MAJ 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Dobra ja też ogłaszam się mistrzem. Wypakowałam ten detektor jeszcze raz przyjrzałam się temu kablowi i faktycznie docisnełam jeszcze o jakieś 2 mm i bardzo ciężko ale weszło i słyszałam serduszko 🙂 pokazało 152-154 🙂 Dźwięk jak galopujący konik. Znalazłam praktycznie od razy. Może 2 minuty mi to zajęło. Dokładnie na środku blizny po cc. Jednak zostawie sobie to urządzenie. Wprawdzie zgłosiłam zwrot ale poprostu nie odeślę w terminie 2 tygodni 🙂 Oczywiście nie będę słuchać serduszka codziennie, bo nie widzę w tym sensu. Ale raz na jakiś czas jak będzie mi się dłużył czas do kolejnej wizyty u lekarza to żeby się uspokoić skorzystam z tego sprzętu 🙂
megimeg lubi tę wiadomość
🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021 -
mała_ruda wrote:Znowu to samo. Dzisiaj dostałam telefon z invicty odnośnie badań prenatalnych. Oczywiście przez tel nie mogą udzielać informacji. Jutro o 9.30 mam teleporade z genetykiem. Nie dam rady znowu przez to wszystko przechodzić. Pewnie babka będzie oczekiwała mojej decyzji odnośnie amnio. Czy robię czy nie. Załamałam się. Nawet nie znam ryzyka! Mieli mi wysłać wyniki na maila. Oczywiście ich nie ma. Jak mam się przygotować do rozmowy nie znając wyników? Amnio się robi od 16 tc. Nawet jakby to muszę jeszcze 2 tyg czekać i później 3 tyg na wyniki. A samo badanie ma ryzyko poronienia po nim 1:300. Odechcialo mi się wszystkiego 😭
A ten telefon jest po wyniku pappy ? Bo jeśli coś pappa zawyżyło to może lepiej zrobić nifty niż amino ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2020, 09:54
🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021 -
squirrel wrote:A ten telefon jest po wyniku pappy ? Bo jeśli coś pappa zawyżyło to może lepiej zrobić nifty niż amino ?
Jakby mnie było stać to bym zrobiła nifty... no ale niestety.
-
mała_ruda wrote:Miałam usg i krew jednego dnia. Oni zestawiają to razem opisują i wychodzi z tego 3 kartki informacji (wiem bo już raz tam robiłam prenatalne).
Jakby mnie było stać to bym zrobiła nifty... no ale niestety.
Przykro mi.. ale jeśli usg wyszło dobrze to na pewno wszystko jest ok.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2020, 10:07
🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021 -
mała_ruda wrote:Znowu to samo. Dzisiaj dostałam telefon z invicty odnośnie badań prenatalnych. Oczywiście przez tel nie mogą udzielać informacji. Jutro o 9.30 mam teleporade z genetykiem. Nie dam rady znowu przez to wszystko przechodzić. Pewnie babka będzie oczekiwała mojej decyzji odnośnie amnio. Czy robię czy nie. Załamałam się. Nawet nie znam ryzyka! Mieli mi wysłać wyniki na maila. Oczywiście ich nie ma. Jak mam się przygotować do rozmowy nie znając wyników? Amnio się robi od 16 tc. Nawet jakby to muszę jeszcze 2 tyg czekać i później 3 tyg na wyniki. A samo badanie ma ryzyko poronienia po nim 1:300. Odechcialo mi się wszystkiego 😭
Może powtórz samo badanie Usg ?? To raczej bardziej pewne że jest wszystko dobrze niż ta krew i statystyki 😐
Będzie dobrze trzymamy kciuki ✊Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Mala_ruda może tak jak dziewczyny radzą powtórz usg jak było prawidłowe to musi być wszystko dobrze. Trzymam kciuki ✊😘
Squirrel mi też zawsze udaje się znajdować właśnie na bliźnie po cc 😁 ja tak sprawdzam raz w tyg. Miło usłyszeć piękny dźwięk bijacego serduszka.
