🍀 LUTY 2021 🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziękuję Wam za słowa wsparcia, jesteście kochane ❤ Ja niby to wszystko wiem, ale jednak brak wsparcia najbliższych osób boli... Oczywiście mam tu na myśli moją mamę, mąż na szczęście bardzo mnie wspiera i pomaga, czasem mam wrażenie, że gdyby nie on, to już bym dawno zwariowała 🙄 A moja mama mnie ostatnio bardziej wkurza niż teściowa, na wieść o tym, że mam mało mleka zareagowała tak, jakbym jej co najmniej powiedziała, że chcę oddać dziecko do adopcji 😒 Wizytę u fizjo też skrytykowała że "na siłę szukam w Olku problemów". A ja uważam, że skoro mogę jakoś pomóc swojemu dziecku w rozwoju to chcę to zrobić, zwłaszcza, że wizytę zaleciła doktor pediatra, sama sobie nie wymyśliłam tego, że jest jakiś problem. Nic już nie będę mamie mówiła, bo szkoda nerwów. Bez sensu się jej tłumaczę ze wszystkiego, nie potrafię być bardziej asertywna i później przez to obrywam.
Bajka, u nas diagnoza była taka, że synek ma słabe mięśnie brzucha i podwyższone napięcie w obręczy barkowej. Na dźwiganie główki pomogło ćwiczenie polegające na dociskaniu małemu pupy do podłoża, na tym filmiku jest to pokazane jakoś od 4 minuty: https://youtu.be/Yq9StPVhB6M 😉 Pani na filmiku mówi, że można przed maluchem postawić lusterko żeby go zainteresować i zachęcić do podnoszenia głowy, ja kładę mu książeczkę kontrastową z materiału. Co do rozluźnienia napięcia w barkach to mamy takie ćwiczenie, że kiedy leży na plecach to chwytam go za ramiona i jakby kołyszę delikatnie, ale energicznie na boki. Po kilkunastu sekundach takiego kołysania mogę mu już podnieść rączki do góry. Ale myślę, że specjalista dobierze Wam odpowiednie ćwiczenia. Będzie dobrze, wszystko jest do wyćwiczenia 🙂Bajka15, Perelka, Ania81 lubią tę wiadomość
-
Clover u mnie ta sama sytuacja jeśli chodzi o laktacja byla w tym tygodniu. Tez pojawił sie kryzys i tez bylam przygotowana podac mm na wieczór po kąpieli kiedy Laura strasznie sie darla i nie chciała chwycic cycka. Jednak udało sie odciagnac tyle zeby dac moj pokarm ale tu robotę zrobił laktator ręczny! Uzylam go pierwszy raz i odciągnął pięknie raz dwa a elektrycznym nie moglam dac rady mimo ze wczensiej go używałam i było dobrze. Od wcziraj widzę poprawe, mala tak nie szarpie i nie ryczy przy próbie karmienia. Pije tez ten femaltiker co Ty od 3 dni. Teraz mam plan codzień rano odciągać pokarm na wieczór ale jeśli sie to nie uda to siegne po mm bez wyrzutów chociaż raz na dobę. Robimy dla naszych dzieci wszystko co najlepsze więc nie kozesz przejmować sie slowami mamy. Bardzo niesprawiedliwe i bezzasadne zarzuty. Na pewno kryzyys minie skoro juz jwst lepie. U mnie trwał 3 pelne dni. Mysle ze teraz juz będzie dobtze 🙏. Mala ma zwiększony apetyt jak nic bo teraz w nocy budzi sie co max 2 h na jedzenie.. Mam nadzieje ze wrócą nocki gdzie spała w ciągu po 5h...
Dobrego dnia kochane mamusieClover lubi tę wiadomość
Starania od 04.2016,Niedoczynnośc tarzcycy,Mutacje MTHFR C677T i A1298C., PAI1 homo,Hiperprolaktynemia05.2017 HSG, drozne oba
07.2018 histeroskopia Endometrium polipowate.
Mąż OK.
10.2018 Start Invimed, badania, cykle stymulowane, torbiel 8cm...
03. 2020 start 1 procedura, krótki PROTOKÓŁ, stymulacja nieudana, punkcja odwołana.
