X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek a kąpałaś już starszą córkę w wodzie z olejkiem migdałowym? Ta woda nie robi się wtedy taka tłusta? Boje się że na początku dopóki nie dojdę do wprawy i nie będę mieć większej pewności z trzymaniem dziedziatka to może mi się wyślizgnąć jak będzie takie sliskie z olejku...wiem ze to niby kilka kropel się daje ale mimo wszystko obawiam się troche😏

oar89n73njsm8gcn.png
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna ja przy synu tez używałam Oilatum za to nigdy nie używałam oliwki tylko od razu balsamy nawilżające i tak samo zamierzam robić teraz po porodzie.

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, czyli albo płyn do mycia albo oliwka? Zdecydowanie nie chce oliwki, tłuści toto wszystko. Zupełnie nie pamiętam czy syna czymś smarowałam po kąpieli, ale oliwką na pewno nie.

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka używałam, dosłownie kilka kropel i nie było efektu śliskiej skóry, jak dla mnie bardziej taki efekt powłoki niestety dają emolienty, które się wlewa do wody, ale u niej później to był mus z nimi... jedyne co to na plastikowej wanience możesz czuć, że może być taka powłoka, ale i tak najlepiej pod dzidziusia pieluchę dać w wodzie, albo taki leżaczek materiałowy jeśli czujesz się niepewnie. Spróbuj sama sobie do kąpieli dać trochę tego olejku i zobacz jaka Twoja skóra będzie po tym, czy Ci to odpowiada. 😉 Ja bardzo lubię ten olejek.

Malinka2021, Asiulka87, Leksa lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Vende Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko przeczytałam, ale oczywiście juz nie pamiętam do czego sie miałam odnieść, nie ma to jak mózg ciążowy...
    Melduje, ze dzisiaj bóle minęły, dzieciaczek ruchliwy, więc chyba faktycznie byla to kwestia ułożenia. Natomiast nacisk na pęcherz ciagle mam wybitny. W nocy wstawałam 6 czy 7 razy, koszmar.
    Ja planuje kupic jednak jakis maly plyn do kąpieli maluszka jak najbardziej naturalny, chociaż mysle ze na codzień i zwykła woda da radę. Olejek ze slodkich migdałów sama stosuje do kąpieli i polecam, fajnie tez chroni podobno przed rozstępami, ja dopiero teraz zainwestowałam w balsam na rozstępy (polecali w szkole rodzenia, dostaliśmy próbki i był spoko). Mysle ze zamiast oliwki dodanie go do kąpieli maluszka to super pomysł :).
    Czekam dzisiaj na kolejną paczke ciuszków, tym razem z vinted. Oby tylko mój dzieć nie okazal sie jednak chłopcem, bo troche róży wleciało :D.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 13:37

Soleil, Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki krzywej:
    Na czczo- 83
    Po 1 godz- 188
    Po 2 godz- 66

Jakaś taka przepaść pomiędzy jedna godz, a druga od wypicia :o
    Czy to normalne ?!

• Vende Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa nie wiem, u mnie po dwoch godzinach bylo wyzej niz po godzinie. Kiedy masz lekarza?

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Mamuśka90 Ekspertka

Wysłany: 18 lutego 2022, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka87 wrote:
    Zosiek a kąpałaś już starszą córkę w wodzie z olejkiem migdałowym? Ta woda nie robi się wtedy taka tłusta? Boje się że na początku dopóki nie dojdę do wprawy i nie będę mieć większej pewności z trzymaniem dziedziatka to może mi się wyślizgnąć jak będzie takie sliskie z olejku...wiem ze to niby kilka kropel się daje ale mimo wszystko obawiam się troche😏

Asiulka87 nie wiem czy widziałaś takie leżaczki do kąpieli? Jak się boisz kąpać dziecko to może to Ci trochę pomoże i ułatwi sprawę :) nie kosztuje milionów A może się przydać 😊

https://allegro.pl/oferta/lezaczek-wklad-do-kapieli-wanienki-kapielowy-tega-11572140806

