X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • Ediii Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda86_0309 wrote:
    Mam takie pytanie natury technicznej do tych z Was, które w okresie ciąży są na L4 w pracy. Ja mam niestety taką pracę, że jest bardzo stresująca i lekarz od razu powiedział, że wypisze mi L-4. Pytanie dotyczy tego, że w tym miesiącu pieniądze powinien wypłacać mi już nie pracodawca tylko ZUS. Wynagrodzenie zawsze miałam wypłacane do 10-go, ale mój pracodawca często wysyłał przelew już na początku miesiąca (tak ok. 3-go). Na razie jednak z ZUS nic nie dostałam. Pytanie kiedy mogę się spodziewać? Znajoma mówiła, że jeśli dostarczam pracodawcy w terminie L4 to nie muszę się o nic martwić, bo on jest zobowiązany dostarczyć to do ZUS i ja nie muszę w tym celu nic robić, ale czy na pewno? Sorry, być może niektórym z Was wyda się naiwne moje pytanie, ale jeszcze nigdy nie byłam w takiej sytuacji, a przez moje samopoczucie w ciąży nie miałam nawet siły zapoznać się bliżej z tematem

Kto wyplaca pieniazki zalezy od wielkosci firmy. U mnie calyczas wyplaca pracodawca, bo to duza korpo. Jezeli pracujesz w malej firmie, chyba do 20 osob, ale nie jestem pewna to wyplaca Zus i oewnie zalezy od placowki. Moje kolezanki dostawaly tez do 25 dnia miesiaca.

n59y3e5ewov6z8v4.png

mhsvpx9inset8y66.png
    I dwa Aniołki 1.11.2014 i 2.4.2015
  • sandra_zog Przyjaciółka

Wysłany: 5 września 2016, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do dziewczyn, które czują już jakieś ruchy. Jak macie ułożone łożysko i czy to zalezy od wagi ciała ? Czekam i czekam, skupiam się ale nic.

eiktyx8d41ciyrnj.png
  • Agatka_46 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem jak mam lozysko, bo.usg aby.mialam jedno prenatalne (nfz). Jestem.osoba z.nadwaga ze sporym brzuszkiem a ruchy czujeod.14tc. To chyba zalezy od.maluszka... bo ja nie zawsze czuje.codziennie.sa.dni.ze.czuje.duzo.I bardzo a sa.dni ze.nie czuje.albo malo I ledwo co - czytaj dzisiaj np.

MATKA 2:0 <3
    Ola 17.02.2011
    Martynka 02.02.2017
  • paulka86 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie lozysko wysoko na tylnej scianie. Ja jestem drobna osoba I czuje od 16 tygodnia. Z tego co wiem to osoby szczuplejsze moga czuc wczesniej ale czy to jest regula to nie wiem. W pierwszej ciazy wazylam tyle samo I mimo ze sluchalam " moj organizm to wyczulam dopiero ok 20 tygodnia.

• Agatka_46 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciazy poczulam w 20 tc

MATKA 2:0 <3
    Ola 17.02.2011
    Martynka 02.02.2017
  • Goździk89 Ekspertka

Wysłany: 5 września 2016, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandra_zog wrote:
    Mam pytanie do dziewczyn, które czują już jakieś ruchy. Jak macie ułożone łożysko i czy to zalezy od wagi ciała ? Czekam i czekam, skupiam się ale nic.

Czuje już od jakiegoś czasu coraz wyraźniej takie pukanie. Łożysko na tylnej ścianie. Jestem raczej szczupła.

