🍀 LUTY 2021 🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
Clover wrote:Jeśli chodzi o granicę błędów w pomiarze wagi, to ja mam przy wyniku napisane "+-71g". A ogólnie z tym określaniem czy maluch jest "starszy/młodszy" to wydaje mi się, że na to nie składa się tylko waga, ale są też pewnie brane pod uwagę inne pomiary. Na moim wyniku każdy pomiar jest oznaczony, jaki to centyl i pewnie z tego później jest wyliczana jakaś średnia 🤔 No, ale to tylko takie moje domysły, nie wiem, na jakiej zasadzie dokładnie jest to określane 😝 A co oznacza to starzejące łożysko? Będziesz musiała mieć wywołany wcześniej poród?
6 lat starań o rodzeństwo, niedrożność, endometrioza, poronienie, laparoskopia
02.2018 ICSI 😢 nie pobrano komórek
06.2018 ICSI - podejście II
07.2018 punkcja pobrano 6 komórek, mamy ❄❄
10.2018 histeroskopia
16.11.2018 FET ❄️😢
21.11.2019 FET ❄️😢
...
23.06.2020 - 7tc ❤️ -
Dziewczyny wagę płodu wyznacza się na podstawie 3 parametrów, obwód główki, obwód brzuszka i długośc kosci udowej. Wrzuca się to w program który sam wylicza potencjalną wagę. Wystarczy że lekarzowi dalikatnie zadrży ręka i pomiar już bedzie inny.
Ja mam jutro połówkowe, to bedzie 21tc. mam nadzieję, ze u Maluchów będzie wszystko ok. Mniej więcej od tygodnia dają o sobie znać tak, ze nie mam wątpliwości, ze to one A niby druga i bliźniacza ciąża powinny wskazywać na to, że ruchy poczuję duzo szybciej niż w pierwszej a okazało się, ze nawet troszeczke późniejWiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2020, 08:07
Clover lubi tę wiadomość
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Clover wrote:Mój mąż też na razie nic nie czuł jeszcze. Ja już dość długo czuję ruchy, ale jakoś jemu się jeszcze nie udało zaobserwować. Kiedy ja położę rękę na brzuchu to czuję ruchy, ale w sumie ciężko powiedzieć czy czuję je też na dłoni, czy tylko od środka 🤔
Ja niedawno wróciłam z połówkowych. Mamy 488g chłopczyka ❤ (duża rozbieżność z wczorajszym pomiarem mojej doktor, ale jednak bardziej ufam dzisiejszym wynikom). Wygląda na to, że wszystko w porządku i maluch rozwija się prawidłowo. Jak na 20+6 jest całkiem spory, z USG wychodzi 22+1 a termin porodu coraz bardziej zbliża się do urodzin mojego męża 😄 Wszystkie pomiary w górnych granicach normy, ale ja byłam sporym noworodkiem, więc możliwe, że synek też będzie z tych większych. Jestem bardzo szczęśliwa, że wszystko jest OK. ❤
https://naforum.zapodaj.net/1de87f078949.jpg.htmlClover lubi tę wiadomość
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Co do pewności płci - u mnie dwóch lekarzy powiedziało, ze widzą na pewno dziewczynkę. Mój prowadzący się nie wypowiadał. Uwierzę jednak dopiero po porodzie, bo mojej kuzynce całą ciążę kilku lekarzy potwierdzało chłopca, a po porodzie zonk, dziewczynka! A cała wyprawka niebieska, imię dla chłopca wybrane i pełno gadżetów z tym imieniem pokupowanych 😂
Clover lubi tę wiadomość
-
Inka7 wrote:Właśnie takiej sytuacji się obawiam🙄🙄🙄
Ja tak samo, dlatego jedyne typowo dziewczęce ubranka jakie ogarnę przed porodem to te, które dostaniemy od rodziny i znajomych. Reszta to typowe uniseksy 😇. Znajoma wydziergała kocyk dla małej i zrobila różowo-niebieski na wszelki wypadek 😂 -
ultraviolet wrote:To, że mały wyprzedza wiek ciąży też było określone nie z samej wagi, ale ze wszystkich parametrów, obwody, długości itd. Łożysko starzejące to znaczy, że będzie w pewnym czasie, pod koniec ciąży już nie wydolne, aby dostarczać dziecku wartości odżywczych oraz tlenu. Nie wiem jaka jest przyczyna 😞 poza tym mam zagrażający wcześniejszy poród ze względu na skurcze i tendencję szyjki do skracania. Więc leżę grzecznie i czekam. Póki co, maluch rośnie zdrowo, to najważniejsze.
-
Mavi wrote:Co do pewności płci - u mnie dwóch lekarzy powiedziało, ze widzą na pewno dziewczynkę. Mój prowadzący się nie wypowiadał. Uwierzę jednak dopiero po porodzie, bo mojej kuzynce całą ciążę kilku lekarzy potwierdzało chłopca, a po porodzie zonk, dziewczynka! A cała wyprawka niebieska, imię dla chłopca wybrane i pełno gadżetów z tym imieniem pokupowanych 😂
-
ultraviolet wrote:To, że mały wyprzedza wiek ciąży też było określone nie z samej wagi, ale ze wszystkich parametrów, obwody, długości itd. Łożysko starzejące to znaczy, że będzie w pewnym czasie, pod koniec ciąży już nie wydolne, aby dostarczać dziecku wartości odżywczych oraz tlenu. Nie wiem jaka jest przyczyna 😞 poza tym mam zagrażający wcześniejszy poród ze względu na skurcze i tendencję szyjki do skracania. Więc leżę grzecznie i czekam. Póki co, maluch rośnie zdrowo, to najważniejsze.
