X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2022, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, które juz mają dzieciątka i stosowały to cudo - laktator hah możecie napisac jakie macie? Wiem, że padały tu już gdzieś nazwy ale zanim to znajdę to trochę minie a może akurat inne poszukujące też byłyby zainteresowane ☺
    Ja bym chciała raczej kupic elektryczny ale znowu nie taki za 400 zł 😏 na allegro widzialam takie np za 150 zł I bardzo dużo osób je kupowało i chwaliło ale sama nie wiem...trochę o tym poczytałam i wiem,że nie tak łatwo wybrać taki odpowiedni który będzie dobry i na nawał pokarmu i na ewentualną stymulację w sytuacji braku pokarmu😏

oar89n73njsm8gcn.png
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2022, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przykro słyszeć dziewczyny że macie takie przykre doświadczenia. Ja po pierwszej ciąży byłam zauroczona tym stanem, tacy wszyscy byli mili, często mnie ludzie przepuszczali, z tym że to było dziecko wrześniowe, więc siła rzeczy ciąża była bardzo widoczna, teraz pod płaszczem łatwo ja pomylić z ciąża spożywcza ;)
    w biedronce gdzie najczęściej robiłam zakupy była taka kasjerka co z daleka mnie wolala żeby mi czasem do głowy nie przyszło stać w kolejce.
    Mam nadzieję że jeszcze się tacy ludzie trafia na naszej drodze :)

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Leon Przyjaciółka

Wysłany: 5 stycznia 2022, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie miał jeszcze takiego doświadczenia, że korzystałam z "przywileju" bycia w ciąży i musiałam się prosić o wejscie czy przepuszczenie. Ale coraz częściej przestaje mnie obchodzić to co myślą ludzie wokół. Jeżeli jest kasa uprzywilejowaną dla wózków i kobiet w ciąży albo wisi ogromna kartka, że pierwszeństwo dla kobiet w ciąży to mam zamiar z tego korzystać. Wiadomo, że jest zima i nie każdy musi z daleka widzieć, że jestem w ciąży (tym bardziej, że nie mam jeszcze wielkiego brzuszka). Ale jednak nie będę się sugerować tym co ktoś mówi w kolejce. Na początku ciąży jak byłam na badaniach to miałam taką sytuację, że za mną w kolejce i to sporo osób była kobietą w ciąży bardzo zaawansowanej. Ja ją zawołałam, żeby stanęła przede mną. Ludzie za mną byli oburzeni jak to mogę kogoś wpuszczać. Ale mnie to zupełnie nie interesuje. Mam zamiar korzystać ze swojego prawa. I to nie dlatego, że jestem jakąś tam babą w ciąży tylko dlatego, ,d staram się dbać o dobro swojego dziecka. Czasem stanie na mrozie w kolejce albo ciągła pozycja stojąca przed gabinetem bardzo męczy.

Malinka2021 lubi tę wiadomość

3jgxdqk3x1a7rmoo.png
  • Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2022, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Provitamina współczuję tej sytuacji 😔
    W laboratorium, którego korzystam na szczęście nie trzeba stać na zewnątrz. Ostatnio nawet zdjęli plastikowe osłony na recepcji.
    Gdzieś czytałam post, że dziewczyna w zaawansowanej ciąży stała w kolejce i nikt jej nie przepuścił/nie zaproponował przepuszczenia, po czym podszedł do kolejki jakiś 'seba' z 4pakiem piwa i mówi że on tylko to ma i czy mogą go przepuscic. Osoby za nią się zgodziły. Natomiast ona się wkurzyła na tą sytuację i powiedziała mu, że ona go nie przepuści, bo jest w ciąży i ciężko jej stać. Na co wszyscy się zbulwersowali na nią, a pan z samego początku kolejki zawołał 'sebę' i go przepuścili. Jej oczywiście nikt nie ustąpił.. Kasjerka też nie zareagowała. Bardzo przykra sytuacja.

Mam nadzieję, że już żadnej z nas nic przykrego nie spotka. Znieczulica okropna.

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Motyl12 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2022, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Provitamina-straszna sytuacja Cię spotkała i mam nadzieję, że więcej na takich debili nie trafisz, bo inaczej nie da się nazwać takich bezduszników. Mnie z kolei cos przyjemnego w biedrze spotkało z 3tyg temu-staliśmy z mężem w kolejce do kasy, pani kasjerka podeszła do mnie i zapytała czy jestem w ciąży bo głaszczę się po brzuchu ((a nie był az taki widoczny) i że mamy przejść poza kolejką. Dodam ze mieliśmy pełen koszyk bo 1x w tyg jedziemy i bałam się że osoby przed nami nas zjedzą ale nic nie skomentowali. Życzę Wam i sobie aby tylko takie miłe sytuacje nas spotykały🌻

