MAJ 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
AJrin wrote:https://instagram.com/stories/i.k.x.2/2443706615480820110?utm_source=ig_story_item_share&igshid=1hkoo3anxw0xe
U mnie tak dziś złapało
Dziewczyny, znalazłam tamto poprzednie to jednak było moje na to wygląda, teraz prawie na środku, nisko znalazłam
squirrel, Kamsza lubią tę wiadomość
-
AJrin wrote:https://instagram.com/stories/i.k.x.2/2443706615480820110?utm_source=ig_story_item_share&igshid=1hkoo3anxw0xe
U mnie tak dziś złapało
Aż z ciekawości weszłam 🙂 u mnie tak samo tylko tętno wyższe 🙂AJrin lubi tę wiadomość
🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021 -
malami.91, Daar, megimeg, Angelaaaa, baksia, Malinka33, niebieska, Kaśka28, Kamsza, squirrel, Karenira, Kala139 lubią tę wiadomość
-
AJrin, jak będziesz miała chwilkę to możesz na pierwszej stronie wpisać,że będę miała dziewczynkę 🥰 dzisiaj drugi lekarz stwierdził,że prawdopodobnie będzie dziewczynka😃
Dzisiaj miałam drugie usg prenatalne i wszystko jest dobrze. Moja kruszynka ma już ponad 7cm 🥰
Ja mam jeszcze malutki brzuszek 🙈
Jak wstawiacie tu zdjęcia? 🤔 Ja umiem tylko link wstawić 🤦🏼♀️😅
Piękne macie już brzuszki, cudownie wyglądacie 🤩Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2020, 18:40
Angelaaaa, megimeg, malami.91, niebieska, Daar, AJrin, wisienka94 lubią tę wiadomość
23.03.2019 Aniołek ❤️ - 9 tc Poronienie zatrzymane
6.06.2019 - puste jajo płodowe
12.11.2019 Aniołek ❤️ - 8tc poronienie zatrzymane
Problemy immunologiczne-szczepienia limfocytami
Pomorskie -
baksia, wrzucasz zdjęcie np. na naforum.zapodaj.net i potem w treść posta wklejasz BBCode
Fajnie, że coraz więcej maluchów ujawnia swoją płeć 🙂. Ja mam nadzieję, że u mnie nic się nie zmieni, bo wczoraj dostałam w prezencie pięknego dziewczęcego bodziaka 🙂. A jak wyszłam z USG prenatalnego to nie mogłam się powstrzymać i kupiłam różowego pajacyka 🙂.
A mój synek od kilku dni biega po domu i woła "Maja". Chyba nam coś sugeruje 😁. Mężowi się to imię bardzo podoba, ale ja coś nie jestem przekonana.
AJrin, Witek bardzo ładne imię 🙂.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2020, 19:19
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Właśnie wróciłam od lekarza i jestem trochę załamana. Jestem teraz 15+2 tyg na usg doktor zmierzyła mi fałd karkowy ktory wyszedł 4,6 a na prenatalych miałam 1,5. Nastraszyla mnie, że ja to niepokoi. Może mi coś poradzicie? To moja pierwsza ciąża i nie mam porównania jak powinno być czy jest naprawdę źle.
-
Niemożliwe chyba, żeby aż taka różnica była. Któryś lekarz zmierzył źle moim zdaniem. Obstawiam, że lekarz wykonujący prenatalne ma certyfikat i jemu bardziej bym ufała. Na Twoim miejscu umowilabym się teraz na USG do innego, trzeciego ginekologa (o dobrych opiniach) i zweryfikowała co i jak. Mojej koleżance też ginekolog zmierzył źle, szybko udała się do innego, dobrego lekarza, który aż oczy zrobił co tamtemu wyszło. Nie martw się i sprawdź u kogoś jeszcze
Po 6 cs I ciąża (synek 2014 r.)
