X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2022, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahaha, a ja myślałam, że może moja to geniusz i szybko zaczęła chwytac w 3 palce 😂😂😂

Ajka, ten chwyt, o którym mówisz to jest właśnie ten z palcem wskazującym i, jak czytałam, on się pojawia jako drugi, a potem normalny chwyt 3-palcowy. Ale ten to niby dopiero w wieku 4 lat.

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2022, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Hahaha, a ja myślałam, że może moja to geniusz i szybko zaczęła chwytac w 3 palce 😂😂😂

Ajka, ten chwyt, o którym mówisz to jest właśnie ten z palcem wskazującym i, jak czytałam, on się pojawia jako drugi, a potem normalny chwyt 3-palcowy. Ale ten to niby dopiero w wieku 4 lat.

Hmmm czy ja wiem, raczej miałam trochę co innego na myśli, wrzucę jakąś fotę, jeśli mi się uda zrobić... ona ustawia dłoń tak od wewnątrz, nie z góry. Zupełnie jakby miała pisać tylko zamiast podpierać kredkę na 3 palcu, ona robi taki uchwyt pensetowy z palców. Nie bardzo wiem jak to opisać. W każdym razie nigdy nie trzymała długopisu inaczej. No ale może się nie możemy dogadać i obie piszemy o tym samym.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2022, 23:07

2020 :)
    2023 :)
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2022, 01:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    Hmmm czy ja wiem, raczej miałam trochę co innego na myśli, wrzucę jakąś fotę, jeśli mi się uda zrobić... ona ustawia dłoń tak od wewnątrz, nie z góry. Zupełnie jakby miała pisać tylko zamiast podpierać kredkę na 3 palcu, ona robi taki uchwyt pensetowy z palców. Nie bardzo wiem jak to opisać. W każdym razie nigdy nie trzymała długopisu inaczej. No ale może się nie możemy dogadać i obie piszemy o tym samym.

Ja mówię o tym, który jest na 2. obrazku. A tymczasem Lila od jakiegoś czasu chwyta kredkę tak, jak pokazano na obrazku nr 3.

https://m.facebook.com/logafa.wroclaw/posts/1267283143333911

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2022, 02:03

klz9bd3m9oljt4xc.png

• Ajka Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2022, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u nas zdecydowanie obrazek 3 i tak jest od kiedy pamiętam. Na 18 miesięcy wypełniałam taki kwestionariusz do badań klinicznych nad rozwojem dzieci z agenezja i tam było pytanie jak dziecko trzyma kredkę/dlugopis i wtedy już tak trzymała. Z tym że ja jej za dużo mazać nie dawałam jak była taka zupełnie mała...bo że się tak wyrażę siała destrukcję, więc może jak była faza pięści to ona w ogóle nie rysowała. Nawet teraz głównie rysuje na tablicy magnetycznej... Bo inaczej cały dom byłby pomazany.

Ps ja węglem rysuje trzymając jak na 3 nie na 2 😜

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2022, 12:18

• szatanka Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2022, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właściwie przyjrzałam się dzisiaj zdjęciom Lilki i stwierdziłam, że ona trzyma już w zasadzie jak na czwartym, obrazku, ale faktycznie przeszła przez wszystkie etapy. Czyli jak zwykle ta grupa pokazuje, że normy sobie, a życie sobie :)

klz9bd3m9oljt4xc.png

• Jeheria Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2022, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak urodziłam 30.01 czyli tydzień przed terminem :)
    Poród ekspres. Skurcze w domu od 11 a bolące od 14 ok 16 byłam w szpitalu a o 17:30 urodził się Mateusz :)
    Maciuś dobrze zareagował. Daje mi pokarmic Mateuszka, mąż miał te 2 tygodnie urlopu. Tydzień była teściowa u nas, jutro na 3 dni przyjeżdża moja mama bo Maciuś narazie nie chodzi do żłobka.
    Najgorsze że Mati ma żółtaczkę. Wypisali nas z poziomem 11,7 bilurbiny. A w czwartek na wizycie u pediatry dostałam skierowanie na krew bo żółty. Wyszło 13. Teraz w środę mam wizytę w poradni neantologicznej i tam będą kontrolować. Zaczęłam dodatkowo odciągać pokarm w nocy po każdym karmieniu bo strasznie przysypia, muszę go budzić. Przez tą żółtaczkę jest ospały.
    Dziś byliśmy na pierwszym spacerze.
    Mati podibny do taty a Maciuś do mnie :)
    Ważył 3400g 57 cm długi.

