X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2015 :)
Odpowiedz

Maj 2015 :)

Oceń ten wątek:
  • madziorek Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez sie nad butla zastanawiałam. Położna nie napisała nic na ten temat na liście rzeczy do szpitala. Jutro koleżanka ma cc to w piątek po ktg zajrzę zobaczyć przyszła zonę dla mojego Kubusia :P i postaram sie zorientować czy u nas butla potrzebna

201505111762.png
  • Agusia246 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też dawali mm w jednorazowych buteleczkach i jak ktoś chciał to do swojego pokarmu też mógł dostać :)

age.png
  • maribel Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, współczuję problemów z laktacją. Wiem, że to ogromny problem. Ja karmię synka piersią, ale czasami ma problem z ssaniem, podejrzewam, że przez większy przepływ mleczka i nie nadąża. Strasznie się denerwuje i płacze a mi się serce kraje z bezsilności. Więc dziś mąż zakupił mi laktator elektryczny Canpol Easy Start i ściągnęłam przez 36min 60ml. Niech będzie w razie w jakby znowu miał synek problemy z ssaniem. Nie wyobrażam sobie zaprzestania karmienia piersią. Emocjonalnie bym nie wytrzymała. Ach te hormony.

Kotmisia na laktację polecała kawę zbożową. Ja również piję, dodając mleko sojowe, bo na krowie mam nietolerancję.

Katalina, pytałaś o laktatory. Ja polecam Canpol Easy Start. Ma pozytywne opinie i nie jest głośny. Zastanawiałam się nad Medelą, ale wszędzie piszą, że głośny, więc odpuściłam. A na kwietniówkach bardzo chwaliły dziewczyny ten z Canpolu.

W książce "Język niemowląt" jest ładnie opisane z czego składa się mleko kobiece. Może komuś się przyda.

Mleko początkowe (wydziela się w ciągu pierwszych 5-10 minut karmienia). Makonsystencję podobną do chudego krowiego mleka. W posiłku dziecka pełni rolę zupy,zaspokajając jego pragnienie. Jest bogate w oksytocynę, hormon wydzielający się takżepodczas aktywności erotycznej, mający wpływ na matkę i dziecko. Karmiąca kobieta czujesię odprężona, podobnie jak po orgazmie, a dziecko ogarnia senność. Ta część pokarmuzawiera najwięcej laktozy.

Mleko środkowe (zaczyna się wydzielać po 5-8 minutach karmienia). Zawieraduże ilości białka i przypomina wyglądem tłuste krowie mleko. Cenne dla rozwoju kości imózgu dziecka.

Mleko końcowe (zaczyna się wydzielać po 15-18 minutach karmienia). Jest gęste ima konsystencję śmietany. Zawiera bardzo cenne dla organizmu dziecka tłuszcze, jest więc„deserem”, dzięki któremu niemowlę przybiera na wadze.

Wonderwall, GabiK lubią tę wiadomość

atdc9vvjg5na5b6o.png
  • maribel Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na zwiększenie laktacji jest też metoda zwana Power Pumping, polegająca na odciąganiu naprzemiennie co 10 min z obu piersi przez godzinę.