Ale mi czas zleciał testy na koronę negatywne także wizyta w czwartek aktualna 👍AJrin, squirrel, malami.91, Kala139 lubią tę wiadomość
-
Czy w waszych wynikach Pappa określono ryzyko preeklampsji oraz wewnągtrzmacicznego zachamowania wzorstu płodu przed 37 tygodniem? Widzę że jeszcze kilka miesięcy temu takie pozycje znajdowały się na wynikach, u mnie ich brak. Czy wiecie jak jest z tym wolnym B-hcg - jakie wartości sa zunawane za prawidłowe?
-
Nath u mnie takich ryzyk wcześniejszego porodu itp nie ma
Wolne beta hcg powinno być do 2,52 MoM, a dolna granica to chyba 0,33 ale tu pewności nie mam
Górna granica na pewno 2,52 MoM
Po 6 cs I ciąża (synek 2014 r.)
Starania o drugie dziecko od maja 2017 roku
II ciąża 10tc/8tc [*] (20.11.2018)
cb [*] - grudzień 2019
mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
08.09.2020 test ciążowy +
29.09.2020 ♥️ -
Nath wrote:Czy w waszych wynikach Pappa określono ryzyko preeklampsji oraz wewnągtrzmacicznego zachamowania wzorstu płodu przed 37 tygodniem? Widzę że jeszcze kilka miesięcy temu takie pozycje znajdowały się na wynikach, u mnie ich brak. Czy wiecie jak jest z tym wolnym B-hcg - jakie wartości sa zunawane za prawidłowe?
To jakie powinny być wartości pappy i bhcg zależy od tygodnia ciąży, w którym byłaś jak pobierali krew na pappe. Nie chodzi oczywiście o tydzień ciąży w jakim wydaje Ci się że jesteś, ale o termin jaki wynika z usg po zmierzeniu crl. Dlatego przede wszystkim nie wolno porownywać żadnego wyniki z internetu, bo np jak ktoś miał pappe 1,3 w skończonym 11 tygodniu to jest wynik idealny i przelicza się go na 1 mom, a jeśli taki sam wynik będzie miała kobieta w skończonym 13 tygodniu to już będzie prawdopodobnie poniżej 0,5 mom bo mediana jest na ten tydzień dwukrotnie wyższa. Tak samo jest z normami bhcg. Dlatego pappa musi być ściśle interpretowana z usg i wynikającym z usg wiekiem ciąży. Idealny wnik pappy do bhcg to jest 1:1 mom. Poza tym te normy też są inne jeśli chodzi o rodzaj sprzętu na którym było badanie. W polsce chyba są 3 : roche , kryptor i delia. Lekarz mi tak tłumaczył bo ja mu powiedziałam że jak zaczęłam czytać w internecie to myślałam że te wyniki nie są za dobre i on mi to tak właśnie wyjaśnił.🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021 -
Mi wyszło wolne B-hCG 26,5 IU/I odpowiada 0,729 Mom ale co to oznacza to nie wiem xd
Preeklampsja przed 34 tc 1:533
Zahamowanie wzrastania płodu przed 37 tc 1:399
Samoistny poród przedwczesny przed 34 tc 1:1104
Ja mam takie wyniki i lekarz mówił że wszystko dobrzeMaja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
squirrel wrote:To jakie powinny być wartości pappy i bhcg zależy od tygodnia ciąży, w którym byłaś jak pobierali krew na pappe. Nie chodzi oczywiście o tydzień ciąży w jakim wydaje Ci się że jesteś, ale o termin jaki wynika z usg po zmierzeniu crl. Dlatego przede wszystkim nie wolno porownywać żadnego wyniki z internetu, bo np jak ktoś miał pappe 1,3 w skończonym 11 tygodniu to jest wynik idealny i przelicza się go na 1 mom, a jeśli taki sam wynik będzie miała kobieta w skończonym 13 tygodniu to już będzie prawdopodobnie poniżej 0,5 mom bo mediana jest na ten tydzień dwukrotnie wyższa. Tak samo jest z normami bhcg. Dlatego pappa musi być ściśle interpretowana z usg i wynikającym z usg wiekiem ciąży. Idealny wnik pappy do bhcg to jest 1:1 mom. Poza tym te normy też są inne jeśli chodzi o rodzaj sprzętu na którym było badanie. W polsce chyba są 3 : roche , kryptor i delia. Lekarz mi tak tłumaczył bo ja mu powiedziałam że jak zaczęłam czytać w internecie to myślałam że te wyniki nie są za dobre i on mi to tak właśnie wyjaśnił.
