X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • Niki2803 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2021, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka moja Judka też nie pokazuje. Książeczki od razu je i puka całą dłonią po nich. Pokazuje bardziej wzrokowo, jak zapytam się gdzie jest np. tata, pies, kot to patrzy w ich stronę i coś tam gada po swojemu.

Znam przyczynę ostatnich fatalnych nocy, mamy 5ty ząbek na pokładnie. Nim wszystkie wyjdą to oszaleje.

iv09sg18eb4gszsc.png
  • Mancia Ekspertka

Wysłany: 30 stycznia 2021, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    No widzicie jak do tego blw nie umiem sie przekonac bo jakos od urodzenia mam manię że ma się najeść :/ wiem wiem że teraz to tylko poznawanie smaków. Choć dzis mu dałam jajecznice na blat 🥳 może to z tego wynika że On jakis glodny ostatnio, butla do konca zawsze wypita, na noc dzis zjadl 240...

Też mam taką głupią manie i nawet jak mu teraz daje większe kawałki brokuła czy chlebka to wiadomo zjada tylko trochę, a ja za chwile siup wyskakuje ze słoiczkiem żeby miał pełny posiłek🤦‍♀️ Tak jakby daje kawałki w ramach nauki gryzienia, do najedzenia słoiczek 🤷‍♀️

preg.png
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2021, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nie ma pokazywania palcem ani rączką, ale czasami spojrzy na lampę jak zapytam gdzie jest. Poza tym obraca strony w książeczkach jak poproszę i dużo zaczal gadać. Tak jak bardzo długo się nie odzywał i nie smial glosno, bo jakoś po 6-7 miesiącu zaczal, tak teraz chyba od dwóch tygodni gada caly czas😆 mama, baba, be, nie itp. I dzisiaj zauważyłem że probuje zrobic miau jak na kota patrzy, ale srednio mu wychodzi, dlatego długo się nie zorientowałam ze to ma być to🤭

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2021, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No widzicie gadają Wasze, a u nas tylko yyyyy i śmiechy 🙄 Oszaleje, mam wrażenie, że on tego yyyyyyyh nie potrafi przerobić w sylabę. Jego starszy brat nawija jak najęty ale tak, że naprawdę ma się dość po kilku dniach więc może dobrze, że Oli się tak nie rwie do gadania 🤪

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Lilka94 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2021, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola tez gada sporo i zauważyłam ze chce powtarzać po mnie sylaby. Z takich fajnych rzeczy to jak wystawie dłoń tak na płasko i mówię piona to uderza dłonią w moja dłoń, nie pokazuje jeszcze za bardzo wzrokiem na nic.

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2021, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka94 wrote:
    Pola tez gada sporo i zauważyłam ze chce powtarzać po mnie sylaby. Z takich fajnych rzeczy to jak wystawie dłoń tak na płasko i mówię piona to uderza dłonią w moja dłoń, nie pokazuje jeszcze za bardzo wzrokiem na nic.

Pionę też robimy 😊

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2021, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    No widzicie gadają Wasze, a u nas tylko yyyyy i śmiechy 🙄 Oszaleje, mam wrażenie, że on tego yyyyyyyh nie potrafi przerobić w sylabę. Jego starszy brat nawija jak najęty ale tak, że naprawdę ma się dość po kilku dniach więc może dobrze, że Oli się tak nie rwie do gadania 🤪

Ale Oli to chyba ma przerwę w gaworzenie, czy jeszcze nie zaczął, bo już się pogubiłam - przerwy są ok...Moja od początku roku do połowy stycznia niemal całkowicie przestała gadać, potem powoli znów zaczęła się rozkręcać.

2020 :)
    2023 :)
  • Anka12 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2021, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas pomału wraca gaworzenie, ale była dłuuuga przerwa. Już się martwiłam, bo wydawał czasami dziwne oďgłosy, jakby chciał naśladować psa 😳.
    Pokazywanie palcem średnio mu idzie. Ma taką dużą maskotkę, na której pokazuje oczka i nosek, ale czasami myli, jeszcze nie ogarnia do końca.
    Bardzo lubi natomiast książeczki harmonijkowe, już chyba kiedyś wspominałam. Polecam naprawdę. Sama kupiłam trochę przez przypadek, niby dla dzieci od 12 m-ca. U nas na początku była tylko zabawa tą harmonijką, a teraz już fajnie skupia wzrok.

• Karolllla Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2021, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    Ale Oli to chyba ma przerwę w gaworzenie, czy jeszcze nie zaczął, bo już się pogubiłam - przerwy są ok...Moja od początku roku do połowy stycznia niemal całkowicie przestała gadać, potem powoli znów zaczęła się rozkręcać.

Na dobre nigdy nie zaczął, jakieś jedno Mama padło jakieś Aguu i to koniec, nie rozkręcił się nawet żeby zrobić przerwę więc mogłabym stwierdzić śmiało, że nie zaczął. Oprócz tego super się rozwija więc może na to potrzebuje więcej czasu, nie wiem.

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2021, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    Na dobre nigdy nie zaczął, jakieś jedno Mama padło jakieś Aguu i to koniec, nie rozkręcił się nawet żeby zrobić przerwę więc mogłabym stwierdzić śmiało, że nie zaczął. Oprócz tego super się rozwija więc może na to potrzebuje więcej czasu, nie wiem.

No według normy czas jest do 10 miesięcy, a na powaznie trzeba się martwić w okolicach roku, także jeszcze ma chwilę czasu... możesz spróbować zredukować mu bodźce dzwiekowe typu tv, muzyka, radio - może to mu przeszkadza, tak żeby głos mamy słyszal w ciszy... Kiedyś mówiłaś, że radio/muzykę masz czesto właczone.