Catlady, Ajka, Drzemka, szatanka, Lilka94, Buena88, lipcowka86, Karolllla, Anka12 lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2022, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje Jeheria🙂

Jeheria lubi tę wiadomość

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2022, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje, Jeheria. Pocieszę Cię, że moja Lilka miała podobnie z bilirubiną i kazali nam tylko obserwować i dużo wystawiać na słońce. Karmić piersią, of course. Ale do poradni neonatologicznej też w związku z tym nas wysłali, żeby się upewnić, że wszystko jest ok.

klz9bd3m9oljt4xc.png

• martynkaa87 Ekspertka

Wysłany: 13 lutego 2022, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje jeheria ! I zazdro tak szybkiego porodu :D

• Jeheria Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2022, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PattisonBM wrote:
    Etanol to chyba teraz wszystko ma w sobie...syropy dla mlodych na kaszel tez...

Kurcze ja mam wrazenie,ze od 2 mc mam stale zawalone zatoki...
    Po porodzie chyba musze isc do laryngologa na jakies czyszczenie czy co...
    Po porodzie Ci minie. To objaw ciąży. Ja też tak miałam. I zatkane ucho.

PattisonBM lubi tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2022, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Gratulacje, Jeheria. Pocieszę Cię, że moja Lilka miała podobnie z bilirubiną i kazali nam tylko obserwować i dużo wystawiać na słońce. Karmić piersią, of course. Ale do poradni neonatologicznej też w związku z tym nas wysłali, żeby się upewnić, że wszystko jest ok.
    Kiedy minęła żółtaczka? Też była senna podczas karmienia?

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2022, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też byla żółtaczka jak nas wypisywali, ale taka że jeszcze nie nadawała się do naświetlań. Sama kontrolowałam kolor skóry w domu, tak jak mnie nauczyli w szpitalu. Plus potem na wizycie patronazowej po miesiącu miał chyba pobranie krwi. Kuba akurat przy karmieniu nie przysypiał, on cały czas chciał tylko jeść i jeść na początku.

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2022, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:

U nas też Weronika zrobiła się żółta, jakoś 1-2 dni po tym jak nas wypisali. Też zasypiała na karmieniu, ale zaraz się budziła i jeść próbowała. No ale ja nie miałam pokarmu i to wszystko przez to. Jak jej dołożyłam mm i zaczęła tyć, to skóra się z dnia na dzień poprawiała i szybko przeszło. Nie zdążyłam nawet do lekarza iść.

• Ajka Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2022, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Ja właściwie przyjrzałam się dzisiaj zdjęciom Lilki i stwierdziłam, że ona trzyma już w zasadzie jak na czwartym, obrazku, ale faktycznie przeszła przez wszystkie etapy. Czyli jak zwykle ta grupa pokazuje, że normy sobie, a życie sobie :)

No ja właśnie się też przyjrzałam dziś tym obrazkom i mojemu dziecku...i też mi się jednak wydaje że ten czwarty rysunek bardziej. Z tym trzymaniem kredki i wiekiem to chyba jednak pic na wodę fotomontaż...

• Anka12 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm, to mój jednak trzyma kredkę w pięści, czyli wygląda na to, że nie jest geniuszem 😅. Fakt, że długo nie dawałam mu nic do rysowania. Na początku tylko ołówek, dzięki czemu uratowałam meble i ściany przed dewastacją. Teraz już rysuje kredkami.
    A z mową jako tako do przodu, chociaż jedyne zdanie powtarzane bardzo często to: "nie ma". Na początku brzmiało to "ma ma", tylko z gestu dłoni i minki można było wnioskować co miał na myśli, ale teraz mówi już wyraźnie. Ma problemy z wymówieniem słów na k. Na psa zamiast Tusia woła Tuta, ale myślę, że ma jeszcze czas na prawidłową wymowę.
    U nas po tygodniu w żłobku, znów zachorował, tym razem na bostonkę. Oszaleć można! Poważnie rozważam rezygnację z żłobka i rozglądam się za opiekunką.

Jeheria, gratulacje!

• Jeheria Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    U nas też Weronika zrobiła się żółta, jakoś 1-2 dni po tym jak nas wypisali. Też zasypiała na karmieniu, ale zaraz się budziła i jeść próbowała. No ale ja nie miałam pokarmu i to wszystko przez to. Jak jej dołożyłam mm i zaczęła tyć, to skóra się z dnia na dzień poprawiała i szybko przeszło. Nie zdążyłam nawet do lekarza iść.
    Bo mm wyplukuje szybko bilurbine a mleko matki nie :/ a Mateusz ani razu nie dostał narazie mm.

