X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Vende Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, chociaż ten ból jest tak dziwny, ze boli jak dłużej zostaje w jednej pozycji. Nie rozumiem tego kompletnie ;). Jak sie podniose i chwile poruszam to nie boli. Dziwne.
    Provitamina, czaiłam sie na ten podwojny, ale mąż mnie przekonał ze ten jest bardziej mobilny i wyglada mniej kosmicznie a jak naprawdę bede potrzebowała podwojny to mi kupi pozniej ;). Ten wyglada fajnie i ma dobre opinie :).
    Soleil, ja jedną wyrwałam 5 lat temu, ale potem tak umierałam (u mnie sa one zatrzymane w dziąśle więc to bylo tak zwane dłutowanie) i spuchłam, tydzien nie moglam nic jeść. I potem zwatpilam. Umowilam sie na drugie rwanie rowniez na wrzesień i tez sie dowiedzialam, ze jestem w ciąży :D. Musze po porodzie to ogarnąć niestety bo szkoda efektow z aparatu.

Ana.Ta lubi tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Provitamina to jest racja, ze o niektórych chorobach w ogóle się nie słyszało i nie ma się o nich pojęcia.
    Zosiek tak, ta choroba częściej dotyka chlopcow, niż dziewczynki i trwa do ok. 14 roku życia. Jedyny plus, ze w tej martwicy tkanki kości obumierają, ale samoistnie się odbudowują. Tylko na to potrzeba czasu i oszczędnego trybu życia żeby nie doszło do deformacji kości. Początki byly okropne, bo jak tu wytłumaczyć 5-letniemu dziecku żeby np. nie biegał albo nie skakał 🤦🏼‍♀️ Ale teraz już bardziej to jakby przyswoił, bo ciagle mu się to powtarza

Zosiek lubi tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też same dobre opinie slyszalam o tym wózku moovo quick 3 i sama się nad nim zastanawiałam ale w końcu zdecydowałam się na uzywany wiec kupilam inny bo ten jest chyba nowym modelem 🙂
    Ja wczoraj bylam na kontroli u diabetologa bo tygodniu niby diety. Między czasie robilam jeszcze badania z krwi które mi zleciła i oczywiście wyszły w porządku. Cukier tez ok dlatego Pani powiedziała że jest o mnie spokojna co nie zmienia faktu że dalej mam mierzyć cukier 6 x dziennie i niby być na diecie ale mogę sobie pozwalać na małe grzeszki🙂wiec dzis mimo złego samopoczucia przez tą pogode chyba ehh to wybraliśmy się z mężem na pizze i była boska hah ale teraz znowu mecze się ze zgagą wrrr w ogóle coraz częściej ta zgaga dopada😏
    Ehh mialam się dzisiaj wziac za prasowanie ubranek ale brakło weny heh 😋 w ogóle zero energii dzisiaj. Mam nadzieję że jutro będzie lepiej 🙂
    Ja w końcu kupilam laktatot neno uno, najwięcej osób na allegro go kupowało i miła mega dużo pozytywnych opinii wiec to na niego się zdecydowałam choć trochę mnie ta jiskawa cena zastanawiala ale ilość pozytywnych komentarzy wygrala🙂

Ana.Ta, Zosiek lubią tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Provitamina Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Neno uno też jest bardzo dobrym laktatorem, więc to również dobry wybór 🙂 neno uno od neno Angelo różni się tym, że ten pierwszy jest 2 fazowy a ten drugi 3 fazowy. Mają też różne pojemności buteleczki.

Vende też myślałam o tym podwójnym, ale nie chce na początek aż tak inwestować w tą kwestię, bo nie wiem na ile się przyda.
    Twój mąż ma rację, zawsze później można kupić.

