X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 02:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczak współczuję, ta żółtaczka potrafi nerwów napsuć. Może masz możliwość odciągać trochę pokarmu i Małą dokarmiać? Nam to bardzo pomogło na początku walki o każdy gram na wadze. Na brzuszek spróbuj może masażu, któraś z dziewczyn wrzucała tutaj - https://youtu.be/HF8qsOO3Lug, jak masowałam po kąpieli, to kupa poszła na przewijak (przy przyginaniu nóżek). 😉 Trzymam kciuki, żeby udało się Małej ulżyć, a Tobie nie zwariować, na pewno będzie lepiej, trzeba tylko przeżyć te kryzysowe sytuacje. Trzymaj się!

kurczak lubi tę wiadomość

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 06:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Kinia, kapturki. Dlatego ten neurologopeda. Ale mimo ze prywatnie to terminy polecana lekarka ma na kwiecień! Także czekamy na jeszcze jeden namiar, bo do kwietnia to zwariujemy. Możliwe, ze Mała ma za małe napięcie czy za słabe mięśnie i dolna warga nie jest w stanie utrzymać brodawki. Ona pięknie ssie piers, ale szybko puszcza i się denerwuje.

Dokarmialiśmy butla, moim pokarmem, ale moim zdaniem miała w te dni problemu z brzuchem, łykała powietrze? Może jeszcze zmienimy butelkę, choć już zmienialiśmy z polecenia CDL.

Będziemy cieplej ubierać, macie rację to jej tez może pomóc. Mąż może przedłuży urlop… Wagę urodzeniową ma 3220g, zaczęła nam ładnie przybierać doszla do 3380 i wczoraj 3350. Ta sama waga… Znów codzienne ważenia, a to kurde czasem więcej ulewań czy kup i już inny wynik 😒

202302176752.png
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 06:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa No właśnie wczoraj cisneliśmy masaże, na brzuszku leżała i dupa. Dziś rano słyszałam, że coś „montuje”, ale w pampersie niewielka ilość kupy 😏 chociaż nocka ładna, co prawda do pierwszego karmienia leżała na mnie 🫠 Potem już obok i właśnie jemy, będziemy się ważyć…

Na szczęście ja to chyba bardziej przeżywam niż moje dziecko - przynajmniej mam taka nadzieje. Chociaż spinała się wczoraj strasznie. Ale chociaż śpi. Chciałabym tylko żeby już była na dobrych torach, żeby się nas już nie czepiali… 🥹 Ale No wiem, że to dla jej dobra 🥹

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2023, 06:34

202302176752.png
  • Pomarańcza Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 06:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczak, mam nadzieję że drugi polecany lekarz będzie miał szybszy termin i że zaraz uporacie się z problemami...

Luźne starania od 12.2019
    Metformina ,Letrox, pueria uno, i 🐧
    Grudzień '21 10+5tc/8tc Gosia 💔

25.05.22 ⏸️ 271mlU/ml 13dpo, 666mlU/ml 15dpo
    age.png
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny! Chociaż w nocy ładnie spała. W dzień widać, że wybudzają ją czy wzdęcia czy ulewania… Podczas przewijania włączam jej…suszarkę, jest jej cieplej i szum uspokaja chyba, bo nie płacze 😳

No nic. Damy radę! Miłego dnia i dzięki za wsparcie 😘

202302176752.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z takim Maluszkiem to każdy dzień może przynieść rewolucję na plus, więc Kurczak tego Wam życzę, dzień, dwa i zobaczysz różnice, Corcia się wzmocni i łatwiej będzie szło i karmienie i pokonanie żółtaczki. Ciepło dla takich noworodków jest bardzo ważne, ja widzę pp moim, że jak Go dobrze otulę na noc to lepiej śpi, a jak w dzień tylko kocykiem przykryje to szybciej się budzi.

age.png
    age.png
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczak, No to oby drugi logopeda miał szybszy termin. Wiesz, nasze dzieci nie znają tych wszystkich tabelek, idą swoim tempem. Mała napewno podgoni.

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczak może ta babka da sie uprosic na wczesniejszy termin? Często dla maluszków się zgadzaja, bo wiadomo starsze dziecko poczeka 2 mce a dla makuszka to przepaść.

