X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍀 LUTY 2021 🍀
Odpowiedz

🍀 LUTY 2021 🍀

Oceń ten wątek:
  • Franiczka_ Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie do dziewczyn, które podają dzieciom żelazo...
    Kiedy od podania żelaza występują u Waszych dzieci nieporządne skutki?
    Któraś z Was stosuje Actiferol?

3i492n0aa33ktkto.png
  • Sweetcake Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madiii u nas tez ciagle przytulanie i całowanie i stad ta infekcja u małego.
    My już po bilansie. Mały cały przebadany. W trakcie zrobił 3 kupy i osikal wszystko🙈🙈 jeszcze raz go lekarz osłuchał i płucka i oskrzela czyste. Tylko lekki , charczący katarek. Mam podawać tylko sol fizjologiczna i nie za czesto odciągać . Mały wazy 5030 gr i ma około 60 cm. Wyrasta mi już z ubranek 62.

• Sweetcake Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tam obserwuje mojego małego to jest inny od młodszej siostry. Poleży jak nie w foteliku samochodowym to na kanapie czy w kokonie. Oczywiscie lubi być noszony a w szczególności wieczorami. Rzadko usypia przy piersi, wieczorem trzeba go usypiać na rękach , chodzić i bujać.No i co najwazniejsze to dużo więcej śpi sam niż siostra. Wszyscy co nas znają życzą nam tylko więcej snu w nocy niż z corka. Wiem, ze zmieni się to 100000000 razy ale ciesze się chwila.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2021, 11:17

• madiiiii Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz Tymuś wczoraj ważył 5250g. Niektórych ubranek nawet nie zdążyłam założyć a z nich wyrósł :D
    Sweetcake ale mieliście bombardowanie na bilansie :D U nas na wczorajszym szczepieniu tylko kleksik. Ale tak się biedaczek zestresował, że przespał prawie cały dzień.
    Hehh, gdyby zawsze kończyło się na lekkim przeziębieniu, byłabym najszczęśliwsza mamą na świecie. Gdy moje dzieci chorują, ja choruję z nimi ale psychicznie. Strasznie jestem przewrażliwiona na tym punkcie.

Z odkładaniem u nas nie jest najgorzej. Większość dnia spędza w foteliku. Po południu i wieczorem więcej na rękach. Jak się wyciszy i nic mu nie dolega potrafi spokojnie poleżeć na materacu z dziewczynami ♥

Dziewczyny wróciłyście już do aktywności? Ja od tygodnia męczę już orbitreka i mięśnie core. Niesamowite uczucie. Po tym jak ćwiczyłam z brzuszkowym obciążeniem teraz mam wrażenie, że mam lepszą formę niż przed ciążą :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2021, 12:04

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • Tristana Przyjaciółka

Wysłany: 10 marca 2021, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Franiczka_ wrote:
    Pytanie do dziewczyn, które podają dzieciom żelazo...
    Kiedy od podania żelaza występują u Waszych dzieci nieporządne skutki?
    Któraś z Was stosuje Actiferol?

Ja stosuję Aciferol, u Kacpra rewolucje w brzuszku były około 8 godzin od podania. Zaczynałam podawać co 2 dzień aby przyzwyczaić brzuszek. Od kilku dni jakby przeszło i skutków ubocznych nie ma :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2021, 11:56

Franiczka_ lubi tę wiadomość

bl9ci09kc99luerc.png
  • Franiczka_ Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tristana wrote:
    Ja stosuję Aciferol, u Kacpra rewolucje w brzuszku były około 8 godzin od podania. Zaczynałam podawać co 2 dzień aby przyzwyczaić brzuszek. Od kilku dni jakby przeszło i skutków ubocznych nie ma :)

A jaką dawkę podajesz?

3i492n0aa33ktkto.png
  • Tristana Przyjaciółka

Wysłany: 10 marca 2021, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Franiczka_ wrote:
    A jaką dawkę podajesz?
    7mg

bl9ci09kc99luerc.png
  • Franiczka_ Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tristana wrote:
    7mg

Kurcze, a my mamy zacząć od 7mg i za 3 dni przejść na 15mg, po czym po 2 tyg na 15+7mg 🤯 Już mam stresa 😣 Tylko, że u nas w morfologii wyszła niedokrwistość. Poprzednia pediatra nie widziała w tym problemu. Skonsultowaliśmy się u innej i zleciła ten Actiferol.