Te proszki dla dzieci w ogóle nie pachną. Kupiłam Lovele i jest bezzapachowa, choć podobno to dobrze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2022, 21:30

Ana.Ta, Zosiek lubią tę wiadomość

Starania od kwietnia 2020 roku
    👫 OBOJE 35+

Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
    AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
    Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
    Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
    Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
    TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
    FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
    FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
    Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
    DHEA-SO4: 281,60 ✅
    FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
    LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
    Drożność jajowodów ✅
    Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK

3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży

Sierpień 2021r. IN VITRO
    06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
    09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
    11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
    Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
    7470ugpj1funw5wd.png
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olenkaa wrote:
    Leksa ja tak samo ciągle się dziś budzilam tak wiało!
    Jeszcze na dodatek jak się przewracam z boku na bok to też się budzę, czuję jak brzuch mi się wtedy "przelewa" 😂

Mam to samo 😂 powiem wam że ja już nie pamiętam kiedy spałam całą noc i chyba długo już tak nie będzie hihi bo albo siku albo bezsenność albo mała mnie kopie tak mocno, że się budzę 😬

A zmiana pozycji, bo coś boli, czy wstanie przy pełnym pęcherzu to juz wgl wyczyn 🙈

Leksa lubi tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny życzę zdrowia dla Waszych dzieciaczków, na pewno są silne jak Wy✊✊✊

Też kupiłam dziś w promocji laktator neno angelo. Kolejna rzecz do przodu uff. Mam już też 2 kocyki, usztywniany rożek i kokon.
    No i pudło ciuszków. Ale z urządzaniem pokoju itp jestem daleko w lesie. Nie wspominając o wózku 🙈 ale może w weekend uda się obejrzeć i wkońcu kupić.

Ja też miałam problem z dolnymi ósemkami. Wyrwałam je na wakacjach, bo bałam się ciągłych z
    apleń. Kompletnie nie miały gdzie się zmieścić- koszmar :/Górne na szczęście się nie wyrzynają już.

Asiulka87 dobrze, że wyniki ok. Z tym mierzeniem współczuję, ale lepiej dmuchać na zimne. Też mam ponownie zgagę- wieczorami :/
    Zazdroszcze że już możesz prasować! Ja przez tą przeprowadzkę która wypadnie dopiero w kwietniu😱 jakoś nie wyobrażam sobie prać finalnie i później przewozić wszystko w kartonach... echm.. ale może choć raz przepiorę.

Dziewczyny a proszek Lovela jest chyba ok? Ja na razie mam płyn Lenor dla dzieci- czy używacie po proszku standardowo płynów do płukania?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2022, 22:41

Soleil, Leksa, Zosiek lubią tę wiadomość

• Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupilam mleczko do prania z Lovela wlansie i do tego plyn do płukania tez z Lovela. Chyba one sa najbardziej polecane🙂
    Mi zostało jeszcze pokupować produkty do pielęgnacji malutkiej czyli jakieś kremy, oliwki...ostatnio czytalam ze chwalą bardzo Olej ze słodkich migdałów ale za małą mam jeszcze wiedzę w temacie zeby kupić cokolwiek🙂
    No i ten nieszczęsny przewijak , którego kupno jak odwlekam 😋
    Poza tym jeszcze kilka rzeczy dla mnie i torbę do wozka, moskitiere i folie przeciwdeszczową bo nie miałam w komplecie kupując wozek😏
    A kolejny etap to powrót do oglądania i czytania o dzieciach😃 jak je kąpać, jak ubierać, jak się w ogóle o nie troszczyć 🙂ostatnio odpuściłam lekturę na ten temat😋

Ana.Ta, Leksa lubią tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 00:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też kupiłam lovele, płyn do prania i płukania też, bo wydaje mi się że ubranka będą miększe dla dziecka po plukaniu.
    Pozamawialam sobie właśnie taką wyprawkę higieniczna, myslalam ze załatwię sprawę w Rossmannie, ale kurcze na allegro sporo taniej jednak.
    Za przykładem Vende kupiłam też rozpinana koszule do porodu. Nie mogę się wziąć za porządki w domu, to chociaż tak się przygotuję. Jak mi przyjdzie leżeć do końca ciąży to chyba w długi wpadniemy ;)

Ja laktarora nie kupuje na razie, chyba że faktycznie będzie wielka potrzeba. Mam nadzieję że się to karmienie samo rozhula, a na wyjścia bez dziecka z domu raczej nie liczę.

Asiulka, dobrze że jest ok, nastraszyła tylko.

