🍀 LUTY 2021 🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
liliputkowo90 wrote:Ja na raz wyciskam z jednej piersi 80-90ml. Używam przy karmieniu magicznej butelki bo inaczej bym pękła.. za mało źle za dużo też nie najlepiej... 😋😋Janek 14
Tymek 11, 5
Laura - > nasze słońce od 18.01.2021 -
Właśnie nad tą butelką się zastanawiam czy kupić. Mam w koszyku ją.
Inka to kolektor mlekaWiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2021, 16:59
-
Inka7 wrote:Edward1, tylko my dzisiaj 4 tygodnie konczymy
Ania, gratuluję
8/2/2021 urodziła się nasza mała królewna Pola 3720g I 51cm
2010 - urodził się Franciszek 4180g I 55 cm
XII.2012- 5tc [*]
Starania o kolejne dzieciątko od 2013.
5 VI 2020 - II kreski na teście 😁 -
Blackrose, zaryzykowałam i zrobię, jak piszesz. Odstawiłam na razie laktator i daję tylko pierś. Póki co młody się chyba najada, bo kupy i siku się zgadzają ze wskaźnikami skutecznego karmienia.
Teraz mam z kolei problem z bolesnymi gazami. Mały ciągle się spina, puszcza pruki i widać, że ma z tym ogromny problem. Jest niespokojny i często wybudza się z tego powodu ze snu... Macie jakieś sprawdzone patenty na gazy/wzdęcia?
I z gorzkich żali, to jeszcze moje dziecko okrutnie drze się przy przewijaniu. I przy kąpaniu. Ale to dosłownie tak, jakbym go ze skóry obdzierała... Smoczek przestał działać, przez chwilę udaje się go uspokoić szumami z telefonu, ale zaraz przypomina sobie, że nie lubi, i dalej jazda... Podejrzewam, że to też przyczynia się do tych gazów, bo nałyka się wtedy powietrza, i robi się błędne koło. Dziewczyny, czy to mija?
Też mnie dopada baby blues, popłakuję sobie w ciągu dnia, bo mam wrażenie, że dosłownie nic mi przy dziecku nie wychodzi. Nawet spowić go nie potrafię, bo zaraz się wygramala i złości, nie mówiąc już, że odłożenie do dostawki czy kokonu graniczy z cudem. Jestem niewyspana, zmęczona i strasznie tym wszystkim sfrustrowana. Nie byłam chyba przygotowana na tak ciężkie wejście w macierzyństwo... -
Dziewczyny strasznie Wam współczuję ciężkich przejść. Tymuś jest aniołkiem, ale wszystko o czym piszecie przerobiliśmy po urodzeniu dziewczyn. Na gazy bardzo pomagało nam delikatne bujanie na piłce. Wrzask przy przewijaniu to był koszmar, który się nie kończył. Gdy córeczka podrosła było niestety jeszcze gorzej, bo nie sposób było ją utrzymać. Ja zmieniałam pieluchę, a mąż ją trzymał. Każde dziecko jest inne. Nie obwiniajcie się.♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
-
Lolita nóżki też dawaj do brzuszka i chwilę przytrzymaj. Co do kąpieli może chłodniejsza wodę nalewaj. U nas też na początku płakal. A jak trochę wodę schlodzilismy to polubił starszy syn kąpiele.
Lolita lubi tę wiadomość
-
Lolita to normalne na początku, wszystko jest nowe. Spokojnie, wiem że łatwo mówić ale ale te pierwsze dni, czasem tygodnie są bardzo trudne.
Jeśli maluszek się wygramoli to zwyczajnie jest zbyt lekko owinięty. Trzeba to zrobić dość ściśle. Zobacz może jakiś filmik na yt. W ostateczności są otulacze zapinane na zamek tylko trzeba je dobrze dopasować wagowo.
Co do płaczu przy kąpieli czy zmienię pieluszki to bardzo częste, nie robisz dziecku krzywdy, po prostu reagują na zmianę temperatury i nie lubią tego zwyczajnie wiem, że ciężko słuchać płaczu maleństwa ale to minie.