3i492n0aa33ktkto.png
  • Sweetcake Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madii waga piękna. Oj te choroby to moja zmora. Nawet jak moja najstarsza jest chora to biegam do niej i sprawdzam czy wszystko ok.
    Ja nie zdążyłam ubrac conajmniej 6 pajacyków i 5 kompletów . Nie wiem co sobie myślałam kupując tak małe ubranka bo przecież wiedziałam, ze mały będzie duży.
    Ja po 6 tygodniach zamierzam powolutku zacząć cwiczyc. Muszę zapytać moja polozna o moje mięśnie brzucha. Ostatnio mówiła, ze jeszcze nie mogę zacząć cwiczyc no tylko mięśnie dna miednicy.
    Madiii a co ćwiczysz? Ja chyba zaczne naprzemiennie: crosstrainer i Chodakowska( te lżejsze programy).

• tygrysek7773 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madii Boże jak ci zazdroszczę.. nie ma mowy i żadnej aktywności u mnie , cieszę się jak uda mi się zrobić synkowi coś na szybko do jedzenia. mała totalnie się popsuła, spi tylko na mnie . opadam z nerw i sil , jeszcze syn trzeci raz ma kwarantanne z przedszkola

👩32 🧔30
    26.09 początek starań o 3 dziecko 👩‍❤️‍💋‍👨
    2.11 mamy 🤰dwie kreseczki !!
    22.11 mamy ❤i 4 mm człowieka
    age.png
    age.png
    preg.png
  • Edward1 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze krawię, ale gdy tylko się skończy zzamierzam zacząć ćwiczyć z Chodakowska plus joga na rozciągnie. Wisi mi flak na brzuchu taki że szok, nie mogę na niego patrzeć. Na szczęście nie mam apetytu, jem bo muszę, więc może szybciej Waga zleci, a zostało 10kg do zrzucenia... ehhh trzeba było nie zajadać tyle w ciąży...to teraz mam za swoje.

A najlepszy mój stary... dzisiaj rano szykuje się do pracy jednocześnie tańcuje przede mną z wywalonym fiflakiem i pyta kiedy będzie mógł zacząć penetrację 🤯🤯🤯😜

tygrysek7773 lubi tę wiadomość

n59ykrhmt0n17fpk.png

8/2/2021 urodziła się nasza mała królewna Pola 3720g I 51cm

2010 - urodził się Franciszek 4180g I 55 cm

XII.2012- 5tc [*]

Starania o kolejne dzieciątko od 2013.
    5 VI 2020 - II kreski na teście 😁
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweetcake ja mięśnie dna miednicy zaczęłam ćwiczyć praktycznie od razu. Tak mi zalecała położna. Od tygodnia robię 20 min orbitreka + ćwiczenia z hantelkami na ręce + zestaw pociążowy na mięśnie core. O taki:
    https://www.youtube.com/watch?v=U5bbjclLHAg&t=116s
    lub
    https://www.youtube.com/watch?v=imxZeUGhel4&t=5s

Wczoraj po raz pierwszy kawałeczek sukcesu Chodakowskiej, ale niestety skakanie z cycami w trakcie laktacji nie jest komfortowe. Miałam ochotę je zagipsować, a mam dobry stanik sportowy.

Tygrysku współczuję strasznie. Wiem, co czujesz. Ze starszą córką nie było mowy o jakiejkolwiek aktywności, chwili spokoju. Wyglądaliśmy z mężem jak zombie. Trzymaj się ♥

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2021, 13:58

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • Inka7 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tygrysek7773 wrote:
    Black to my znow trzymamy kciuki :)

dziewczyny kiedy będzie ten etap gdy dzieci poleżą trochę gapiąc się na zabawki i gugając? albo zasną sobie w bujaku ? ja naprawdę w dzień nic nie jestem w stanie zrobić. chyba jak maz wroci na weekend to przetestuje nosidło chociaż boje się że to za wcześnie. co myślicie? to tula z wkładką dla noworodka.
    U mnie się powoli zaczyna, moze po drugim miesiacu. Na razie trqa to krótko.

Janek 14
    Tymek 11, 5
    Laura - > nasze słońce od 18.01.2021 <3
  • Sweetcake Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tygrysek7773 wrote:
    madii Boże jak ci zazdroszczę.. nie ma mowy i żadnej aktywności u mnie , cieszę się jak uda mi się zrobić synkowi coś na szybko do jedzenia. mała totalnie się popsuła, spi tylko na mnie . opadam z nerw i sil , jeszcze syn trzeci raz ma kwarantanne z przedszkola
    Tygrysek wiem co czujesz. Jak moja młodsza była w domu i chociaż mały spał sam bardzo dużo to ja ledwo żyłam. Z tym, ze u nas noce średnie . Mały się budzie co 2/3 godziny i młodsza czesto tez raz ale dłużej jej zajmuje usunięcie. Także zanim ona usnie to mały wstaje na jedzenia. A nie ma mowy żeby maz ja uśpił bo musi być mama.

