WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2016
Odpowiedz

Lutówki 2016

Oceń ten wątek:
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanna_88 wrote:
    Tulipanna, myślę zupełnie podobnie jak Ty. Paracetamolu w ciąży nie brałam ani razu, a głowa czasem solidnie bolała. Postaram się trochę poleżeć i poodpoczywać, a tę No-spę wezmę jak poczuję, że już jest naprawdę zle. Też czytałam o tym obniżonym napięciu u dzieciaczków i to mnie martwi. A bierzesz w ogóle jakieś leki? Luteina? Duphaston? Czy tylko witaminy dla ciężarnych? :)
    Duphastonu juz nie biore bo nie ma wskazan,bralam do 16tygodnia,bo zawsze mialam slaba faze lutealna no i staralismy sie dlugo ze wspomaganiem. Teraz tylko Falwit Mama,Aspargin 3x1 i Szelazo SR (wit B6,B12,zelazo,kwas foliowy,wit C)po ostatniej morfologii to Szelazo mi gin zalecil bo to o przedluzonym dzialaniu i dobrze przyswajalne,szwajcarski wymysl

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lexi150 wrote:
    Ja mam dno macicy jakieś 2 palce powyżej pępka. Ponoć niespotykanie wysoko jak na ten tc. A Synka czuję różnie. Raz powyżej pępka, innym razem tuż pod pępkiem a momentami nawet znajduje się blisko spojenia.
    Ja mam identycznie. Czasem mam wrazenie jakby mi miala Mala wypaśc.. Od srodka kopie tak wewnatrz brzucha i tak nisko czuje. A czasem jak pepek,ciut nizej albo wyzej

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś

http://static.pokazywarka.pl/i/6093061/490198/image.jpg

http://static.pokazywarka.pl/i/6093061/66r3107/image.jpg

To ten wymysł.
    A propos-umiecie cos z dyni zrobic???jakies przepisy?pomysly? Bo mam taka nieduza,wielkosci naszych brzuchow i nie wiem co z tego zmajstrowac

lula.91 lubi tę wiadomość

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z dyni chyba najlepiej zupę w necie znajdziesz 1000 przepisow

tulipanna lubi tę wiadomość

201602111680.png
  • madzia.rka Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tulipanna zupka z dyni super pomysł z czosnkowymi grzankami. Przepis bajecznie prosty. Podsmażaniem cebulkę z czosnkiem do tego wrzucam pokrojone w kostkę warzywa (ziemniak,marchew, pietruszki,por,seler,dynie) zalewamy bulionem gotujemy do miękkości, doprawiam sól,pieprz, trochę gałki muszkatołowej,curry. Traktujesz blenderem i gotowe

relganlia0g8wnrx.png
    Nasz kochany Olus <3
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzia.rka wrote:
    Tulipanna zupka z dyni super pomysł z czosnkowymi grzankami. Przepis bajecznie prosty. Podsmażaniem cebulkę z czosnkiem do tego wrzucam pokrojone w kostkę warzywa (ziemniak,marchew, pietruszki,por,seler,dynie) zalewamy bulionem gotujemy do miękkości, doprawiam sól,pieprz, trochę gałki muszkatołowej,curry. Traktujesz blenderem i gotowe
    Wszystko się blenduje???

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko ;-)

201602111680.png
  • Roberta Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciasto z dynią :)

• madzia.rka Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak wszystko blendujesz. Ja zawsze trochę wody odlewam i najpierw miele to gęste a potem dolewam bulion spowrotem do uzyskania odpowiedniej gęstości.

relganlia0g8wnrx.png
    Nasz kochany Olus <3
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roberta wrote:
    ciasto z dynią :)
    bardzo chętnie, a jakiś przepis sprawdzony???

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • Mila920 Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jestem chora.. jak do jutra nie bedzie poprawy to mam wykupic antybiotyk i zaczac brac, a bardzo bym nie chciala.. podobno bezpieczny, ale to zawsze antybiotyk? Wcześniejsza ciaze straciłam właśnie przez wirusa.. więc cisnienie mam straszne.. bralyscie moze w ciazy antybiotyk? Ja do jutra lecze sie domowymi sposobami plus psikacz do gardła, bo tam się najwięcej dzieje, oby przeszło :-)

ckaiskjotzqxyjdt.png
    dqprp07wug12eik7.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila920 wrote:
    A ja jestem chora.. jak do jutra nie bedzie poprawy to mam wykupic antybiotyk i zaczac brac, a bardzo bym nie chciala.. podobno bezpieczny, ale to zawsze antybiotyk? Wcześniejsza ciaze straciłam właśnie przez wirusa.. więc cisnienie mam straszne.. bralyscie moze w ciazy antybiotyk? Ja do jutra lecze sie domowymi sposobami plus psikacz do gardła, bo tam się najwięcej dzieje, oby przeszło :-)
    Mila, no lepszy antybiotyk niż wirus...Zobacz, Madziarka jest po operacji i na bank dostała antybiotyk...nie ma co ryzykowac, lek lepszy niz wirus...no jak Ci nie przejdzie..z tego co wiem to Duomox jest bezpieczny, amoksycylina

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • gorgeous Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila920 - ja na szczęście nie brałam i mam nadzieję, że mnie to ominie, ale znam parę kobiet, które brały, a dzieciaczki są zdrowe, bez żadnych problemów, więc skoro lekarz każe, to trzeba brać. :)

dxom9vvj2dzo2yyb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2015, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja ciocia robiła bajeczny krem z dyni z imbirem z prażonymi pestki. Niestety nie mam przepisu, ale może uda się coś podobnego w internecie znaleźć :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2015, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dynia i imbir były blendowane i posypane prażonymi pestkami (prażone na maśle).