Przy zmianie pieluszki możesz ewentualnie przykryć ogrzaną flanelką lub inną pieluszką. Może miejsce gdzie stoi przewijaj jest gdzieś w przejściu?
Jeśli chodzi o kąpiel to po pierwsze temperatura w pomieszczeniu, żeby nie była za niska, następnie golaska owinąć pierw w pieluszkę i tak wkładać powoli do wody, delikatnie polewać fragmenty ciałka i jak już cały będzie zmoczony to powoli zsuwać pieluszkę.
Płakać będzie pewnie przez jakiś czas ale w końcu się przyzwyczaimadiiiii, joka789, Lolita lubią tę wiadomość
-
Pola te płacze przy zmianie pieluchy i kąpieli, myślę że to reakcja na zmianę temperatury.
Mój pierwszy tez się tak darł przy kompieli, aż bałam się że sąsiedzi zadzwonią po opiekę społeczną 🤷♀️ niestety jemu to przeszlo ok 5-6 miesiąca życia 🤦♀️ lolita, mówisz że podajesz smaoczka, tez się zastanawiałam nad tym, bo mala zrobiła sobie takiego smoczka z moich sutkow) ale gdzieś obiło mi się o uszy że smoczka można dać dopiero jak dziecko skończy miesiąc. Czy to prawda czy po prostu sprawdza się u mnie przysłowie "czego gluchy niedosłyszy to zmyśli"?
Ja tez mam spadek formy, od wczoraj chodzę I ryczę! Mysle że to dopiero adrenalina puściła i zaczęła się chustawka hormonalna, ale lekko nie jest.
XII.2012- 5tc [*]
Edward1 wrote:Pola te płacze przy zmianie pieluchy i kąpieli, myślę że to reakcja na zmianę temperatury.
Mój pierwszy tez się tak darł przy kompieli, aż bałam się że sąsiedzi zadzwonią po opiekę społeczną 🤷♀️ niestety jemu to przeszlo ok 5-6 miesiąca życia 🤦♀️ lolita, mówisz że podajesz smaoczka, tez się zastanawiałam nad tym, bo mala zrobiła sobie takiego smoczka z moich sutkow) ale gdzieś obiło mi się o uszy że smoczka można dać dopiero jak dziecko skończy miesiąc. Czy to prawda czy po prostu sprawdza się u mnie przysłowie "czego gluchy niedosłyszy to zmyśli"?
Ja tez mam spadek formy, od wczoraj chodzę I ryczę! Mysle że to dopiero adrenalina puściła i zaczęła się chustawka hormonalna, ale lekko nie jest.
Teoretycznie minimum 2tygodnie aby nie zaburzyc odruchu ssania.
Jesteś pewna, że "zrobiło sobie smoczek"?
Może jeszcze tak potrzebuje. Jest może glodne/chce mu się pić? Ja bym się wstrzymała ale decyzja należy do Ciebie. -
BlackRose, ja wcale jej nie pcham smoczka. Czasem nawet lubię jak ona po jedzeniu, ciućka sobie brodawkę, tak do uśpienia, dlatego pomyślałam że robi sobie z niej monia.
XII.2012- 5tc [*]
Inka ta magiczna butelka to kolektor
Lolita u nas też były wrzaski przy kąpieli, masażu czy przewijania mimo ciepła w domu (23stopnie ) zaczęliśmy na czas np. Kąpieli ogrzewać piecykiem pokój, widocznie mój syn to zmarźluch bo problem minął jak ręką odjął..BlackRose 89, Inka7, werni lubią tę wiadomość
5 lat starań. 4IUI, 4IVF.
❤2.02.2021 -
Lolita na gazy polecam espumisan 100, 10 kropelek przed każdym karmieniem.
Jestem orędowniczką smoczka, ale blicniaki wolą nim pluć niż ciumkac. Nie poddaję się i wciskamGagatka, Lolita, Vagabond, madiiiii, GrubAsia lubią tę wiadomość
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021