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:

Oj,długo trwała. W poradni byliśmy jak miała 3 tygodnie, a to się ciągnęło jeszcze później. Myślę, że z 4 tygodnie to na pewno, a może nawet i 6. Nawet oczy miała żółte, ale kazali na spokojnie czekać. Ospała jakoś mocno nie była, ale bardzo krótko jadła, to i zasnąć nie zdążyła ;)

Anka12, też się zaczęłam dobry miesiąc temu rozglądać za opiekunką, chociażby taką dorywczą, bo od marca wracam do pracy i jak mi młoda zachoruje, to będzie problem, a jednak moja specyfika pracy jest taka, że chorobowych w zasadzie nie ma - mogę zajęcia przełożyć, ale potem odrabianie to jest masakra zgrać wszystkich i znaleźć termin. No więc szukam tej opiekunki, ale nie umiem znaleźć. Jak już do kogoś napiszę, to zajęty, albo studentki, co nie mogą rano. Z polecenia nikogo nie mam, bo moje koleżanki już mają dawno dzieci w szkole i zapomniały, co to opiekunka. Jak żyć?

U nas od początku lutego znowu są zaczerwienienia pod kolanami, więc chyba muszę odszczekać i przeprosić alergolożkę z NFZ, która rok temu sugerowała mi alergie krzyżowe. Jak mówiłam inna - prywatna - mówiła, że jej diagnoza jest z sufitu, dlatego od razu ją odrzuciłam i ta z kolei sugerowała nam alergię na mleko, czego się trzymałam. A tymczasem mleko znowu dajemy i bigunek nie ma, a zaczerwienienia pod kolanami wróciły niemal w tym samym momencie, w którym się pojawiły rok temu. Tak że idę do trzeciej lekarki i niech rozstrzygnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2022, 22:07

klz9bd3m9oljt4xc.png

• Ajka Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Bo mm wyplukuje szybko bilurbine a mleko matki nie :/ a Mateusz ani razu nie dostał narazie mm.

U nas była żółtaczka zwiazana z niedożywieniem i nadmiernym spadkiem masy ciała, a nie z pokarmem kobiecym. Takze ten... trochę inna sytuacja

• Ajka Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Oj,długo trwała. W poradni byliśmy jak miała 3 tygodnie, a to się ciągnęło jeszcze później. Myślę, że z 4 tygodnie to na pewno, a może nawet i 6. Nawet oczy miała żółte, ale kazali na spokojnie czekać. Ospała jakoś mocno nie była, ale bardzo krótko jadła, to i zasnąć nie zdążyła ;)

Anka12, też się zaczęłam dobry miesiąc temu rozglądać za opiekunką, chociażby taką dorywczą, bo od marca wracam do pracy i jak mi młoda zachoruje, to będzie problem, a jednak moja specyfika pracy jest taka, że chorobowych w zasadzie nie ma - mogę zajęcia przełożyć, ale potem odrabianie to jest masakra zgrać wszystkich i znaleźć termin. No więc szukam tej opiekunki, ale nie umiem znaleźć. Jak już do kogoś napiszę, to zajęty, albo studentki, co nie mogą rano. Z polecenia nikogo nie mam, bo moje koleżanki już mają dawno dzieci w szkole i zapomniały, co to opiekunka. Jak żyć?

U nas od początku lutego znowu są zaczerwienienia pod kolanami, więc chyba muszę odszczekać i przeprosić alergolożkę z NFZ, która rok temu sugerowała mi alergie krzyżowe. Jak mówiłam inna - prywatna - mówiła, że jej diagnoza jest z sufitu, dlatego od razu ją odrzuciłam i ta z kolei sugerowała nam alergię na mleko, czego się trzymałam. A tymczasem mleko znowu dajemy i bigunek nie ma, a zaczerwienienia pod kolanami wróciły niemal w tym samym momencie, w którym się pojawiły rok temu. Tak że idę do trzeciej lekarki i niech rozstrzygnie.

Szatanka a jak u małej z wagą? Wyjaśniło się coś?

• szatanka Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2022, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    Szatanka a jak u małej z wagą? Wyjaśniło się coś?

Nom, żre jak najęta ;), to i waga w końcu poszła w górę. Ostatnio ważyła 10 kg, czyli 26. centyl, wygląda po prostu normalnie i wszyscy (łącznie z nawiedzoną teściową) przestali się jej czepiać.

martynkaa87 lubi tę wiadomość

klz9bd3m9oljt4xc.png

‹‹ 1567 1568 1569 1570 1571 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