Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
miissia będziemy tu wszystkie trzymać kciuki, ale na pewno będzie dobrze. Współczuję stresu 😔
Zosiek ooo mi ostatnio reklama się wyświetliła takiego na zamek i zastanawiałam się jak w tym dziecko może wytrzymać 😀 a że mam zerowe doświadczenie to dalej się zastanawiam czy mu wygodnie 😀Zosiek lubi tę wiadomość
09.09.2021 ⏸️
5.11 - 1 prenatalne, synek 💙
31.12 - polowkowe ✊🙏
26+0- 996g
30+5- 2010g
Euthyrox, Clexane, Acard
04.2021 17tc 💔 -
Ja dzisiaj o fotelikach się dokształcałam🙂znajomi będą sprzedawać po córce właśnie Fotelik, dali znac wczoraj a że my jeszcze zieloni w tych kwestiach to coś trzeba było pooglądać na ten temat🙂okazuje się że mają jeden z najlepszych także bedziemy brac🙂jakby co to nazywa się Avionaut pixel🙂 także można powiedzieć, że mamy pierwsza rzecz dla dziecka😂
-
nick nieaktualnyMajetta wrote:Kółkowa super sprawa, na krótki soacer czy po domu
ale dla mnie kiepski to był wybór na dłuższe spacery bo obciąża jedno ramię
ale polecam firmę LennyLamb i Tula
jeszcze zastanawiam się nad Bebe Concept - dwa elementy co się zakłada nakrzyż szybciej niż mota zwykła chustę
Dzięki Majetta, posprawdzam sobie jakie ceny. czytałam o tych kółkowych, żeby zmieniać ramię, żeby u dziecka się asymetria nie robiła. Na dłuższe spacery to mam nadzieję, że młoda się z wózkiem polubi. -
Klara_1985 wrote:Dzięki Majetta, posprawdzam sobie jakie ceny. czytałam o tych kółkowych, żeby zmieniać ramię, żeby u dziecka się asymetria nie robiła. Na dłuższe spacery to mam nadzieję, że młoda się z wózkiem polubi.
Jak polubi to będzie bajkaMoja była kategorycznie na nie aż męża nauczyłam motać chustę
Dla trochę starszego maleństwa - tak około 5-6mcy polecam nosidło TULA free to grow - można dziecko nosić z przodu i z na plecach, mega wygodne służyło nam aż młoda skończyła 3 lata, potem nosidło przejął mój brat dla synka i za kilka miesięcy do nas wróciKlara_1985 lubi tę wiadomość
07/2017 💕 Misia
07/2021 💔7tc Aniołek
04/2022💕Gaja 🌈 -
Asiulka87 wrote:Ja dzisiaj o fotelikach się dokształcałam🙂znajomi będą sprzedawać po córce właśnie Fotelik, dali znac wczoraj a że my jeszcze zieloni w tych kwestiach to coś trzeba było pooglądać na ten temat🙂okazuje się że mają jeden z najlepszych także bedziemy brac🙂jakby co to nazywa się Avionaut pixel🙂 także można powiedzieć, że mamy pierwsza rzecz dla dziecka😂
Pamiętaj że fotelik trzeba dobrać do samochodu. Czasem najlepszy fotelik źle zamontowany (złe kąty) może w ogóle nie chronić... To zorientuj się dokładnie, są grupy na fb gdzie odpowiadają czy do danego samochodu nadaje się dany fotelikSoleil, Tysia :) lubią tę wiadomość
09.09.2021 ⏸️
5.11 - 1 prenatalne, synek 💙
31.12 - polowkowe ✊🙏
26+0- 996g
30+5- 2010g
Euthyrox, Clexane, Acard
04.2021 17tc 💔 -
Do fotelików polecam grupę 8 gwiazdek na fb.. Tam rodzinki nawet zdjęcia dzieci w fotelikach wysyłają i pytają, czy wszystko dobrze i bezpiecznie zamontowane. Ja się dowiedziałam, że dużo łupin czy fotelików u mnie się nie sprawdzi bo w aucie mam dosyć pochyłe kanapy. Więc warto sobie wcześniej zrobić rozeznanie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2022, 14:51
Majetta lubi tę wiadomość
-
Olenkaa wrote:Pamiętaj że fotelik trzeba dobrać do samochodu. Czasem najlepszy fotelik źle zamontowany (złe kąty) może w ogóle nie chronić... To zorientuj się dokładnie, są grupy na fb gdzie odpowiadają czy do danego samochodu nadaje się dany fotelik
Wiem wiem czytalam o tym ale z tym fotelikiem u nas będzie ok☺
Kurcze bylam dzisiaj na badaniach krwi i moczu i wyszły mi liczne bakterie w moczu😒jak nie leczę infekcji które wychodzą w cytologii to znowu bakterie w moczu😞ciagle jakies globulki biore wrrr. Nie wiem tylko co zrobić bo wizytę u swojego lekarza mam dopiero 17 stycznia i nie wiem czy czekać z tym czy próbować się dostać wczesniej😏 -
Asiulka może teleporada u lekarza rodzinnego?
