MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Karollla a wy teraz już tylko blw?
Ja się troche martwię bo Pola coraz gorzej z jedzeniem, początki były fajne i wszystko wcinala a teraz weźmie wszystkiego 3/4 łyżeczki i nie chce. Rzeczy które wcześniej lubiła teraz tak jakby jej nie smakują. A z tymi kawałkami to wiadomo ze poki co większość laduje na podłodze...22.12.21 Synek 💙
03.06.20 Córcia ❤️
10.07.19 Aniolek 9 tc -
Lilka94 blw tego raczej nazwać nie można bo zaczęłam od papek i grudek, po prostu kolejny etap u nas przyszedł na kawałki i je już tylko tak. Zupę podaje z łyżeczki ale makaron je sam. Jeśli chodzi o smaki to zauważyłam, że nudzą się te pierwsze zupełnie. Teraz jak je kawałki to już urozmaicam dania w miarę możliwości tego co mam w lodówce.
-
Karollla ale zazdroszczę że tak pięknie je. U nas niby je ale mało i przeważnie to ja ją karmie, sama nie chce brać łyżeczki 🤷♀️
Łączę się z dziewczynami co nie śpią. Już nie pamiętam kiedy była nocka gdzie budziła się tylko 3 razy. Teraz budzi się co chwile, marudzi, czasami krzyknie, bawi się 1-2h zasypia tylko na mnie. Już padam. -
Karolllla wrote:Ee no łyżeczką też sam nie je, niby chwyta jak ja podaję ale obawiam się, że wtedy do buzi trafi niewiele. Muszę spróbować jak będzie na golasa jadł kaszkę czy sam ogarnie 🙈
Moja tak średnio ogarnia, chwilę próbuje jeść łyżeczką, często już prawie pustą bo większość spadła, a ostatecznie łyżeczka robi za gryzak po jakimś czasie zaczyna ręką, która nie trzyma łyżeczki ładować jedzenie do buzi...a potem ja po cichu przechwytuje łyżeczkę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2021, 12:48
2020
2023 -
Wiecie co, trochę sie martwie przez to nieszczęsne pokazywanie ręką/palcem... młoda juz powinna to ogarnąć, a ona tak niebardzo...
Był czas że spoko pokazywala balon, ale nic innego... teraz w zasadzie patrzy się tylko i szuka wzrokiem tego balonu jak ją pytam gdzie on jest... tak jak z innymi rzeczami, których nazw ją uczę, ale często wszystko inne myli z balonem.
Jak chce zeby iść w konkretne miejsce to bardziej całym ciale pokazuje gdzie... chociaz w pojedynczych przypadkach wyciągnie kierunkowo rączkę... jak się do czegoś zblizamy to zawsze wyciągnie, ale to chyba bardziej tak antycypując możliwość dotknięcia czegoś...
Mam z nią wizytę w pordni psychologiczno pedagogicznej za 1,5 miesiąca i boje się że wyjdzie że np komunikcyjnie jest opóxniona...
Np w książeczkach ona w ogole nie czai że jej coś pokazuje... to znaczy ogląda z fascynacją, ale sama ni w ząb nie pokazuje... owszem zawsze patrzy jak ja cos pokazuje, ale to tyle...
Strasznie nie lubie u niej czekac na nowe umiejętności... w sumie smiać się w głos zaczęła bardzo późno - 5,5 miesiąca... przestałam się tym martwić jak 2 tygodnie póxniej zaczęła gaworzyć, ale może to był pierwszy znak, że bedziemy mieć problem z mową komunikacją...
