LUTOWE Mamusie 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Babulka wrote:Ja bez moich dzieci sobie życia nie wyobrażam ale nigdy w życiu nikomu nie będę "polecać" macierzyństwa. To powinno być poparte tylko wewnętrzną motywacją. Tak samo jak nigdy nikomu nie wcisne, ze poród właściwie nie boli, mimo że ja już tego bólu nie pamiętam. Ani że macierzyństwo jest łatwe. Niestety jak ktoś jest w ciąży z pierwszym albo dopiero się stara to i tak nie uwierzy 😂
Dokładnie! Lepiej bym tego nie ujęła. I cieszę się, że w mediach społecznościowych coraz więcej normalizacji macierzyństwa. A nie tylko cudowne pokoiki i wymuskane matki w połogu. Gdzie tak jak piszecie, nie pamiętamy kiedy ostatnio włosy czesałyśmy…
Ariane lubi tę wiadomość
-
Eh za długo spokój miałam. Mała mi tak zwymiotowała, że az krzyknęłam ze strachu Lało się z niej na wszystkie strony 😣 temp na czole ma 37,1-37,4 nawet nie wiem bo te termometry bezdotykowe pokazują co chcą2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Babulka, wspolczuje. Tym termometrem na czole bym się nie kierowała. Chyba niemowlaków lepiej w pupie mierzyć . A ostatnio Polozna mi mówiła, ze u takich maluszków jak dzieje się coś niepokojącego, to temperatura spada.
Może to wymiotowanie to jednorazowa akcja.25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
Kiedyś jej zmierzylam na czole dla testu to miała 37,1 tez. Teraz po drzemce przed kąpielą 36,6 🙆
Grunt żeby tak nie wymiotowala bo tk nawet strach zasnąć 🥺2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Możliwe bo mam trochę za dużo mleka a ona bymogla jeść w opór. Ale też możliwe ze za dużo bmk ostatnio pożeram. Rano owsianka na mleku, mleko do kawy plus ze dwa plasterki sera wjeżdżają. A wczoraj jeszcze zjadłam wielkiego loda, też na mleku 🤔 Teraz próbuje ja do łóżeczka odłożyć bo tam chociaz monitor oddechu mam w razie co. Ale ona ma jakąś czujkę na to łóżeczko 🤦2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Ja stwierdziłam, ze u nas ten ostatni paw to właśnie był po tym jak za dużo zjadł, bo ba wieczór pije ile się da. Potem zrobił kupę i nim trochę potrzlaslo i chyba z tego to było.
Ogólnie sporo ulewa, ale łudzę się, ze to fizjologia. Staram się właśnie nie przesadzać z bmk, ale narazie kawy bez mleka sobie bie wyobrażam 😜.
U nas narazie Mały tak stęka, ze praktycznie cała noc to słyszę 🙈.25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
Babulka widziałam na fb, ze pytasz o ten monitor na pieluszkę. Moja siostra go ma i miałam zamiar go kupić, ale ona założyła go małej kilka razy i ogólnie lipa. Włącza się przy podnoszeniu dziecka jak pieluszka nie dotyka brzuszka, ogólnie korzyści żadnej, a dziecko bez powodu kilka razy wystraszył.
Babulka, kurczak lubią tę wiadomość
Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
No o planach na drugie też już słyszę, dzisiaj była moja mama z babcią i też już żebym małe ciuszki zostawiła bo się przydadzą, a że staraliśmy się długo i pierwszą ciążę poroniłam to teraz teksty że najlepiej od razu się starać o drugie, bo łatwiej zajdę (może dobrze że mialam CC to przynajmniej niepodważalny argument, że muszę dłużej poczekać na kolejną ciążę 😅 bo argumenty że muszę pomyśleć czy chcę itd nie trafiają 🙄)
Mi akurat karmienie się podoba, tzn nie spodziewałam się tego przed porodem, myślałam że będę miała podejście że trzeba bo zdrowo i tyle. A ja rzeczywiście czuje ta bliskość. Co nie zmienia faktu że sutki czasami mega bolą jak ma dzień przy cycu.
A co do cukierkowego pokazywania macierzyństwa/rodzicielstwa. Ja przed porodem miałam wrażenie że znajomi to chcą mnie zniechęcić (tyle że już za późno xd). Że niewyspanie, że trudno że to że tamto (jakieś pół godziny narzekania) i najlepsze na koniec- ale uśmiech dziecka wszystko wynagradza. Jestem za tym by normalizować, super że tutaj mamy takie miejsce gdzie mozna szczerze napisać co boli, gdzie są trudności itd ale kurde, też chyba jest fajnie, myślę że zwłaszcza pokazują to pary posiadające kolejne dziecko, gdyby było tak źle to chyba nikt by nie decydował się na drugie, nie? 😅 Podsumowując lubię złoty środek, żeby rodzice mówili że jest raz tak raz tak, raz zmęczenie przysłania wszystko co dobre, ale tez są piękne momenty w których o zmęczeniu czy trudnościach się zapomina...Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2023, 22:41
Ariane, Sansivieria, kurczak lubią tę wiadomość
-
Pomarańcza, to ja wlasnie to slyszalam, że jest masakra, że o to teraz zobaczysz. Czekaj jak będziesz miała dzieci to Ci dadzą popalić, po czym patrzę i cyk kolejna ciąża Tez uważam że złoty środek najważniejszy jest, bo jeśli ktoś mi przedstawia rodzicielstwo z samym narzekaniem tylko to po co ma kolejne dziecko
-
Kinga ja też się teto trzymam 🙈 piłam też kawe z kokosowym i nawet mi smakuje. Z pierwszą corka pilam z owsianym i mi wchodzilo ale teraz juz nie moge tego aromatu 😁 sojowego przy kp unikam.
Calanthea dzięki! Ja myślałam ze to mi cos pomoze jak mała spi ze mna ale teraz czytam ze to sie nie nadaje do wspolspania i tak. Więc jeśli jeszcze mowisz ze to sie potrafi poluzowac i zawyc to tym bardziej daje sobie spokoj. W jej lozeczku mam babysense i on akurat raczej mi sie sam nie zalacza. Ale jak po 3 latach lezenia w szafie maz fo wyjal i włączył to z drugiego pokoju zawalu malo nie dostalam. Chociaz dziecko ze mna bylo. Traumatyzujace to jest 🤦
Pomarańcza masz rację. Bo to tak zwykle jest, że macierzyństwo jest ciężkie i matki czują ulgę jak sobie opowiedza o trudnosciach jak my tutaj 😁 Ale dla kogos z zewnątrz moze to brzmiec jak narzekanie z niezadowolenia ze sie te dzieci ma. Ja narzekac sobie czasem lubie bo to spuszcza troche napiecia ale jednocześnie nigdy nie zalowalam ani sekundy posiadania dzieci. To ze momentami mialam ochote z okna skoczyc to inna sprawa 😂
Czasem sobie myślę ze to jak ze wspinaczka wysokogorska. Jak wchodza to nienawidza gor, cierpia, maja odmrozenia ale po zejsciu chca wejść znowu bo to kochaja. I zyc bez tego nie potrafia.
A z drugim to ja dopiero jak starsza miala ponad 1,5 roku sie zdecydowakam, wczwsniej nie mialam w ogóle orzestrzeni w sercu i emocjach na kolejne dziecko. Aczkolwiek ciusKi zostawilam bo przewidywalam ze koga sie przydac 😁
Ale mam tez kolezanki ktore tak przetyralo macierzyństwo, ze nie zdecydowaly sie na kolejne dzieci i mowia ze nigdy nie chca tego znowu przechodzic, chociaz swojw dzieci kochaja. Takze myske ze to rosnie moze być.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka, jasne że narzekać można tylko jak właściwie rodzice nie mają nic do powiedzenia poza narzekaniem to serio można odebrać to jak najgorsza rzecz na świecie - bycie rodzicem. Znajomy jeden mówił super, że jest w cholerę ciężko ale mega się cieszy z roli taty i nie tylko o tym "uśmiechu bombelka" mówił. Z kolei znajoma dopiero będąc w drugiej ciąży zaczęła cokolwiek pozytywnego o swoim dziecku mówić, wcześniej to tylko jak bardzo źle i odnosiłam wrażenie że kocha to dziecko, ale gdyby mogła cofnąć czas to by się nie zdecydowała (a jednak postarała się o drugie 😅). I jasne że lżej jak się ponarzeka, ale kurde to tak jakby narzekać całe życie na męża że jest taki zły i kto z boku ma pomyśleć że to szczęśliwa żona jest?
