LUTY 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Potwierdzam z tym Vigantolem że bardzo powoli lecą te kropelki więc naprawdę ciężko podać więcej niż chcesz😂
Jak ja ją brałam to aż mnie to denerwowało że tak wolno leci bo póki dajesz dziecku jedną kropelkę to fajnie ale jak ty masz wziąć np 8 to jednak trochę to trwa 😂
Więc też raczej ja będę podawać, sprawdziłam na sobie i działa, słyszałam że lubią boleć brzuszki po tym preparacie ale no tego się nie dowiemy póki nasze bobasy same nie spróbują
Tam w tym zestawieniu widziałam też z Health Labs tą My kids
I brałam też tą dla dorosłych i mega ładnie podnosi poziom i też masz pipetkę więc też łatwo podać ☺️tylko że to już jest suplement więc no decyzja dla każdegoWiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2024, 13:19
pepa, Hach lubią tę wiadomość
-
U mnie na SR mówili że jedyny lek czyli Vigantol to właśnie za dużo i że bardziej polecają suplementy żeby ta dawka nie była za duża. A co do tych kropelek to mówili żeby nakropic sobie na łyżeczkę i ta łyżeczka tak jakby włożyć przy górnej wardze żeby górna warga dziecka otarła to pc na łyżeczce, ciężko mi to wytłumaczyć 😅
A no i ja np nie wiedziałam że witamina D brudzi więc dobrze mieć pieluszkę żeby w razie czego nie pobrudzić np ubranek i jest tłusta więc przez to nie polecali tych odkręcanych "rybek" bo większe ryzyko że może się wyślizgnąć z reki.pepa lubi tę wiadomość
👫 30/31
🫄🩵 2025 -
Chyba faktycznie najbardziej mnie ten Vigantol przekonuje. Piszą jeszcze, ze jest bezsmakowy, więc to też na plus, a skoro te krople wolno lecą to nie ma problemu. Jeśli małemu nie przypasuje, to ja to zużyję najwyżej. 🙂
Powiem Wam, że nie wiem nadal czy zamawiać Ginexid i Tantum Rosa w buteleczkach. Wczoraj przeczytałam na stronie apteki, żeby tego Tantum Rosa nie używać do irygacji pochwy po porodzie, a ja przyznam, że miałam taki pomysł. 🤪 Jeśli tylko zewnętrznie to może mi Octenisept tylko wystarczy, bo przynajmniej mam przetestowany. 🤔
No nic, biorę listę i działam dalej z tym koszykiem. Dzięki dziewczyny za rady.🙍♀️35 🙎🏻♂️38
TP 19.02.2025 💙
Ryzyko preeklampsji przed 37 tyg. 1:18 💊Acard 150
11.06 ⏸️
21.06 (5+2) pęcherzyk żółtkowy na USG 😍
5.07 1 cm (7+2) 💗
19.07 2,41 cm (9+2)
13.08 6,46 cm (12+6) 💙 I prenatalne 🧬
15.10 405 g (21+6) 💙 II prenatalne 🧬
29.10 573 g (23+6) 🐥
28.11 1115 g (28+1)🐰
10.12 1382 g (29+6)🐢 III prenatalne 🧬
-
pepa wrote:Chyba faktycznie najbardziej mnie ten Vigantol przekonuje. Piszą jeszcze, ze jest bezsmakowy, więc to też na plus, a skoro te krople wolno lecą to nie ma problemu. Jeśli małemu nie przypasuje, to ja to zużyję najwyżej. 🙂
Powiem Wam, że nie wiem nadal czy zamawiać Ginexid i Tantum Rosa w buteleczkach. Wczoraj przeczytałam na stronie apteki, żeby tego Tantum Rosa nie używać do irygacji pochwy po porodzie, a ja przyznam, że miałam taki pomysł. 🤪 Jeśli tylko zewnętrznie to może mi Octenisept tylko wystarczy, bo przynajmniej mam przetestowany. 🤔
No nic, biorę listę i działam dalej z tym koszykiem. Dzięki dziewczyny za rady.
Noo nie wolno używać do irygacji najlepiej nic!😂
W sensie najlepiej nie robić wgl irygacji 😂
Ale ja w zeszłym roku miałam mały zabieg ginekologiczny i miałam 5 szwów, powiedzmy tak na wejściu i przemywałam sobie tą ranę tym tantum rosa ale ja miałam w saszetkach i moczyłam kompresy jałowe w tym i przemywałam i mega ulgę to przynosiło, parę dni a było o wiele lepiej ☺️pepa lubi tę wiadomość
-
pepa wrote:Chyba faktycznie najbardziej mnie ten Vigantol przekonuje. Piszą jeszcze, ze jest bezsmakowy, więc to też na plus, a skoro te krople wolno lecą to nie ma problemu. Jeśli małemu nie przypasuje, to ja to zużyję najwyżej. 🙂
No nic, biorę listę i działam dalej z tym koszykiem. Dzięki dziewczyny za rady.
