czy jakieś alergie są zwalane na sposób karmienia a zazwyczaj to ma guzik wspólnego z rzeczywistością.
A co do kaszek właśnie się zorientowalam ze nigdy nie dalam dziecku kaszki takiej typowej niemowlęcej 😆 Nie wliczając tych z Helpy.
Akataa cuda tworzysz 😍Ariane, Akataa, kurczak lubią tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska