X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2021
Odpowiedz

MAJ 2021

Oceń ten wątek:
  • Daar Przyjaciółka

Wysłany: 18 lutego 2021, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malami.91 ja chodziłam w ostatniej ciąży z rozwarciem od 30tygodnia 😅 w końcu w 38tyg gdy miałam 4cm rowarcia zdecydowali się na indukcję 😉 a od 30 tyg praktycznie leżałam,dopiero koło 36tyg zaczęłam trochę więcej się ruszać a i tak mała nie chciała wyjść 🤷‍♀️
    Teraz pewnie będzie mnie czekać powtórka z rozrywki.. 🙄 Ale cieszę się, że na razie z szyjką jest ok 🙂

oar8vfxmslauailw.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2021, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daar wrote:
    Malami.91 ja chodziłam w ostatniej ciąży z rozwarciem od 30tygodnia 😅 w końcu w 38tyg gdy miałam 4cm rowarcia zdecydowali się na indukcję 😉 a od 30 tyg praktycznie leżałam,dopiero koło 36tyg zaczęłam trochę więcej się ruszać a i tak mała nie chciała wyjść 🤷‍♀️
    Teraz pewnie będzie mnie czekać powtórka z rozrywki.. 🙄 Ale cieszę się, że na razie z szyjką jest ok 🙂

No właśnie. U mnie wyszło w 37tc, że mam rozwarcie (4cm) i bach indukcja. Myślę, że mogłabym z tym pochodzić nawet do terminu, ale lekarz powiedział, że nie będziemy ryzykować, że np. wda się jakaś infekcja, skoro ciąża donoszona.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2021, 11:32

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • Daar Przyjaciółka

Wysłany: 18 lutego 2021, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego chciałabym mieć do tego 30tyg wszystko prawie ogarnięte bo jak mi przyjdzie pójść później do szpitala czy coś to nie będę musiała się martwić 🙂 muszę jeszcze kupić wózek tylko się nie mogę zdecydować czy bugaboo czy silver cross 🤷‍♀️ widziałam, że bugaboo jest teraz też lynx i się zastanawiam czym się różni od fox2 🤔😅 mąż mi tylko powiedział kup co chcesz.. 🙉
    Pisałam też do kilku sklepów, jeden ze sklepów sprzeda silver crossa za 4tys a inny bugaboo fox2 za 4500 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2021, 11:37

Emimo lubi tę wiadomość

oar8vfxmslauailw.png
  • mała_ruda Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2021, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja swojego przenosiłam 10 dni i ni3 chce znowu tego przeżywać... A poród i tak był z balonikiem..

Młodzież w brzuchu dzisiaj się nie rusza. Rano się nie ruszał. Później jakiś jeden kopniak. Teraz siedzę i próbuje wyłapać czy się rusza. Mam wrażenie, że co jakiś czas czuje jego kopniaki w środku tak jakby w kręgosłup. Może się obrócił? Panikować? Nie wiem sama.

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2021, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też ostatnio kilka dni czułam ruchy tak jakby do środka w stronę pelców. Ale w temacie ruchów już nie panikuję. Ogólnie jestem dużo spokojniejsza niż w pierwszej ciąży. Jak co jakiś czas daje mi znać, że jest to się nie marwtię ani nie liczę. Poza tym u mnie wzmożona aktywność jest po śniadaniu i po południu. A wieczorami jest spokojnie. Ale porównując ruchy z pierwszą ciążą, to synek rusza się zdecydowanie mniej niż córka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2021, 12:11

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • mother84 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2021, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała ruda u mnie od 3 dni ruchy znacznie bardziej wyciszone, rzadsze. Jak poleżę i skupię się to naliczę te 10 w godzinę rano czy wieczorem, ale na pewno ruchy są inne niż były, obstawiam, że się przekręcił plecami do brzucha, a druga rzecz, jak czytałam o 28 TC to, że te ruchy często już się zmieniają na bardziej wypychanie niż kopanie. Generalnie mówi się, że martwić się należy jak nie naliczysz tych ruchów, a jak są, ale słabsze czy coś to nie ma co się martwić. Póki co trzymam się tej wersji.

