X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2022, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też mlody ostro buszuje w brzuchu i to faktycznie akrobacje ostre, bo dostalam w żebro a za chwilę po pęcherzu. Ogólnie on nie cierpi pełnego pęcherza, wali mnie dopóki się nie wysikam a później cisza 😁😁😁 miałam dzisiaj mega sen dziewczyny. Śnił mi się poród, ale ze był tak przyjemny, bolesny ale szybki i jak dziecko wyszło to ja w szoku do położnej wypaliłam o Boże to już? I w tym śnie po porodzie napisałam do teściowej smsa, a ta mi odpisala: teraz to się pierdolcie, nie chce z wami rozmawiać. Była obrażona, że dopiero po porodzie daliśmy jej znać, a nie jak się akcja zaczęła 😂😂😂 maks był mały i śliczny. Znając życie jak wyczerpałam dobre porodowe fluidy we śnie to pewnie na żywo będzie horror 🥲

Soleil, Klara_1985, Olenkaa lubią tę wiadomość

• 5ylwian Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2022, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na krzywą idę 5.02. Strach jest też. Z kolei po szczepieniu tak mnie dzisiaj głowa boli,że mimo 2 Apapów zero poprawy. Cisnie mnie od lewego oka,przez czoło na czubek głowy. Jakby mi miała pęknąć. Mam nadzieję,że minie. Do tego czuję się niewyspana.maly też dzisiaj mało się rusza,aż uruchomiłam detektor czy wszystko ok.

a97e8a0113.png
    *14.09.2021- II kreski
    *18.05. - 38+5, 3675 g
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2022, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi ja też mam wrażenie że to kopanie nasila się gdy chce Mi się siku 😂 a jak wtedy bolą kopniaki w pęcherz🙈

O to widzę że nie tylko ja śniłam o porodzie🤫 pierwsze koty za płoty 😘

5ylwian ponoć 1 doba zawsze najgorsza- będzie tylko lepiej ✊✊✊

Ja miałam iść też w przyszłym tyg na badania, ale trochę to odciągnę, bo jeszcze mam problem wieczorami z kaszlem. Lepiej się dłużej „wzmocnić”. Ale napar z imbiru, miody i cytyny działa cuda💛

Ps. Dziś oficjalnie zaczynam w o l n e - uffffff a jesZcze dziś „wycisnęlili” wszystko co tylko mogą z mojej wiedzy. Chyba naprawdę się boją 🤦‍♀️Ale już wolne... najważniejsze... tak mi trzeba oddechu...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2022, 19:44

Klara_1985, Zosiek, Soleil, Olenkaa, 5ylwian lubią tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2022, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wypisali mnie do domu. Trochę odespałam teraz ten cały stres, głowa mi pęka. Mam nadzieję że wyczerpałam limit ciążowych atrakcji i następnym razem pojawię się w szpitalu dopiero do porodu. Mimo wszystko miałam naprawdę dużo szczęścia, że tak to się skończyło.

Ana.Ta, Zosiek, Olenkaa, Malinka2021, 5ylwian, Megsi lubią tę wiadomość

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2022, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara odpoczywaj, ważne że jesteś w domu- szybciej się zregenerujesz. A psychicznie daj sobie czas... z czasem wszystko „ucichnie”. Myśl o swoim małym dzielnym bobasku 😘

Klara_1985 lubi tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2022, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majetta wrote:
    Klara mam nadzieję, że noc spokojna i dzisiaj wyjdziesz do domu :)

Ja mam USG 23/02 i już nie mogę się doczekać! Jak ja bym chciała, żeby Gajka ważyła już kg, jakoś by to uspokoiło moje nerwy :)

Prawda taka, że dopóki nie urodzimy, to nie będziemy czuć się spokojne. Najpierw się czeka na usg, na którym bije serduszko, potem byle do prenatalych, no wtedy to już będziemy spokojne, od prenatalych czekamy na polowkowe. Potem się matwimy, czy waga odpowiednio rośnie, czy rusza się nie za mało, przy okazji pojawiają się jakieś bóle, to się stresujemy i tak do porodu :)
    A pozniej, jak się urodzi, chodzimy sprawdzać co 10 minut, czy oddycha, potem pierwszy katar, kaszel, czekanie na pierwszy ząb, aż się zacznie przekręcać n aż plecki, zacznie siadać, kiedy zacznie chodzić, mówić. Takie życie matki:)

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2022, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara to dobrze że jesteście w domu i wszystko ok. Racja, dobrze że tak się skończyło.🙂

Ana.Ta to teraz masz czas dla siebie, super 😁🥰

U mnie to samo jak pęcherz pełny koszmar, jak kopnie trzeba biec 🤣

Niestety tak to jest wraz z ciążą przychodzi dożywotnia troska o drugiego człowieka. 😉

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Provitamina Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2022, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merci92 wrote:
    Masz rację lepiej żeby wyszło co trzeba niż ma się źle prowadzić dietę a później cierpieć z powodu konsekwencji zdrowotnych dziecka.

