X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2015 :)
Odpowiedz

Maj 2015 :)

Oceń ten wątek:
  • KotMisia Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 02:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia moja Ola ma już prawie 10 tyg i jeszcze nue była szczepiona. Także na spokojnie :) a co na temat szczepienia mówi wasz pediatra?

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • GabiK Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 03:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olis polubilam za cudna wiadomosc,ze synus na swiecie. Jakos przeforsowalas Amir zamiast Ilia? Jak bedziesz chciala i znajdziesz za jakis czas chwile to my chetnie wysluchamy relacji z porodu. Trzymajcie sie cieplutko,wychodzcie szybko do domku i niech mleczko szybko ruszy <3
    Gosia alez z Twojej Poli strojnisia, juz ja szykujesz na gwiazde Hollywood :-)
    Kotmisia ja rozmawialam z dwoma pediatrami, obydwie pochwalily decyzje o szczepieniu skojarzonymi. Nie wiem jak Wasi lekarze,moi zaczynaja po skonczonym 6tyg,a potem.sukcesywnie zgodnie z kalendarzem. Jedna z pediatrow odradzala rotawirusy,bo mowila,ze nie uchroni dziecka przed zachorowaniem,bo szczep jest na 7 wirusow,a obecnie wiadomo juz o 400 odmianach. Druga powiedziala,ze dzieki szczepionce dziecko lagodniej przejdzie infekcje. Co do pneumokokow i meningokokow to lekarze moga zapronowac rozne terminy,w zaleznosci od stycznosci dziecka z innymi dziecmi. Tak wiec my te szczepienia pewnie bedziemy robic dopiero za rok.
    Tak czy siak jestem za szczepieniem,ale jest taka nagonka na to,ludzie wypisuja straszne rzeczy o tych ktorzy szczepia i o efektach typu autyzm, zapasci itd ze jestem przerazona i oglupiala. Z jednej strony wole dac dziecku 1 zastrzyk zamiast 5 czy wiecej i zaoszczedzic stresu,a z drugiej boje sie strasznie tych opisywanych w necie NOPow.

olis88 lubi tę wiadomość

2r8ri09ksg9rle49.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2015, 05:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabik nie strasz ja jeszcze nie czytalam o tych szczepieniach...ale 15mamy chyba wezme 5w1
    Gosia moj tak ma zawsze dzien w dzien kolo 17 18 i wtedy tylko na rekach a pozniej okapie go i zje i spi moj znowu dzis od 21 do 2 o 2 zjadl i teraz znowu jadl i spi w dzien na okraglo spi
    Ja od poczatku zostawiam go z mama jak jest taka opcja i daje rade sobie ale zazwyczaj jej go usypiam ale jak sie obudzi to ogarnia mamuska tylkko butelki zrobic mu sie boi ale wode juz podgrzeje i mu da ;)czarna a prezy sie przy baczkach??moj sie prezyl na zlym mleku a teraz jest juz ok i duzo mniej baczkow ale nie moge mu dawac herb z kopru i rumianku bo tez moze uczulic tylko wode dostaje

Milego dnia kochane ;****

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2015, 05:14

• WesołaMama Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 06:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie. My jeszcze w szpitalu... Gdyz mala ma niskie plytki krwi i czekamy az wzrosna i wtedy mi ja zaszczepia. Jutro ma miec badania krwi i jak bedzie ok to zaszczepia i wychodzimy ;-)
    Na szczescie sale mam dwu osibowa z wlasna lazienka. Lokatorka fajna wiec nie jest zle.
    Najgorsze to ze starsza corcia w domu i bardzo tesknimy za soba.
    Milenka sprawuje sie grzeczniw, w nocy mialam tylko dwa karmienia o 1:30 i 4:30 i dalej spi ;-) Oby tak jej zostalo!
    Mialam juz mega nawal i w ciagu dnia potrafi mi przybrac 100g! Jak na poczatku byl spadek wagowy prawie 300g tak teraz wazy 3780g - waga z wczoraj. Ssak przeogrmny. Szybko zjada ale jeden cyc to malo, musi byc repeta z drugiego :-) Moja kochana kluseczka ;-)

• WesołaMama Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 06:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj na Dzien Dziecka Szpital sie postaral i dzieci dostaly prezenty ;-)
    Zestaw kosmetykow Nivea baby: plyn do japieli, krem na pupke, i oliwke. Oraz kosmetuczki dwie z mini produktami z Mustelli i sporo probek.
    Tajze spore zaskoczenie bylo ;-)
    W Avatarku moja kluseczka ;-)

nojaniewiem, Eklerka, gosia86, GabiK, AGA 30, beti97 lubią tę wiadomość

• aktyde85 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KotMisia wrote:
    Żałuję że nie bylo mi dane przeżyć porodu :(

Nie ma czego...

