Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej 😉
Jak to jest z tymi położnymi, macie je ze swoich przychodni z NFZ? W mojej co jestem oficjalnie zarejestrowana nie ma takiej raczej, bo to mała przychodnia. Ciekawe czy przyjedzie mi z pakietu w prywatnej w Krk na wieś po porodzie 🤦
Ja chodziłam na szkołę rodzenia w 1 ciąży, teraz chyba nie potrzebuje spotkań, zawsze coś online można się doedukować. 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2022, 10:28
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
Vende, wielkością dziecka się nie przejmuj, mamy różne terminy, to i dzieci różnie przybierają. Ja jestem na 1 maja, takze to tylko tak brzmi.
Zosiek, ja mam przychodnie NFZ w lux med i miałam nadzieję że w tej najbliższej gdzie chodzę do ginekologa będę też miała polozna. Nie potrzebuje jakiejś wow, tyle żeby mi wagę przytachala po porodzie i dziecko zważyłaale skierowali mnie do jakiejś innej placówki, więc na razie się zbieram żeby to ogarnąć jakoś. Ta poprzednia moja polozna jest spoza Luxmed.
Zosiek lubi tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
Wiem, wiem, ze mamy rozne terminy tylko szokuje mnie, ze teraz tak szybko będą te dzieciaczki nabierac wagi
. A masz racje, ze teraz te 3 tygodnie to jest przepaść.
Ja ogolnie sie ciesze ze chodze na ta szkołę, bo sa tematy o ktorych sama czytam chętnie, a sa takie o których nie mam ochoty, a tam jest wszystko i ta moja polozna jest raczej dość szczegółowa. Ale ja nie mam zadnego doświadczenia, wiec dla mnie to jest bardzo pomocne. Chociaz pewnie teoria teorią a praktyka praktyką
.
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Teraz tak waga bobasow idzie w górę że szok u mnie Laura przytyła prawie 400g w ciągu 3 tygodni 🤭🙃 Z tym że ja też mam na początek maja termin - 7 maj ☺ Niestety mój brzuch i plecy też to odczuły w ostatnim czasie ☺
Ja to tak jak Vende z racji tego że wogole nie mam obycia z dziećmi to muszę iść do szkoły rodzenia ☺ Z tymi położonymi słyszałam że po porodzie dostanę jakaś listę i mam sobie wybrać albo pewnie można zgłosić się do swojej przychodni i tam wybrać bezpośrednio ☺ Przed porodem nie mam położnej ale może jak pójdę teraz na szczepienia do przychodni to się dopytam jak to wygląda ☺Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2022, 11:00
-
Podobno warto poczytac opinie o położnych, bo są bardzo różne. Ja poszlam do poleconej przez koleżankę i generalnie nie żałuje, bo mialam okazje ostatnio poznac tę ktorą dostałabym 'z przydziału' i chyba nie byłabym zadowolona... Wiedzy jej oczywiście nie odmawiam, ale ciężko byloby mi sie z nia dogadac chyba.
Ana.Ta lubi tę wiadomość
Dziewczyny, szczepiła się już któraś z was bądź orientowała jak wyglądają szczepienia na krztusiec?
Umówiłam się na jutro do Luxmed ale tam są tylko szczepionki łączone (np. Krztusiec, tężec i coś tam, takie jak się szczepi dzieci). Czy to o taką szczepionkę chodzi czy powinna być taka tylko na krztusiec?29.04 - moja kochana córeczka -
Ja dostałam receptę od ginekologa na zakup szczepionki na krztusiec (jest ona sama bez tężca czy innych dodatków) i z nią idę do swojej przychodni po wcześniejszej rejestracji do lekarza. To samo tyczy sie szczepionki na konflikt serologiczny ☺ Dzisiaj właśnie dzwoniłam do przychodni i nie robią problemu z podaniem zastrzyku ale najpierw muszę kupić te szczepionkę. Podobno każda z nich kosztuje około 300 zł lub 350 zł ☺ Ale może są w różnych aptekach inne ceny? Muszę sprawdzić ☺
A może ta przepisana szczepionka też zawiera tężec bo ona nazywa się boostrix w sumie nie znam zastosowania bo na skierowaniu nic nie jest napisane 🤷♀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2022, 15:15
-
Leksa wrote:Soleil i 5ylwian, bo my jesteśmy na tym samym etapie. Robilyscie już krzywa cukrowa ?