Leksa, Asiulka87 lubią tę wiadomość

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa ogólnie dobrze, że leci po 2 godzinach w porównaniu do 1, ale dziwne że jest niższy niż na czczo i to chyba w dolnej granicy nie? Nie jestem pewna bo ja mam granice w wyniku w jednostce mmol/L. Lepiej zapytać lekarza. 😘

Vende dobrze, że już dzisiaj lepiej. 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 14:23

Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Mamuśka90 Ekspertka

Wysłany: 18 lutego 2022, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende wrote:
    Wszystko przeczytałam, ale oczywiście juz nie pamiętam do czego sie miałam odnieść, nie ma to jak mózg ciążowy...
    Melduje, ze dzisiaj bóle minęły, dzieciaczek ruchliwy, więc chyba faktycznie byla to kwestia ułożenia. Natomiast nacisk na pęcherz ciagle mam wybitny. W nocy wstawałam 6 czy 7 razy, koszmar.
    Ja planuje kupic jednak jakis maly plyn do kąpieli maluszka jak najbardziej naturalny, chociaż mysle ze na codzień i zwykła woda da radę. Olejek ze slodkich migdałów sama stosuje do kąpieli i polecam, fajnie tez chroni podobno przed rozstępami, ja dopiero teraz zainwestowałam w balsam na rozstępy (polecali w szkole rodzenia, dostaliśmy próbki i był spoko). Mysle ze zamiast oliwki dodanie go do kąpieli maluszka to super pomysł :).
    Czekam dzisiaj na kolejną paczke ciuszków, tym razem z vinted. Oby tylko mój dzieć nie okazal sie jednak chłopcem, bo troche róży wleciało :D.

Jak to mówi, moja siostra prawdziwy mężczyzna różu się nie boi także luzik ;) A tak serio to trzymam kciuki, żeby już się nic nie zmieniło 🙂😊 sama wczoraj przed wizyta sie zastanawialam czy mojej kruszynce nic nie wyroslo, ale lekarz mnie uspokoil i powiedzial ze jest pewien, że to dziewczynka i nic się nie zmieni, także mogę kontynuować różowo kwieciste zakupy 🥰😍

• Mamuśka90 Ekspertka

Wysłany: 18 lutego 2022, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek wrote:
    Leksa ogólnie dobrze, że leci po 2 godzinach w porównaniu do 1, ale dziwne że jest niższy niż na czczo i to chyba w dolnej granicy nie? Nie jestem pewna bo ja mam granice w wyniku w jednostce mmol/L. Lepiej zapytać lekarza. 😘

Vende dobrze, że już dzisiaj lepiej. 😉

Ja tez po 2h miałam mniej niż na czczo ( chociaż na czczo i tak miałam przekroczoną normę - wynik 95) ale mój lekarz stwierdził tylko żeby ograniczyć cukry proste i nic więcej 🤷‍♀️

• Leksa Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende lekarza mam w czwartek. A Ty byłaś już u lekarza ze swoimi wynikami ?

Mamuśka90 mam nadzieje, ze mój lekarz nie uzna tego cukrzyce ciążowa.

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Leksa Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny podłamalam się tym wynikiem.
    Jestem osoba wysoka, szczupła, ciąże zaczynałam z niedowaga, bardzo dużo wymiotowałam (teraz tez sie zdarzy, sporadycznie już, ale się zdarzy) i tu taki wynik.. Chyba napisze do swojego lekarza, bo nie wytrzymam do czwartku :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2022, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa nie jestem lekarzem ale myślę że i tak wyślę Cię do diabetologa jak dobry lekarza. Cukier po dwoch godz nie może aż tak bardzo spaść. Możesz wpaść w spioczke glikemiczną. Hipoglikemia po posiłkowa. Jeżeli nie masz wizyty gdzieś na dniach to staraj się jesc regularnie co 2-3 godziny. A norma po godzinie to 140. Nie spotkałam się z taką stacją ale to raczej diabetolog wskazany.

Leksa lubi tę wiadomość

• Soleil Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa wrote:
    Mam wyniki krzywej:
    Na czczo- 83
    Po 1 godz- 188
    Po 2 godz- 66

Jakaś taka przepaść pomiędzy jedna godz, a druga od wypicia :o
    Czy to normalne ?!