Naprawdę wolałabym nie wiedziec ze ona ma tą wadę, owszem mogę jej zapewnieć dodatkowe wsparcie, terapie itd, ale nie mam ani chwili spokoju, wszystko rozkminiam...Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2021, 13:52
2020
2023 -
Ajka nie przejmuj się Oli tak samo nie pokazuje palcem, udaje mu się rączką pokazać dwa magnesy ulubione na lodówce i to tyle. W książeczce zaciesza do konkretnych postaci ale nie pokazuje. Ale faktem jest, że nie skupiam się na tym w ciągu dnia, żeby koniecznie coś pokazał. Bardziej martwię się brakiem gaworzenia i już mój M. mówi, żebym się stuknęła. No ale 9-10 miesięczne dzieci ostro nawijają już, a u nas jest takie stękanie, kupa śmiechu i jak jest rozpacz już to słyszę tylko „Ma”
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2021, 14:15
-
To u nas na odwrót wszystko 🤷♀️ gada jak najęty. Ma ma , ta ta, na psa woła Uuu, na Alana da da. Bije brawo przeważnie jak zrobi kupę🤣 to tak nam sygnalizuje 🤣🤣🤣Palcem pokazuje np. Gdzie jest pies książeczki ogarnia przekłada strony
no ALE
nie je nie spi więc hmmm nie wiem co gorsze 🙈🤷♀️🤦♀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2021, 18:57
Karolllla lubi tę wiadomość
20.10.2012 👰🤵💍
21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
20.05.2020 👶 Leon 🤱👨👩👦👦 4230 g 💪
25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪 -
Ajka pytałam o to pokazywanie paluszkiem mojej fizjo i powiedziała że jeszcze ma czas że jak wzrokiem pokazuje jest wszystko ok.
Mój Maciek nie pokazuje palcem, jak wyciągam książki to mi wyrywa i gryzie więc mogę zapomnieć o uczeniu obrazków 🤦♀️
Karolllla, Ajka lubią tę wiadomość
-
Dobra cofam, kilka dni przerwy było i pokazał mi sowę i kota w książeczce dłonią, a raz palcem. Ale to tyle
Mimi1987 Oli na psa i kota też woła ale wszystko brzmi tak samo czyli „yyyyyyyyyy” 🤦🏼♀️😂 No i jedynie co to od dawna już bardzo szepcze tak mega śmiesznie jakby miał chrypę „heeeeeej” -
My też książeczek nie oglądamy bo od razu wyrywa i gryzie. Ajka ale tak czytam o tym balonie, że cały czas szuka tego balona i w sumie to my też mamy takie zafiksowanie, ale jeśli chodzi o robienie brawo. Jak jej mówię zrób brawo to robi, ale jak jej mówię zrób papa, albo pokaż gdzie masz ucho to też bije brawo. Palcem też nic nie pokazuje, ale rozumiem że się martwisz, bo cały czas masz świadomość tej wady i każdy najmniejszy szczegół powoduje Twój niepokój. Trzymam kciuki żeby wszystko było ok i wierzę że tak będzie bo póki co to Weronika pędzi jak burza.
-
Andzia86 wrote:Ajka pytałam o to pokazywanie paluszkiem mojej fizjo i powiedziała że jeszcze ma czas że jak wzrokiem pokazuje jest wszystko ok.
Mój Maciek nie pokazuje palcem, jak wyciągam książki to mi wyrywa i gryzie więc mogę zapomnieć o uczeniu obrazków 🤦♀️ -
Mój Kuba tylko reaguje gdzie balon. A jak go nie ma to zdziwiony i mówi coś w stylu "nima"
A propo alergii na bmk, to robić kaszkę na mm? Bo ja cały czas tylko kp... Robiłam na wodzie, średnio zainteresowany. -
MIMI wrote:Ale co wzrokiem pokazuje? W sensie że np. mówisz gdzie jest tata a ona patrzy w jego stronę? To u nas tego też nie ma...
-
Dzieki Andzia za info
Andzia86 wrote:Tak dokładnie Maciej patrzy na mojego M czy na mnie jak powiemy i robi papa to wszystko.
U mnie tak samo włas... z tym że papa nie robi, bo jakoś tak jej nie nauczylismy, za to bije brawo... tyle że Weronika prawie 2 tygodnie starsza...
Ostatnio po dłuzszej przerwie (tez sie denerwowalam, neurolog mowila ze normalne) znow gada jak najeta, ale to tylko gaworzenie, mowi mama... ale nie w znaczeniu mama...