A do nas dziś zadzwonili z przedszkola, nauczycielka w grupie syna ma covid i cała grupa do końca lutego na kwarantannie 😵 synek załamany, płakał, biedny nawet na dwór wyjść nie może. Tyle dobrego, że nas to nie obejmuje i do sklepu można pójść itp.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2021, 12:42

zem33e5egd6wxyy8.png

atdci09kiuqldke7.png

Po 6 cs I ciąża (synek 2014 r.)
    Starania o drugie dziecko od maja 2017 roku
    II ciąża 10tc/8tc [*] (20.11.2018)
    cb [*] - grudzień 2019
    mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
    Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
    08.09.2020 test ciążowy +
    29.09.2020 ♥️
  • Venice Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2021, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daar zdecydowanie Bugaboo! Napewno będziesz zadowolona.

Daar lubi tę wiadomość

p19us65gm2vs5uf6.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2021, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już straszą 3 falą koronawirusa 😐😐 pewnie o porodzie rodzinnym możemy pomarzyć.. tragedia ☹️

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Karenira Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2021, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa nie ma się co martwić na zapas. Do końca kwietnia/maja sytuacja może się jeszcze kilka razy w szpitalach zmienić. Spora część personelu będzie też zaszczepiona, więc jakoś nie chce mi się wierzyć, że powtórzy się sytuacja z jesieni. W szpitalu, w którym planuję rodzić (Oleśnica) przywrócili niedawno nawet odwiedziny.

Ja od kilku dni walczę z wysypką. Zaczęło się od kilku swędzących maleńkich punkcików na brzuchu, a potem się rozniosło. Dwa dni temu myślałam w nocy, że będę wyć albo płakać, tak mnie swędział brzuch i plecy. Dermatolog na teleporadzie przepisała mi dwa specyfiki na łagodzenie objawów. Nigdy nie miałam alergii, ale podobno w ciąży lubi się uaktywnić nagle. Teraz próbuję dojść co mnie tak nagle mogło uczulić. Dermatolog mówiła, że to może być kakao, czekolada i cytrusy. Wszystko to ostatnio jadłam :P
    Wczoraj sobie zrobiłam krochmal i zrobiłam sobie z tego okłady. Skoro pomaga niemowlakom to może i mi pomoże. No i lecę z praniem, bo pomyślałam sobie, że może nagle mnie zwykły proszek podrażnił. Dzisiaj mam już na sobie ciuchy wyprane w Loveli i nie wiem czy to przypadek, czy może efekt krochmalu i wczorajszej maści, ale zdecydowanie mniej mnie swędzi i drażni.

36 lat
    28.08.2020 ⏸️ Chłopiec
    26.04.2021 3070g, 52cm
  • Emimo Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2021, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez planuje popisać po sklepach o ceny. Ja na 99% kupię bugaboo fox, ale to pod koniec kwietnia.

Daar wrote:
    Dlatego chciałabym mieć do tego 30tyg wszystko prawie ogarnięte bo jak mi przyjdzie pójść później do szpitala czy coś to nie będę musiała się martwić 🙂 muszę jeszcze kupić wózek tylko się nie mogę zdecydować czy bugaboo czy silver cross 🤷‍♀️ widziałam, że bugaboo jest teraz też lynx i się zastanawiam czym się różni od fox2 🤔😅 mąż mi tylko powiedział kup co chcesz.. 🙉
    Pisałam też do kilku sklepów, jeden ze sklepów sprzeda silver crossa za 4tys a inny bugaboo fox2 za 4500 🙂

Daar lubi tę wiadomość

26.10 11dpo ⏸️
    14.11 ♥️
    🙋‍♀️40 lat
    👧2003
    👦2008
    👧2010
    👧2021
    👶2024
    age.png
  • Emimo Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2021, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dziś 18-tka najstarszej corki 😀 Ja wszystkie ciaze donosiłam do 40 tygodnia. Ale tera wyglądam i czuje się jak słoń nie wiem jak wytrzymam jeszcze 83 dni 😳może urodzę w 38 tygodniu. Dzieci tez zawsze duże ostatnia córka 4400 G wiec początek maja byłby idealny 😀Malutka bardzo dużo się rusza chyba ma dość ciasno już. Pewnie z 1200 G już wazy.

26.10 11dpo ⏸️
    14.11 ♥️
    🙋‍♀️40 lat
    👧2003
    👦2008
    👧2010
    👧2021
    👶2024
    age.png
  • Venice Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2021, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy wiecie czym się różni łóżeczko Chicco Next 2 Me Dream od Magic?

p19us65gm2vs5uf6.png
  • mała_ruda Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2021, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fałszywy alarm. Zafundowałam młodemu sprzątanie łazienki i teraz nie daje mi spokoju. Chyba mu się nie podobało bo kopie ostro 😅😆

Daar lubi tę wiadomość

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • Daar Przyjaciółka

Wysłany: 18 lutego 2021, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emimo wrote:
    U nas dziś 18-tka najstarszej corki 😀 Ja wszystkie ciaze donosiłam do 40 tygodnia. Ale tera wyglądam i czuje się jak słoń nie wiem jak wytrzymam jeszcze 83 dni 😳może urodzę w 38 tygodniu. Dzieci tez zawsze duże ostatnia córka 4400 G wiec początek maja byłby idealny 😀Malutka bardzo dużo się rusza chyba ma dość ciasno już. Pewnie z 1200 G już wazy.