Tak, ja jestem już po,na czczo 73 (mój najniższy wynik, zawsze mam w granicach 80) po godzinie brakowało mi 5 jednostek żeby przekroczyć, po dwóch godzinach było okej. Także też się tam staram uważać trochę, mimo, że gin mówił, że jest ok. Chociaż ciężko, ostatnio apetyt coraz większy w dodatku na słodkie też 😕
A co do szczepienia. Ja mam akurat receptę na szczepionkę boostrix, ale planuje szczepienie 30 tygodnia. W Belgii jej koszt po refundacji to około 6 euro.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2022, 15:17
Merci92, Leksa, Zosiek lubią tę wiadomość
-
Soleil To mi taka sama szczepionke przepisał lekarz do zakupu ☺ Z tym że nie za 6 euro hihi 😃
Mnie ratuje cukiernia z łakociami bez cukru i glutenu która mam obok domu jak mam duży kryzys 😄 Na tłusty czwartek czaje sie na ich paczki, które są i bez cukru i bez drożdży 😯😁Ana.Ta lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKasjanna wrote:
Klara, a ta położna przychodziła przed porodem do domu czy do niej jezdzilas? Też w pierwszej ciąży chodziłam do szkoły, teraz nie, chyba nie potrzebuje, ale zastanawiam się jak to będzie po. Nie mam kontaktu z tamtą polozna, jeśli się nie przepisze to ona dostanie jakieś info ze urodziłam? Czy powinnam się z jakąś jednak umówić? Z tego co wiem te wizyty po są obowiązkowe.
Położna przychodziła do mnie do domu. One mają swoje rejony. Do koleżanki, która mieszkała pod miastem, też jeździła.
Ja mojej położnej dam znać parę tygodni przed porodem, na kiedy mam termin. Może umówię się na jedno spotkanie przypominające. Z tego co pamiętam, to w dokumentach w szpitalu po porodzie wpisywało się, do jakiej położnej jesteś zapisana i do jakiego pediatry będziesz chodzić i szpital tam przesyłał papiery.
Moja położna była dla mnie po porodzie dużym wsparciem. Mialam problem z zastojami, robiły mi się częste zapalenia. Mogłam do niej zawsze zadzwonić i się poradzić.
Ana.Ta, Zosiek lubią tę wiadomość
-
Merci92 wrote:Soleil To mi taka sama szczepionke przepisał lekarz do zakupu ☺ Z tym że nie za 6 euro hihi 😃
Mnie ratuje cukiernia z łakociami bez cukru i glutenu która mam obok domu jak mam duży kryzys 😄 Na tłusty czwartek czaje sie na ich paczki, które są i bez cukru i bez drożdży 😯😁
O nieee, zazdroszczę, oddałabym moja szczepionkę za 6e dla takiej Cukierni pod domem 😀Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2022, 16:39
Vende, Merci92, Ana.Ta, Leksa, Zosiek, Olenkaa lubią tę wiadomość
-
Kasjanna super, że prenatalne wyszły ok- to najważniejsze 😘
A z ciekawości - ile płaciłaś teraz? Bo to były trzecie nie?
Malinka2021 właśnie też słyszałam że Adamexy są polecane- też ich szukałam ale nie ma w mojej okolicy używanych.
Vende u mnie tydzień temu było 880g - myśle że Twoje 800 tak w normie też 💛
Megsi faktycznie jeśli chodzi o badani to u Ciebie bez porównania - dziwne że nie dają wyników jak jest ok... człowiek jednak powinien mieć prawo wiedzieć jak to się kształtuje🙈
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2022, 17:33
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
Mi jeszcze nic prowadząca nie mowila o szczepionce na krztusiec🤔 a to jest ochrona dla nas czy dziecka?
Ja znowóż położną miałam wskazać jeszcze w grudniu. Wybrałam z przychodni w mieście. Nr kontaktowy do niej jest juz wpisany na karcie ciąży- przekazano Mi, że szpital ją informuje o porodzie. I pewnie ona za jakis czas dzwoni żeby sie umowić na wizytę.
Przez to zamieszanie z wykończeniówkÀ jeszcze do niej dzwonilam w sprawie spotkań/ jakiejs szkoly rodzenia.
Dziewczyny czy wgl są na takich takich spotkaniach poruszane tematy dot. Samego porodu, oddechu, pozycji. Dla mnie to chyba byłoby najwazniejsze na ten moment 🙈
Ps. Co do ciuszkow widze ze kazda podobnie. Mysle ze łatwiej bedzie jak bobaski bedą z nami - bo tak to nie wiadomo jak będą rosły, czy też rozmiarówka rozmiarówce nie równa 🤷♀️Zosiek lubi tę wiadomość
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
nick nieaktualnyW ogóle to badali mi krew na czczo i po godzinie i powiedzieli, że to tyle. Wyszłam ze szpitala, ale pomyślałam, że wrócę zapytać dlaczego nie robili 3 pomiaru. Powiedziały mi pielęgniarki, że to przez covid robią tylko na czczo i po godzinie 😐.