Udane 2IVF-Zdarzył się cud😍
    Maj 2022r-rodzi się synuś🤱💙
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2022, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety, ale często można spotkać taką znieczulicę... Ja miałam 2 nieprzyjemne takie sytuacje w tej ciąży, obie w kolejce do pobrania krwi. W maseczce mam problem wytrzymać, po prostu mi słabo, do tego miejsc do siedzenia bardzo mało i nikt nie ustąpi. Za 1 razem prosiłam chłopaka czy mnie przepuści bo miał być następny, siedział zapatrzony w telefon burknął pod nosem, że nie bo się spieszy, nawet nie spojrzał na mnie, a mnie wcięło. Jakiś pan w średnim wieku dopiero powiedział, że ma przepuścić bo pani jest w ciąży i ma pierwszeństwo( mi wywaliło brzuch wcześnie i było widać). Na ostatnich badaniach też poprosiłam, powiedziałam, że jestem w ciąży i nie wystoje. Nikt mi nie ustąpił miejsca, a wręcz było z łaską wszystko, same kobiety. Prywatna przychodnia, tabliczka " kobiety w ciąży tutaj nie stoją w kolejkach", a ja się muszę prosić. Aż mi przykro było bo z personelu brak reakcji, ja już ledwo stałam. Jakby nie ta maseczka jakoś może wytrzymałabym te 7 osób przede mną, ale znowu nie mogę długo stać przez te spinania brzucha. W 1 ciąży nie miałam takich sytuacji, ustępowali w kolejkach, tramwaju czy przychodniach. Wydaje mi się, że przez tego covida ludzie trochę zdziczeli, spieszy im się jeszcze bardziej niż kiedyś, albo przez maseczki myślą, że są nietykalni. 🤣

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Kisielek Przyjaciółka

Wysłany: 5 stycznia 2022, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pytanie może trochę dziwne ale sama już nie wiem co kupić 🙈 chodzi o bieliznę ciążowa a konkretnie majtki 😬 zamówiłam ostatnio dwa różne kroje: jedne pod brzuch jedne na… żadne nie były wygodne 🙈 w większości drażnił mnie obwód w górnej części uda, przy pachwinie. Może któraś ma do polecenia jakiś sklep internetowy gdzie można kupić wygodne Gacie 🤭

• Milkana Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2022, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kisielek wrote:
    Dziewczyny pytanie może trochę dziwne ale sama już nie wiem co kupić 🙈 chodzi o bieliznę ciążowa a konkretnie majtki 😬 zamówiłam ostatnio dwa różne kroje: jedne pod brzuch jedne na… żadne nie były wygodne 🙈 w większości drażnił mnie obwód w górnej części uda, przy pachwinie. Może któraś ma do polecenia jakiś sklep internetowy gdzie można kupić wygodne Gacie 🤭
    Ja ostatnio z bonprix kupiłam pieciopak, dla mnie są mega wygodne https://www.bonprix.pl/style/figi-5-par-623854406/?catalogueNumber=937939&source=-1

Starania o drugie dziecko od 10/2020 na luziku
    od 01/2021 starania z testami owu i dokładną obserwacją
    Cykle regularne co 32 dni

13.09- beta 147 :)

gannvfxm94uozd8n.png
  • Kisielek Przyjaciółka

Wysłany: 5 stycznia 2022, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milkana wrote:
    Ja ostatnio z bonprix kupiłam pieciopak, dla mnie są mega wygodne https://www.bonprix.pl/style/figi-5-par-623854406/?catalogueNumber=937939&source=-1
    Milkana a czy rozmiar brałaś taki jak aktualnie nosisz czy rozmiar większe?

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2022, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam takie w h&m i też jestem zadowolona.

https://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0810231001.html

Mam figi i szorty.

• Provitamina Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2022, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może pandemia tak zmieniła ludzi... Sama nie wiem. Jakoś jest mniej życzliwości, choć cieszę się że jednak zdarzają się takie przypadki tylko trzeba trafić na empatyczne i wyrozumiałe osoby. Bynajmniej powinnyśmy dbać o swoje prawa inaczej nic się nie zmieni.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2022, 22:23

Motyl12, Ana.Ta lubią tę wiadomość

Starania od kwietnia 2020 roku
    👫 OBOJE 35+

Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
    AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
    Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
    Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
    Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
    TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
    FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
    FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
    Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
    DHEA-SO4: 281,60 ✅
    FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
    LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
    Drożność jajowodów ✅
    Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK

3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży

Sierpień 2021r. IN VITRO
    06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
    09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
    11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
    Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
    7470ugpj1funw5wd.png
  • Milkana Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2022, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kisielek wrote:
    Milkana a czy rozmiar brałaś taki jak aktualnie nosisz czy rozmiar większe?
    Brałam 36/38 a od nich normalnie mam rozmiar 32/34 ale z tego fasonu nie było tego co zawsze nosiłam, wiec siła rzeczy wzięłam większe i idealnie pasują, wiec polecałabym o rozmiar większe niż nosiłaś przed ciąża

Ana.Ta lubi tę wiadomość

Starania o drugie dziecko od 10/2020 na luziku
    od 01/2021 starania z testami owu i dokładną obserwacją
    Cykle regularne co 32 dni

13.09- beta 147 :)

gannvfxm94uozd8n.png
  • Provitamina Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2022, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja natomiast noszę spodnie w tym samym rozmiarze co przed ciążą. Także nie ma reguły. Jeśli ma się możliwość to warto poprzymierzać.

