Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Właśnie teraz mówi się dużo o tej szczepionce na krztusiec, jak byłam wcześniej w ciąży nie było tematu. Krztusiec jest rzeczywiście niebezpieczny dla niemowląt, ja się jedynie zastanawiam czy jest sens bo dzieci letnie już praktycznie, a ja bardzo źle znoszę szczepienia 🤦 a ona nie jest refundowana? Kiedyś czytałam, że ciężarne mają je z NFZ ale nie wiem jak sytuacja teraz. Moja lekarka mówiła, że najlepiej 34-36 tydzień się na to szczepić, co lekarz to inaczej.🤣
Muszę temat z położną ruszyć... Kiedyś to telefonicznie zgłaszałam, że urodziłam i pojawiła się w ciągu kilku dni, z karmieniem bardzo mi wtedy pomogła. 😁
Mnie dzisiaj nosi... Czekam na sporą przesyłkę z Rossmana od ponad tygodnia, fedex miał dostarczyć wczoraj to nie wydali kurierowi, przeleżała na magazynie, a dzisiaj wydana do doręczenia, a nie było nikogo... Jakoś z innymi firmami nie miałam takich jaj, a fedex u nas coś nawala. 🤦
Co do laktatora to chyba kupujemy nano uno, bo raczej będzie używany od czasu do czasu. Chociaż zobaczymy w praktyce. 🤣
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
Megsi wrote:Również zalecają, żeby partnerzy się zaszczepili.
U mnie mówili, że miedzy 18 a 36 tyg mam się zaszczepić i w sumie tak czekam mniej więcej do 32-33 tyg. Pewnie jakoś w ostatnim tygodniu marca pójdę, albo w połowie. Zobacze jak mi wizyty podpasują 😄
Co do laktatora ja myślałam, że kupie po porodzie jak będę miała pokarm, a jak nie to takie urządzenie co butelkę robi dla bobasa od razu w odpowiedniej temperaturze.
Ostatnio jednak czytałam książkę "pierwszy rok życia dziecka" i naprawdę się nastawiam na karmienie piersią i będę robić wszystko żeby się udało wiec laktator kupie wcześniej.
Polecam poczytać/pooglądać profil zaufaj położnej. Mówiły ostatnio o laktatorach chyba neno Angelo i jakiś inny neno. Patrzyłam to całkiem przystępne cenowo i w sumie opinie tez okej były i chyba wezmę jeden z nich.
Ja kupiłam neno twinżeby dwie piersi za jednym razem obsłużyć 🙈
Pierwszą córkę na cycu miałam do 15 mca a odciągnięte mleko mroziłam i jak ktoś miał z dzieckiem posiedzieć to było do butliAle teraz chciałabym trochę częściej podawać butlę ale własnie z moim mlekiem
I też liczę, że pokarmimy się z rok
07/2017 💕 Misia
07/2021 💔7tc Aniołek
04/2022💕Gaja 🌈 -
nick nieaktualnyJa właśnie dzisiaj zamówiłam Neno Angelo. Jest w promocji za 149zl w RTV Euro AGD. Wahałam się między tym a tym podwójnym Neno Bella, też jest w dobrej promocji.
To moje pierwsze zakupy dzisiaj. Jeszcze nic nie kupowałam, bo ubranka wózek łóżeczko mam po córce. Dzisiaj kupiłam Smoczek i laktator. Teraz mam w planach sterylizator i chustę.
Ana.Ta lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyVende wrote:Ja tez mysle o podwójnym i chyba tez neno, ale nie umiem nigdzie znalezc odpowiedzi na pytanie czy mozna go używać takze jako laktator pojedynczy? Wie ktos moze?
Vende, ja widziałam taką informację w opisie tego laktatora na allegro, ale w instrukcji tego nie ma. -
A więc rozmawiałam z położna o tej kości. Pytała kiedy była wizyta,czy było wszystko ok i pytała czy podczas tego bólu napina się brzuch. Powiedziałam,że nie. Ewidentnie czuję,że boli mnie kość. No i powiedziała,że konieczna jest wizyta u fizjoterapeuty,bo musi mnie rozmasowac,pokazać jak to miejsce pielegnowac i jak trenować. I że jeśli nic z tym nie zrobię to ból będzie się pogłębiać aż rozejdzie sie spojenie łonowe i będę leżeć do końca ciazy. Dała mi namiary na w babeczki,już się umówiłam i w przyszły piątek jadę do jednej. A na razie muszę trzymać się wskazówek z neta..
*14.09.2021- II kreski
*18.05. - 38+5, 3675 g -
Też się zastanawiam nad tą szczepionką na krztusiec, ale moja dr nic nie mówiła... Muszę podpytać na następnej wizycie.
Ja mam laktator Canpol po synku, ale prawie go nie używałam, przy zastojach praktycznie tylko. Teraz mam nadzieję, że jednak czasem wyjdę i mała napije się mojego mleka z butli od taty
Ja się zastanawiam nad kolektorem pokarmu. Słyszyałyście o tym? Podobno łatwy sposób robienia zapasów pokarmu, przy okazji karmienia zbiera mleko z drugiej piersi.
-
Sylwian, tak myślałam ze tutaj moze pomoc fizjoterapeuta. To tylko czekacc na wizyte, mam nadzieję, ze wszystko bedzie ok.