Emimo najlepszego dla córki 🙂 toż to za chwilę możesz zostać babcią 😅🤪 oczywiście żartuję 😉

W bugaboo właśnie ta gondola jest tak nisko 🙄 i sama już nie wiem 🤦‍♀️
    Venice ty kupiłaś bugaboo? Masz już w domu?

Emimo lubi tę wiadomość

oar8vfxmslauailw.png
  • Venice Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2021, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gondola była nisko w Cameleonie, w Fox jest wyżej. Ja osobiście widziałam dużo plusów niskiej gondoli. Córka łatwo widziała siostrę, nie musiała się wspinac, żeby ja zobaczyć. Jak siedzieliśmy gdzieś na zewnątrz to mogłam ręka głaskać małą, łatwy dostęp, bo jedna wysykosc i ręka nie boli. Łatwo zmieniło się pieluszkę na dworze, rączkę można było dać do tylu.
    Ja na swój jeszcze czekam, ale byłam w sklepie i oglądałam na żywo. Dodatkowo z plusów to zdecydowanie waga, jest to najlżejszy wózek na rynku, łatwo się składa, ma duzy kosz, wygodna spacerówka. Koła duże, wiec sprawdza się na trudnym terenie.

p19us65gm2vs5uf6.png
  • Karolinaaa28 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2021, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój Mały od dwóch dni szaleje, A ja się cieszę bardzo z tego 😊🥰 wieczorami brzuch już mi zaczyna "rosnąć" bo za dnia to malutki jest 😉 w poniedziałek nareszcie wizyta, nie mogę sie doczekać, aż się zobaczymy 😊
    Wczoraj wieczorem mój brzuch wyglądał kosmicznie 🤪 mały wypychal głowę po jednej stronie pępka A po drugiej stronie kopał mnie nogami w bok 😁 czyli siedzi cały czas wzdłuż, ale trochę podszedł do góry.

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2021, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też odczuwam ruchy z różną intensywnością, ale na ogół mała mocno daje czadu. Brzuch faluje, momentami to aż bolesne.

Emimo, rodziłaś naturalnie z taką wagą?
    100 lat dla córki!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2021, 15:03

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • Karolinaaa28 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2021, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malami,
    To fakt, że czasem boli jak się wypnie. Ja mam problem z tym twardym brzuchem a jeszcze jak się mały wypnie to skóra jest jak struna napięta. Ale zdecydowanie wolę, żeby szalał 🥰 niż jak nie daje znaku przez pół dnia. Wczoraj obudził mnie o 5 rano kopniakami w bok 😁

Dziewczyny, mialyscie/macie może bóle kości ogonowej/guzicznej?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2021, 15:04

• megimeg Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2021, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyszła mi cukrzyca 82-191-152 aż się popłakałam, nie wiem co to się dalej z tym robi czy do ginekologa mam dzwonić (wizyta 1.03) czy gdzie, skąd wziąć dietę i ten glukometr :/ jeszcze mi tego potrzeba, ja sobie wszystko wykracze w tej ciąży :(

oar83e3k7nkpecth.png
  • ZielonaHerbata Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2021, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    megimeg wrote:
    Wyszła mi cukrzyca 82-191-152 aż się popłakałam, nie wiem co to się dalej z tym robi czy do ginekologa mam dzwonić (wizyta 1.03) czy gdzie, skąd wziąć dietę i ten glukometr :/ jeszcze mi tego potrzeba, ja sobie wszystko wykracze w tej ciąży :(

Zapisz się do diabetologa. Co do diety, to możesz próbować sama sprawdzać co Ci służy a po czym wyrzuca Ci cukry. Albo możesz kupić gotową dietę ustalona przez dietetyka ale też wtedy trzeba sprawdzać.

Jednemu będzie wyrzucało cukier po ziemniakach,czy białym pieczywie a drugiemu nie 😊

W necie jest dużo przydatnych informacji i wskazówek.

klz9df9hix7ly771.png
‹‹ 360 361 362 363 364 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