🍀 LUTY 2021 🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
GrubAsia wrote:Ale stawiacie Tymcia na nogach trzymając za dłonie czy pod pachy? I on się opiera ciężarem ciała na stopach?
Róznie. Czasami pod paszakmi, czasami za dłonie. Opiera się ciężarem na stopach. Uwielbia tą pozycję, zwłaszcza gdy stawiamy go bosymi nóżkami na trawie.♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
-
Nie obraź się, ale jest to ogromne obciążenie dla takiego małego kręgosłupa. Dzieci nie powinno się sądząc dopóki same nie usiadą, a co dopiero stawiać - póki sam nie stanie to znaczy, że nie jest jeszcze gotowy 😔
A nawet jak już stanie, nie powinno się trzymać dzieci za dłonie z wyciągniętymi do góry rękoma
Polecam fizjomomy na IG oraz mamafizjoterapeuta.pl
https://www.mamalekarz.pl/nie-sadzaj-nie-stawiaj-niemowlaka/
https://www.instagram.com/p/CN9WZRDMspF/?utm_medium=copy_link
Angelika0507, Ewkaewka, Edward1, werni lubią tę wiadomość
"Szczęście to nie tylko to, co los daje, ale i to, czego nie zabiera"
3 ivf, 4 transfer: ❤️wymarzona córeczka 27.01.2021r.
Starania o rodzeństwo od 07.2021 kolejne 4 procedury ivf , kolejne 7 nieudanych transferów
03.05.2022r 💔 10t.c.
2 miesiące odpoczynku i :
04.02.2023 - || naturalny cud
11+0 Nifty pro - niskie ryzyka, chłopiec 🩵
12+6 mały człowiek ma juz 6.1cm 🥰
18+0 225g akrobaty 🥹
23+0 559g połówkowe 🤩
28+6 1330g bobaska,
31+0 1620g 🥰 III prenatalne,miednicowo położony
33+6 2550g fiknął głową w dół 🫣
36+1 3060g małego gigantka🥹
37+0 3300g
39+1 cc- 3780g, 58cm pięknego chłopca 🩵 -
Dziewczyny...błagam, wyluzujcie. Czasami piszecie, że wkurzają Was "dobre rady" innych osób dotyczące Waszych dzieci i sposobu ich wychowania. Wiem, że to z troski, ale poczułam się, jakbyście własnie mnie osądziły.
Nie prowadzam 5-miesięcznego dziecka za ręce i nie każę mu chodzić. Bawimy się i wygłupiamy. To że opiera się na stópkach nie oznacza, że go nie podtrzymujemy. Większość ciężaru jest unoszona cały czas przez nasze ręce. To chyba oczywiste Gdy chwytamy go za rączki, są to pojedyncze, krótkie chwile zabawy w ciągu dnia. Tymuś większość dnia spędza na leżąco lub na naszych rękach. Czuję się dziwnie, że w ogóle muszę się tłumaczyć...
Moje dziewczyny także bawiły się w ten sposób. Żyją, mają się świetnie i są szczęśliwe.
A za rady fizjoterapeutów (zwłaszcza tych internetowych) podziękuję. Raz już źle zdiagnozowali, co dolega mojemu dziecku.
♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
-
Nie osądzam tylko stawianie na nogi 5 miesięcznego dziecka nie mieści mi się w głowie, po prostu więc jak o tym napisałaś to wyraziłam swoje zdanie 😊 nie bierz tego do siebie, równie dobrze mogłaś nie wiedzieć, że tak nie powinno się robić skoro wiesz to spoko - Twój wybór ✌️
Starania o rodzeństwo od 07.2021 kolejne 4 procedury ivf , kolejne 7 nieudanych transferów
03.05.2022r 💔 10t.c.
