Lutówki 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Magda86_0309 wrote:Mam takie pytanie natury technicznej do tych z Was, które w okresie ciąży są na L4 w pracy. Ja mam niestety taką pracę, że jest bardzo stresująca i lekarz od razu powiedział, że wypisze mi L-4. Pytanie dotyczy tego, że w tym miesiącu pieniądze powinien wypłacać mi już nie pracodawca tylko ZUS. Wynagrodzenie zawsze miałam wypłacane do 10-go, ale mój pracodawca często wysyłał przelew już na początku miesiąca (tak ok. 3-go). Na razie jednak z ZUS nic nie dostałam. Pytanie kiedy mogę się spodziewać? Znajoma mówiła, że jeśli dostarczam pracodawcy w terminie L4 to nie muszę się o nic martwić, bo on jest zobowiązany dostarczyć to do ZUS i ja nie muszę w tym celu nic robić, ale czy na pewno? Sorry, być może niektórym z Was wyda się naiwne moje pytanie, ale jeszcze nigdy nie byłam w takiej sytuacji, a przez moje samopoczucie w ciąży nie miałam nawet siły zapoznać się bliżej z tematem
Kto wyplaca pieniazki zalezy od wielkosci firmy. U mnie calyczas wyplaca pracodawca, bo to duza korpo. Jezeli pracujesz w malej firmie, chyba do 20 osob, ale nie jestem pewna to wyplaca Zus i oewnie zalezy od placowki. Moje kolezanki dostawaly tez do 25 dnia miesiaca. -
Ja nie wiem jak mam lozysko, bo.usg aby.mialam jedno prenatalne (nfz). Jestem.osoba z.nadwaga ze sporym brzuszkiem a ruchy czujeod.14tc. To chyba zalezy od.maluszka... bo ja nie zawsze czuje.codziennie.sa.dni.ze.czuje.duzo.I bardzo a sa.dni ze.nie czuje.albo malo I ledwo co - czytaj dzisiaj np.MATKA 2:0
Ola 17.02.2011
Martynka 02.02.2017 -
U mnie lozysko wysoko na tylnej scianie. Ja jestem drobna osoba I czuje od 16 tygodnia. Z tego co wiem to osoby szczuplejsze moga czuc wczesniej ale czy to jest regula to nie wiem. W pierwszej ciazy wazylam tyle samo I mimo ze sluchalam " moj organizm to wyczulam dopiero ok 20 tygodnia.
-
sandra_zog wrote:Mam pytanie do dziewczyn, które czują już jakieś ruchy. Jak macie ułożone łożysko i czy to zalezy od wagi ciała ? Czekam i czekam, skupiam się ale nic.
Czuje już od jakiegoś czasu coraz wyraźniej takie pukanie. Łożysko na tylnej ścianie. Jestem raczej szczupła.
[*] 7.01.2014
[*] 21.09.2015 -
Malinka ja przytyłam już 5 kg, ciekawe czy encorton nam w tym "nie pomaga". Mam nadzieję że jak przestanę go brać to waga się unormuje.
Ja też od kilku dni czuję jak dzidzia się rusza, a raczej bulgocze sobie w brzuszku. Ale czuję zazwyczaj wtedy gdy leżę na płasko na plecach lub siedzę dłużej w totalnym bezruchu. Piękne to jestA co do łożyska to też nie wiem.
Babydream ja jak powiedziałam o ciąży to szef od razu wyskoczył że jak pójdę już na L4 to będę najwyżej pracować on-line, od razu mi się to nie spodobało, ale odpowiedziałam tylko wymijająco że jakoś się dogadamy. Póki co normalnie przychodzę do pracy, ale jak już będę na L4 to nie zamierzam w domu pracować i właśnie planuję od razu się nie zgodzić na taki układ. Dziewczyny dobrze mówią powiedz jej że teraz źle się czujesz i oddzwonisz jak będzie lepiej. I zadzwoń może następnego dnia dopiero. Może się domyśli, a jeśli nie to będziesz musiała powiedzieć jej wprost.
A ja dziś w nocy się wystraszyłam bo poczułam skurcz brzucha, porównałabym go do skurczu łydki spowodowanego brakiem magnezu. Trwało to sekundę, może dwie, zaraz przeszło i brzuch nie bolała ani nic takiego, teraz też nie boli. Jutro na szczęście mam wizytę to zapytam lekarza. Może to brak magnezu bo nie wzięłam od dwóch dni.
27.08.2015 (*) cb
08.02.2016 (*) cb -
sandra_zog wrote:Mam pytanie do dziewczyn, które czują już jakieś ruchy. Jak macie ułożone łożysko i czy to zalezy od wagi ciała ? Czekam i czekam, skupiam się ale nic.
Ja łożysko mam z przodu i pierwsze kopniaki wyczułam wczoraj (17+6).