2020
2023 -
Mimi1987 wrote:To u nas na odwrót wszystko 🤷♀️ gada jak najęty. Ma ma , ta ta, na psa woła Uuu, na Alana da da. Palcem pokazuje np. Gdzie jest pies książeczki ogarnia przekłada strony no ALE
nie je nie spi więc hmmm nie wiem co gorsze 🙈🤷♀️🤦♀️
Moja woła do wszystkich "ee", najśmieszniej jak staje z nią w drzwiach starszaka i z daleka krzyczy e 🤣 -
Ajka ja, gdyby nie Wy, nawet bym nie pomyślała, że nasze maluchy mogą być na tyle kumate, żeby pokazywać coś palcem. Szymek wie tylko gdzie stoi roomba na to hasło idzie do niej albo patrzy w tamta stronę i to by było na tyle umiejętności komunikacyjnych:D bajeczek dużo oglądamy, ale nic po mnie nie powtarza. Co do pokazywania palcem mam w rodzinie 3 miesiące starszą dziewczynkę i jak 2 tyg temu była u nich w domu pediatra, a młoda coś pokazała palcem to Pani była pod wrażeniem jaka ona jest rozwinięta, że „już” robi takie rzeczy to musi być zasługa szkoleń starszego brata także ten... chyba nasze kwietniowo/majowe dzieciaki maja sporo czasu na takie cuda :p
Z nowości u nas brokuł rządzi i kawałki już nie są takie straszne💪 I dziś na wieczór usiadł sam 2 razy i tak chwile siedział bez podparcia bawił się sznurkiem także może się w końcu odblokował na to siadanie:)Jeheria, Ajka, Karolllla lubią tę wiadomość
-
Ale na pokazywanie palcem jest do 12 mca czas. Tak wyczytałam.
Mój nie robi brawo, ale papa tak(od niedawna) i no no (palcem). Kreci tez głową na nie. To zalezy od dziecka co lubi, nie kazde bedzie robic to co my chcemy akurat. Choć rozumiem Cię co masz na mysli u Weroniki, ale wydaje mi się że to jeszcze za wczesnie na martwienie się.
No widzicie jak do tego blw nie umiem sie przekonac bo jakos od urodzenia mam manię że ma się najeść wiem wiem że teraz to tylko poznawanie smaków. Choć dzis mu dałam jajecznice na blat 🥳 może to z tego wynika że On jakis glodny ostatnio, butla do konca zawsze wypita, na noc dzis zjadl 240...
Macie tez tak ze jak zrobią kupę Wasze dzieciaki to cicho siedzą? 😂 mój wtedy pięknie sam się bawi w kącie, nie zaczepia matki 😂
A i od jakiegos czasu ciągle mnie szczypie jak pije butelkę, ostatnio aż odsunęłam szybko rękę z bólu a On w płacz 🤦♀️
-
Frufru wrote:Mój Kuba tylko reaguje gdzie balon. A jak go nie ma to zdziwiony i mówi coś w stylu "nima"
A propo alergii na bmk, to robić kaszkę na mm? Bo ja cały czas tylko kp... Robiłam na wodzie, średnio zainteresowany.
moja przyjaciolka ktora tez kp robila na mleku owsianym
-
Jeheria wrote:Ale na pokazywanie palcem jest do 12 mca czas. Tak wyczytałam.
Mój nie robi brawo, ale papa tak(od niedawna) i no no (palcem). Kreci tez głową na nie. To zalezy od dziecka co lubi, nie kazde bedzie robic to co my chcemy akurat. Choć rozumiem Cię co masz na mysli u Weroniki, ale wydaje mi się że to jeszcze za wczesnie na martwienie się.
No widzicie jak do tego blw nie umiem sie przekonac bo jakos od urodzenia mam manię że ma się najeść wiem wiem że teraz to tylko poznawanie smaków. Choć dzis mu dałam jajecznice na blat 🥳 może to z tego wynika że On jakis glodny ostatnio, butla do konca zawsze wypita, na noc dzis zjadl 240...
Macie tez tak ze jak zrobią kupę Wasze dzieciaki to cicho siedzą? 😂 mój wtedy pięknie sam się bawi w kącie, nie zaczepia matki 😂
A i od jakiegos czasu ciągle mnie szczypie jak pije butelkę, ostatnio aż odsunęłam szybko rękę z bólu a On w płacz 🤦♀️
Wiem, ale większość dzieci to ogarnia w okolicach 9-10 miesiąca... wolałabym żeby Weronika to szybciej ogarneła i żebym mogła się chwilę nie przejmować
A w ogóle to dziki dziewczyny zdziebko mniej się martwię...
2020
2023