A pediatra zalecila codzienne wazenie? Bo tak jak piszesz to nie ma konpletnie sensu. Wysika sie i juz masz za maly orzyrost. A ty bedziesz cala w nerwach i to odbije sie na dziecku. Mialam ten problem ze starsza ze sle przybierała i kazali mi ja wazyc codziennie to potem jak poszlam juz do specjalisty i do szpitala z czyme innym to wysmiali ten pomysl. Kazali raz na tydzien ważyć. Poza tym dziecko moze jednego dnia orzybrac wiecej innego mniej wiec istotna jest jakas średnia.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka No dokładnie! Kuzynka lekarka też mi tak mówiła, położna już też doradziła 2x w tyg. Więcej uleje, albo więcej kup i już jest spadek.. Więc niepotrzebne nakręcanie się. No ale chce to będę ważyć… Tylko w środku spokój zachować. Dziś 3420, czyli 70 g więcej niż wczoraj. No ale od wczoraj nie ma kupy, a i ulewania mniej 🫣🫣🫣 Pierdolca można dostać 🤪

Dziś wisi na cycku, wiec podanie kropelek „przed lub po” zawsze będzie „w trakcie” 😂😂😂 Zrobiliśmy masaże, to kręcenie bioderkami, jak nam pokazali i pięknie poszły gazy. Ale kupka dalej siedzi. Zobaczymy 🥹

202302176752.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja dostawałam pierdolca dosłownie. U nas tez noc pod znakiem zatrzymanej kupy, ledwo na oczy widzę. Jeszcze jest mąż to potem dospalam do 9 ale od poniedziałku już będę musiała wstawać do starszej rano 🥴

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczak, ja przy pierwszej circe tez początki miałam trudne. Miałam na początku mało mleka i mała słabo przybierała. I właśnie to ważenie codziennie mnie tylko dolowalo. Wiec nawet jak będzie jeden dzień mniej to przymrużeniem oko i kieruj się tygodniowa waga.

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Pomarańcza Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj miałam wizytę nowej położnej, wszystko ok, mały u mnie przybiera aż nadto 😅 i nie muszę wybudzać, w końcu! Bo pediatra jeszcze kazała, ale tak młody przybrał, że już położna mówiła że nie ma sensu, zwłaszcza, że chyba zaczęły się kolki, mówi że przejedzenie może być przyczyną. Zobaczymy, ale cieszę się jak głupia że będę mogła spać dopóki mnie nie obudzi, bo często te 30-60minut więcej bym mogła spać, a tu budzik.

Mam pytanie, kiedy wiecie że trzeba już zmienić pampersy na większe? 😅

Luźne starania od 12.2019
    Metformina ,Letrox, pueria uno, i 🐧
    Grudzień '21 10+5tc/8tc Gosia 💔

25.05.22 ⏸️ 271mlU/ml 13dpo, 666mlU/ml 15dpo
    age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańcza spij zanim sie zacznie skok jakis albo zabkowanie 😂

Mi tak obydwie dzis daly do wiwatu, ze właśnie juz scrolluje neta na dobranoc 🙈 Ale wiekszosc dnia starsza tak sie troszczyla o mlodsza, ktora właśnie chyba wchodzi w skok, grala jej na cymbalkach, czytala ksiazeczke, śpiewała no cudo 😭 A na wieczór dały popis, że się nie zdziwie jak zaraz policja zapuka 🙈

My już używamy dwójek, zmieniam rozmiar jak zaczynaja przeciekac albo gora wylatuje. Albo jak widac ze juz sie zle zapinaja. My jeszcze wietrzymy pępek wiec tez slabo te pieluchy leżą.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• kinga1185 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańcza, jak będą za ciasne. Będziesz widzieć jak rzepy będzie już ciężko dopiąć 😉 i będzie za mało pieluszki.

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 10 marca 2023, 03:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka z ta policja to i do mnie mogli wpaść 😝 Młoda zrobiła nareszcie kupę, ale radość 🥰 Ale była strasznie niespokojna i nie mogliśmy jej uśpić 🥹 Przez co pozdrawiam z pierwszego nocnego karmienia dziś, dopiero.