Anioł, GabiK, Anielka, olka24, beti97, olis88 lubią tę wiadomość

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • aktyde85 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oli gratulacje!!! :)

olis88 lubi tę wiadomość

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • aktyde85 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusie prosimy o kciuki żeby Karolce nie wyszła zoltaczka i żeby moje wyniki się poprawiły, wtedy może wyjdziemy jutro...

WesołaMama, GabiK, MiM, Anielka lubią tę wiadomość

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • Eklerka Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabik, ja postanowiłam nieszczepić właśnie po usłyszeniu i przeczytaniu tych historii o skutkach szczepień :/ Z początku myślałam, że to bzdury, ale wśród sąsiadów i znajomych widziałam na własne oczy co działo się z tymi dziećmi, potem zaczęłam czytać i byłam w szoku :/ Bo nikt mi nie powie, że dziecko, które jest kontaktowe, chętnie bawi się z innymi dziećmi, zaczyna mówić pełnymi zdaniami, często się uśmiecha itd. nagle w kilka dni po szczepieniu nawet nie utrzymuje kontaktu wzrokowego, zaczyna walić główką o podłogę i przeraźliwie wyje gdy próbują je wynieść z domu :/ Zresztą ten dzieciak zaczął wypowiadać słowa dopiero po 2 latach terapii u logopedy i do dziś jego mowa ogranicza się do 4 słów... :/ Stwierdzony głęboki autyzm :/
    U znajomej następnego dnia po szczepieniu dziecko straciło władzę w lewej rączce i nóżce, niezbędna jest rehabilitacja (oczywiście na koszt rodziców) i nie wiadomo co będzie dalej :/
    Takich "kwiatków" znam więcej, więc ja wierzę w to co wypisują rodzice w internecie, a nie w to co mówią lekarze, którzy mają zysk z tego, że zachwalają leki i szczepienia... Sąsiadka ponad rok walczyła o to żeby lekarz zgłosił wystąpienie NOP-u jej dziecka i podziałało dopiero straszenie sądem bo miała konsultacje u kilku lekarzy i neurologów i ewidentnie widać było, że to po szczepieniu :/ A potem pieprzą w mediach, że NOP w Polsce to 1% zaszczepionych albo i mniej :/

Ja nie szczepiłam w szpitalu zaraz po porodzie i teraz też szczepić nie będę... Czeka mnie walka z sanepidem, wojewodą i pewnie sądami, ale nie będę ryzykować.

Aktyde, trzymam kciuki!!!

Olis, gratulacje Kochana, ale Klocuszka urodziłaś!!! :D <3

WesołaMama, zazdroszczę :D U nas 4kg było już na starcie i co tu dużo mówić, jest co dźwigać ;)

DżoanaA, którą chustę kupiłaś? N17?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2015, 08:33

olis88 lubi tę wiadomość

5fjzaeq.png
    6d4a1fa03ada290f9163e68d0b61b673.png
  • DżoanaA Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Eklerka dokładnie ta ;) mam nadzieje ze przyjdzie w tym tyg i się sprawdzi ;) dam znać ;)

Eklerka lubi tę wiadomość

relghdge5lg0owut.png
  • Karolcia88 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KotMisia bylam raz u pediatry- ale wywarl na mnie tak negatywne wrazenie, ze jeszcze podczas wizyty zastanawialam sie gdzie przepisac Julke.
    Jutro idziemy do nowego pediatry i zobaczymy co powie.
    Tamten konowal stwierdzil, ze do przychodni to tylko na chore dzieckp powinnam przychodzic bo Mala ma byc pod opieka poradni wad zaburzen i rozwoju (u Ciebie tez?)

Juleczka 04.05.2015 <3
    relg9vvjqldrmcme.png
    mama Aniołka 30.05.2014
    Raduś Aniołek 08.07.2016
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś

Dziewczyny szybkich powrotów do domku wam życzę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 16:55

olis88 lubi tę wiadomość

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2015, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.

My wczroaj pierwsza wiztya o pediatry.

Powiem Wam ze niesamowicie mnie wkurwia terror laktacyjny. Jak juz postanowilam sie odciagac i ewentualnie dokarmiac to kazdy sie czepia moich cycków. Pediatryczka tak nagadala ze az mąż moj w domu powiedzial zebym sprobowała. No i 3 razy nakarmilam mala piersią - walka zeby zlapała te moje krzywe brodawki ale sie udalo. Tylko ze teraz się dotknac nie mogę. Ja rozumiem ze mogę nakarmic piersią ale czy to nie moze byc do konca moja decyzja? Przeciez karmię swoim co jest w tym wszystkim najważniejsze.