Trochę się zdziwiłam moim odchyleń cukrowym bo jestem z tych osób co ćwiczą i zdrowo się odrzywiaja a tu taki klops.

A najgorsze że nie mam z kim o tym przedyskutować bo gin jest chory a kolejna wizytę mam za 3 tygodnie.

Provitamina a diabetologa masz prywatnego czy na NFZ taki ginekolog może pokierować?🙂 Bo ostatnio coraz bardziej ubywa mi z konta i tym też jestem przestraszona 😯
    Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi 🙂 moja ginekolog poleciła mi diabetologa, niestety prywatnego ale mocno zaangażowanego więc mimo że place za wizytę (średnio co 4 - 6 tygodni) to nie żałuję 🙂

Co do owoców w cukrzycy i słodyczy 😁 jest cała lista owoców z niskim IG (odpada głównie banan (ten zielony może być) i winogrona. Można zjeść codziennie garść owoców łącząc z jakimś dużym posiłkiem 🙂 ja jem po obiedzie lub do drugiego śniadania 😉 a słodycze.... W święta jadłam normalnie ciasta, ciasteczka. Dzis idę na urodziny i też się poczęstuje 🙂 nie mam parcia na słodycze ale na codzień zjem mała pralinki lub swoją ulubiona 65 % z nuta pomarańczy 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2022, 09:11

Merci92 lubi tę wiadomość

Starania od kwietnia 2020 roku
    👫 OBOJE 35+

Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
    AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
    Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
    Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
    Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
    TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
    FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
    FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
    Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
    DHEA-SO4: 281,60 ✅
    FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
    LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
    Drożność jajowodów ✅
    Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK

3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży

Sierpień 2021r. IN VITRO
    06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
    09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
    11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
    Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
    7470ugpj1funw5wd.png
  • Iwonaa27 Ekspertka

Wysłany: 29 stycznia 2022, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie z pęcherzem i kopniakami to samo :)

Powiedzcie dziewczyny czy kupujecie na rozmiary 56, 62 rzeczy z krótkim rękawem? Syna mam z marca, więc wszystko miał długie, a teraz termin na koniec maja i nie umiem sie odnaleźć co kupić, bo mogą być już upały.

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2022, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwonaa27 ja kupuję najwięcej 62 krótkie, 68 mam z córki krótkie ale właśnie ona jest z marca i nie wiem czy druga ubierze. 😉 56 tylko długie.

Iwonaa27 lubi tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Merci92 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2022, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Provitamina Dziękuję za odpowiedź rzeczywiście jeżeli wizyty nie są co tydzień to moje finanse dadzą radę chociaż najniższa krajowa prawie mnie dogania 🤭😀 Wiesz niby ginekolog powiedział że nie mam cukrzycy z moimi wynikami. Natomiast dla mnie gołym okiem jest coś nie tak. Wydaje mi się że jest jakiś stan przedcukrzycowy lub coś innego i trzeba działać. ☺ Czekam aż mój ginekolog wyzdrowieje i może ten mi coś sensowniejszego powie ☺

Masz rację z tymi owocami☺ Wczoraj się pochylilam nad dieta dla cukrzykow i poprostu wybieram produkty z tym niskim IG no i wprowadziłam pewne nowe zasady jedzenia ale nie mam takiej wiedzy jak diabetyk dlatego chciałabym się też tam udać ☺
    Tak czy inaczej taka dieta na pewno mi ani dzidzi nie zaszkodzi 😉
    Słodyczy dalej nie dam rady na razie tknąć tak się wystraszyłam 🤭🙃

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2022, 11:41

6056198c02.png
  • Merci92 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2022, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to na razie kupuje i z długim i z krótkim na oba rozmiary ☺ Ale czy dobrze robię to sama nie wiem 😀 Zobaczymy. Czasami w mieszkaniu jest gorąco i może trzeba będzie bobasa ubrać w coś lżejszego 🤷‍♀️😉

Iwonaa27 lubi tę wiadomość

6056198c02.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2022, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam podwyższony właśnie ostatni po dwóch godz ale aż prawie 200. I wysłał mnie dr do diabetologa.zaraz po tym jak zaczęłam mierzyc cukier to miałam z rana naczczo ponad 100 do 110. I też czasami po godz był wyższy koło 160 się zdarzało. Niestety dieta nie pomogła w unormowaniu cukru naczczo i dostałam insulinie. Obecnie w dzien już wszystko ok z dieta ale naczczo jest różnie. Obecnie jestem przy 30 jednostkach insuliny.

• Provitamina Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2022, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merci92 - pokaże Ci dla przykładu moje wyniki krzywej. Zobacz: https://naforum.zapodaj.net/eacf14a16a58.jpg.html
    Długopisem moja diabetolog napisała normy. U mnie na czczo jest nieznacznie podwyższona glokoza, więc tym sposobem kwalifikuje się do cukrzycy ciążowej.
    Twoje wyniki natomiast są w normie.