wff2px9ic3z4rjen.png
    [*] 7.01.2014
    [*] 21.09.2015
  • dreambaby Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka ja przytyłam już 5 kg, ciekawe czy encorton nam w tym "nie pomaga". Mam nadzieję że jak przestanę go brać to waga się unormuje.
    Ja też od kilku dni czuję jak dzidzia się rusza, a raczej bulgocze sobie w brzuszku. Ale czuję zazwyczaj wtedy gdy leżę na płasko na plecach lub siedzę dłużej w totalnym bezruchu. Piękne to jest <3 A co do łożyska to też nie wiem.
    Babydream ja jak powiedziałam o ciąży to szef od razu wyskoczył że jak pójdę już na L4 to będę najwyżej pracować on-line, od razu mi się to nie spodobało, ale odpowiedziałam tylko wymijająco że jakoś się dogadamy. Póki co normalnie przychodzę do pracy, ale jak już będę na L4 to nie zamierzam w domu pracować i właśnie planuję od razu się nie zgodzić na taki układ. Dziewczyny dobrze mówią powiedz jej że teraz źle się czujesz i oddzwonisz jak będzie lepiej. I zadzwoń może następnego dnia dopiero. Może się domyśli, a jeśli nie to będziesz musiała powiedzieć jej wprost.
    A ja dziś w nocy się wystraszyłam bo poczułam skurcz brzucha, porównałabym go do skurczu łydki spowodowanego brakiem magnezu. Trwało to sekundę, może dwie, zaraz przeszło i brzuch nie bolała ani nic takiego, teraz też nie boli. Jutro na szczęście mam wizytę to zapytam lekarza. Może to brak magnezu bo nie wzięłam od dwóch dni.

w57vpc0zzn2en7nx.png
    27.08.2015 (*) cb
    08.02.2016 (*) cb
  • evs Przyjaciółka

Wysłany: 5 września 2016, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandra_zog wrote:

Ja łożysko mam z przodu i pierwsze kopniaki wyczułam wczoraj (17+6).
    Wydaje mi się, że wpływ na ruchy ma wiele czynników: ułożenie łożyska, waga, przebyte ciąże oraz waga dziecka. Nic się nie martw na pewno niedługo poczujesz pierwsze ruchy maleństwa - już jest bliżej niż dalej ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2016, 14:30

• Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja przytyłam dopiero 1 kg :D Z czego jestem bardzo zadowolona, bo w poprzedniej ciąży aż 17 kg :P
    Babydream za dobra kobita z Ciebie, chciałaś być miła a ona to wykorzystuje, dla mnie to bardzo słabe z jej strony... Rozumiem że może ciężko Ci odmówić czy coś ale pomyśl. Skoro ona się zachowuje nieładnie w stosunku do Ciebie to dlaczego miałabyś jej pomagać? Tak jak dziewczyny radzą zasugeruj jej delikatnie że źle się czujesz, a jak to nie pomoże to nie odbieraj telefonu i tyle. Dziecko jest teraz najważniejsze, nie Twoja szefowa :)

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
    Synuś Olek (*) 5.05.2014 (15tc)
    Aniołki 27.08.2014 (5tc) | 10,2014 (7tc)
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja mam takie pytanko, czy wy widzicie mój avatar? W sensie zdjęcie? Bo ja wasze widzę, a swojego nie.

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
  • dreambaby Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnaa94 zazdroszczę tego 1 kg tylko :) Ja widzę twój avatar i swój też

Czarnaa94 lubi tę wiadomość

w57vpc0zzn2en7nx.png
    27.08.2015 (*) cb
    08.02.2016 (*) cb
  • Papcia Ekspertka

Wysłany: 5 września 2016, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnaa94 wrote:
    Dziewczyny ja mam takie pytanko, czy wy widzicie mój avatar? W sensie zdjęcie? Bo ja wasze widzę, a swojego nie.

Tak, widzę Twoje zdjęcie - uścisk małej rączki :)

Czarnaa94 lubi tę wiadomość

pc288d2.png

ojxedf9h1wtfir6q.png
  • MamaZtrójmiasta Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam łożysko na ścianie tylnej. Raczej szczupła budowa ciała. Ruchy czuje.od dawna. Od kilku dni zdecydowanie wyrazniejsze. Ale jak już pisałam to moja trzecia ciąża. W poprzednich tak szybko.ruchow.nie czułam. Obecnie ruchy naczesciej.odczuwam z rana i pod.wieczór:) z tego co czytam to coraz wiecej z nas czuje już dzieciaczki. Zaraz wszystkie to poczujecie! Pozdrawiam

km5svcqgq5dggbpx.png
    córeczka 2010 córeczka 2012
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli to mój laptop ma jakieś ale do mojego avatara :P
    Ja też mam łożysko na tylnej ścianie. A kopniaki czuję ale bardzo nisko. Myślę że to przez tą przegrodę czy cokolwiek to tam jest.