• Puella Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia86 wrote:
    Dziewczyny czy wasze dzieci dużo ulewają?
    Poli zdarza sie kilka razy dziennie czasem mlekiem a czasem bardziej to wodniste i zazwyczaj ulewa jej się jak nie odbije po jedzeniu

Trzymajcie za nas kciuki bo teściowa przyjeżdża na kilka dni do nas (lubię ją bardzo o ile mi nie wisi nad dzieckiem)

Olis gratulacje

Dziewczyny szybkich powrotów do domku wam życzę

Gosia...moja bardzo dużo ulewa. Po każdym karmieniu połowę uleje. Konsultowałam to z babeczką z poradni laktacyjnej i wczoraj z neonatologiem. Ulewanie nie jest powodem do zmartwień, pod warunkiem że dziecko przybiera na wadze. Ulewanie jest często kwestią niedojrzałego układu pokarmowego, męśnie są jeszcze za słabe żeby utrzymać pokarm w środku. Jeżeli dziecko ulewa i stoi z wagą w miejscu dodaje się proszek do mleczka (mączka świętojańska), który je zagęszcza. Neonatolog radziła dużo pionizować, przed karmieniem odciągnąć troszkę mleczka, żeby pod mniejszym ciśnieniem i gęstsze mleczko leciało; w trakcie karmienia robić przerwy na pionizację. U nas Miśka przybiera pięknie, więc to ulewanie to taki jej "urok".

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2015, 09:56

gosia86 lubi tę wiadomość

It's a Girl! - Michalinka :-)

3i49df9htr170int.png
  • Karolcia88 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia moja tak samo- jak sie jej nie odbije to ulewa- ale przewaznie w dzien. Czasem tez takie wodniste leci. I jak ma czkawke a jej nie wezme na rece to tez ulewa.

Aniol ja tez odciagam i wcale sie nie przejmuje gadaniem- moj maz ostatnio jadl chyba grzybki marynowane ktore soboe kupilam i nie zdazylamnich zjesc i pytal czy moze i spytal ile odciagam pokarmu i jak uslyszal ile to stwierdzil czy jest sens tak sie meczyc (bo moje dziecko dobrze reaguje tylko na szynke, ser zolty, danio, platko, rosol i ziemniaki) nic wiecej nie jem...

Kuzynka, ktora byla w niedziele pozyczylam nam wage i Julka wazy 3.42kg! :)

gosia86, beti97 lubią tę wiadomość

Juleczka 04.05.2015 <3
    relg9vvjqldrmcme.png
    mama Aniołka 30.05.2014
    Raduś Aniołek 08.07.2016
  • GabiK Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka warto dodać,że w tych relacjach chodzi o reakcje po szczepionkach skojarzonych , głównie 6w1. Nie o standardowe szczepienia. I trzeba też pamiętać,że jeśli chcemy kiedyś mieć wnuki to nie demonizujmy szczepionek. Bo różyczka czy ospa może spowodować bezpłodność, zarówno u dziewczynek jak i chłopców. Dlatego nie demonizujmy szczepień jako takich.
    Gosia na pocieszenie powiem,że Kuba ulewał dalej niż widział, ale od około 2tyg widzę,że zdarza się to sporadycznie i w niewielkiej ilości. Odbijanie też idzie mu już znacznie łatwiej. Zatem kwestia czasu.

gosia86 lubi tę wiadomość

2r8ri09ksg9rle49.png
  • MiM Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja szczepie tylko tymi zwykłymi, bo przy dwójce dzieci kasa "leci jak woda z kranu" ;)

Zresztą Młoda żyje po zwykłych to i Młody żyć będzie :)

Anioł nie przejmuj sie terrorem :) mi przy pierwszym dziecku położna wmówiła że mam tylko karmić cyckiem bez żadnych butelek i efekt był taki że nie karmiłam wogóle cycem. Przy Młodym sama chce karmić, laktaor kupiony więc też odciągam i potem daje. a cycka to sporadycznie złapie.

03.02.2014
  • KotMisia Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się z Gabik! A szczepienie często zbiega z w czasie z pierwszymi oobjawami autyzmu ok 18 miesiąca.
    Ja tez boję się bardzo ale wystarczy poczytać książkę od historii żeby zobaczyc co działo się na świecie gdy szczepien nie było...

Pytałam poloznej co lepsze. Pojerynxse czy 5w1. Powiedziała zr kazda szczepionka potrzebuje chemicznego nośnika i po prostu w tych kojarzonych dziecko dostaje mniej chemicznego składnika.

Wśród moich znajomych jedynum skutkiem ubocznym po szczepieniach były bóle brzucha, temperatura i biegunka....

Ogólnie jestem za karaniem osób w ogole nie szczepiacych dzieci...

GabiK lubi tę wiadomość

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • KotMisia Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak dawkujecie te kropelki Sab Simplex?

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • Karolcia88 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś się orientuje ile może trwać rozpatrzenie roszczenia w pzu? (o pobyt w szpitalu) Zgłosiłam 7 dni temu i cisza.

KotMisia nie pomogę bo ja daję espumisan.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2015, 11:15

Juleczka 04.05.2015 <3
    relg9vvjqldrmcme.png
    mama Aniołka 30.05.2014
    Raduś Aniołek 08.07.2016
‹‹ 1766 1767 1768 1769 1770 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