Starania od kwietnia 2020 roku
    👫 OBOJE 35+

Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
    AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
    Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
    Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
    Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
    TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
    FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
    FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
    Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
    DHEA-SO4: 281,60 ✅
    FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
    LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
    Drożność jajowodów ✅
    Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK

3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży

Sierpień 2021r. IN VITRO
    06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
    09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
    11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
    Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
    7470ugpj1funw5wd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2022, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jesteśmy na kwarantannie. Synowi w niedzieli wyszedł pozytywny test bo miał mieć operacje w końcu na serce. Ale niestety. Jesteśmy zamknięci na kwarantannie on ze względu na to że wyszedł pozytywny ma do końca stycznia a my cała reszta aż do 8 lutego i tylko dlatego że nie jesteśmy zaszczepieni. Nikt nie ma żadnych obiawow. Mi i mężowi wyszedł test nogatywny. Nie wiem czy te testy zawodzą czy co jest. Już minął w sumie tydz od testu i na szczęście nic się nie dzieje.

Merci92, Soleil lubią tę wiadomość

• Merci92 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2022, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Provitamina Dzięki za wyniki. W sumie dużo nie przekroczylas na czczo ale jednak coś tam się dzieje. Kurcze wiesz niby wiem od doktora że mój cukier jest w normie ale trochę mnie martwi że po 2h miałam aż 151 więc niewiele mi trzeba do tej cukrzycy a boję się że za chwilę będę przekraczać ta normę i nawet się o tym nie dowiem 🤷‍♀️ Muszę z ginekologiem pogadać 16.02 mam wizytę więc może mi wytłumaczy dlaczego mam taki wysoki wynik i co zrobić żeby nie wzrastał ☺

Miissia dobrze ze jesteście zdrowi ale szkoda że synek nie mógł mieć zaplanowanej operacji bo pewnie trochę na nią czekaliście. No nie wiem czy można do końca ufać tym testom skoro taka dziwna sytuacja wyszła 🤷‍♀️
    Niestety czasami nawet insulinę trzeba brać przy tej cholernej cukrzycy ale podobno lepiej dla dzidzi ja brać niż mieć duże wahania cukru.

6056198c02.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2022, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dla mojego kupuje 62 krótkie, 68 raczej bluzy i długie dresy, kilka krótkich koszulek, a body pewnie wezmę mieszane, bo nawet jak dopiero na jesień będzie w 68 to zawsze na krótkie body, mogę mu założyć bluzę, albo w domu w ciepełku będzie je nosić 😁

Iwonaa27, Olenkaa lubią tę wiadomość

• Vende Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2022, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie tez teraz czeka krzywa, musze chyba isc w tym tygodniu, trochę sie boję, no ale trzeba to jakos przetrwać...
    Ja jeszcze nie zaczęłam kupowac, ale jak sie zastanawiałam to raczej na 56cm bede brala głównie dlugi rękaw, a najwyzej wyzsze rozmiary juz mieszane. Maj ciezki do przewidzenia, moze byc zimno a moze byc lato... Jak duzo chcecie kupic tego najmniejszego rozmiaru? Ja poki co nie planuje kupowac mniejszych niz 56, chyba ze gdzies blizej konca ciazy okaże sie, ze Malutka naprawdę moze byc malutka ;). Ale na upartego zawsze mąż czy mama dokupią na prędkości jak sie okaże, ze urodzila sie sporo mniejsza.
    U mnie ostatnie dwa dni- dramat, mialam ciezkie dni w pracy od rana do wieczora (mamy zmianę systemu i jest kosmos) a do tego mało co czulam ruchy... Nie wiem czy to byl stres, czy o co chodziło... Na szczęście dzisiaj dyskoteka trwa od rana i troche sie uspokoiłam :).

Jeszcze pytanko mam do tych, ktore maja problemy z upławami. Czuje, ze u mnie sie nasilają. Mam 1,5tygodnia do wizyty. Wiem, ze na wizycie pewnie trzeba bedzie zrobic cytologie, ale czy cos przed? Moze posiew moczu? Ktoś coś wie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2022, 10:53

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2022, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende może spróbuj probiotyk dopochwowy. Ja biorę od początku ciąży tak co trzy dni profilaktycznie Lactovaginal, bo w poprzedniej ciąży infekcja goniła infekcję. Póki co obyło się bez infekcji, a parę razy miałam wrażenie, że coś się zaczyna rozwijać. Na pewno nie zaszkodzi jak do wizyty weźmiesz codziennie.

• Merci92 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2022, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi w zeszłym tygodniu zaczęło coś kuć przy łechtaczce 🤭 więc poszłam do ginekologa ale innego niż mój prowadzący on sprawdził wszystko powiedział że w "środku jest czysto" bo pH 4,0 wyszło ale tam gdzie mnie kuje mam zaczerwienione miejsce i jest tkliwe. Zalecił mi maść na receptę i zrobić na wszelki wypadek posiew moczu który mam mu później przedstawic . Więc wydaje mi się że on też dużo mówi czy są jakieś bakterie czy nie i w sumie nie zaszkodzi zrobić ☺

6056198c02.png
‹‹ 179 180 181 182 183 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