Ja dzisiajnod rana znowu w strachu, całą noc boli mnie podbrzusze, a tak w sumie jakby jajniki... W nocy wstawałam do toalety chyba z 10 razy. Mam nadzieje, ze to tylko mała sie zle ułożyła, ale chyba jak nie przejdzie to będę dzwonić do lekarza koło południa bo mnie to przeraża.5ylwian lubi tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Vende Lepiej zadzwon, bo w ciąży nie ma takiego stanu jak przewrażliwienie jak czujesz jakas zmianę to lepiej to skonsultować. Najwyżej powie ze wszystko jest ok i to też da Ci spokoj. ☺ Ja tak cały czas robię i lekarz mi raz powiedział że lepiej pewne rzeczy konsultować 100 razy niż o jeden za mało i tego się trzymam. Tak samo z badaniami i przyjęciem na IP bez skrupułów trzeba korzystać z opieki ☺
-
Cześć wam 😁 aura za oknem mało sprzyjająca. Chyba sięgnę dziś po czekoladę. Czy wy też macie takie ciężkie myślenie, rozkojarzenie. Dzis miałam iść do laba zrobić badania przed wizytą. Mocz ładnie oddałam do pojemniczka, ale jak by kompletnie nie myśląc zjadłam śniadanie. Mąż mnie zapytał przed wyjściem czy przypadkiem nie powinnam być na czczo... I wtedy do mnie dotarło, że POWINNAM. Zamiast głowy mam chyba kapustę. Dzis oddałam mocz, jutro znów muszę jechać 🤦♀️
Też kupiłam neno Angelo (wyższy model od neno uno). Na początek wystarczy, bo nie wiem jak będzie z tym moim karmieniem. Ogólnie przygotowuje się już na całego. Kupiłam gondole do wózka, przewijak, prześcieradło na przewijak +organizer. Wyprałam ubranka, dziś prasuje i układam 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2022, 09:33
Klara_1985, Ana.Ta lubią tę wiadomość
Starania od kwietnia 2020 roku
👫 OBOJE 35+
Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
DHEA-SO4: 281,60 ✅
FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
Drożność jajowodów ✅
Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK
3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży
Sierpień 2021r. IN VITRO
06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
-
nick nieaktualny
-
Racja nie ma co czekać w ciąży tylko trzeba szukać porady u lekarza albo jechać na IP, ciężarne mają pierwszeństwo i prawo do tego, przynajmniej powinny. 🤦
Może rzeczywiście skuszę się na to nano Angelo, ale ja mam złe wspomnienia z laktatorem i nie wiem czy będę często używać.🤣
Córce nie przechodzi, tak jakby od wczoraj nawrót ma wzmożony, do lekarza dopiero dzisiaj udało się nam dostać, żeby była stacjonarnie, a nie teleporada.🤦 Nie wygląda mi to niestety na typową jelitowkę. Najgorzej, że nie mogę jej normalnie przytulić pocałować, bo muszę druga chronić, a nie wiem co to jest ehh
Provitamina odmóżdżenie też mam już jakiś czas, mąż np. znalazł w koszu na papiery nożyczki, do zupy wsypałam kaszę zamiast ryżu itp... chociaż to też jest takie rozkojarzenie chyba nasilone, myślę o wszystkim tylko nie o tym co akurat robię.🤣Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
Vende wrote:Sylwian, tak myślałam ze tutaj moze pomoc fizjoterapeuta. To tylko czekacc na wizyte, mam nadzieję, ze wszystko bedzie ok.
Ja dzisiajnod rana znowu w strachu, całą noc boli mnie podbrzusze, a tak w sumie jakby jajniki... W nocy wstawałam do toalety chyba z 10 razy. Mam nadzieje, ze to tylko mała sie zle ułożyła, ale chyba jak nie przejdzie to będę dzwonić do lekarza koło południa bo mnie to przeraża.
A jak jajniki?
*14.09.2021- II kreski
*18.05. - 38+5, 3675 g -
Nie dziwie sie, tez bym sie bała... Trzymam kciuki, a kiedy dokladnie masz wizyte?
Ogólnie lepiej, wypiłam magnez, wzięłam ciepłą kąpiel, jeszcze sie przespałam troche... No nie boli mnie to chwilowo, może tylko mała wcisnęła nogę nie tam gdzie trzeba? Nie chce panikować, kilka razy od rana kopnęła, wiec z nią chyba ok... Wyczytałam, ze takie bóle mogą być od luteiny, bo to progesteron, a od dwoch dni uzywam tej dopochwowej, wiec moze to po prostu skutki uboczne... Nie wiem. Mąż pociesza i mówi żeby nie panikować, ale ja juz sama nie wiem. Narazie sie obserwuje.Ana.Ta, 5ylwian lubią tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Hejka. Ja planuje dzisiaj zakupić laktator elektryczny. To nie aż taki wydatek, a będę spokojniejsza.
Tak pogoda dziś mnie jakoś dobiła, od 4 rano nie mogłam spać - jestem padnięta, a w dzień nie mogę
Z tego wszystkiego mam napięty brzuch i od wczoraj latam co chwile do wc.
Vende chyba też mój bobas kombinuje z ułożeniemwgl dziś to nie mój dzień
wczoraj byłam w stanie nawet iść na spacer, a dziś czuję się słoniowato i napięta od pępka. 🤷♀️
Wgl chwilami mam takie cieple uczucie bardzo nisko. Ale to trwa sekunde i mija. 🙉Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2022, 13:14
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
Zaszczepiłam się. Nie tym boosterem tylko adacel. To samo tylko tańsze 70 zeta (przynajmniej w mojej placówce).
Naczekałam się trochę na twardym krzesełku, teraz mnie brzuch boli. A do tego tak mi krocze zdrętwiało, że się zastanawiałam czy wstanę. Pierwszy raz miałam takie uczucie... Ale przynajmniej z głowy.29.04 - moja kochana córeczka