Dzięki za wyjaśnienie
-
Squirrel tak to zależy od tygodnia ciąży, ale w zależności od tygodnia ciąży wpisuje się te wartości białka pappa i wolne beta hcg i wtedy pojawiają się odpowiednie wartości MoM, które wynikają z przeliczenia wyników odniesionych do tc. No i wszystko razem z USG trzeba brać pod uwagę.
Nath bądź dobrej myśli 🤗
Po 6 cs I ciąża (synek 2014 r.)
Starania o drugie dziecko od maja 2017 roku
II ciąża 10tc/8tc [*] (20.11.2018)
cb [*] - grudzień 2019
mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
08.09.2020 test ciążowy +
29.09.2020 ♥️ -
Ja oddawałam krew na badania w 12t2d, wolne B-hcg 1.080 MoM, papp-a 1,534 MoM i lekarz od razu powiedział, że wynik super. A jeśli chodzi o ryzyka to podane mam preeklampsja przed 34tc i 37tc,zahamowanie wzrastania płodu przed 37tc i samoistny poród przed 34tc.
23.03.2019 Aniołek ❤️ - 9 tc Poronienie zatrzymane
6.06.2019 - puste jajo płodowe
12.11.2019 Aniołek ❤️ - 8tc poronienie zatrzymane
Problemy immunologiczne-szczepienia limfocytami
Pomorskie -
mother84 wrote:Squirrel tak to zależy od tygodnia ciąży, ale w zależności od tygodnia ciąży wpisuje się te wartości białka pappa i wolne beta hcg i wtedy pojawiają się odpowiednie wartości MoM, które wynikają z przeliczenia wyników odniesionych do tc. No i wszystko razem z USG trzeba brać pod uwagę.
Nath bądź dobrej myśli 🤗
Nath, będzie dobrze 😘
23.03.2019 Aniołek ❤️ - 9 tc Poronienie zatrzymane
6.06.2019 - puste jajo płodowe
12.11.2019 Aniołek ❤️ - 8tc poronienie zatrzymane
Problemy immunologiczne-szczepienia limfocytami
Pomorskie -
malami.91 wrote:Wiecie co, ja nie robiłam Pappy w ogóle, samo USG i cieszę się, że nie muszę się nad tym wszystkim zastanawiać 😁.
Ja robiłam Pappe ze względu na ocene ryzyka związanego z łożyskiem i tak naprawdę wolę wiedzieć bo mogę zacząć dzizałać np. brać acard który często pomaga w jak nadłuższym donoszeniu ciąży jeśli problem nieskiego białka pappa się pojawia. Na statystyki dotyczące chorób genetycznych nie zwracam większej uwagi, mimo że wyszły nie najlepiej bo wiem że to tylko staystyki i wg mnie do oceny wad genetycznych są inne badania. Robiąc to badanie wiedziałam że wyniki nie będą najlepsze jeśli chodzi o wady genetyczne.
-
Hejka. Jak u Was wyniki krwi bo u mnie jużna granicy i nie wiem czy ma to związek z tym ze zwiekszyla sie objetosc krwi czy zbliza się anemia. Od poprzednich wynikow bardzo mi pospadały niektóre parametry. Niby są jeszcze w normie ale już niewiele brakuje aby były poniżej.
Największy spadek mam erytrocytów które są już na granicy. Do tego spadła hemoglobina, hematokryt. MPV już oddawna na niskim poziomie. Bazofile poniżej normy. Za to monocyty 10 na 10.
Żelazo i witamine B12 badałam 3.10
Żelazo 107 norma 37-145
Wit B12 255 norma 191-663
wydaje mi sie niska ta b12 ale ginekolozka stwierdzila ze jest w normie i zeby nie brac. Obawiam się że te spadki we krwi mogą być spowodowane brakiem b12 jak myslicie?