Kurcze, sama sobie zrobiłam smaka. Idę do kuchni!! :D

• Lexi150 Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila920 wrote:

Mila po pierwsze jeśli to wirusówka to antybiotyk nic nie zdziała. Antybiotyki podaje się tylko przy infekcji bakteryjnej. Druga sprawa to tak jak Tulipanna napisała, amoksycylina jest bezpieczna i dla Ciebie i dla Dzidziusia. Przecież nie raz w ciąży dopadają różne paskudztwa a gorsze dla malucha są powikłania. Jeżeli lekarz nie jest pewien co do rodzaju infekcji powinien zlecić wymaz z gardła. Wtedy dokładnie byś wiedziała czy i jaki antybiotyk jest potrzebny. Niestety u nas w Polsce to rzadka praktyka, lekarze wolą wypisywać od razu leki bez dokładnego sprawdzenia. I najważniejsze to się nie martw (wiem, że łatwo się mówi) bo zdrowa i szczęśliwa mama to zdrowe i szczęśliwe dziecko. Nabierajcie sił i wracajcie do zdrówka :)

Mama 4 Aniołków <3 <3 <3 <3
    ♥ IGOR ♥ 24.02.2016 (3390g, 56cm, 10pkt.)
    mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
  • madzia.rka Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila ja jestem po operacji wyrostka i brałam antybiotyk. Moja koleżanka była przeziebiona w ciąży i lekarz też jej dał antybiotyk bo gorsze ponoć powikłania są. Dzieciaczek urodził się super zdrowy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2015, 16:09

relganlia0g8wnrx.png
    Nasz kochany Olus <3
  • Mila920 Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :-) ten antybiotyk to amotaks dis i pytałam już gina i mówił, ze bezpieczny dla maluszka, wiec musze wyluzowac :-) W takim razie jak jutro nie bedzie lepiej to odrazu kupuje antybiotyk i będziemy się z babelkiem kurowac :-) bo te powikłania najgorsze właśnie..
    Lexi tak jak pisałaś oczywiście żadnego wymasu nie zrobil.. więc tak naprawdę niewiadomo czy to zapalenie bakteryjne czy wirusowe, mialam okropne czopy z ropa, ale już je wycisnelam i jest dużo lepiej :-). Moja mama była dopiero co chora wlasnie na zapalenie gardla, wiec moge podejrzewać, ze to od niej sie zarazilam.

Trzymam kciuki za dzisiejsze wizytujace, żeby dzieciaczki ładnie pokazały buzie dla pięknego zdjęcia no i co mają między nóżkami dla potwierdzenia :-)

ckaiskjotzqxyjdt.png
    dqprp07wug12eik7.png
  • Lexi150 Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila jak ropa to raczej infekcja bakteryjna więc antybiotyk jak najbardziej. Tylko łykaj od razu probiotyk żeby infekcji intymnej się nie nabawić. Ważne żeby nie łykać razem z antybiotykiem tylko np. godzinkę przed.

Mama 4 Aniołków <3 <3 <3 <3
    ♥ IGOR ♥ 24.02.2016 (3390g, 56cm, 10pkt.)
    mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila920 wrote:
    Dzięki dziewczyny :-) ten antybiotyk to amotaks dis i pytałam już gina i mówił, ze bezpieczny dla maluszka, wiec musze wyluzowac :-) W takim razie jak jutro nie bedzie lepiej to odrazu kupuje antybiotyk i będziemy się z babelkiem kurowac :-) bo te powikłania najgorsze właśnie..
    Lexi tak jak pisałaś oczywiście żadnego wymasu nie zrobil.. więc tak naprawdę niewiadomo czy to zapalenie bakteryjne czy wirusowe, mialam okropne czopy z ropa, ale już je wycisnelam i jest dużo lepiej :-). Moja mama była dopiero co chora wlasnie na zapalenie gardla, wiec moge podejrzewać, ze to od niej sie zarazilam.

Trzymam kciuki za dzisiejsze wizytujace, żeby dzieciaczki ładnie pokazały buzie dla pięknego zdjęcia no i co mają między nóżkami dla potwierdzenia :-)
    Jej..a gdzie Ty te czopy wyciskalas??? W gardle???Nawet nie zartuj ze takie rzeczy robisz...jak ropa w gardle to keszcze przenosisz ja do ukladu pokarmowego,bo nie da sie tak doplukac tego... Co za pomysl <aaaaaa krzyczy> nie rob takich rzeczy wiecej!!! I antybiotyk wez obowiazkowo.. Jak ropa i czopy to angina i dobrze ze Ci napisal antybiotyk... A wymazu szkoda robic bo na wynik 3 doby trzeba czekac a Ty musisz szybko wziac zeby infekcja sie nie rozprzestrzenila..

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
‹‹ 820 821 822 823 824 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