X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej Ariane wspolczuje bardzo. :( Mam nadzieję, że nockę będziecie miały spokojną 🥺
    Sansi podziwiam ze w ogóle jakoś to ogarniasz, u nas sytuacja podobna jak u Ciebie z dzieciakami tyle, zet dwie osoby są do ogarniania tego. Naprawdę w pojedynkę to nie wiem jak to zrobić. Raz usypialam starszą z młodszą na cycku i to już była gimnastyka, jeszcze teraz jak się zajmuję dwiema i jednej czytam, druga ulewa ale ciężko ciągle przerywać czytanie, bo to starsze dziecko wiecznie musi na coś czekać i już jej się cierpliwość kończy 🥴 No kosmos.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem Babulka o czym piszesz. Ja tez ciągle muszę Starszej czegoś odmawiac, albo odsuwać w czasie i to jest do bani, okropnie się z tym czuje, a Ona bywa wtedy taka smutna i zawiedziona ze jestem rozbita na milion kawałków, bo się przecież nie rozdwoje. Na dwoje Dzieci powinno być dwoje rodziców, a u mnie to okropnie kuleje i wszyscy na tym cierpimy..

Pomarańcza ja też widzę, że odstępy między drzemkami w dzień są coraz dłuższe. Ale narazie nie ma jak zabawić takiego Malucha, tylko by trzeba ciągle nosić, bujać, sam nie poleży na macie nawet kilku minut.

Dlatego ja też wolę takie trochę starsze dzieci, takie chociaż półtora roku, gdy juz chodzi, jak niedawno któraś z Was pisala. Wiadomo inne są wtedy zajęcia, inne wyzwania, ale już zupełnie inny kontakt z Dzieckiem.

age.png
    age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to się z kolei właśnie obawiam jak ja ich upilnuje jak mala zacznie sie przemieszczac i jesCze pakowac wszystko do buzi 😱 Nie wyobrazam sobie tego w ogóle wsrod zabawek starszej 🤦

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Pomarańcza Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja przybijam piątkę wszystkim co miały trudny dzień. Co raz, że spacer krótki, bo pogoda kiepska to co chwilę na cycu (chyba rekord w przystawianiu dzisiaj) i bym nie narzekała, gdyby znowu płacz się nie załączył 😢 dobrze, że kąpiel przebiegła bezproblemowo, ale tak poza tym to prawie 3 godziny marudzenia-jedzenia-placzu-spania 5 minut. Wydaje mi się że to nie są kołki, bo brzuch nie jest spięty, ale trudno się znosi taki płacz, który tak trudno ukoić...

Luźne starania od 12.2019
    Metformina ,Letrox, pueria uno, i 🐧
    Grudzień '21 10+5tc/8tc Gosia 💔

25.05.22 ⏸️ 271mlU/ml 13dpo, 666mlU/ml 15dpo
    age.png
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzień był Ok, ale wrzask jest taki po kąpieli jakby mu krzywdę ktoś robił. Mam nadzieje, ze dziś pośpiesz dłużej
    😵
    Ariane i jak sytuacja ?

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansi, fajnie, ze masz pomoc mamy. Napewno jest ciut łatwiej nawet ba te krótkie chwile.
    U mnie za 3 tygodnie będzie podobna sytuacja, tylko będę niestety musiała odprowadzać do przedszkola z niemowlakiem. Tata chyba będzie ja odbierał. Zobaczymy jak to będzie. Najgorsze właśnie, ze ta buntowniczka wiele rzeczy robi na przekór (nie chce wejść do auta, potem nie chce z niego wyjść, mama na raczki, itd.).
    Przyznaje, ze ostatnio nie mam cierpliwości do tych jej buntów, bo co człowiek nie powie, to zawsze słyszy nie. Na dzień dzisiejszy to nie wyobrażam sobie spacerów na płac zabaw jak ona taka niepokorna 😞. Ale ogólnie kochana z niej starsza siostra.