• Ania81 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackRose 89 wrote:
    Cześć dziewczyny
    U mnie bez zmian.
    Wczoraj miałam szczegółowe usg plus sprawdzali czystość wód płodowych. A dziś kolejna kroplówka... Czyli już czwarta. Mam nadzieję, że ostatnia.

BlackRose powodzenia, oby sie udalo. Widac, ze maluszkowi dobrze w brzuszku i wychodzic nie chce.

f2wl2n0amwelqrbt.png
  • liliputkowo90 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas ciężka noc, przenieśli mnie na salę ogólną.. gdzie juz jie mam swojego łóżka:( masakra przy takim szkrabie wszystko robić na siedząco.. mam taki rozkladany plastikowy... "coś" bo jie wiem jak to inaczej nazwać 😤 ale na podłodze by było wygodniej..o tym że sala ma dwa metry na trzy to juz nie wspomnę.
    Leżymy z małym krzykaczem więc i mój robi się niespokojny... choć pielegniarki ochrzczciły go najgrzeczniejszym dzieckiem w ich karierze bo jeszcze nie zdarzyło mu się płakać.
    Na cholerę ja płacę te składki?
    Łóżko mi nie przysługuje jedzenie zresztą teznie.. masakra

5 lat starań. 4IUI, 4IVF.
    ❤2.02.2021
  • Sweetcake Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    liliputkowo90 wrote:
    U nas ciężka noc, przenieśli mnie na salę ogólną.. gdzie juz jie mam swojego łóżka:( masakra przy takim szkrabie wszystko robić na siedząco.. mam taki rozkladany plastikowy... "coś" bo jie wiem jak to inaczej nazwać 😤 ale na podłodze by było wygodniej..o tym że sala ma dwa metry na trzy to juz nie wspomnę.
    Leżymy z małym krzykaczem więc i mój robi się niespokojny... choć pielegniarki ochrzczciły go najgrzeczniejszym dzieckiem w ich karierze bo jeszcze nie zdarzyło mu się płakać.
    Na cholerę ja płacę te składki?
    Łóżko mi nie przysługuje jedzenie zresztą teznie.. masakra
    Liliputkowo zycze Wam jak najszybszego wyjscia do domu.

• BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny później Was nadrobię.
    Wpadam tylko poinformować, że w końcu nasz synek jest już z nami ❤️
    Była dziś rozmowa z ordynatorem i pytał mnie czy zgadzam się na przebicie wod.
    O 13 puścili wody a o 14.20 mój mały mężczyzna był już z nami.
    Urodził się z wagą 4100g i 56cm długi (jeśli dobrze usłyszałam). Wszystko wygląda dobrze, ładnie ssie pierś i jestem mega szczęśliwa 🥰🥰🥰

Niestety położna musiała mnie naciąć ale mam tylko 5 szwów, po dwóch godzinach biegałam już jak sarenka, dupsko nie boli jak siadam.
    Naciela mnie bo synek ma dużą głowę 39cm a skóra po wczesniejscym porodzie była bardzo sztywna.
    Ale trafiłam na wspaniałą położną, chyba najlepsza na całym oddziale. Bez niej chyba bym go nie wypchnęła, bardzo mnie wspierała i jestem jej mega wdzięczna.

Ania81, Franiczka_, Angelika0507, Sweetcake, Tristana, Edward1, zokeia, Patt94, Lalala, oloowa2709, werni lubią tę wiadomość

hchy90bv5a4juf6w.png
  • Ania81 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackRose ogromne gratulacje ❤️❤️❤️❤️❤️.
    Odpoczywajcie sobie oboje, przytulajcie sie.
    Super wiesci na koniec dnia

BlackRose 89 lubi tę wiadomość

f2wl2n0amwelqrbt.png
  • tygrysek7773 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackRose gratuluje z całego serca ! masz świetne porody mimo ze długo na nie czekasz :D fajnie ze dobrze się czujesz . dużo dużo zdrówka dla małego księcia!

Sweetcake moj syn tez taki był... ktoś powiedział że jak pierwsze dziecko jest trudne i nie spi to z drugim będzie na odwrót. kolejny przesad do dupy xD

BlackRose 89, Edward1, werni lubią tę wiadomość

👩32 🧔30
    26.09 początek starań o 3 dziecko 👩‍❤️‍💋‍👨
    2.11 mamy 🤰dwie kreseczki !!
    22.11 mamy ❤i 4 mm człowieka
    age.png
    age.png
    preg.png
‹‹ 700 701 702 703 704 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