Leksa po godzinie już cukier wskazuję na cukrzycę ciążowa, ale to chyba już zależy od podejścia lekarza. Normalnie to cukier powinien spaść od 1 do 2 godziny ale faktycznie u ciebie spadł błyskawicznie. I mnie różnica była ok 30 jednostek. Daj znać koniecznie po wizycie u lekarza!

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2022, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende ja dużo rzeczy niebieskich kupiłam w auta, dinozaury potworki, samoloty. Wtedy lekarka powiedziała, że chłopak, ale tylko siusiak mignął a ja już na całego poszłam z zakupami. Przed usg połówkowym zaczęłam się trochę bać, że może jednak dziewczynka a ja tyle rzeczy dla chłopca, to mnie mąż uświadomił, że nawet jak to dziewczynka to jej to różnicy nie zrobi co ma na sobie 😃 niestety na moje żale, że mi to różnice zrobi pozostał nieczuły. W każdym razie nic synowi nie odpadło, dalej został chłopcem, a nawet mu kupiliśmy 2 różowe ciuchy, bo mimo koloru to motyw był mocno unisex i były świetne te spiochy, poprostu musieliśmy je mieć 😁 na tym etapie ciąży, po tylu usg co miałyśmy, wątpię żeby były jakieś niespodzianki 😄

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2022, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa co do twoich wyników, myślę, że do cukrzycy tego lekarz nie zakwalifikuje. Może faktycznie zaleci modyfikacje diety, ale faktycznie wyrzut i spadek cukru spory. Może dlatego ci niedobrze było
    Patrząc na Twoje wyniki, wkurzyłam się,że mi nie zrobili badania po 2h, bo ewidentnie coś się może zadziać, a ja nawet nie wiem, czy mi cukier spadł. Wkurza mnie moja służba zdrowia jeżeli chodzi o prowadzenie ciąży, ale jednocześnie nie boję się porodu tutaj, no opieka w szpitalu jest znakomita i bardzo empatyczne pielęgniarki i położne. Rodze w tym samym szpitalu co miałam operacje kilka lat wcześniej i byłam zadowolona i teraz też podejście do pacjentów maja świetne, z tym że No to prowadzenie ciąży jest takie słabe trochę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 14:58

• Merci92 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa ☺ Trzeba być dobrej myśli 🥰 Wszystko zależy od lekarza ale pamiętam że normy dla kobiet w ciąży to:

Na czczo - do 92
    Po 1 h - do 180
    Po 2 h - do 153

Jeżeli nie zgłosi Cię do diabetologa to super 😃 ale jeżeli tak to nie ma czego się bać. Pocieszę że dieta nie jest taka zła jak się wydaje. ☺ Mi dzięki temu waga juz tak drastycznie nie wzrasta i lepiej się czuję ☺ Chociaż ja cukrzycy ciążowe nie mam ale mimo to uważam na cukry bo hormony teraz tak nam mieszają w organizmie że szok nawet jak się bylo bardzo wysportowana i fit osoba przed ciąża 🙂 Dla bejbika nawet jarmuż mogę jeść codziennie 😆

Leksa, Zosiek, Ana.Ta lubią tę wiadomość

6056198c02.png
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za pocieszenie 😗

Pisząc do mojej pani dr to zadałam pytanie czy taki wynik zalicza się do cukrzycy ciążowej, odpisała „tak…”. Te kropeczki na końcu nie dają mi spokoju.
    Miissia pewnie masz racje, ze jest za duży spadek cukru pomiędzy jedna, a druga godzina. Już nie mogę się doczekać czwartku tej wizyty. I właśnie skończyłam płakać, a głowa po tej glukozie boli mnie od rana :(

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa ważne, że masz w czwartek wizytę i dowiesz się co i jak. Spokojnie będzie wszystko dobrze 😘

Ja mam sporo ubranek różowych po córce i kupowałam raczej takie uniwersalne, bo za dużo było tego różu. Nie mogłam się oprzeć jedynie pajacom w kwiatki. 🥰 Ale chyba płeć się już nie zmieni 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 15:49

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
‹‹ 210 211 212 213 214 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