Mi ostatnio też wyszły liczne bakterie w moczu i gin zaleciła mi furagin 3x2 przez 7 dni. Teraz powtarzałam badania i już ok, pomogło. Mówiła że w I i III trymestrze nie można furaginy ale w II można.PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
12.05.22 👶Wojtuś💙 -
Ja też miałam ostatnio bakterie w moczu. Mój lekarz zalecił dużo pić i jeść żurawinę. Więc piję dużo wody, jem suszoną żurawinę i codziennie piję sok z żurawiny. I przed kolejną wizytą mam zrobić ponownie badania moczu. Mój lekarz mówił, że tak na prawdę same bakterie nie są wyznacznikiem zakażenia. Konsultowałam te wyniki też z lekarzem pierwszego kontaktu i też mówiła, że jak sama żurawina pomoże to dobrze a jak nie to wtedy wdrożyć furaginę.
-
No właśnie ja też jakichs objawów nie mam. Żurawinę jem, sok pije hmm moze za mało nie wiem🙂no nic nie panikuje w takim razie i jeżeli nic się nie pogorszy to może zaczekam do tej wizyty🙂moze pije za mało hmm za każdym razem jak ide do ginekologa z wynikami badań to on mi mowi ze za mało pije😏a mi się wydaje że ja ciagle cos pije😋 muszę się nauczyć ze moze codziennie oprocz jakichś tam innych płynów muszę wypijać 1,5 l butelkę wody🙂jeżeli w ciągu dnia nie dopije to będę wiedziec ze wieczorem trzeba nadrobić zaleglosci😋
Megsi, Soleil lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAsiulka87 wrote:No właśnie ja też jakichs objawów nie mam. Żurawinę jem, sok pije hmm moze za mało nie wiem🙂no nic nie panikuje w takim razie i jeżeli nic się nie pogorszy to może zaczekam do tej wizyty🙂moze pije za mało hmm za każdym razem jak ide do ginekologa z wynikami badań to on mi mowi ze za mało pije😏a mi się wydaje że ja ciagle cos pije😋 muszę się nauczyć ze moze codziennie oprocz jakichś tam innych płynów muszę wypijać 1,5 l butelkę wody🙂jeżeli w ciągu dnia nie dopije to będę wiedziec ze wieczorem trzeba nadrobić zaleglosci😋
-
nick nieaktualnyTez racja, ja w 1 trymestrze piłam tylko z cytryna, bo mnie nie mdlilo. Teraz średnio gazowana pije, ale już sama. Do wody akurat przyzwyczajona byłam, bo przed ciaza miałam zalecenia od dietetyczki na picie 2l czystej wody dziennie, więc teraz nie jest mi aż tak ciężko, ale jednocześnie jak mam wolne i jestem w domu to jest tragedia. W pracy jednak mi łatwiej o to dbać
-
Dzisiaj byłam w labolatorium na badaniach. Ludzie z łaską mnie przepuścili a kolejka była ustawiona na dworze. W poczekalni jedna pani powiedziała wprost że ona ma pierwsza grupę inwalidzką i też stoi w kolejce. Wstawiły się za mnie pielęgniarki. Po chwili z kolejki która była na zewnątrz weszła jakaś kobieta mówiąc że wszyscy są zbulwersowani, że weszłam bez kolejki. Też macie takie niemiłe doświadczenia? Prawa kobiet w ciąży są dla innych ludzi nieistotne. Na kobietach w ciąży najechetniej wieszali by psy...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2022, 13:37
Starania od kwietnia 2020 roku
👫 OBOJE 35+
Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
DHEA-SO4: 281,60 ✅
FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
Drożność jajowodów ✅
Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK
3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży
Sierpień 2021r. IN VITRO
06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
-
nick nieaktualnyProvitamina powiem ci, że strasznie przykro czyta się coś takiego. Ja osobiście jeszcze nie mialam takich akcji, bo nie miałam potrzeby, ale ludzie są straszni. Dobrze, ze jeszcze nikt nie wyskoczył z tekstem do ciebie , że ciąża to nie choroba. Dobrze, ze chociaż pielęgniarki się wstawiły. To mi tak zalatuje typowa januszowa mentalnością, jak ja stoję to czemu ona nie musi, bo przecież to ujma jak ktoś ma "lepiej". Jedyne co mogę doradzić to słuchawki na uszy i w tyłku mieć takich ludzi.