18+0 225g akrobaty 🥹
23+0 559g połówkowe 🤩
28+6 1330g bobaska,
37+0 3300g
GrubAsia tez czasem podczytuje Mamę fizjoterapeutę, ale mam wrażenie, że nieraz sama sobie przeczy. Z jednej strony wkleja posty pt "nie poganiaj mnie mamo !" i namawia do tego aby nie pośpieszać rozwoju dziecka, a zaraz potem jest mega ciśnienie na to żeby ćwiczyć obroty, bo już ma 5 miesięcy i powinno się obracać. pamiętam że z synem jako młoda mama bardzo się stresowałam tymi obrotami bo późno zaczął. teraz mam wywalone czy Laura się obraca czy nie.. Ma nieraz fajne teksty ale czasami sama nie wie co tak naprawdę poleca. a z tym sadzaniem - jeśli moja młoda niespecjalnie się garnie do siedzenia to co myślicie- czekać w takim razie z rozszerzaniem diety az usiądzie pewnie? to może potrwać dłużej niż pół roku. wiem , że siedzenie przy posiłku nie trwa jakoś specjalnie długo ale jednak wymusza te pozycje ,której ona jeszcze nie potrafi
-
tygrysek7773 wrote:GrubAsia tez czasem podczytuje Mamę fizjoterapeutę, ale mam wrażenie, że nieraz sama sobie przeczy. Z jednej strony wkleja posty pt "nie poganiaj mnie mamo !" i namawia do tego aby nie pośpieszać rozwoju dziecka, a zaraz potem jest mega ciśnienie na to żeby ćwiczyć obroty, bo już ma 5 miesięcy i powinno się obracać. pamiętam że z synem jako młoda mama bardzo się stresowałam tymi obrotami bo późno zaczął. teraz mam wywalone czy Laura się obraca czy nie.. Ma nieraz fajne teksty ale czasami sama nie wie co tak naprawdę poleca. a z tym sadzaniem - jeśli moja młoda niespecjalnie się garnie do siedzenia to co myślicie- czekać w takim razie z rozszerzaniem diety az usiądzie pewnie? to może potrwać dłużej niż pół roku. wiem , że siedzenie przy posiłku nie trwa jakoś specjalnie długo ale jednak wymusza te pozycje ,której ona jeszcze nie potrafi
Jeśli chodzi o sadzanie do RD to trudno trzeba, bo to dla bezpieczeństwa przy posiłku. Można to zrobić na kolanach i wtedy kręgosłup nie jest obciążony mocno, bo ta pozycja jie jest idealnie prosta, no i jest bezpieczeństwo zachowane. A jeśli w krzesełku to ważne z, żeby był o sztywno "obłożone" np w antilop ie jest poduszka z tyłu i po bokach, jeśli dziecko samo nie siedzi to jeszcze zalecają włożyć zrolowany ręcznik z przodu (między dzieckiem a tacką) no i musi być podnóżek.
Nie jest wskazane opóźnianie RD więc trzeba wybrać mniejsze zło i w takim przypadku można dziecko sądzać 😉
03.05.2022r 💔 10t.c.
18+0 225g akrobaty 🥹
23+0 559g połówkowe 🤩
28+6 1330g bobaska,
37+0 3300g
tygrysek7773 wrote:GrubAsia tez czasem podczytuje Mamę fizjoterapeutę, ale mam wrażenie, że nieraz sama sobie przeczy. Z jednej strony wkleja posty pt "nie poganiaj mnie mamo !" i namawia do tego aby nie pośpieszać rozwoju dziecka, a zaraz potem jest mega ciśnienie na to żeby ćwiczyć obroty, bo już ma 5 miesięcy i powinno się obracać. pamiętam że z synem jako młoda mama bardzo się stresowałam tymi obrotami bo późno zaczął. teraz mam wywalone czy Laura się obraca czy nie.. Ma nieraz fajne teksty ale czasami sama nie wie co tak naprawdę poleca. a z tym sadzaniem - jeśli moja młoda niespecjalnie się garnie do siedzenia to co myślicie- czekać w takim razie z rozszerzaniem diety az usiądzie pewnie? to może potrwać dłużej niż pół roku. wiem , że siedzenie przy posiłku nie trwa jakoś specjalnie długo ale jednak wymusza te pozycje ,której ona jeszcze nie potrafi
03.05.2022r 💔 10t.c.
18+0 225g akrobaty 🥹
23+0 559g połówkowe 🤩
28+6 1330g bobaska,
37+0 3300g
Tygrysku my RD rozpoczęliśmy w foteliku samochodowym wyłożonym ręcznikiem Ale podchodzimy do tego na luzie. Są dni, gdy Tymuś pije tylko mleczko, albo np. dostaje do rączki coś do pociumkania. I chociaż nie potrafi jeszcze wszystkiego utrzymać w niezgrabnych łapkach, z takiej formy jedzenia czerpie chyba największą frajdę. Często próbuje też malutkich ilości tego, co akurat jemy. Dzisiaj np. były to 3 łyżeczki jogurtu naturalnego i wafelek owsiany do pociumkania, wczoraj rozdrobniona marchewka z wywaru do zupy.