Ana.Ta lubi tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 06:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta ja używałam Lovelli przy synu i teraz tez kupiłam. Tyle, ze zamiast proszku kupiłam kapsułki i płyn do płukania tez mamy z lovelli 🙂

Provitamina ja tak czuje jak ta lovella pachnie 😅 po pierwszym praniu ubranek dla małej to ciagle z synem je wachalismy tak nam ładnie pachniały. 😅

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To proszek wybrany- dzięki💛 płyn już mam Lenor, ale mój brat go używał dla swoich dzieci i mi tak pachniały że musiałam 😂 już nie mogę się doczekać jak zacznę prać 😄

Asiulka87 ja też się przymierzam do przewijaka, ale mam problem z wymiarem bo wszystkie są na 50 cm a ja mam komodę na 40 i nie wiem czy muszę wymienić na komodę czy zmienić na łóżeczko:/ ale pierwszą opcję bym wolała. 🤷‍♀️

Ja też muszę zacząć czytać o dzieciach, czy zebrać do kupy całą wyprawkę... tylko ten dom mnie na razie pochłania. Ale od dziś czas dziele pół na pół - o to moje postanowienie.

Apropo wyprawki czy warto kupić podgrzewacz do butelek? Planuje karmić piersią ale się Zastanawiam bo gdybym musiala gdzies jechac i odciagnela mleko laktatorem to chyba taki must have?🙈 może doświadczone mamusie doradzą 😘

Leksa lubi tę wiadomość

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam od koleżanki polecajkę takiego płynu do kąpieli. Zastanawiam się nad tą firmą bo lubię naturalne składniki🙃

https://www.superpharm.pl/sylveco-dla-dzieci-26550-300-ml-152592.html?gclid=CjwKCAiAgbiQBhAHEiwAuQ6BkvjtZaDjSP9fWt1QW4kBoBUysaHWvb8-pU5zC8Xx5QuMwOGIvkuTOxoCSlcQAvD_BwE

• Leksa Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zwymiotowalam, ale na szczęście po badaniu

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta, to zależy jak często planujesz takie wyjazdy. Mleko można podgrzać choćby w ciepłej wodzie, ale wiadomo, to więcej zabawy, więc pytanie jak często by to było. Zawsze możesz wybrać teraz a kupić jak faktycznie zobaczysz że jest potrzebny.

Ja się zastanawiam nad tymi płynami do kąpieli. Przy synu używałam oilatum, ale teraz coraz więcej czytam że powinno się używać płynów tylko jak dziecko ma problemy skórne, w innym przypadku woda wystarczy. I już sama nie wiem. Planuję która z was myć sama woda?

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa ufff 💪

Ja właśnie chyba na początku tylko samą wodą. Na pewno takie mocne emolia nie są polecane na pierwsze dni, miesiące życia

Ale ten Sylweco mnie zastanowił, chyba kupie i może z czasem będę używać :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 08:46

Kasjanna, Leksa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2022, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta, ja kupiłam podgrzewacz, jak zaczęłam karmić mm. To bardzo wygodne w nocy, butelka z wodą ma stałą temperaturę i jak maluszek się obudzi z krzykiem, to nie trzeba biegać i podgrzewać. Na wyjazdy też później zabierałam do podgrzewania słoiczków.

Kasjanna ja też przy córce zaczęłam od emolientów.potem doczytałam, że nie ma potrzeby. Sporadycznie mylam samą wodą. Najczęściej używałam tego płynu do kąpieli z Rossmanna. Do teraz go zresztą używamy, jest wydajny, ekonomiczny i ma dobry skład.

Do prania kupię znowu płyn Bobini, jest tańszy niż Lovela, a skład też dobry.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 09:06

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Provitamina Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie użyłam kapsułek z loveli do prania i pranie nic nie pachnie. Muszę poszukać jeszcze jakiegoś płynu do płukania dla dzieci.

Starania od kwietnia 2020 roku
    👫 OBOJE 35+

Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
    AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
    Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
    Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
    Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
    TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
    FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
    FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
    Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
    DHEA-SO4: 281,60 ✅
    FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
    LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
    Drożność jajowodów ✅
    Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK

3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży

Sierpień 2021r. IN VITRO
    06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
    09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
    11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
    Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
    7470ugpj1funw5wd.png
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Provitamina, a ja to myślałam, że dobrze ze nie pachnie? :D ja mojego płynu do prania nie polecam bo nie jestem w Polsce ale po odkreceniu jest bardzo przyjemny a po wyjęciu ubranekz pralki nie ma żadnego intensywnego zapachu co mi odpowiada.
    Ponoć pierwsze prania warto robić w specjalnych produktach, ale następne już nie ma sensu?