O, ciekawe, bo na SR polecali, żeby do tej buteleczki do podmywania się, wlac właśnie tantum Rosa 🤔 i tym się podmywać, a nie sama woda. Nie ważne, czy sn czy cc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2024, 13:17
pepa lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, czy wy też nie możecie się już doczekać zobaczyć i poznać wasze dzieci? Bo ja już nie mogę się doczekać i niemal co noc mi się nie śni. Czasem są to dobre sny, czasem są mało przyjemne, bo jakieś tam zmartwienia są itp.
-
Hach wrote:O, ciekawe, bo na SR polecali, żeby do tej buteleczki do podmywania się, wlac właśnie tantum Rosa 🤔 i tym się podmywać, a nie sama woda. Nie ważne, czy sn czy cc.
Bo do podmywania tak ale nie do irygacji ☺️pepa, Ilona.. lubią tę wiadomość
-
Pewnie jak ze wszystkim co szkoła to opinia. Na ten temat pani nic nam nie mówiła ale ja zapytam w aptece o saszetki właśnie. Bym wzięła z dwie w razie czego.
Ja też chyba wezmę ta wit d w kropelkach ale jeszcze się waham🤣 ale to już planuje u nas w aptece kupićpepa lubi tę wiadomość
-
Klaudusia! wrote:Bo do podmywania tak ale nie do irygacji ☺️
-
Przy noworodku dużo łatwiej było nam podawać witaminę w sprayu, bo mieliśmy pewność, że cała dawka trafiła do buzi. Z tą łyżeczką to pamiętam, że były kombinacje, dopiero potem było łatwiej. Kupiłam teraz ostatecznie apo D3.
Ja od lat nie używam nic specjalnego do mycia okolic intymnych, po porodzie sn, gdzie miałam pęknięcie i szycie, używałam tylko butelki do podmywania z wodą, żadnych dodatkowych specyfików. Tak zalecali lekarze, tak też mówiła moja położna środowiskowa. Rana wyglądała dobrze, nie było potrzeby stosowania żadnych dodatków. Teraz, gdyby coś się działo, to będę reagować na bieżąco, nie kupuje nic na ten moment.pepa lubi tę wiadomość
20.06.23 - 5 cs - ⏸️
marzec 2023 - nasza wymarzona R. ❤️
4.11.23 - 2 cs - ⏸️
luty 2024 - 18 tc H. 💔
01.06 - 2 cs - ⏸️ beta 195 U/l, prog 27,95 mg/ml
03.06 - beta 466 U/l
21.06 - 0,93 cm Małego Człowieka ❤️
11.07 - 3,23 cm Bejbika ❤️
SANCO - niskie ryzyka - chłopiec 🩵 31.07 - I prenatalne - 7cm pięknego chłopca 🩵
28.08 - 188g Bobsona ❤️
25.09 - USG połówkowe - 420 g synka 🩵
25.10 - 777g Okruszka ❤️
8.11 - 996g 🩵 (26+2)
18.11 - 1284g ❤️ (27+5)
27.11 - III prenatalne - 1551g 🩵 (29+0)
1.12 - 1884 g ❤️ (30+5)
🔜 30.12 - wizyta (34+5)
-
A można tak na sztuki kupić saszetki? Ja bym też tak chętnie zrobiła. Nawet nie pomyślałam, żeby rozmieszać do w butelce. 🫣 Mam tą z Canpola, która była na promce w Rossmanie kiedyś. 😅
Teraz studiuję wody do nosa dla malucha. 🤦♀️ Widzę, że pan tabletka poleca te pod ciśnieniem typu Marimer, ale powiem wam, że ja tego używałam (co prawda wersji dla dorosłych) i to bardzo mocno psika. Dla mnie to oczywiście była zaleta, gdy walczyłam z zapaleniem zatok, ale noworodkowi bałabym się pod ciśnieniem tą wodą psiknąć. Chyba coś delikatniejszego na początek wolę kupić.🙍♀️35 🙎🏻♂️38
TP 19.02.2025 💙
11.06 ⏸️
5.07 1 cm (7+2) 💗
19.07 2,41 cm (9+2)
29.10 573 g (23+6) 🐥
28.11 1115 g (28+1)🐰
-
annikana wrote:Przy noworodku dużo łatwiej było nam podawać witaminę w sprayu, bo mieliśmy pewność, że cała dawka trafiła do buzi. Z tą łyżeczką to pamiętam, że były kombinacje, dopiero potem było łatwiej. Kupiłam teraz ostatecznie apo D3.