Wydaje mi się, że wpływ na ruchy ma wiele czynników: ułożenie łożyska, waga, przebyte ciąże oraz waga dziecka. Nic się nie martw na pewno niedługo poczujesz pierwsze ruchy maleństwa - już jest bliżej niż dalejWiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2016, 14:30
-
A ja przytyłam dopiero 1 kg
Z czego jestem bardzo zadowolona, bo w poprzedniej ciąży aż 17 kg
Babydream za dobra kobita z Ciebie, chciałaś być miła a ona to wykorzystuje, dla mnie to bardzo słabe z jej strony... Rozumiem że może ciężko Ci odmówić czy coś ale pomyśl. Skoro ona się zachowuje nieładnie w stosunku do Ciebie to dlaczego miałabyś jej pomagać? Tak jak dziewczyny radzą zasugeruj jej delikatnie że źle się czujesz, a jak to nie pomoże to nie odbieraj telefonu i tyle. Dziecko jest teraz najważniejsze, nie Twoja szefowa -
Ja mam łożysko na ścianie tylnej. Raczej szczupła budowa ciała. Ruchy czuje.od dawna. Od kilku dni zdecydowanie wyrazniejsze. Ale jak już pisałam to moja trzecia ciąża. W poprzednich tak szybko.ruchow.nie czułam. Obecnie ruchy naczesciej.odczuwam z rana i pod.wieczór:) z tego co czytam to coraz wiecej z nas czuje już dzieciaczki. Zaraz wszystkie to poczujecie! Pozdrawiam
córeczka 2010 córeczka 2012 -
Czyli to mój laptop ma jakieś ale do mojego avatara
Ja też mam łożysko na tylnej ścianie. A kopniaki czuję ale bardzo nisko. Myślę że to przez tą przegrodę czy cokolwiek to tam jest. -
Dziewczyny, ja tez czuje delikatne pukniecia, ale nie codziennie. Czekam dalej na kopniaka:)
Z praca na zwolnieniu tez bym sie nie wyrywała... Watpoe ze zostanie to docenione. Przy poprzedniej ciazy tez przejmowałam sie tym co sie dzieje w pracy itd, starałam sie pomagać, szef owszem wszystko super, co sie okazało, po macierzyńskim nie miałam gdzie wracać po 8 latach pracyWiec, radzę przejmować sie teraz sobą, nie praca
-
Monia posiewu jeszcze nie robiłam - zrobi mi lekarz teraz w środę albo za tydzień. Ale dziś pojawiły się jakieś upławy - wczoraj wziełam dopochwowo gynomed active i mam nadzieję,że to od tego.
babydream a jak długo będziesz brała encorton? Mi lekarz kazał do końca ciąży. Biorę w małej dawce 5mg.
-
M@linka nie wiem czy babydream też bierze encorton, ale mamy podobne nicki a pytanie może być do mnie więc odpowiadam
Jak nie do mnie to sorki
Ja mam wziąć do końca opakowanie które mam, czyli zostało mi na jakieś dwa tygodnie. Też biorę 5 mg.M@linka lubi tę wiadomość
27.08.2015 (*) cb
08.02.2016 (*) cb -
Czarna ja też nie widzę Twojego avatara. Pozostałe tak. Ale ja jadę z komórki więc może dlatego, ze mam neta słabego.
Babydream powiedz że po to szlas na zwolnienie, żeby odpoczac, i że źle cie zrozumiała, bo oferowała jej pomóc w kryzysowych sytuacjach a nie od pierwszego dnia zwolnienia. Tylko oczywiście ladniejszymi słowami niż ja to zrobiłam :p
-
Cześć dziewczyny. Dzisiaj byłam na badaniu krwi i moczu. Teraz spoglądam na wyniki ze krwi i ogólnie połowa parametrów jest albo niżej niż norma albo wyżej niż norma aż zrobiłam oczy jak 5 zł
wiem, że normy w ciąży się zmieniają ale, że aż tyle parametrów to aż się zdziwiłam. Czekam jeszcze na wyniki z moczu i mam nadzieję, że nie padnę jak je odczytam. Jak u was z wynikami?
-
AguŚka89 wrote:Cześć dziewczyny. Dzisiaj byłam na badaniu krwi i moczu. Teraz spoglądam na wyniki ze krwi i ogólnie połowa parametrów jest albo niżej niż norma albo wyżej niż norma aż zrobiłam oczy jak 5 zł
wiem, że normy w ciąży się zmieniają ale, że aż tyle parametrów to aż się zdziwiłam. Czekam jeszcze na wyniki z moczu i mam nadzieję, że nie padnę jak je odczytam. Jak u was z wynikami?
Tak jak piszesz, normy w ciąży się zmieniają, ale na pewno lekarz musi ocenić Twoje wyniki... Zwykle największe różnice sprzed ciąży i w ciąży dotyczą leukocytów (WBC) i ich rodzajów (neutrofile, eozynofile, limfocyty...) i hemoglobiny. Ja mam ogólnie dobre wyniki, ale właśnie białe krwinki mam podwyższone i pozmieniane proporcje między nimi, to samo miałam w 1. ciąży, taka moja "ciążowa uroda"
Oby mocz był u Ciebie w porządku