GabiK lubi tę wiadomość

atdc9vvjg5na5b6o.png
  • WesołaMama Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie!
    Nie było mnie dwa dni i nie wiem czy nadrobię ale bujałam się po Szpitalach, SOR-ach i specjalistów...
    Generalnie dopadła mnie kontuzja, wczoraj gdy wychodziłam z autobusu zrobiłam większy, energiczny kro i mi chrupnęło w pachwinach.
    Ból masakar, ledwo chodzę, każdy krok sprawia mi ból. Cięzko zmienić pozycję w nocy. Wczoraj wieczorem pojechaliśmy do Szpitala na ginekologię z powodu tego bólu, zrobili ktg, usg i odesłali na SOR - tam oczywiście tłumy ludzi...
    Czekałam dwie godziny i nic nie ruszało w końcu mąż w okolicy 1 w nocy, poszedł na recepcję i pyta ile ma jeszcze czekać na konsultacje z kobietą w 9 miesiącu ciąży bo badań typu rendgen to wiadomo, że mieć nie będę.
    No i wezwali mnie a lekarz do mnie: Ale Pani wie że z Panią nic nie zrobię. Skoro może Pani chodzić tzn że miednica nie pęknięta, proszę leżęc packiem do rozwiązania porodu. Tak więc czekałam na taką super diagnozę aż 2h!!!
    Dziś rano z łóżka wstawałam 10 min i ryczałam z bólu więc na 18 prywatna wizyta u ortopedy z usg.
    Tu dowiedziałam się wiecej. Spojenie łonowe ok, a mięsnie przy pachwinach na szczęście tylko naciągnięte, nic się nie naderwało ani nie ma stanu zapalnego. Choć nadal boli to przynajmniej jestem spokojna.
    Na zaświadczeniu mam od tego ortopedy że w razie porodu i silnych bóli pachwin zaleca CC, ale powiedział że gdybym miała rodzić SN to stanu nie pogorszę ale że będzie bolało podwójnie...

To tyle u mnie. Idę spać bo wczoraj przyjechaliśmy po tym SOR koło 2 w nocy więc padam!

• _LISICA Przyjaciółka

Wysłany: 6 maja 2015, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny,

Witałam się kilka stron wcześniej dziś, żeby nie było, że piszę z bomby :P

Jakie wykorzystujecie sposoby na przyspieszenie wydania na świat swoich pociech?
    Bo ja mojego klocka już bym chciała wypluć, ale coś za dobrze mu u mnie ;)

Jestem bardzo aktywna przez całą ciążę, teraz latam 2x/dziennie na spacery, wchodzę po schodach (nawet co drugi schodek, żeby się porozciągać), codziennie sprzątam cokolwiek i nic się nie rusza, oprócz miękkiej skróconej szyjki i ciągłych przepowiadaczy i bóli podbrzusza i parcia na pęcherz :/ może wskoczę dziś na małża ? :>

nzjdk0s3066ruv32.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2015, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Lisica :)
    a mi gdzieś umknęłaś :) A dokladnie kiedy termin?

ja mam od kilku godzin bole @, teram tak mnnie spojenie bolało jak kucałam ze myslalam ze umrę. Ach te uroki ciąży :)

• slash Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia88 wrote:
    Co cc trzeba na 0 w miejscu ciecia.
    Kotmisia, Gabik po jakim czasie mialyscie pokarm? Bo u mnie sachara :(
    Do sn - nie trzeba na zero?

klz98u696p33kjce.png
  • slash Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesoła mama - współczuję bólu, ale bądz dzielna.

Ja dzis jakiegos doła miałam, poryczałam sie.
    Teraz się wykapalam i bedziemy z mężem oglądac jakis film. Wtulę się w męża i pewnie w połowie filmu zasne.

Także w razie czego to do jutra dziewczyny.

klz98u696p33kjce.png
  • KotMisia Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja przed cc nie mialam nawet kropki pokarmu a dwa dni po cc nawal. I już nam mija 6 tydzień karmienia ;)

Miałam kryzys. I mój przepis to dobre lody, fajna komedia i dzieciątko przy cycuszku. :) Karmi i inka z mlekiem :) ja pije bez laktozy.

Ola waży 3090 :)!!!!

Catyyy, Anioł, WesołaMama, maribel, gosia86, GabiK, Bluberry lubią tę wiadomość

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • Karolkaa Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2017, 14:51

• WesołaMama Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Slash - dzieki. Ja tez dzis plakalam rano z bolu jak wstawalam 10 min z lozka.