06.2020 naturalny cud 🙏34 dc II, 35dc bhcg 5854, 37 dc 12144, 41dc jest zarodek i jest ♥️
Ciąża na clexane, acard, letrox, prenatal, luteina
-
Hej dziewczyny. Mam pytanie do mam butelkowych - jak dbacie o butelki? Wygotowujecie nadal przez 5 min w garnku?
U nas od paru dni mała przesypia noce. Mam nadzieję że już tak zostanie, bo wyrobiliśmy sobie już taką rutynę ☺️ Za to przez dzień śpi bardzo mało.
Główkę ładnie podnosi i fajnie też odbija na brzuchu, już jej nie pionizujemy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2021, 11:16
-
Clover myślę że za dużo mówisz mamie... ja mamnieraz ten sam problem , no jej gadanie mnie strasznie meczy zwłaszcza odnośnie fotelika , jej kompletnie to zwisa czy mała jest dobrze zapięta , ważne żeby nie płakała 😨 wszystkie moje prośby żeby nie dawać synkowi słodyczy, nie przegrzewać małej sa traktowane jako moje wymysły. dlatego dałam za wygraną i nie mówię jej o tym jakie mam zdanie. jak mają gdzieś jechać z synkiem to osobiście montuje drugi fotelik który kupiłam do auta dziadków
Clover lubi tę wiadomość
-
Franiczka_ wrote:Hej dziewczyny. Mam pytanie do mam butelkowych - jak dbacie o butelki? Wygotowujecie nadal przez 5 min w garnku?
U nas od paru dni mała przesypia noce. Mam nadzieję że już tak zostanie, bo wyrobiliśmy sobie już taką rutynę ☺️ Za to przez dzień śpi bardzo mało.
Główkę ładnie podnosi i fajnie też odbija na brzuchu, już jej nie pionizujemy.
Czy w pokojach gdzie śpią wasze dzieci macie totalnie ciemno? Zastanawiam się nad zmianą rolet, bo mój mały zazwyczaj od 4 już słabo śpi.08.02 💙 Artur -
Ewkaewka wrote:Mój spał od 20 do 5 i już się zaczęłam zastanawiać czy wszystko ok. Pewnie to jednorazowa akcja.
Czy w pokojach gdzie śpią wasze dzieci macie totalnie ciemno? Zastanawiam się nad zmianą rolet, bo mój mały zazwyczaj od 4 już słabo śpi.
My mamy blackout rollety plus zaslony,zero swiatla. Jesli jest zapalona lampka to synek zamiast spac nawija do lampy🙈. Do snu mamy ciemno. Niewielkie swiatelko jest na korytarzu. Wczesniej lampka palca sie w sypialni mu nie przeszkadzala, ale teraz to problem -
u nas jest lampka , a jak przebieracie pampersy w ciemności? Laura czuje noc mimo lampki na szczęście i spi z reguły chyba ze ma gorszy czas. ewkaewka od 20 do 5? to jiz dobrze wróży. u nas może ze dwa razy byl sen po 4h to sprawdzałam czy żyje
-
U mnie w sypialni tez jest ciemno jak w d...e wiecie kogo, nic nie widać. Na karmienie i przewijanie zaplam bardzo słabą lampkę, która wisi na ścianie.
Pola budzi się teraz 4 razy, ale je jakieś 10 max 15 minut i dalej idzie spać. Nie ma szans na spanie od 20 do 5, może za kilka lat 🤪😳Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2021, 16:07
8/2/2021 urodziła się nasza mała królewna Pola 3720g I 51cm
2010 - urodził się Franciszek 4180g I 55 cm
XII.2012- 5tc [*]
Starania o kolejne dzieciątko od 2013.
5 VI 2020 - II kreski na teście 😁 -
Ewkaewka wrote:Mój spał od 20 do 5 i już się zaczęłam zastanawiać czy wszystko ok. Pewnie to jednorazowa akcja.
Czy w pokojach gdzie śpią wasze dzieci macie totalnie ciemno? Zastanawiam się nad zmianą rolet, bo mój mały zazwyczaj od 4 już słabo śpi.
U nas śpi od 20.30 do 5-6.