Najgorzej wychodzi nam karmienie łyżeczką, bo Tymon za wszelką cenę ją łapie, a potem nie chce oddać Oczywiście przy okazji brudzi wszyyyyystko jej zawartością♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
-
Hej Dziewczyny! Według mnie mama fizjoterapeuta to naprawdę kopalnia fajnie podanej wiedzy, choć wiadomo, bardziej do zorientowania się co dla dziecka jest korzystne a co nie (a nie co można, bo wiadomo można wszystko co się chce) ale do diagnostyki wiadomo że trzeba wybrać się osobiście. Jeśli nie do jednego to do drugiego i trzeciego fizjo. Nie każdy każdemu spasujeczy jest w czymś najlepszy, tak jak w każdej branży. Sama mam żal do swojego fizjo i pediatry.
My nie roszerzamy diety póki co, czekamy Na 6 miesięcy a dzieci . będą sadzane na czS posiłku "na sztywno" I planuję zacząć od papek póki dzieciaki nie będą siedzieć samodzielnie stabilnie. Przeraża mnie pozycją pollezaca czy w pochyleniu, samej mi jest tak niewygodnie jeść a co dopiero dziecku które się uczy 😅GrubAsia lubi tę wiadomość
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Rucola mnie tez , dlatego czekam ciągle, może akurat na 6 miesiąc zaskoczy i nie będzie już się gibać przy siedzeniu z podparciem .
też będą tylko papki, przy synu stosowałam blw I dochodziło do takich sytuacji ze serce miałam w gardle . także nope :p
tak jak mówicie dziewczyny do wszystkich rad, wskazówek trzeba podchodzić z refleksja, najważniejsze by pamiętać, że same najlepiej znamy swoje dziecko i że gdyby coś było nie tak z rozwojem na pewno to zauważymy, a czy nasz bąbel obróci się czy usiądzie miesiąc wcześniej czy później chyba nie ma wielkiego znaczenia 😄 są oczywistości takie jak to, ze nie wsadza się dziecka do Chodaka czy nie wolno nosić dzieci w wisiadle ale jestem pewna że nie ma wśród nas takich ewenementówmadiiiii, Rucola lubią tę wiadomość
-
Hej co tam u Was ??
My mamy od 2 dni skok, strasznie marudna i spać nie chce, no i niecierpliwie wyczekiwałam nowej umiejętności az wreszcie dzis padło pierwsze "tatata " łezka w oku 😊😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2021, 20:17
-
U nas na pokładzie dwa ząbki, obie dolne jedynki 😊
Przestawiliśmy też porę spania nocnego. Do tej pory ostatnia drzemka była o 19 i był problem żeby zasnąć o 22. Wstawał o 10-11. Teraz kąpiel jest o 19:30 i o 20 już śpi. Wstaje co prawda o 8, ale zasypia normalnie 😊
Z lekką pomocą unosi się już do czworakowania, uczymy się też pełzać do przodu. Do tyłu już pełza i kręci się wokół własnej osi 😁 jest cudowny i robi się jeszcze słodszy niż był 😍tygrysek7773 lubi tę wiadomość
12.02.2021 Kajetan 4300g, 56,5cm
Drugi transfer 05.2020- mamy syneczka ❤♂️
Pierwszy transfer 04.2020- nieudany ❌
1 procedura In-vitro
3x IUI- nieudane ❌
Starania od 04.2019 💕 -
Angelika0507 wrote:U nas na pokładzie dwa ząbki, obie dolne jedynki 😊
Przestawiliśmy też porę spania nocnego. Do tej pory ostatnia drzemka była o 19 i był problem żeby zasnąć o 22. Wstawał o 10-11. Teraz kąpiel jest o 19:30 i o 20 już śpi. Wstaje co prawda o 8, ale zasypia normalnie 😊
Z lekką pomocą unosi się już do czworakowania, uczymy się też pełzać do przodu. Do tyłu już pełza i kręci się wokół własnej osi 😁 jest cudowny i robi się jeszcze słodszy niż był 😍
U nas nie wiadomo co jest, trochę gada, dużo piszczy, śmieje się, przekręci jak jej się chce, a jak nie chce to leży i bawi się zabawkami. Zębów nie ma póki co, ale jakoś ja i.moje sutki nie wyczekujemy na ten moment 🤦♀️😣 ślini się okropnie, widzę że jest powoli gotowa do rd i mam nadzieję zacząć wprowadzać stały pokarm za jakieś 3 tyg 💪👏
Za tydzień lecimy do Polski i zrobimy I'm wesoły samolot ✈✈✈Rucola, tygrysek7773 lubią tę wiadomość
8/2/2021 urodziła się nasza mała królewna Pola 3720g I 51cm
2010 - urodził się Franciszek 4180g I 55 cm
XII.2012- 5tc [*]
Starania o kolejne dzieciątko od 2013.