Też miałam łożysko starzejące się chyba 27/30 tc bylo juz 3 stopnia. Nastraszyli mnie nie wiadomo czym łącznie z hipotrofią płodu etc. Przepłakałam cały dzień a później musiałam chodziĆ na ktg co tydzien/dwa.Urodziłam w 40tc zdrowego malucha. Kiedy wspomniałam o tym mojemu obecnemu lekarzowi prowadzącemu powiedział, ze nie ma to znaczenia a straszenie łożyskiem starzejącym jest nie na miejscu. Także głowa do góry.
Co do pomiarów u nas była rozbieżność bo brzuszek był zawsze za mały a nogi zawsze za długie Na wiek ciąży :)i tak jest do dzisiaj chudzina na patykowatych długich nogach Tych nóg to mu zazdroszczęultraviolet lubi tę wiadomość
-
Luzia wrote:O kurcze, ale dobrze, że już masz to zdiagnozowane. Pod koniec ciąży będziesz stałe monitorowana?
10.2018 histeroskopia
16.11.2018 FET ❄️😢
21.11.2019 FET ❄️😢
...
23.06.2020 - 7tc ❤️ -
Vagabond wrote:Też miałam łożysko starzejące się chyba 27/30 tc bylo juz 3 stopnia. Nastraszyli mnie nie wiadomo czym łącznie z hipotrofią płodu etc. Przepłakałam cały dzień a później musiałam chodziĆ na ktg co tydzien/dwa.Urodziłam w 40tc zdrowego malucha. Kiedy wspomniałam o tym mojemu obecnemu lekarzowi prowadzącemu powiedział, ze nie ma to znaczenia a straszenie łożyskiem starzejącym jest nie na miejscu. Także głowa do góry.
Co do pomiarów u nas była rozbieżność bo brzuszek był zawsze za mały a nogi zawsze za długie Na wiek ciąży :)i tak jest do dzisiaj chudzina na patykowatych długich nogach Tych nóg to mu zazdroszczęVagabond, Patt94 lubią tę wiadomość
10.2018 histeroskopia
16.11.2018 FET ❄️😢
21.11.2019 FET ❄️😢
...
23.06.2020 - 7tc ❤️ -
liliputkowo90 wrote:Ja połówkę miałam 20+1 i synek miał 350g i lekarz powiedział że spory chłop 😳 i też wtedy zasugerował że synek szybko rośnie ze względu na wysoki poziom cukru, robiłaś glukozę?
Rucola, trzymam kciuki za badanie połówkowe! 😊
Ultraviolet, przykro mi, że u Ciebie tyle problemów, współczuję. Trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze. -
Bajka15 wrote:Ja sobie właśnie policzyłam że będę miała połówkowe na ostatni moment 22+5 🙄 mam nadzieję, że nie będzie za późno 🙈
-
Melduję się po połówkowych, ale u mojej pani doktor, a ona nie ma papierów na to, więc takie dosłownie połówkowe za dwa tygodnie.
Chłopak potwierdzony na 100%, nie ma mowy o pomyłce 😂 pomiary w normie, dziś 19+4 i synuś waży 317g 😁😍 szyjka ponad 4cm, zamknięta o równym kształcie, łożysko w idealnym miejscu, czyli wszystko książkowo. Młody ułożony główką do dołu i nie chciał się pokazać na 3D, bo miał pępowine przed buzią, a później jeszcze dołożył rączkę 😋 W końcu mogłam pogadać po polsku i powiedziałam o detektorze, pani doktor stwierdziła, że super wynalazek i za takie pieniądze warto się zaopatrzyć 😊
Zdjęcie nie twarzowe, ale młody nie do końca współpracował 😁
url=https://naforum.zapodaj.net/768bc0eccb01.jpg.html][/url
A tu potwierdzenie męskości 😂
url=https://naforum.zapodaj.net/5ab2f2866a23.jpg.html][/urlClover, ultraviolet, _Hope, Sweetcake, Ania81, hannaha, Teresita, oloowa2709, GrubAsia, Rucola lubią tę wiadomość
12.02.2021 Kajetan 4300g, 56,5cm
Drugi transfer 05.2020- mamy syneczka ❤♂️
Pierwszy transfer 04.2020- nieudany ❌
1 procedura In-vitro
3x IUI- nieudane ❌
Starania od 04.2019 💕 -
Bajka15 wrote:Ja sobie właśnie policzyłam że będę miała połówkowe na ostatni moment 22+5 🙄 mam nadzieję, że nie będzie za późno 🙈
Bez stresu, ja tez mam w 22+5 . Robię w Berlinie i tutaj normalnie robi się je między 20, a 24 tc, a najlepiej właśnie 22-23 😉. Także luzik! 😘Bajka15 lubi tę wiadomość