W pokoju mamy ciemno, ale nie tak całkowicie, bo nasze rolety nie zaciemniają zbyt dobrze. -
Moj tez budzi sie w nocy na karmienie, a wlasciwie to zaczyna marudzic i szukac cycka by sie podlaczyc. Dodam, ze spi ze mna bo inaczej jest wielka awantura. Wogole ostatnio zrobil sie bardzo mamowy i pilnuje mnie na kazdym kroku, szczegolnie w nocy
-
Oloowa, przykro mi, że też Cię spotkał taki kryzys laktacyjny. Super, że udaje się wychodzić na prostą, trzymam kciuki żeby było już OK 🙂 U nas też już coraz lepiej, na razie butla jeszcze zostaje ale dziś znowu udało się podać tylko raz. Uspokoiłam się, bo gdy pojawiły się problemy to już się bałam, że będzie koniec karmienia 😔 Piję sobie dalej ten femaltiker, ale z mlekiem migdałowym, bo musiałam odstawić nabiał.
Tygrysku, masz rację, niektórzy im mniej wiedzą, tym lepiej. Postanowiłam się już nie tłumaczyć, tylko po prostu robić swoje. Dla niektórych osób zawsze będzie coś nie tak, cokolwiek byśmy zrobiły...
U nas w sypialni są dwa okna, jedno zwykłe i jedno dachowe. W tym normalnym mamy tylko roletę dzień-noc, a w dachowym roletę zaciemniającą. Olkowi nie przeszkadza że w pokoju nie jest całkowicie ciemno, zawsze budzi się około 6.00-6.30 kiedy jest już jasno, ale często po karmieniu kładzie się jeszcze na trochę. W nocy do zmiany pampersa włączamy światło z taśmy ledowej, która jest przyklejona przy suficie, ale już do karmienia używamy tylko małej lampki silikonowej z delikatnym, ciepłym światłem, bo światełka na taśmie bardzo rozpraszają maluszka i nie może przy nich zasnąć. U nas rytm snu wygląda teraz tak, że Oluś zasypia zazwyczaj około 20.00, później budzi się o północy na zmianę pampersa i jedzonko i kiedy już zaśnie (zazwyczaj około 1.00), to śpi do tej 6.00. Próbowałam go wybudzać na jedzenie kiedy przyrosty wagi trochę nam spadły, ale obudzenie go kiedy mocno śpi graniczy z cudem, więc dałam sobie spokój, zwłaszcza, że zaczął znowu prawidłowo przybierać na wadze i nie ma potrzeby wybudzania. Jestem zachwycona tym, że tak ładnie śpi, zdarzają się wprawdzie noce, kiedy obudzi się np. około 3.00, marudzi i do rana są tylko drzemki po pół godziny i znowu płacz, ale zdarza się to na szczęście sporadycznie. W dzień za to najczęściej śpi tylko na spacerze, ale trudno, dobrze, że te noce mamy takie super, to w dzień mam sporo energii żeby się nim zajmować 😁 -
Wow Clover, pozazdrościć takich nocek 💪 Oluś ślicznie śpi 😚
Tez bym tak chciała 🤷♀️
XII.2012- 5tc [*]
5 VI 2020 - II kreski na teście 😁 -
Dawno nie zaglądałam i nie wiem czy was nadeobie:( mało czasu mam na forum bo młody ma skazę białkową plus atopie i od dwóch dni ruszyły mu zęby!! No ręce mi opadły bo już mniee sutki bolą na samą myśl..
Dziś wizyta u alergologa to zobaczymy jakie leczenie nam wdroży..
Dzięki Bogu że mały jest spokojny i wytrzymuje wszystkie kosmetyczne sprawy.. trochę gorzej gdy dziąsła go bolą ale dostaliśmy dentosept i on załatwia robote5 lat starań. 4IUI, 4IVF.
❤2.02.2021 -
Edward1 wrote:Tygrysek, liliputkowo jak idzie wam walka z grzybica? Ja już myślałam że wychodzę na prostą, ale znowu zaczęły mnie boleć sutki. Już sama nie wiem czy to znowu przez to cholerstwo czy może dlatego, że mojemu dziecku wydaje się że cycki są z gumy zrobione 🤦♀️🤷♀️5 lat starań. 4IUI, 4IVF.
❤2.02.2021 -
Tez kupikam tę szczoteczkę silikonową ale ona nie chce otworzyć tak szeroko buzi żebym mogła ja włożyć 🤷♀️ zaraz ma odruch wymiotny. Nic będę próbować 🥴
XII.2012- 5tc [*]
5 VI 2020 - II kreski na teście 😁