Podgrzewacz do mleka też wydaje mi się must have (temu również mam kolektor mając nadzieję że nawet podczas karmienia piersią coś się do niego nazbiera, żeby później to wykorzystać) ale zobaczcie też na vinted, można kupić taniej :)

Leksa współczuję, dobrze że po badaniu to chociaż nie będziesz musiała tego powtarzać :|

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 09:23

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa ważne, że mu to przejdzie. Nie dziwię się, że było Wam ciężko bo ograniczać dziecko, które poznaje świat przez ciągły ruch jest trudne. Ale ważne,że już jest starszy i rozumie.😘
    Dużo dziewczyn podobno wymiotuje po tym dziadostwie, nie przejmuj się 😘 ważne że po 😉

U nas dzisiaj nocne przeboje zwrotowe miał tylko kot. 🙃 Ale w ciągu dnia czuje, że nie będzie lekko bo już słyszę że brzuch boli... Jak dobrze, że póki co tego nie złapałam tfu tfu

Też się skusiłam na tą promocje neno Angelo 🤣

Ja podgrzewacz miałam i mało używałam. Miałam taki termos specjalny na ciepłą wodę dla córki i jakoś to bardziej mi się sprawdzało. Narazie nie kupuje, bo myślę, że jak będzie bardzo potrzebny przy słoiczkach to może dokupię. Jednak mam ambitny plan gotowania, bo mam swoje jarzynki. 🤣

Też kupiłam z loveli komplet mleczko do prania i płyn do płukania. Ubranka po praniu mają zapach taki delikatny, zawsze mi się kojarzy z niemowlakami. 🥰 Paczka z Rossmana dotarła po złożeniu skargi na kuriera... Mąż mówi że lepiej ze mną w ciąży nie zadzierać...🤦🤣 A mi się wydaje, że trzeba walczyć o swoje.💪

Ana.Ta jak masz teraz możliwość to może warto przeprac chociaż i przeprasować 56/ 62, możesz to przechować w takiej torbie na zamek z Ikei. Później będziesz na spokojnie w domku ogarniać. 😉 Wykończenie i sprzątanie pochłania mnóstwo czasu i energii, a tak to nie będziesz myśleć, że nie masz ubranek przygotowanych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 10:30

Soleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na poczatek chyba nie kupowałabym podgrzewacza do butelek ale okazało się że kolezanka ma i odkupię od niej sterylizator do butelek i właśnie podgrzewacz🙂
    Ja tez właśnie czytalam ze jeżeli dziecko nie ma żadnych problemów skórnych to powinno się go kąpać w samej w wodzie lub w wodzie z dodatkiem mleka z piersi😳ale ja chyba nie będę tego stosowac😋
    Dziewczyny a rożek kupujecie jeden? Ja kupilam ale taki właśnie troche grubszy mi się wydaje a może dzieciątko by spało w nim a jak maj będzie gorący czy czerwiec to zastanawiam się czy dokupić jakiś taki cieńszy 😏
    Ana.Ta u mnie najlepiej by nylon zeby przewijak byl na łóżeczku, im mniej miejsca tym lepiej ale jakoś jie przekonuje mnie ten brak stabilnego podłoża wtedy🤔nie wiek czy nie kupię w końcu przewijaka z Klupś , to taki bardziej stoliczek jeżdżący. Komodę mam akurat w pokoju w którym docelowo ma być dziecko ale ona też ma właśnie 40 cm glebokosci a to trochę za malo😏

oar89n73njsm8gcn.png
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna ja planuję myć samą woda z kilkoma kroplami olejku migdałowego. Mam też zamiar mieć w zapasie hipp jakby coś, emolienty mam w domu, bo córka dalej używa ale nastawiam się, że młodsza nie będzie potrzebować. Tak na prawdę zobaczymy...🙃

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 10:33

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
‹‹ 209 210 211 212 213 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