Nikt nie dzwonil wiec zakładam, że wszystko okej. 2 marca mam wizytę to poproszę o wgląd w wyniki.
Co do szczepienia na krztusiec to głównie ochrona dla dziecka zanim dostanie swoją szczepionkę. Ja jeszcze nie byłam, ale planuje iść do końca marca. -
Ana.ta - u mnie na szkole rodzenia poki co przerobiliśmy tematy: torby do szpitala , wyprawki dla noworodka, przebiegu ciąży, porodu naturalnego z naciskiem wlasnie na pozycję i caly przebieg, typu kiedy w ogole jechac do szpitala, w czym potrzebna osoba towarzyszącą, jak oddychac w zaleznosci od sytuacji, porodów operacyjnych, czyli cesarki ale tez byla mowa o użyciu np. kleszczy, oraz temat laktacji ogólnie, z pozycjami, z dieta, regularnością, jak sobie radzic z zapaleniami czy zastojami oraz temat przechowywania krwi pępowinowej. Zostały mi chyba 3 spotkania, ale szczerze nie wiem jeszcze o czym tak bedzie mowa
. Ale na pewno jest to wszystko ciekawe i moim zdaniem warto, a jesli by Ci sie nie udało zalapac to sa szkoly rodzenia online i mysle ze tez poruszaja te wszystkie kwestie
.
Ja ostatnio pytałam o szczepionke na krztusiec to lekarka powiedziala ze jak najbardziej, ale jeszcze nie teraz. Takze czekam
Ja chce kupic laktator z zalozenia i to elektryczny bo mam nadzieję, ze troche bede jednak mogla wychodzić z domu i mysle ze to sie przyda, a przy zastojach czy nawale jest to podobno super. Ale jeszcze nie wiem jaki.Ana.Ta lubi tę wiadomość
Ana.Ta wrote:Kasjanna super, że prenatalne wyszły ok- to najważniejsze 😘
A z ciekawości - ile płaciłaś teraz? Bo to były trzecie nie?
Wygooglalam ten boostrix i to jest właśnie ta szczepionka skojarzona na 3 choroby. To w takim razie chyba ok, pójdę jutro i jeszcze dopytam przed szczepieniem. Dzięki za info dziewczyny
Mi lekarka mówiła żeby się szczepić między 28 a 32 tygodniem, to tak w połowie się staram wbić.
29.04 - moja kochana córeczka -
Ana.Ta wrote:Mi jeszcze nic prowadząca nie mowila o szczepionce na krztusiec🤔 a to jest ochrona dla nas czy dziecka?
🤷♀️
Głównie dla dziecka bo szczepienie na krztusiec jest w okolicy 2 mż a wcześniej są inne wizyty a niestety krztusiec nie jest taki rzadki jak się o tym myśli. Przeciwciała ze szczepienia zwykle utrzymują się około 15 lat więc jeśli byłaś szczepiona jako dziecko to też możesz to złapać chociaż wiadomo przebieg tego badziewia jest dużo gorszy u maluszków. Ja się szczępię w 32tc
07/2017 💕 Misia
07/2021 💔7tc Aniołek
04/2022💕Gaja 🌈 -
nick nieaktualnyRównież zalecają, żeby partnerzy się zaszczepili.
U mnie mówili, że miedzy 18 a 36 tyg mam się zaszczepić i w sumie tak czekam mniej więcej do 32-33 tyg. Pewnie jakoś w ostatnim tygodniu marca pójdę, albo w połowie. Zobacze jak mi wizyty podpasują 😄
Co do laktatora ja myślałam, że kupie po porodzie jak będę miała pokarm, a jak nie to takie urządzenie co butelkę robi dla bobasa od razu w odpowiedniej temperaturze.
Ostatnio jednak czytałam książkę "pierwszy rok życia dziecka" i naprawdę się nastawiam na karmienie piersią i będę robić wszystko żeby się udało wiec laktator kupie wcześniej.
Polecam poczytać/pooglądać profil zaufaj położnej. Mówiły ostatnio o laktatorach chyba neno Angelo i jakiś inny neno. Patrzyłam to całkiem przystępne cenowo i w sumie opinie tez okej były i chyba wezmę jeden z nich.