Maj 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
alma wrote:wiecie,że w naszym peselu zawarta jest informacja o naszej płci? Ostatnia cyfra nieparzysta- kobieta, parzysta- mężczyzna. Dlatego chłopcy teraz bedą mieli pesel 1526, a dziewczynki 1525
to moja córa jest chłopakiem końcówka 528 -
Kotmisia to mimo ze karmisz piersią to tak szybko dostałaś okres? Stosujecie jakąś antykoncepcje już dziewczyny? Pewnie my karmiace za bardzo nie mozemy oprocz prezerwatywy.
Jest tu jedna z dziewczyn która jest w ciąży, nie pamietam która, co u Ciebie? Jak sie czujesz?
Mim to jest chusta elastyczna? To nie Ty nie tak dawno dodawalas linka z allegro na ta chuste?I co fajna? Idzie ogarnac te wiazania?Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2015, 12:02
-
to ja też jestem chłop końcówka 766
moja córa nie ma pośrodku 25 ani 26. tylko w miesiącu jest 25.
a "2" przed miesiacem jest po to zeby nie dublowac peseli z osobami urodzonymi w 1915 o ile jeszcze zyja. tak mi tlumaczyla kobieta w urzedzieWiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2015, 12:06
-
15 25 04 - dzień urodzenia
rok (2 żeby nie zdublować peselu z osobą urodzoną w poprzednim wieku, 5 miesiąc w którym urodziło się dziecko)
"Z racji tego, iż numer PESEL dla oznaczenia roku zawiera jedynie dwie ostatnie cyfry z daty, powstaje pytanie, w jaki sposób będzie oznaczony PESEL osób, które urodziły się odpowiednio 1 listopada 1933 r. oraz 1 listopada 2033 r. Wbrew pozorom nie jest to jednak problem, jako że przyjęta metoda kodowania pozwala na skodyfikowanie numeru PESEL przez pięć stuleci. W przypadku osób urodzony po 2000 r. zmianie ulegnie bowiem kodyfikacja miesiąca. Nie będzie to bowiem numeracja od 1 do 12 (jak w przypadku osób urodzonych między 1900 a 1999 r.), a między 21 a 32, poczynając od stycznia. Tym samym osoba urodzona w listopadzie 2033 r. w miejscu oznaczenia miesiąca będzie miała liczbę 31."
"I tak cyfry 0, 2, 4, 6, 8 oznaczają płeć żeńską. Z kolei cyfry 1, 3, 5, 7, 9 oznaczają płeć męską. W takim przypadku osoba oznaczona numerem PESEL 331101***5* będzie mężczyzną, natomiast osoba z numerem PESEL 331101***2* kobietą."
i teraz to by się zgadzało. to nie ostatnia cyfra ani środkowa tylko przedostatniaWiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2015, 12:11
-
Odcięli mi dziś wodę ciekawe kiedy wróci. Jutro mój synek ma 3 miesiące i w prezencie ma szczepienie, juz od tygodnia mi przykro jak o tym pomyślę. Trzymajcie kciuki żeby wszystko poszło dobrze.
Blu współczuję problemów z pleśniawkami, może to okropne co powiem, ale zdałam sobie sprawę, że za mało zwracam uwagę na wyparzanie butelek i smoczka. Jestem okropną mamą. Jestem leniwa, zastanawiam się nad zakupem parowara, nie sterylizatora, ale parowara, bo sprawdza się tak samo,a przy okazji można zdrowo gotować. Co o tym myślicie? Czym się kierować przy zakupie parowara? -
No właśnie nie wiem czemu nie ma wody. Nic nie głosili. Wiatr straszny jest, ale to by mogło prądu nie być. Ale pewnie awaria bo zawsze głoszą, a nic na słupie nie widzę.
Ja co jakiś czas do dużego garnka nalewam wody i gotuję, ale mam tego sporo bo i części z laktatora, butelki i pojemniki plastikowe na pokarm w którym trzymam mleko w lodówce. Zeby to zalać to mi czajnika brakuje. -
To może ja coś pochrzaniłam z tym peselem, ale na pewno któraś cyfra jest info o płci- tak mi mówiła położna środowiskowa jak ją pytałam o te nowe pesele. Teraz tylko zgłupiałam która to była cyfra, może to była przedostatnia i wtedy byłoby na odwrót... pamięć mi szwankuje. Dowiem się i wtedy napiszę, bo jak nam o tym powiedziała i przeglądałam pesele mój i męża to się zgadzało
edit. i ktoś coś pisał o zanikach pamięci, u mnie alzheimer w stopniu zaawansowanym!Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2015, 12:23
-
Wogóle śniło mi się tej nocy, że jestem znowu w ciąży. Oczywiście jest to u mnie na 99,9% niemożliwe, ale był to jeden z tych snów co się wydaje, ze są prawdziwe i wiem co poczułam. A potem śniło mi się, ze jestem w szkole i mam sprawdzian chyba z geografii. Kiedyś któraś z Was pisała mi, że jak śni się szkoła, tzn. że jestem czymś zestresowana i stąd takie sny.
-
O ja Karolcia, to by się zgadzało z tą przedostatnią o której pisałaś. u Ciebie przedostatnia 6- parzysta, u mnie 2- czyli też parzysta, u mego męża 5- więc nieparzysta,a u Tobiaszka 7- nieparzysta. Eureka!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2015, 12:29
Karolcia88 lubi tę wiadomość