Starania od kwietnia 2020 roku
    👫 OBOJE 35+

Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
    AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
    Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
    Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
    Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
    TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
    FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
    FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
    Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
    DHEA-SO4: 281,60 ✅
    FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
    LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
    Drożność jajowodów ✅
    Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK

3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży

Sierpień 2021r. IN VITRO
    06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
    09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
    11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
    Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
    7470ugpj1funw5wd.png
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2022, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miissia trzymam kciuki ✊ musi być dobrze kochana 😘

Dziewczyny widzę że pięknie ogarniacie tematy wózków, fotelików- a ja nadal nie mam na to czasu i zwyczajnie chęci.
    Ale to chyba przez to, że jeszcze pracuje. Tyle trzeba przekazać, męczy mnie to już psychicznie, do tego wykończeniówka w domu. Ale od lutego ruszam z tematem 🙈 oby tylko kolejne badania dobrze nam wychodziły...

Ps. Nie wiem jak u Was ale u Mnie dzidzia coraz częściej się wierci. Zawsze w nocy po 3 idziemy sikać 🙉 i zaczyna bal...
    Dopadła mnie bezsenność.

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2022, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znieczulica u ludzi i tyle. Ja mc temu stałam w dlugiej kolejce i nikt mnie nie przepuscil.. Fakt utrudniają teraz płaszcze gdzie jesZcze do niedawna nic nie bylo widać..

Ale teraz już powoli nie da sie ukryć, szczerze mam mniej sił i chciałabym korzystać z przywileju. Ale ja zawsze wszystko sama, nie lubię prosić i nie wiem czy się „przełamię” 🤦‍♀️

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2022, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja całe szczęście w laboratoriach, do których chodzę pobieram w automacie bilet dla uprzywilejowanych i wchodzę bez kolejki. Ja też bardzo nie lubię się prosić. Sprawia mi to dyskomfort.

Ana.Ta u mnie młoda też już wyraźnie się kręci, nawet mąż wreszcie ostatnio poczuł.
    Ja całe szczęście że spaniem nie mam problemu. Kilka dni temu wyciągnęłam wreszcie poduszkę ciążową i śpię jak zaczarowana.

Ana.Ta, Olenkaa lubią tę wiadomość

• Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2022, 00:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też się wierci 😄 czasami nawet przez brzuch widać 🤯 kruszynka niecałe 400 g i tyle siły 🥰 aż strach co to dalej będzie 😅

Ana.Ta lubi tę wiadomość

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • MamaRo Ekspertka

Wysłany: 6 stycznia 2022, 05:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem bardzo cięta na takie zachowania 👿 myślę że jest masa sfrustrowanych ludzi którzy szukają najmniejszej okazji do wyładowania się...choćby ludzie w biedronkach... u nas na każdych weekendowych zakupach, kiedy jest więcej ludzi, muszę usłyszeć tekst że "tylko jedna kasa otwarta...etc" i zawsze głośno staje w obronie tych ludzi! Mam ciotkę która pracowała w biedronce i oni tan serio nie mają czasu siku zrobić😒 wydaje mi się że tak było przed pandemią, teraz jest jeszcze gorzej, a co będzie to strach pomyśleć🥴
    W takich sytuacjach nie mam litości i będąc w podobnej powiedzialam że gdyby pierwszeństwo miały złośliwi i sfrustrowani to mogłaby się pchać jako pierwsza, a ze mają ciężarne to idę ja! Dowidzenia!🤭 przytkało ją, a ja wyszłam zadowolona i z podniesioną głową💪😋

Megsi lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 stycznia 2022, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie z młodym różnie. W poniedziałek szalał bardzo, ale we wtorek była taka cisza, że aż się zaczęłam stresować. Zaczepiałam go ciągle a on nic. Wczoraj tez leniwie, ale już gdzieś tam mnie smyral w swoim ulubionym kącie. Dzisiaj już się przyzwyczaił do mojego nowego rytmu i razem ze mną o 5.30 wstał 20 min dyskoteki zrobil sobie, a jak już się wbijałam do wyjścia do pracy to się uspokoił. Ostatnio mnie zaczęło boleć w miednicy, tak dziwnie od środka, aż stwierdziłam do męża, że mam nadzieję, że chociaż do maja uciagne, bo jak już teraz mi tak napiera na szyjkę to aż się boję myśleć co będzie dalej. Chodzę jak pokraka, bo wtedy najbardziej czuje bol i dyskomfort jednocześnie

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2022, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie najgorsze jak kopie bardzo nisko, dosłownie po pęcherzu czy jajnikach- takie mam odczucia. 🙈 ale jak już będzie większa pewnie nóżki będą „ładowały w żebra”🙉

Też mam poduszkę ciążową, ale poprostu mój mózg w drodze do wc na tyle sie rozbudza że później do rana spania nie ma 🤦‍♀️

Miłego dnia! Dobrze, że dziś znów „świętujemy” 😂

‹‹ 152 153 154 155 156 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