Starania o drugie dziecko od maja 2017 roku
II ciąża 10tc/8tc [*] (20.11.2018)
cb [*] - grudzień 2019
mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
08.09.2020 test ciążowy +
29.09.2020 ♥️ -
Niebieska, zaciekawił mnie ten temat, bo myślałam, że po tym 14 tyg nie ocenia się już przezierności karkowej.
Znalazłam w necie taką wypowiedź lekarza:
Przezierność karkowa i obecność kości nosowej podczas pierwszego badania USG mającego miejsce między 11 a 14 tygodniem ciąży jest najważniejsze w celu oceny ryzyka wystąpienia wad wrodzonych, w tym zespołu Downa. Po tym czasie nie ma wskazań do dalszego oznaczania NT, gdyż wynik przestaje być miarodajny.
Niektóre ośrodki wyliczają fałd karkowy w tzw. badaniu połówkowym. Zasadniczo pomiar ten powinien być wykonany między 15 a 20 tygodniem ciąży. Jego wynik nie powinien przekraczać 6 cm.
Generalnie ten fałd wyszedł teraz większy, no bo dziecko urosło. Nie wiem tylko czy w takim tempie powinien się powiększać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2020, 20:05
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Niebieska a dziecko jakie miało wymiary? Generalnie pomiar robi się tylko do wieku CRL 13t6d no i u lekarza majacego certyfikat fmf dla spokoju możesz zrobić ponowne usg i pappe.
-
Cześć Dziewczyny. Ja jestem na plusie jakieś 3kg, chociaż ostatnio mam taki apetyt więc pewnie na następnej wizycie będzie więcej na plusie. Łozeczko będę miała po synku wózek też, kupie potem porządną spacerówke bo ona jednak trochę służy mój synek jeździł do ponad 3 lat. Jeżeli chodzi o prenatalne to idę dopiero na połówkowe. Po dłuższym przemyśleniu stwierdziłam że i tak to pierwsze by nic nie zmieniły tylko sporo nerwów by mnie kosztowały. Jak tak czytam o tym ze słuchacie bicia serduszka coraz bardziej skłaniam się do zakupy tego urządzenia 😃😃😃
-
Karola87 wrote:Cześć Dziewczyny. Ja jestem na plusie jakieś 3kg, chociaż ostatnio mam taki apetyt więc pewnie na następnej wizycie będzie więcej na plusie. Łozeczko będę miała po synku wózek też, kupie potem porządną spacerówke bo ona jednak trochę służy mój synek jeździł do ponad 3 lat. Jeżeli chodzi o prenatalne to idę dopiero na połówkowe. Po dłuższym przemyśleniu stwierdziłam że i tak to pierwsze by nic nie zmieniły tylko sporo nerwów by mnie kosztowały. Jak tak czytam o tym ze słuchacie bicia serduszka coraz bardziej skłaniam się do zakupy tego urządzenia 😃😃😃
Jeśli masz jeszcze możliwość to lepiej idź na prenatlne. W wiekszości przypadków nas uspokaja, ja dzięki prenatalnemu wiem że muszę działać żeby wspomóc łożysko i malucha we wzroście, bo moga pojawić się problemy. Mało tego na tym etapie można wykryć wady, których później lekarz nie jest już w stanie zauważyć.Tutaj nie chodzi nawet o nasze nerwy, tylko o zdrowie dziecka.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2020, 08:26
mother84 lubi tę wiadomość
-
Karola potwierdzam co napisała Nath. Jak masz jeszcze szansę to idź. Wykryte wady to nie tylko takie, gdzie musisz podejmować decyzje o tym czy utrzymać ciążę czy nie, ale też takie, które można leczyć w trakcie ciąży. Jak nie chcesz nawet testu pappa to go nie rób, ale USG prenatalne na tym etapie wiele wnosi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2020, 08:29
Po 6 cs I ciąża (synek 2014 r.)
Starania o drugie dziecko od maja 2017 roku
II ciąża 10tc/8tc [*] (20.11.2018)
cb [*] - grudzień 2019
mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
08.09.2020 test ciążowy +
29.09.2020 ♥️