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 00:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga moja taka jeet całe życie :) Charakterna jak nie wiem co. Od 3 dni mamy w domu dyskusje o tym dlaczego ona nie może bawić się sznurkiem do nawlekanki (zamiast nawlekac to lata z nim po domu i zaklada sobie na szyję).3 lataa a argumentuje, że kna na to się nie zgadza i koniec, bo to jej własność i mamy jej oddac! Żadne tłumaczenia nie pomagają. Wymaga i komoec bo inaczej będzie zła! I tak ze wszystkim x razy dziennie 😁

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• kurczak Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny! Jesteście wielkie, naprawdę! 😘 Tyle sił z dwójka dzieci… nawet chyba sobie nie wyobrażam 🥹 Dużo spokoju i sił w dniu naszego święta dla Was 🥰

Sansivieria, Ariane, Babulka lubią tę wiadomość

202302176752.png
  • Ariane Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nocka jakoś minęła chociaż trochę tego płaczu poszczepionkowego jeszcze było, na szczęście bez gorączki i oby już się nic nie działo :)
    Lekarz mi polecił emolient (Emotopic) do skóry małej bo jest sucha, miałyście może do czynienia z nim?a może macie jakiś lepszy?
    Wszystkiego najlepszego w dniu naszego święta:)

age.png
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego dobrego dziewczyny!
    Kurczak, tez tak kiedyś myślałam, ze nie wiem jak to ludzie ogarniają z dwójka. Teraz nie wiem jak ogarniają z trójka. Ale człowiek nie ma wyjścia. Ale jak to robią samotne matki to nie mam pojęcia. Ja narazie mam pomoc męża i mamy, ale w końcu tez się skończy. Mam nadzieje, ze upór mojej córki zmaleje trochę. Dziś wybieraliśmy się na terapie i niezły cyrk był. Ona się nie ubierze, nie wsiądzie do auta z mama. Wsiądzie z tata. Ona chce lale. Czasami sobie myśle: ja pietdziu, nie wytrzymam…Mlidy w międzyczasie się obsikał 2 razy, ze musiałam go całego przebierać. oczywiście spóźniliśmy się. Ale teraz sobie siedzę i czekam na nią. Chwilo trwaj 😃.
    Dziewczyny, wiecie, czy trądzik niemowlęcy występuje na nóżkach? Nasz maluszek ma coś na kolankach, jakieś białe krostki po nocce. Zastanawiam się, czy to może nie z przegrzania w nocy. Czekam na info od położnej jeszcze.

kurczak lubi tę wiadomość

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Ariane Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kinga1185 wrote:
    Dziewczyny, wiecie, czy trądzik niemowlęcy występuje na nóżkach? Nasz maluszek ma coś na kolankach, jakieś białe krostki po nocce. Zastanawiam się, czy to może nie z przegrzania w nocy. Czekam na info od położnej jeszcze.

u nas był na buzi i troszkę na dekolcie i pediatra mówiła że powinno minąć za tydzień dwa i minęło faktycznie, na nóżkach nic nie było

age.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ariane wrote:
    u nas był na buzi i troszkę na dekolcie i pediatra mówiła że powinno minąć za tydzień dwa i minęło faktycznie, na nóżkach nic nie było
    Położna mowila dokladnie to samo: buzia i dekolt. Tez u Małego juz ustępuje. Posmarowałam co prawda ta maścią alantan sensitive ale to chyba i tak samo by ustąpiło.

Kinga jak bym czytała o mojej Starszej tak sprzed roku..to mija!

age.png
    age.png
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku dziewczyny jak czytam o przebojach z Waszymi starszymi pociechami, to tak sobie myślę, że chyba poprzestaniemy na jednym dziecku. 😅 Ja nie mam tu nikogo do pomocy, męża w sezonie wiosna-jesień więcej nie ma niż jest, często wyjeżdża w delegacje na tydzień i nie wyobrażam sobie teraz ogarniać dwójki dzieci, w tym jednego zbuntownaego, a drugiego w 100% zależnego ode mnie. Mam nadzieję, że znajdziemy jakieś rozwiązanie, bo od dawna marzę jednak o większej rodzinie (mimo tych rozterek, o których pisałam ostatnio 🤭).

Wczoraj chciałam Wam pisać, że nasze nocki jednak nie są takie złe, to dziś się budził co 2h, a od 1:30 do 3:00 nie chciał spać. 😅 Do tego ma marudne poranki, zrywy płaczu, na które pomaga tylko cycek, albo, uwaga, suszarka do włosów. Serio to magia jakaś, dziś wpadł już w histerię, załączyłam suszarkę, nie minęly 2 min i dziecko śpi. Wieczorem zajmuje to trochę więcej czasu, ale działa zawsze. Położna nam doradziła, że przy bolącym brzuszku można tą suszarką na najniższych obrotach i najniższą temp. (z tych ciepłych oczywiście) podmuchać na brzuszek i to rzeczywiście go rozluźnia. Także wieczorami nie śpię bo suszę dziecko. 😅

Wszystkiego dobrego kobiety w dniu naszego święta! 💐

Babulka, kurczak, Pomarańcza lubią tę wiadomość

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Synek też ma trądzik, położna mówiła, że dotyka on buzi i dekoltu i u nas tak jest. Mówiła też,żeby niczym nie smarować, bo to fizjologia i zniknie samo. Na tułowiu ma jakieś pojedyncze krostki, ale obstawiam, że to raczej potówki.