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
  • milola86 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja tez czuje delikatne pukniecia, ale nie codziennie. Czekam dalej na kopniaka:)
    Z praca na zwolnieniu tez bym sie nie wyrywała... Watpoe ze zostanie to docenione. Przy poprzedniej ciazy tez przejmowałam sie tym co sie dzieje w pracy itd, starałam sie pomagać, szef owszem wszystko super, co sie okazało, po macierzyńskim nie miałam gdzie wracać po 8 latach pracy :/ Wiec, radzę przejmować sie teraz sobą, nie praca :)

atdcvcqgb9ua249c.png
    3i49df9h2ksxxkie.png

Bóg mówi prosto o krzywych liniach naszego życia...
    Adaś Ewa Róża i Piotr-moje maleńkie aniołki
  • M@linka Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia posiewu jeszcze nie robiłam - zrobi mi lekarz teraz w środę albo za tydzień. Ale dziś pojawiły się jakieś upławy - wczoraj wziełam dopochwowo gynomed active i mam nadzieję,że to od tego.

babydream a jak długo będziesz brała encorton? Mi lekarz kazał do końca ciąży. Biorę w małej dawce 5mg.

jnmqdzu5ponocqze.png
    uch5ha00mu9kkjgg.png
    uch520mm81yzf57p.png

• dreambaby Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M@linka nie wiem czy babydream też bierze encorton, ale mamy podobne nicki a pytanie może być do mnie więc odpowiadam :) Jak nie do mnie to sorki ;)
    Ja mam wziąć do końca opakowanie które mam, czyli zostało mi na jakieś dwa tygodnie. Też biorę 5 mg.

M@linka lubi tę wiadomość

w57vpc0zzn2en7nx.png
    27.08.2015 (*) cb
    08.02.2016 (*) cb
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna ja też nie widzę Twojego avatara. Pozostałe tak. Ale ja jadę z komórki więc może dlatego, ze mam neta słabego.

Babydream powiedz że po to szlas na zwolnienie, żeby odpoczac, i że źle cie zrozumiała, bo oferowała jej pomóc w kryzysowych sytuacjach a nie od pierwszego dnia zwolnienia. Tylko oczywiście ladniejszymi słowami niż ja to zrobiłam :p

• AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Dzisiaj byłam na badaniu krwi i moczu. Teraz spoglądam na wyniki ze krwi i ogólnie połowa parametrów jest albo niżej niż norma albo wyżej niż norma aż zrobiłam oczy jak 5 zł :? wiem, że normy w ciąży się zmieniają ale, że aż tyle parametrów to aż się zdziwiłam. Czekam jeszcze na wyniki z moczu i mam nadzieję, że nie padnę jak je odczytam. Jak u was z wynikami?

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • Papcia Ekspertka

Wysłany: 5 września 2016, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AguŚka89 wrote:
    Cześć dziewczyny. Dzisiaj byłam na badaniu krwi i moczu. Teraz spoglądam na wyniki ze krwi i ogólnie połowa parametrów jest albo niżej niż norma albo wyżej niż norma aż zrobiłam oczy jak 5 zł :? wiem, że normy w ciąży się zmieniają ale, że aż tyle parametrów to aż się zdziwiłam. Czekam jeszcze na wyniki z moczu i mam nadzieję, że nie padnę jak je odczytam. Jak u was z wynikami?

Tak jak piszesz, normy w ciąży się zmieniają, ale na pewno lekarz musi ocenić Twoje wyniki... Zwykle największe różnice sprzed ciąży i w ciąży dotyczą leukocytów (WBC) i ich rodzajów (neutrofile, eozynofile, limfocyty...) i hemoglobiny. Ja mam ogólnie dobre wyniki, ale właśnie białe krwinki mam podwyższone i pozmieniane proporcje między nimi, to samo miałam w 1. ciąży, taka moja "ciążowa uroda" ;)

Oby mocz był u Ciebie w porządku :)

pc288d2.png

ojxedf9h1wtfir6q.png
‹‹ 310 311 312 313 314 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