-
Nie miałam jeszcze takiego doświadczenia bo po prostu strach w kolejce powiedzieć że jest się w ciąży bo można mieć właśnie taka reakcje jaka przytoczylas. Myślę że w Polsce jest takie przeświadczenie że "ciaza to nie choroba" i mało kto z uśmiechem Cię przepuści - z reszta bardzo nie lubię tego powiedzenia bo ma jakiś negatywny wydźwięk 🙂 Momentami w ciąży gorzej się czuję niz gdy byłam chora tym bardziej w pierwszym trymestrze 😄Ostatnio jedna taka starsza Pani poprosiła mnie o zniesienie wózka dziecięcego razem z dzieckiem ze schodów odpowiedziałam że jestem w ciąży i nie powinnam dźwigać ☺ Chyba mi nie uwierzyła bo tylko oczami przewróciła albo sądziła że przesadzam 🙂
-
Provitamina wrote:Dzisiaj byłam w labolatorium na badaniach. Ludzie z łaską mnie przepuścili a kolejka była ustawiona na dworze. W poczekalni jedna pani powiedziała wprost że ona ma pierwsza grupę inwalidzką i też stoi w kolejce. Wstawiły się za mnie pielęgniarki. Po chwili z kolejki która była na zewnątrz weszła jakaś kobieta mówiąc że wszyscy są zbulwersowani, że weszłam bez kolejki. Też macie takie niemiłe doświadczenia? Prawa kobiet w ciąży są dla innych ludzi nieistotne. Na kobietach w ciąży najechetniej wieszali by psy...
Właśnie na fb pisałam, że po badaniach pojechałam zrobić zakupy spożywcze. Płaszcz zostawiłam w aucie bo gorąco mi niemiłosiernie. Stanęłam w kasie uprzywilejowanej na końcu kolejki, wszytskie starsze panie udawały, że mnie nie widzą. Zastanawiałam się czy skorzystać z "przywileju" ale ogólnie czułam się ok więc stwierdziłam, że dam radę - a tak na prawdę nie chciało mi się kłócić z ludźmi 😂 za to zebrałam ochrzan od kasjerki, że to moje prawo i następnym razem mam do niej podejść i to ona się będzie kłócić za mnie07/2017 💕 Misia
07/2021 💔7tc Aniołek
04/2022💕Gaja 🌈 -
Majetta a jak badania? Po stopce widzę że już jest kawał dziewczyneczki 💕
W Belgii ani razu nie widziałam kartki, żeby kobiety w ciąży miały pierwszeństwo, tym bardziej w Polsce bym korzystała wszędzie i dupy sobie nie zawracała reakcja innych. Oni nawet nie pomyślą o tym, że któraś z nas może się źle czuć itd..Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2022, 14:12
-
Dziewczyny wiecie że to nawet nie o samopoczucie chodzi tylko o nasze dobro. Ja się czuje doskonale ale myśl że stałabym w deszczu na zewnątrz, na czczo nie wiem ile czasu przerażało mnie. Poza tym w poradniach, przychodniach, labolatoriach mamy przebywać minimum czasu z uwagi na zarazki, wirusy i pandemie. Pan który miał do mnie pretensje ze weszłam przed nim usłyszał ode mnie czy udzielał kiedyś pomocy przy zasłabnięciu kobiety w ciąży i czy zdaje sobie sprawę, że taka kobieta jak zasłabnie to zawsze leci prosto na brzuch? Trochę go zamurowało... Wydusił tylko żenujące pytanie czy kiedyś w ogóle zasłabłam? ...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2022, 14:22
Starania od kwietnia 2020 roku
👫 OBOJE 35+
Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
DHEA-SO4: 281,60 ✅
FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
Drożność jajowodów ✅
Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK
3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży
Sierpień 2021r. IN VITRO
06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.