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga znam te akcje 😂
    Js też nie mam pojęcia jak ktoś ogarnia trójkę małych dzieci. Po prostu mój mózg tego nie jest w stanie przetrawić 😁

Akataa zawsze jest opcja np niani dla starszaka. I pewnie inne rozwiązania. Ja tez będę od poniedziałku z nimi sama do 17:30 codziennie. Do lekarza itp będę tezt musiała jeździć z obiema. Ale wciąż to lepiej niż być samej 24 na dobę z dwójką dzieci.

Byłam dziś u pediatry z tym ulewaniem i dr stwierdzila ze nic niepokojacego sie nie dzieje bo przybiera dobrze (40g/doba ostatnio wyszlo 🤔) jest bardzo aktywna i stam ogólny dobry. Natomiast to co ja w kółko zgłaszałam poloznej a ona bagatelizowala to ropiejace oczko i ten babrzacy sie nadal pepek. Jak nie przejdzie z oczkiem to mam recepte na jakies krople a z pepkiem w piatek idziemy do chirurga. Więc w sumie cieszę się, że poszłam.
    Ale ja i tak od dzisiaj na diecie bez bmk, jeśli to alergia to nie chce żeby się męczyła bez sensu.

Edit: o matko, fotografka mi wyslala zdjecia z sesji do wyboru. Są piękne 😍 jedynym mankamentem jest moj bebzon na nich, to bylo prosto po powrocie ze szpitala i moze jed ak trzeba było bardziej na teraz ta sesje umowic 🤣🤣🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2023, 12:51

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• kinga1185 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka, nie przejmuj się bebzolem, pewnie tylko Ty widzisz 😉.
    My sesje mamy umówiona na niedziele. Nie chce mi się strasznie, ale z ciążowej mamy tez super zdjęcia, wiec fajna to pamiątka 😊.
    Moja Polozna twierdzi, ze póki te krostki to może tez być trądzik i ze już widziała na różnych częściach ciała. Zobaczymy.
    Akata, starszak może chodzic do przedszkola, wiec trochę z tego dnia będzie w pojedynkę 😉.

Babulka lubi tę wiadomość

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja mam dzisiaj kryzys. Nie dość, że mała nie przybrała to jeszcze „spadła z wagi”. Była dziś pediatra na wizycie i trochę mnie to wszystko martwi… Żółtaczka niby schodzi, ale jeszcze jest. Krwiak na głowie się zmniejsza, ale jeszcze jest i ma wpływ na organizm małej. Szybko się wyziębia, wiec chyba muszę ją cieplej ubierać. Do tego ulewa i przy każdym bąku jest trochę kupy. Dziś biedna nie może zrobić kupy normalnej i jest markotna. Dostalismy delicol i espumisan. Do tego konsultacja u neurologopedy…

202302176752.png
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczak, a ile dni ma Twoja Mała? Dobrze pamietam, ze karmicie się przez kapturki? Może to ma wpływ na jej przybieranie? Musisz dokarmiać córkę? Wiem, ze napewno Ci ciężko, ale neurologopeda może coś zaradzi na Wasza sytuacje.
    Zobaczysz, z czasem się ułoży. A żółtaczka tez zejdzie lada dzień. Cieplejsze ubieranie tez pomaga przy żółtaczce, żeby dziecko niepotrzebnie nie traciło energii.
    Słyszałam, ze niektóre położne zalecają zakładanie cienkich czapeczek, dopóki dziecko nie osiągnie wagi urodzeniowej. Spróbuj przez pare dni, może akurat gos pomoże.

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczak wspolczuje nerwow. Ja też doszlam do wniosku ze malej jest za zimno i do spania klade ja w body+pajacyk+cienki spiworek i przestała mi sie co 5 minut wybudzac od tej pory.

A ważona była na tej samej wadze? Ile dni minelo od ostatniego ważenia?

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Ariane Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczak współczuję i trzymaj się, zobaczysz ułoży się, malutka nabierze pewnie wagi jak ta żółtaczka zejdzie, trzymam kciuki żeby to się szybko polepszyło

age.png
‹‹ 289 290 291 292 293 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