5 VI 2020 - II kreski na teście 😁 -
Angelika tez jestem pod wrażeniem ze spi cala noc !! nieźle, a jak to znoszą twoje piersi ? u mnie bylby kamień
Laura na razie zębów brak, tez się ślini jak twoja Pola Edward. i wygląda za jedzonkiem. I tak samo- jak jej się chce to się obróci jak nie to leży. Ale zaczyna pełzać i pływać -
Angelika woow! A jak ze spaniem w dzień?
Naszemu Tymusiowi nie spieszy się ani do pełzania ani do czworakowania Ładnie się przekręca, ale nie korzysta często z tej umiejętności. Zdecydowanie woli pozycje statyczne. Uwielbia siedzieć i chwieje się coraz rzadziej. Non stop wyciąga łapki i wszystko łapie. Ostatnio próbuje odrywać blaty wszystkich stołów i wsadzać je sobie do buzi Jak ma dobry nastrój, pięknie śpiewa "AaaaAAaaaa". No i nadal jest dzieckiem praktycznie niepłaczącym! ♥Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2021, 09:19
♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
-
Nie, nie, nie, nie 😂 az tak dobrze to nie mam 😂 Kajtuś jest kochanym i cudownym dzieckiem, ale ćwiczy mnie w nocy właśnie 😂
Jak do tej pory nie przespał jeszcze ani jednej całej nocki. Wczoraj np jak poszedł spać po 20 to budził się na jedzonko o 21, 23, 24, 2, 4, 5, 6, o 7 obudził się na jakąś godzinkę, zjadł o 8 i pospał do 9 jeszcze 🙈 te pobudki są raczej krótkie i czasami tylko pije, ale z wprowadzeniem wody w nocy jeszcze poczekam. Skoro potrzebuje tak często to po to jestem 😊
W dzień ma ok 3 drzemek po 1-2h albo 2drzemki z czego jedna 3h. W ciągu tej długiej drzemki też budzi się na jedzenie, ale zje i zasypia dalej.
Tak więc tygrysku z takim głodomorkiem moje piersi rzadko kiedy są pełne, żebym to odczuwała 😂
12.02.2021 Kajetan 4300g, 56,5cm
Drugi transfer 05.2020- mamy syneczka ❤♂️
Pierwszy transfer 04.2020- nieudany ❌
1 procedura In-vitro
3x IUI- nieudane ❌
Starania od 04.2019 💕 -
Hahaha no tak Angelika teraz to wszystko jasne 🤣🤣 Lauruśka zwykle kolo 20.30 idzie spać i pobudka rano tak o 7-8. a w nocy no właśnie.. wcześniej budziła się zwykle 2 razy, q ostatnio coś się popsuło chyba przez ten skok I budzi się co 2h na cycek i ciężko mi ją od niego oderwać...
madii Laura tez wszystko łapie... łącznie z moimi włosami 😂 dzieci sobie zdały sprawę jaką mają moc
Edward czekam na relacje z pokładu. ale może strach ma wielkie oczy 😃
-
Angelika ojj to faktycznie sporo masz tych pobudek w nocy U nas podobnie jak u Tygryska. Tymuś zasypia przed 21. 24 - pierwsza butla, 3 - druga butla, 6 - wierci się ok pół godziny i puszcza piardy, czasami trochę zje. Budzi się koło 7-8. Po godzinie aktywności robi sobie drzemkę. W dzień 3-4 drzemki, ale max 1 godzina, czasami wystarczy mu kilkanaście minut.
Ja ostatnio w ciągu dnia chodzę tylko ze związanymi włosami, więc Tymuś się do nich nie dobiera. Niestety zaraz po tym jak skończył mi się pierwszy po porodzie okres, masakrycznie zaczęły wypadać mi włosy A już się cieszyłam, że może mnie to ominie tym razem. Generalnie czuję się po nim bardzo osłabiona.♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm