X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • Ediii Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda86_0309 wrote:
    Mam takie pytanie natury technicznej do tych z Was, które w okresie ciąży są na L4 w pracy. Ja mam niestety taką pracę, że jest bardzo stresująca i lekarz od razu powiedział, że wypisze mi L-4. Pytanie dotyczy tego, że w tym miesiącu pieniądze powinien wypłacać mi już nie pracodawca tylko ZUS. Wynagrodzenie zawsze miałam wypłacane do 10-go, ale mój pracodawca często wysyłał przelew już na początku miesiąca (tak ok. 3-go). Na razie jednak z ZUS nic nie dostałam. Pytanie kiedy mogę się spodziewać? Znajoma mówiła, że jeśli dostarczam pracodawcy w terminie L4 to nie muszę się o nic martwić, bo on jest zobowiązany dostarczyć to do ZUS i ja nie muszę w tym celu nic robić, ale czy na pewno? Sorry, być może niektórym z Was wyda się naiwne moje pytanie, ale jeszcze nigdy nie byłam w takiej sytuacji, a przez moje samopoczucie w ciąży nie miałam nawet siły zapoznać się bliżej z tematem

Kto wyplaca pieniazki zalezy od wielkosci firmy. U mnie calyczas wyplaca pracodawca, bo to duza korpo. Jezeli pracujesz w malej firmie, chyba do 20 osob, ale nie jestem pewna to wyplaca Zus i oewnie zalezy od placowki. Moje kolezanki dostawaly tez do 25 dnia miesiaca.

n59y3e5ewov6z8v4.png

mhsvpx9inset8y66.png
    I dwa Aniołki 1.11.2014 i 2.4.2015
  • sandra_zog Przyjaciółka

Wysłany: 5 września 2016, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do dziewczyn, które czują już jakieś ruchy. Jak macie ułożone łożysko i czy to zalezy od wagi ciała ? Czekam i czekam, skupiam się ale nic.

eiktyx8d41ciyrnj.png
  • Agatka_46 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem jak mam lozysko, bo.usg aby.mialam jedno prenatalne (nfz). Jestem.osoba z.nadwaga ze sporym brzuszkiem a ruchy czujeod.14tc. To chyba zalezy od.maluszka... bo ja nie zawsze czuje.codziennie.sa.dni.ze.czuje.duzo.I bardzo a sa.dni ze.nie czuje.albo malo I ledwo co - czytaj dzisiaj np.

MATKA 2:0 <3
    Ola 17.02.2011
    Martynka 02.02.2017
  • paulka86 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie lozysko wysoko na tylnej scianie. Ja jestem drobna osoba I czuje od 16 tygodnia. Z tego co wiem to osoby szczuplejsze moga czuc wczesniej ale czy to jest regula to nie wiem. W pierwszej ciazy wazylam tyle samo I mimo ze sluchalam " moj organizm to wyczulam dopiero ok 20 tygodnia.

• Agatka_46 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciazy poczulam w 20 tc

MATKA 2:0 <3
    Ola 17.02.2011
    Martynka 02.02.2017
  • Goździk89 Ekspertka

Wysłany: 5 września 2016, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandra_zog wrote:
    Mam pytanie do dziewczyn, które czują już jakieś ruchy. Jak macie ułożone łożysko i czy to zalezy od wagi ciała ? Czekam i czekam, skupiam się ale nic.

Czuje już od jakiegoś czasu coraz wyraźniej takie pukanie. Łożysko na tylnej ścianie. Jestem raczej szczupła.

wff2px9ic3z4rjen.png
    [*] 7.01.2014
    [*] 21.09.2015
  • dreambaby Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka ja przytyłam już 5 kg, ciekawe czy encorton nam w tym "nie pomaga". Mam nadzieję że jak przestanę go brać to waga się unormuje.
    Ja też od kilku dni czuję jak dzidzia się rusza, a raczej bulgocze sobie w brzuszku. Ale czuję zazwyczaj wtedy gdy leżę na płasko na plecach lub siedzę dłużej w totalnym bezruchu. Piękne to jest <3 A co do łożyska to też nie wiem.
    Babydream ja jak powiedziałam o ciąży to szef od razu wyskoczył że jak pójdę już na L4 to będę najwyżej pracować on-line, od razu mi się to nie spodobało, ale odpowiedziałam tylko wymijająco że jakoś się dogadamy. Póki co normalnie przychodzę do pracy, ale jak już będę na L4 to nie zamierzam w domu pracować i właśnie planuję od razu się nie zgodzić na taki układ. Dziewczyny dobrze mówią powiedz jej że teraz źle się czujesz i oddzwonisz jak będzie lepiej. I zadzwoń może następnego dnia dopiero. Może się domyśli, a jeśli nie to będziesz musiała powiedzieć jej wprost.
    A ja dziś w nocy się wystraszyłam bo poczułam skurcz brzucha, porównałabym go do skurczu łydki spowodowanego brakiem magnezu. Trwało to sekundę, może dwie, zaraz przeszło i brzuch nie bolała ani nic takiego, teraz też nie boli. Jutro na szczęście mam wizytę to zapytam lekarza. Może to brak magnezu bo nie wzięłam od dwóch dni.

w57vpc0zzn2en7nx.png
    27.08.2015 (*) cb
    08.02.2016 (*) cb
  • evs Przyjaciółka

Wysłany: 5 września 2016, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandra_zog wrote:

Ja łożysko mam z przodu i pierwsze kopniaki wyczułam wczoraj (17+6).
    Wydaje mi się, że wpływ na ruchy ma wiele czynników: ułożenie łożyska, waga, przebyte ciąże oraz waga dziecka. Nic się nie martw na pewno niedługo poczujesz pierwsze ruchy maleństwa - już jest bliżej niż dalej ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2016, 14:30

• Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja przytyłam dopiero 1 kg :D Z czego jestem bardzo zadowolona, bo w poprzedniej ciąży aż 17 kg :P
    Babydream za dobra kobita z Ciebie, chciałaś być miła a ona to wykorzystuje, dla mnie to bardzo słabe z jej strony... Rozumiem że może ciężko Ci odmówić czy coś ale pomyśl. Skoro ona się zachowuje nieładnie w stosunku do Ciebie to dlaczego miałabyś jej pomagać? Tak jak dziewczyny radzą zasugeruj jej delikatnie że źle się czujesz, a jak to nie pomoże to nie odbieraj telefonu i tyle. Dziecko jest teraz najważniejsze, nie Twoja szefowa :)

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
    Synuś Olek (*) 5.05.2014 (15tc)
    Aniołki 27.08.2014 (5tc) | 10,2014 (7tc)
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja mam takie pytanko, czy wy widzicie mój avatar? W sensie zdjęcie? Bo ja wasze widzę, a swojego nie.

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
  • dreambaby Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnaa94 zazdroszczę tego 1 kg tylko :) Ja widzę twój avatar i swój też

Czarnaa94 lubi tę wiadomość

w57vpc0zzn2en7nx.png
    27.08.2015 (*) cb
    08.02.2016 (*) cb
  • Papcia Ekspertka

Wysłany: 5 września 2016, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnaa94 wrote:
    Dziewczyny ja mam takie pytanko, czy wy widzicie mój avatar? W sensie zdjęcie? Bo ja wasze widzę, a swojego nie.

Tak, widzę Twoje zdjęcie - uścisk małej rączki :)

Czarnaa94 lubi tę wiadomość

pc288d2.png

ojxedf9h1wtfir6q.png
  • MamaZtrójmiasta Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam łożysko na ścianie tylnej. Raczej szczupła budowa ciała. Ruchy czuje.od dawna. Od kilku dni zdecydowanie wyrazniejsze. Ale jak już pisałam to moja trzecia ciąża. W poprzednich tak szybko.ruchow.nie czułam. Obecnie ruchy naczesciej.odczuwam z rana i pod.wieczór:) z tego co czytam to coraz wiecej z nas czuje już dzieciaczki. Zaraz wszystkie to poczujecie! Pozdrawiam

km5svcqgq5dggbpx.png
    córeczka 2010 córeczka 2012
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli to mój laptop ma jakieś ale do mojego avatara :P
    Ja też mam łożysko na tylnej ścianie. A kopniaki czuję ale bardzo nisko. Myślę że to przez tą przegrodę czy cokolwiek to tam jest.

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
  • milola86 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja tez czuje delikatne pukniecia, ale nie codziennie. Czekam dalej na kopniaka:)
    Z praca na zwolnieniu tez bym sie nie wyrywała... Watpoe ze zostanie to docenione. Przy poprzedniej ciazy tez przejmowałam sie tym co sie dzieje w pracy itd, starałam sie pomagać, szef owszem wszystko super, co sie okazało, po macierzyńskim nie miałam gdzie wracać po 8 latach pracy :/ Wiec, radzę przejmować sie teraz sobą, nie praca :)

atdcvcqgb9ua249c.png
    3i49df9h2ksxxkie.png

Bóg mówi prosto o krzywych liniach naszego życia...
    Adaś Ewa Róża i Piotr-moje maleńkie aniołki
  • M@linka Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia posiewu jeszcze nie robiłam - zrobi mi lekarz teraz w środę albo za tydzień. Ale dziś pojawiły się jakieś upławy - wczoraj wziełam dopochwowo gynomed active i mam nadzieję,że to od tego.

babydream a jak długo będziesz brała encorton? Mi lekarz kazał do końca ciąży. Biorę w małej dawce 5mg.

jnmqdzu5ponocqze.png
    uch5ha00mu9kkjgg.png
    uch520mm81yzf57p.png

• dreambaby Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M@linka nie wiem czy babydream też bierze encorton, ale mamy podobne nicki a pytanie może być do mnie więc odpowiadam :) Jak nie do mnie to sorki ;)
    Ja mam wziąć do końca opakowanie które mam, czyli zostało mi na jakieś dwa tygodnie. Też biorę 5 mg.

M@linka lubi tę wiadomość

w57vpc0zzn2en7nx.png
    27.08.2015 (*) cb
    08.02.2016 (*) cb
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna ja też nie widzę Twojego avatara. Pozostałe tak. Ale ja jadę z komórki więc może dlatego, ze mam neta słabego.

Babydream powiedz że po to szlas na zwolnienie, żeby odpoczac, i że źle cie zrozumiała, bo oferowała jej pomóc w kryzysowych sytuacjach a nie od pierwszego dnia zwolnienia. Tylko oczywiście ladniejszymi słowami niż ja to zrobiłam :p

• AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Dzisiaj byłam na badaniu krwi i moczu. Teraz spoglądam na wyniki ze krwi i ogólnie połowa parametrów jest albo niżej niż norma albo wyżej niż norma aż zrobiłam oczy jak 5 zł :? wiem, że normy w ciąży się zmieniają ale, że aż tyle parametrów to aż się zdziwiłam. Czekam jeszcze na wyniki z moczu i mam nadzieję, że nie padnę jak je odczytam. Jak u was z wynikami?

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • Papcia Ekspertka

Wysłany: 5 września 2016, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AguŚka89 wrote:
    Cześć dziewczyny. Dzisiaj byłam na badaniu krwi i moczu. Teraz spoglądam na wyniki ze krwi i ogólnie połowa parametrów jest albo niżej niż norma albo wyżej niż norma aż zrobiłam oczy jak 5 zł :? wiem, że normy w ciąży się zmieniają ale, że aż tyle parametrów to aż się zdziwiłam. Czekam jeszcze na wyniki z moczu i mam nadzieję, że nie padnę jak je odczytam. Jak u was z wynikami?

Tak jak piszesz, normy w ciąży się zmieniają, ale na pewno lekarz musi ocenić Twoje wyniki... Zwykle największe różnice sprzed ciąży i w ciąży dotyczą leukocytów (WBC) i ich rodzajów (neutrofile, eozynofile, limfocyty...) i hemoglobiny. Ja mam ogólnie dobre wyniki, ale właśnie białe krwinki mam podwyższone i pozmieniane proporcje między nimi, to samo miałam w 1. ciąży, taka moja "ciążowa uroda" ;)

Oby mocz był u Ciebie w porządku :)

pc288d2.png

ojxedf9h1wtfir6q.png
‹‹ 310 311 312 313 314 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