Pomarańcza tez się nad tym zastanawiałam..

Babulka lubi tę wiadomość

202302176752.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 10 marca 2023, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boże Dziewczyby, u nas dzis 3 godziny w nocy bez spania, od północy do 3 po prostu nie spal, patrzył, płakał na zmianę. Zjadł w między czasie drugi raz to wszystko zwymiotował na mnie i na siebie wiec obydwoje do przebrania byliśmy. Jakiś koszmar. Później wstał o 5, usnal o 6 i wstał o 8. Ile było w tym moich godzin spania? Moze 4 za całą noc licząc od 20 gdy został w sypialni a jak zaczelam usypiac Satrsza..juz fizycznie czyje wyczerpanie z powodu braku snu, rece mi się trzęsą, w głowie szumi i się kręci, nerwy wiszą na włosku..

Mam pytanie do Was czy Wasze Maluchy teraz gorzej jedzą z piersi? Bo od jakichś 3 dni Mały steka, pręży się, raz ciągnie x nerwami, raz wypluwa, chce jeść a z buzi się wylewa. Czy to może być związane z tum pierwszym skokiem? Bo do tej pory karmienie nie było problemem.
    I jeszcze jedno pytanie do tych z Was które używają śpiworka do spania na noc: kiedy do niego wkładacie? Czy po karmieniu czy już przed? Czy jak już Dziecko spi czy jak jeszcze nie usnęło?

age.png
    age.png
  • stokrota Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2023, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.

Sansi miałam właśnie się Was pytać o szarpanie się przy piersi. Mój się szarpie i marudzi, pluje, znowu się szarpie i wygina. Dzisiaj z tego wszystkiego odciągałam na śniadanie pokarm aby sprawdzić ile tam mam i czy nie jest to spowodowane pustką w piersiach. odciagnełam po 50ml z każdej piesi. Z butelki zjadł spokojniej to mleczko. Nie wiem... Lenistwo czy co? Ja w śpiworek ubieram przed jedzeniem, żeby jak odpłynie przy jedzonku to już go nie budzić.

Wczoraj sama wybrałam się z moimi chłopakami na rehabilitacje starszaka. 2,5 h chodziłam po korytarz z małym na rękach bo za nic nie dawał się odłożyć do wózka.
    Co prawda bałam się znowu jak nie wiem co bo starszy trochę ma mniej sprawną jedną nogę i czasem nie patrzy gdzie ją stawia. W związku z czym zawsze go podnosiłam wsiadając do metra, żeby nie wpadł w dziurę między pociągiem a peronem a wczoraj musiał dać sobie radę sam bo ja miałam jeszcze wózek. Oczywiście udowodnił mi że przesadzam i jest bardziej samodzielny niż mi się wydaje 😂

Sansivieria, kurczak lubią tę wiadomość

• kurczak Autorytet

Wysłany: 10 marca 2023, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansi mamy podobnie! Naprawdę! Mała skończyła dziś 3 tygodnie, te zachowania podobne, jak u Ciebie. I nocki dotychczas były dość łaskawe, a dziś… Cycek - źle, bez cycka - jeszcze gorzej. Miałam w nocy wrażenie, że już mam puste piersi, bo non stop na cycku i ulewała, ulewała, tak jak mówisz.

Co do spiworka to zakładam po przebraniu w pajacyka. Potem bym ją wybudziła i dupa. A przy piersi zaśnie i jest szansa że się nie wybudzi mimo odbijania. Ale mam wrażenie, ze to odbijanie nic nie pomaga. Bo nieraz ulewa godzinę czy dwie po jedzeniu. Bez sensu.

Stokrotka dzielny starszak 🥰

stokrota lubi tę wiadomość

202302176752.png
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2023, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansi, ja wkładam jak odkładam do łóżeczka, ale u nas póki co tak się da. U Starszaczki ubierałam od razu, bo ja wszystko wybudzalo.

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2023, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dziś znowu było ważenie i pierwsza kąpiel.
    Mały w 3 dni prybral 120g, wiec ulewanie najwidoczniej nic mu nie robi.

Sansivieria, kurczak, stokrota lubią tę wiadomość

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
‹‹ 290 291 292 293 294 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