Mnie też polecano witaminę D w sprayu ze względu na dużo łatwiejszą aplikację i pewność, że cała dawka trafia do celu - np. Devipur z dyfuzorem (ale to jest suplement). Nie wiem jeszcze, co ostatecznie kupię.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2024, 13:50
pepa lubi tę wiadomość
-
Hach wrote:Dziewczyny, czy wy też nie możecie się już doczekać zobaczyć i poznać wasze dzieci? Bo ja już nie mogę się doczekać i niemal co noc mi się nie śni. Czasem są to dobre sny, czasem są mało przyjemne, bo jakieś tam zmartwienia są itp.
Ja mam teraz etap "nie jestem gotowa, przesuńmy ten poród chociaż na majówkę" 😬 -
pepa wrote:
Teraz studiuję wody do nosa dla malucha. 🤦♀️ Widzę, że pan tabletka poleca te pod ciśnieniem typu Marimer, ale powiem wam, że ja tego używałam (co prawda wersji dla dorosłych) i to bardzo mocno psika. Dla mnie to oczywiście była zaleta, gdy walczyłam z zapaleniem zatok, ale noworodkowi bałabym się pod ciśnieniem tą wodą psiknąć. Chyba coś delikatniejszego na początek wolę kupić.
Pepa, a czego się obawiasz? Ze to ciśnienie może zrobić krzywdę dziecku? Spokojnie, nas położna zapewniała, że noska tym dziecku nie urwiemy. My stosowaliśmy od początku i potwierdzam słowa położnej - wszystko w porządku.
pepa lubi tę wiadomość
20.06.23 - 5 cs - ⏸️
marzec 2023 - nasza wymarzona R. ❤️
4.11.23 - 2 cs - ⏸️
luty 2024 - 18 tc H. 💔
01.06 - 2 cs - ⏸️ beta 195 U/l, prog 27,95 mg/ml
03.06 - beta 466 U/l
21.06 - 0,93 cm Małego Człowieka ❤️
11.07 - 3,23 cm Bejbika ❤️
SANCO - niskie ryzyka - chłopiec 🩵 31.07 - I prenatalne - 7cm pięknego chłopca 🩵
28.08 - 188g Bobsona ❤️
25.09 - USG połówkowe - 420 g synka 🩵
25.10 - 777g Okruszka ❤️
8.11 - 996g 🩵 (26+2)
18.11 - 1284g ❤️ (27+5)
27.11 - III prenatalne - 1551g 🩵 (29+0)
1.12 - 1884 g ❤️ (30+5)
🔜 30.12 - wizyta (34+5)
-
Eveline wrote:Ja mam teraz etap "nie jestem gotowa, przesuńmy ten poród chociaż na majówkę" 😬
-
annikana wrote:Pepa, a czego się obawiasz? Ze to ciśnienie może zrobić krzywdę dziecku? Spokojnie, nas położna zapewniała, że noska tym dziecku nie urwiemy. My stosowaliśmy od początku i potwierdzam słowa położnej - wszystko w porządku.
Dziewczyny, z tym porodem i poznaniem dziecka to jest tak, że z jednej strony chciałabym mieć już to za sobą i zobaczyć małego, a z drugiej jak sobie pomyślę ile jeszcze roboty z remontem i przeprowadzką, to wolałbym, żeby ten czas tak szybko nie leciał. 😱
Eveline lubi tę wiadomość
🙍♀️35 🙎🏻♂️38
TP 19.02.2025 💙
11.06 ⏸️
5.07 1 cm (7+2) 💗
19.07 2,41 cm (9+2)
29.10 573 g (23+6) 🐥
28.11 1115 g (28+1)🐰
-
Nie zameldowałam sie po rozmowie z lekarzem. EKG nie źle wyszło. Musilam znowu powtarzać, poszłam do piekarni zjeść raz jeszcze śniadanie. Zawsze na ktg muszę porządnie zjeść 😂. Od dziś muszę jeść więcej niż normalnie 😅.
Szyjka ładna 3,8cm, mały ma 42 cm 🍀 1720g przybiera ładnie. Także pani ginekolog mnie uspokoiła. Kolejna wizyta za 2 tyg. oczywscie jestem już na L4 do końca roku.annikana, Animka, pepa, Klaudusia!, Eveline , Pati96, Hach, Ilona.. lubią tę wiadomość