SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2016
Odpowiedz

Lutówki 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym wspieraniem patologi poprzez program 500 zl na dziecko sie nie zgadzam. W innych krajach dostaje sie pieniadze na dzieci a nie oszukujmy sie nie tylko w polsce jest patologia. A ten zasilek 1000 zl dla osob niepracujacych, studentow itd to tez dobra opcja. My bedziemy dostawaly tez zasilek przez rok od panstwa a ile z nas dostaje teraz zasilek chorobowy z zus ? W innych krajach nie ma takiego zasilku. A nie oszukujmy sie wiele kobiet od razu po zobaczeniu dwoch kresek idzie na zwolnienie bez zadnych problemow zdrowotnych, utarlo sie w polsce ze sie nalezy i tyle. I to jest tez patologia, zlodziejstwo i okradanie panstwa, a jednak nikt nie narzeka ze zasilki chorobowe sa.

gorgeous lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z in vitro to faktycznie przegieli. Ale wydaje mi sie ze to z tego wzgledu ze w polsce nie ma dopracowanych przepisow prawnych co do tego np. co sie stanie z zamrozonym zarodkiem po np. Smierci matki albo gdy ona nie chce juz z nich korzystac. Ale wiadomo, to przez oszczednosci...
    Ustawa powinna byc napisana przez lekarzy w oparciu o przepisy z innych krajow a nie przez poslow.

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do tego ze pieniadzs dostana osoby niepracujace... hmm kazdy ma wybor i nie musi pracowac jezeli wystarczy im te 500 zl.
    Ja osobiscie pracuje ;) zeby nie bylo. I nie zrezygnowalabym z pracy nawet dla wyzszego zasilku.

W ogole to jeszcze nic nikomu nie dali a ludzie krytukuja.
    Mi osobiscie sie podoba ze panstwo w koncu zacznie pomagac.

• Biedroneczka29 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ratunku zrobiłam budyń patrze a on dwa dni po terminie moge jesc ??????

tulipanna, lula.91 lubią tę wiadomość

Sofija <3
    Udalo sie w <3 <3 <3 <3 <3 <3 cyklu :)
    201602294556.png
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaNieMama wrote:
    Z tym wspieraniem patologi poprzez program 500 zl na dziecko sie nie zgadzam. W innych krajach dostaje sie pieniadze na dzieci a nie oszukujmy sie nie tylko w polsce jest patologia. A ten zasilek 1000 zl dla osob niepracujacych, studentow itd to tez dobra opcja. My bedziemy dostawaly tez zasilek przez rok od panstwa a ile z nas dostaje teraz zasilek chorobowy z zus ? W innych krajach nie ma takiego zasilku. A nie oszukujmy sie wiele kobiet od razu po zobaczeniu dwoch kresek idzie na zwolnienie bez zadnych problemow zdrowotnych, utarlo sie w polsce ze sie nalezy i tyle. I to jest tez patologia, zlodziejstwo i okradanie panstwa, a jednak nikt nie narzeka ze zasilki chorobowe sa.
    Hmm to że w innych krajach jest inaczej niż u nas, to nie znaczy, że lepiej/gorzej. Rozumiem, że nie będziesz korzystać z urlopu macierzyńskiego, żeby nas nie okradać?

201602111680.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A napisalam ze korzystanie z urlopu macierzynskiego to okradanie ??
    Bede korzystala, ba nawet dostane o kilka tygodni wiecej bo beda blizniaki. A i 500 zl na drugie dziecko tez od razu dostane ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale moge przyznac ze nie musialam byc od poczatku na zwolnieniu lekarskim. Moglam spokojnie popracowac do polowy. No ale moj lekarz uznal ze ciaza blizniacza to ciaza wysokiego ryzyka, dodatkowo mam nieciekawa przeszlosc poloznicza.

• tulipanna Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaNieMama wrote:
    A co do chorobowego to masz rację...moja siostra w Belgii (ma małe dziecko-10miesięcy i znów w ciązy jest) powiedziała krótko: żaden lekarz bez wskazań Ci zwolnienia nie napisze. Tam pracuję lekarki do końca, piekęgniarki etc, mają np bardziej za biurkiem pracę.

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • Lexi150 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każdy ma prawo do własnego zdania. Ale to że kobiety często od początku ciąży są na zwolnieniu to mi się wydaje że w większości przypadków to nie jest tak, że masz prawo to idziesz ale bardziej chodzi o wszechobecny stres, masę poronień i ogólnie strach o ciążę. No fakt pobieram zasiłek od państwa ale wcześniej przez kilka ładnych lat odkładałam składki więc niejako zarobiłam na to.
    Sam fakt 500 zł zasiłku byłby spoko ale wg rządu miał to być sposób na wzrost liczby urodzeń. No mnie osobiście nie przekonuje to do posiadania większej ilości dzieci.

Mama 4 Aniołków <3 <3 <3 <3
    ♥ IGOR ♥ 24.02.2016 (3390g, 56cm, 10pkt.)
    mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedroneczka29 wrote:
    Dziewczyny ratunku zrobiłam budyń patrze a on dwa dni po terminie moge jesc ??????
    nic Ci nie będzie

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • Lexi150 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tulipanna wrote:
    A co do chorobowego to masz rację...moja siostra w Belgii (ma małe dziecko-10miesięcy i znów w ciązy jest) powiedziała krótko: żaden lekarz bez wskazań Ci zwolnienia nie napisze. Tam pracuję lekarki do końca, piekęgniarki etc, mają np bardziej za biurkiem pracę.
    Nie mogę powiedzieć czy tak jest ale wydaje mi się (patrząc na znajomych z zagranicy), że tam kobiety nie muszą kombinować bo mają spokojną pracę, nie ma wiecznych stresów i robienia z Ciebie osła. Żyje się inaczej, trochę spokojniej bo nie martwisz się co Cię czeka następnego dnia w robocie. Nam jeszcze wiele brakuje to takich cywilizowanych warunków.

marissith lubi tę wiadomość

Mama 4 Aniołków <3 <3 <3 <3
    ♥ IGOR ♥ 24.02.2016 (3390g, 56cm, 10pkt.)
    mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaNieMama wrote:
    A napisalam ze korzystanie z urlopu macierzynskiego to okradanie ??
    Bede korzystala, ba nawet dostane o kilka tygodni wiecej bo beda blizniaki. A i 500 zl na drugie dziecko tez od razu dostane ;)
    Ale Ty pracujesz, więc chyba nie dostaniesz...te 500 nie jest tylko dla tych co w ogóle nie pracują???ja to zrozumiałam, że to tylko dla niepracujących, studentów.
    I szczerze- moja patologia pracowa na bank zacznie się mnożyć... na bank :)
    Onidostaną po 500 na każde dziecko a mnie na macierzyńskim zabiorą 20% poborów...
    Becikowe to chyba każdemu znów się ma należeć no nie???Znów nie będzie zależne od dochodu chyba, ale jakoś nie mam pewności...

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lexi150 wrote:
    Nie mogę powiedzieć czy tak jest ale wydaje mi się (patrząc na znajomych z zagranicy), że tam kobiety nie muszą kombinować bo mają spokojną pracę, nie ma wiecznych stresów i robienia z Ciebie osła. Żyje się inaczej, trochę spokojniej bo nie martwisz się co Cię czeka następnego dnia w robocie. Nam jeszcze wiele brakuje to takich cywilizowanych warunków.
    no zależy... ja to ogólnie mam po prostu niebezpieczną pracę, bo pracuję ze skazanymi. Serio-może bym i pracowała... ale myśl, że jak koleżanka trafię na świerzb u podopiecznych albo inna gruźlicę...no nie...jakoś przeżyję chyba to okradanie państwa w imię dobra mojego dziecka...

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    500 zl na drugie i kolejne dziecko ma dostawac kazda rodzina niezaleznie od dochodu, zeby dostac na pierwsze trzeba miec chyba mniej niz 800 zl na osobe

tulipanna lubi tę wiadomość

• tulipanna Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaNieMama wrote:
    500 zl na drugie i kolejne dziecko ma dostawac kazda rodzina niezaleznie od dochodu, zeby dostac na pierwsze trzeba miec chyba mniej niz 800 zl na osobe
    Aha :) A netto czy brutto???

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaNieMama wrote:
    A jak to liczą? Jak ja będę miała 1 dziecko a dla mojego faceta to drugie dziecko to on dostanie??? Kto to wypłacąc będdzie?

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam mase znajomych ktorzy wyjechali do niemiec, anglii i tam kobiety (polki) w ogole nie pracuja bo taki maja socjal !! i to jest dla mnie patologia. A te kobiety ktore uczciwie pracuja to musza tyrac do konca ciazy.
    W polsce kobiety musza sie nakombinowac by cos dostac, a jak juz panstwo chce cos dac to czesc ludzi to krytykuje, co mnie niezmiernie dziwi.

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tulipana jezeli Twoj facet wychowuje dziecko to chyba dostanie, ale nie wiem. Sa to kwoty netto

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tuli netto

Odnośnie partnera znalazłam coś takiego w necie
    W przypadku rozwodu rodziców, gdy dziecko mieszka z jednym z nich, dodatek dostanie ten, który sprawuje nad nim opiekę (do wniosku będzie musiał załączyć orzeczenie sądu). Jeśli takiego orzeczenia jeszcze nie ma, pieniądze trafią do tego z rodziców, który faktycznie opiekuje się dzieckiem. Jeśli zaś oboje mają prawo do opieki, 500 zł otrzyma ten rodzic, który pierwszy złoży wniosek.

Mama ja jestem za tym żeby państwo pomagało, ale bez wyjątków. Każdemu :P

tulipanna lubi tę wiadomość

• Bruśka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ok a to Później liczą na 3 czy na 2. Samych rodziców czy z dzieckiem. Koleżanka z pracy rodziła w sierpniu i bylam pewna ze do becikowego brali ich dochody za 2014 r ale nie tu zonk chcieli z 2013 więc nie wiem gdzie tu ligika tego wszystkiego. Bo aby dostać takowe to też jakiegoś progu nie można przekroczyć.

dqprqtkfus8kbbbd.png
‹‹ 1100 1101 1102 1103 1104 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Programy dawstwa komórek i moment, w którym warto o nich pomyśleć.

Gdy własne komórki mówią „nie”. A medycyna wciąż potrafi powiedzieć „tak”. Kiedy pada słowo „dawstwo”, niewiele osób reaguje spokojnie. To nie jest temat do rozmów między zupą a deserem. W życiu większości kobiet i par pojawia się dopiero wtedy, gdy ich pierwotna wizja drogi do rodziny zaczyna się kruszyć. Gdy mają za sobą kilka cykli IVF i za każdym razem wychodzą z wynikiem, na którym znów widnieje słowo „negatywny”. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