Zmienilam zdanie. Teraz chetnie poczekam na porod do terminu lub po. Chcialabym wyleczyc moja bolesna kontuzje. Wiec juz mi sie nie spieszy do porodu ;-)

Magic lubi tę wiadomość

• _LISICA Przyjaciółka

Wysłany: 6 maja 2015, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anioł - wg OM termin mam na 19.05 :)

Co do golenia - moje wygibasy w wannie trwają dobre 5 minut i "na czuja" jadę, więc czasem zacięcie nieuniknione, ale to rzadkość. Średnio co 3 dzień powtarzam ten "rytuał" :)

Dziś podczas spaceru myślałam, że młody mi sam wypadnie zaraz, taki ciężar czułam między nogami :D

nzjdk0s3066ruv32.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2015, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro musze Grazynę ogarnąć :D

Teraz czekam na kolacyjkę i grę w scrabble :)

Lisica - to samo mialam wczoraj, co dziwne bo mi brzuch nie opadł w ogole a czuję ze mała jest niżej.

• Catyyy Ekspertka

Wysłany: 6 maja 2015, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś się dowiedziałam, że brzuch wcale nie musi opasc by zaczęła się akcja porodowa.... niektóre ciężarne do końca mają brzuszek na tej samej pozycji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2015, 21:36

relgh371atn0vk9b.png
  • maribel Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Catyyy wrote:
    Dziś się dowiedziałam, że brzuch wcale nie musi opasc by zaczęła się akcja porodowa.... niektóre ciężarne do końca mają brzuszek na tej samej pozycji.

Caty, mi nie opadł brzuszek. Objawem rozpoczynającej się akcji porodowej był twardniejący co 10-15 min brzuszek.

atdc9vvjg5na5b6o.png
  • maribel Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _LISICA wrote:
    Hej Dziewczyny,

Witałam się kilka stron wcześniej dziś, żeby nie było, że piszę z bomby :P

Jakie wykorzystujecie sposoby na przyspieszenie wydania na świat swoich pociech?
    Bo ja mojego klocka już bym chciała wypluć, ale coś za dobrze mu u mnie ;)

Jestem bardzo aktywna przez całą ciążę, teraz latam 2x/dziennie na spacery, wchodzę po schodach (nawet co drugi schodek, żeby się porozciągać), codziennie sprzątam cokolwiek i nic się nie rusza, oprócz miękkiej skróconej szyjki i ciągłych przepowiadaczy i bóli podbrzusza i parcia na pęcherz :/ może wskoczę dziś na małża ? :>

Ja 2 tygodnie przed porodem piłam 2x dziennie herbatkę z liści malin, a 2 dni przed raz serduszkowałam z mężem. Nie wiem czy miało to wpływ na rozpoczęcie porodu.

atdc9vvjg5na5b6o.png
  • Eklerka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny załamka...
    Poszliśmy z Małym do lekarza, bo zaczął przeraźliwie kaszleć i... Karolek został zabrany karetką do szpitala klinicznego... Zapalenie płuc :(
    A zaczęło się od tego, że kichał... Mój ojciec złapał katar i musiał go zarazić mimo tego, że nie wchodził do pokoju w którym byłam z Maluchem i ani razu go nie dotknął...
    Jakby tego było mało, ja nie mogę przy nim siedzieć i odwiedziny są tylko przez 3h dziennie, bo takie są przepisy przy dzieciach zainfekowanych w tej placówce i wywieźli go do innego miasta, bo w naszym szpitalu nie było miejsc...
    Już nie mam siły płakać...

5fjzaeq.png
    6d4a1fa03ada290f9163e68d0b61b673.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2015, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2015, 22:27

czarna panda, maribel, Catyyy, Magda_16maj, Eklerka, katalina, Wonderwall, Karolcia88, AGA 30, gosia86, agatka196, aktyde85, gosiunia, Agusia246, GabiK, dorota1987, Bluberry, slash, PIGULSKA lubią tę wiadomość

• DżoanaA Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez dziś z tych zdolowanych, poklocilam się z mężem. . Mam wrażenie ze on w ogóle nie zwraca na mnie uwagi i jeszcze olewa jak mu to mówię :( poruszałam się też. . I jeszcze okulary mi pekly.. ale na poprawę humoru zamówiłam nowe :) a mężem się nie przejmuje poczekam aż zmadrzeje... :)

Ciekawe co z Blu dość długo się nie odzywa?

relghdge5lg0owut.png
‹‹ 1610 1611 1612 1613 1614 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