2020 :)
    2023 :)
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2021, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    a na swoim mleku?
    moja przyjaciolka ktora tez kp robila na mleku owsianym
    No właśnie na moim chyba ciężko, bo mi z laktatorem nie po drodze totalnie... Może spróbuje to owsuane.

A ważycie tak kontrolnie Wasze dzieci? Bo ja znowu sobie wkręcam, że Kuba nie tyje...

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2021, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frufru wrote:
    No właśnie na moim chyba ciężko, bo mi z laktatorem nie po drodze totalnie... Może spróbuje to owsuane.

A ważycie tak kontrolnie Wasze dzieci? Bo ja znowu sobie wkręcam, że Kuba nie tyje...
    Ważę. Mam swoją wagę. Ostatnio przez miesiąc przytył 300g. On już prawie chodzi to spala dużo i dużo jje.

Frufru lubi tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2021, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    No według normy czas jest do 10 miesięcy, a na powaznie trzeba się martwić w okolicach roku, także jeszcze ma chwilę czasu... możesz spróbować zredukować mu bodźce dzwiekowe typu tv, muzyka, radio - może to mu przeszkadza, tak żeby głos mamy słyszal w ciszy... Kiedyś mówiłaś, że radio/muzykę masz czesto właczone.

Od dłuższego czasu bardzo sporadycznie muzykę włączam, gadam non stop do niego, czytam. No nic dam mu jeszcze chwilę.
    W ogóle dzisiaj 3h spędziliśmy na lotnisku bo pomagałam cioci zapakować się i odprawić z psem i Oli zachwycony atrakcjami. Szalał po całym lotnisku, non stop zacieszał ale jak zacznie tak krzyczeć w samolocie z ekscytacji jak na lotnisku to nas wyrzucą przez okno 😂 Ale za to lotniska za tydzień wręcz nie mogę się już doczekać!

f4cc72992e4c.jpg

Andzia86, Lilka94 lubią tę wiadomość

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2021, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u mnie non stop TV , radio , muzyka.
    I gada non stop 🤣🤣🤣

Ale Ja mam wrazenie że.to efekt starszego rodzeństwa. Widzę jak próbuje naśladować Alana .

A my pozdrawiamy z WOŚP
    Syn pierwszy raz był wolontariuszem. Mega zmarzliśmy ale gorące serca ludzi wrzucających do puszki syna nas nieźle mobilizowało 🏃‍♀️🤸‍♀️🏃‍♀️🤸‍♀️🏃‍♀️
    Syn zebrał 4067 zł ❤

e035584eb7dc.jpg

Karolllla, Drzemka, Jeheria, Andzia86, Ajka, Catlady, Anka12, Niki2803, lilly. lubią tę wiadomość

20.10.2012 👰🤵💍
    21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
    20.05.2020 👶 Leon 🤱👨‍👩‍👦‍👦 4230 g 💪
    25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2021, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi1987 no widzisz bądź tu mądry. Ja czuje, że on wystrzeli z opóźnionym zapałem po prostu. Może na wakacjach się odblokuje od nadmiaru nowości 🤷🏼‍♀️
    No i brawo za zbiórkę! Piękna kwota ❤️

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Lilka94 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2021, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się wydaje ze takie silne bodźce jak TV czy radio na każde dziecko działają inaczej. Niejednemu nic nie będzie a inne może na tym ucierpieć. Ja miałam przykład na Poli gdy podczas urlopu dziadkowie z nią oglądali TV. Dziecko mi się zaczęło wyłączać do tego stopnia ze się schizowalam ze ma autyzm. Teraz jej ograniczamy takie rzeczy do minimum i normalne radosne dziecko.

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2021, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie rzadko chodzi tv, czasami rano ddtvn ale to przez chwile, a potem cały dzień nic. Wieczorem M. włącza ale na to co ja mu poświęcam czasu w dzień to nie sądzę, żeby to miało jakieś mega znaczenie. On chce gadać bo stęka cały czas po swojemu na wiele rzeczy ale nadal to stęk. Nie będę się schizować bo ogarnia wszystko inne ale będę czujna na pewno.

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Lilka94 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2021, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie Karollla nie ma co się martwić na zapas, ma jeszcze czas i skoro wszystko inne idzie ok to i gadać zacznie :) w swoim czasie. A i broń Boże nie miałam na myśli Twojego Oliego mówiąc ze TV i radio może mieć zły wpływ, bardziej chodziło mi ogólnie no i moja córka jest tego przykładem.

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2021, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    U mnie rzadko chodzi tv, czasami rano ddtvn ale to przez chwile, a potem cały dzień nic. Wieczorem M. włącza ale na to co ja mu poświęcam czasu w dzień to nie sądzę, żeby to miało jakieś mega znaczenie. On chce gadać bo stęka cały czas po swojemu na wiele rzeczy ale nadal to stęk. Nie będę się schizować bo ogarnia wszystko inne ale będę czujna na pewno.
    Karola, jeżeli chcesz troche wspomóc mlodegoto polecam zajecia dla dzieci. My chodzimy na Gordonki od kilku tygodni i mlody tam dosłownie spiewa 😄 na początku tylko obserwował, ale podejrzewam że to tez mogło mieć wpływ na jego rozgadanie ostatnio.

Karolllla lubi tę wiadomość

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2021, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas 7 ząb na pokładzie. Aaaa. Jaki ten mój syn już dorosły! 🙈

Jestem złym przykładem, bo tv u mnie gra, włączam jimjam bo tam chyba najlepsze bajki. Młody nie oglada cały czas, spogląda tylko jak śpiewają.czasem tańczymy wtedy. Uwielbia reklamy, dźwięki fortepianu itp.

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
‹‹ 1381 1382 1383 1384 1385 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