-
Czasami jest tez tak ze ludzie sie decysuja na drugie bo troche sie zapomina pozniej o tym jak to bylo na początku
A inni mają w ogóle motywację w stylu "bo jedynak to źle" albo "zrobimy drugie żeby ten pierwszy się czymś zajął".
A jeszcze inni wpadają 😁2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Dziewczyny czy wasze dzieci też robią sobie w nocy przerwy w spaniu ? Wczoraj od 5 do 6 mi nie spała, a dziś to już w ogóle daje czadu bo od 3:30 do teraz nie śpimy... Masakra jakaś 😵💫Starania od 01.2020
🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%
💉7.10.21 punkcja, 0❄️
💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
💔21.02 Transfer 4AA
💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
⬇️
Naturalny cud! 06.2022 💕
10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
2.07 jest serduszko 💗
NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️
Czeka na nas ❄️
-
Taka, Babulka,nalbo dlatego że już trzeba robią dzieci. To smutne, ale tak też bywa...
Moniek, mój czasami przysypia na 5 minut żeby dojeść więcej 😉 a karmienie od 6:30 to już potem zabawa, nie ma spania 😅 tzn z godzinka aktywności, mała drzemka, jedzenie i wtedy spanie. -
Moniek tqk dlatego na necie siedze podczas karmienia albo trzymania smoczka w buzi 🙈 I jak to powiedziala moja kolezanka "nigdy w zyciu nie wydalam tyle pieniedzy na allegro i vinted jak podczas nocnych kp" 🤣🤣🤣
Ja staram sie podczas tych przebudzeń mało patrzeć jej w oczy (chociaż całkiem to sie nie da😍), miec prawie calkiem zgaszone światło, nie gadać do niej i ogólnie być nudną osobą. Nawet czasem jak jej trzymam tego smoczka palcem żeby się wyciszyła to sama zamykam oczy, bo patrzy na mnie co ja robię. Ogólnie daję znać, że jest noc 😁
Pomarańcza no właśnie, niestety ludzie mają często dzieci z niekoniecznie fajnych powodów
Udalo mi się dzisiaj na trochę ją do tego łóżeczka położyć, dopiero nad ranem ja wzielam do siebie bo juz nie moglam.
Wsadzilam jej klin pod materac, nie wiem czy to to było kluczem, że trochę w tym łóżku pospala.
I dostalam smsa że jutro mam wizytę na nfz w poeadni immunologii klinicznej (rejestrowana ze względu na poronienia). Rejestrowalam sie ponad rok temu 😅 Nie wiem nawet czy isc czy nie isc no bo jakby efekt o ktory mi chodziło leży właśnie kolo mnie 🤣 a majatek jaki wydalam w klinice na immunologa do staran i do ciazy juz dawno nie moj 🙃2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
kinga1185 wrote:U nas narazie Mały tak stęka, ze praktycznie cała noc to słyszę 🙈.
A i przerwy w spaniu tez oczywiście są, niemal co noc. Jest tak, że jak nie zaśnie od razu po karmieniu to juz wiem, że zejdzie 2-2,5 godz aż zglodnieje znowu, zje i tym drugim razem większa szansa że zaśnie.
kurczak lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, wspolczuje tych przerw w spaniu. Wasze dzieciaczki maja już miesiąc, to może właśnie skok rozwojowy.
Oby trafiały się Wsm lepsze nocki.
Sansiviera, jak sobie radzisz z codziennością? Wróciła już córka do przedszkola?
Pozdrawiam25.02.2023 synek
20.08.2020 córka