X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2022, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara_1985 wrote:
    Dziewczyny, jesteście już zdecydowane na imię dla dziecka? My z mężem mamy zagwozdkę. Z pierwszą corką juz w połowie ciąży wiedziałam, że będzie Oliwia. A teraz żadne nie przemawia do mnie tak na 100%
    Piszcie, jakie są Wasze wybory.

My też mamy dalej ogromy problem z tym 😕 ja byłabym zdecydowana na Wojtka, ale mąż nie chce. Teraz Gabriel mi się ubzdurał, jeszcze mężowi nie mowilam, ale czuje ze mu się nie spodoba 😅 i dalej będziemy w kropce.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2022, 07:46

Zosiek, Klara_1985, Leksa lubią tę wiadomość

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • 5ylwian Autorytet

Wysłany: 22 marca 2022, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna wrote:
    Sylwian, brzmi to trochę dziwnie, jak masz wskazania do cc, niezależnie z jakiego powodu, ale potwierdzone przez lekarza, powinnaś dostać skierowanie i mieć cc planowane. Nie wiem czy to ortopeda czy po prostu twój gin na podstawie zaswiadczenia powinien takie skierowanie wystawić, obstawiam to drugie, ale walcz dalej, to nie powinno tak wyglądać.
    93 centyl, wow :)
    No właśnie mnie też to dziwi,wcześniej mówiła,że żeby dostać skierowanie muszę mieć zaświadczenie od ortopedy,że musi mieć podstawę do wydania skierowania A teraz mnie zbyła i mówi,że lekarz w szpitalu podejmuje decyzję. Skoro psychiatrę podważają,ortopede podważają to zastanawiam się czy ta Polna w Poznaniu uznaje jakiekolwiek wskazania od innych lekarzy... mam się modlić,żeby dobił ponad 4kg i nie ustawił się głowa w dół,żeby mieć szanse na zabieg? Chore...

Leksa lubi tę wiadomość

a97e8a0113.png
    *14.09.2021- II kreski
    *18.05. - 38+5, 3675 g
  • 5ylwian Autorytet

Wysłany: 22 marca 2022, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara_1985 wrote:
    Dziewczyny, jesteście już zdecydowane na imię dla dziecka? My z mężem mamy zagwozdkę. Z pierwszą corką juz w połowie ciąży wiedziałam, że będzie Oliwia. A teraz żadne nie przemawia do mnie tak na 100%
    Piszcie, jakie są Wasze wybory.
    U mnie chłopaki przegłosowali i będzie Wiktor. Pierwszy syn jest Oskar. A Wiktor mu się należy po 4 stratach i wygasającej nadziei na rodzeństwo;)

Zosiek, Klara_1985, Leksa lubią tę wiadomość

a97e8a0113.png
    *14.09.2021- II kreski
    *18.05. - 38+5, 3675 g
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 22 marca 2022, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwian z tokofobią podobno jest w wielu szpitalach problem, że mają wątpliwości i każą i tak rodzić naturalnie. Moja koleżanka poszła w końcu na cc prywatnie bo w 2 szpitalach powiedzieli, że właśnie przy tokofobii mogą odmówić cc przed samym porodem i dopiero wtedy będzie stres. Może warto popytać w innych szpitalach.
    Najgorsza jest ta niewiadoma właśnie.

Dzień dobry 🙂 wiosnę już coraz bardziej czuć 🥰

Malinka Gabryś też bardzo ładnie.🙂 Właśnie to najtrudniejsze, żeby obojgu się spodobało 😁 u sąsiadów dali córce po prababci imię i tato ma ewidentnie problem z tym imieniem 🤣 nie wie jak jej mówić, żeby mu pasowało. To nie jest łatwa decyzja tak naprawdę 😁

Muszę się coś zmobilizować do jakiś obiadów do zamrożenia, bo pod koniec nie wiem jak będzie z gotowaniem i w połogu wolałabym mieć jakieś ułatwienia. Mąż umie zrobić rosół czy omlet, ale ile można jeść to samo. 🤣

5ylwian, Malinka2021 lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2022, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwian faktycznie dziwne 🤔najlepiej mieć ustalona cesarkę a wtedy mamy pewność że będzie anestezjolog i w ogóle wszystko przygotowane pod cesarke a przyjeżdżając do naturalnego porodu nie zawsze jest choćby ten anastazjolog dostępny od razu😏
    Próbuj dzialac w tym temacie dalej🙂

U nas będzie Alicja🙂sporów nie było bo mi ogilnie większość imion jakos się nie podoba😛u innych tak ale ze swoim jakos ciężej hah I jedynie ta Alicja mężowi się podoba a mi też nie przeszkadza wiec tak zostanie 🙂chcialam jeszcze Julkę ale tych imion jest bardzo dużo więcej jednak Alicja🙂

5ylwian, Klara_1985, Malinka2021, Leksa, Zosiek, Megsi lubią tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 22 marca 2022, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wróciłam od położnej, zdecydowałam się jednak na tą która miałam przy pierwszej ciąży. Teraz podobno przysługuje tylko 1 wizyta w domu po porodzie, reszta online. Szkoda...
    Dostałam pierwsza turę niebieskiego pudełka, dostałyście?

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 22 marca 2022, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwian ja tez będę walczyć o cc. Wstępnie rozmawiałam już o tym z moja gin i mówiła, ze mam po prostu załatwić zaświadczenie to ustalimy termin cc. Kardiologa mam dopiero pod koniec kwietnia i trochę za długo mi z tym czekać, wiec pójdę do psychiatry, oby mi dał. Moja pani dr mówiła tylko, ze MUSI być napisane na zaświadczeniu, ze ciąża ma być rozwiązana przez cc, a nie ze do rozważenia cc, bo wtedy można podważyć takie zaświadczenie.

Zosiek, 5ylwian lubią tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 22 marca 2022, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ogóle może Wy się będziecie bardziej orientowały.. czy to prawda, ze ciąża z cukrzyca ciążowa nie może być przenoszona? Tam gdzie chodzę do diabetologa (to jest drugi na mojej liście szpital do rodzenia) to pani diabetolog powiedziała mi, ze jakbym chciała rodzic u nich w szpitalu to muszę się położyć na trzy dni przed terminem, a jak cc to na tydzień przed.

• Motyl12 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2022, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W kwestii imienia od samego początku miałam dla dziewczynki wybrane, jako że będzie chłopiec to była zagwostka:/ finalnie imię juz mamy i będzie Maksymilian 💙?
    Faktycznie dziwnie z tymi zaświadczeniami do cc, skoro ma się juz coś takiego to raczej drugi dr nie powinien już tego podważać...dziwne..im chyba nie chce się robić cc bo za dużo roboty.no ale to cała PL

Leksa lubi tę wiadomość

Udane 2IVF-Zdarzył się cud😍
    Maj 2022r-rodzi się synuś🤱💙
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 22 marca 2022, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W PL jest jeden z najwyzszych wskaźników cc w Europie, więc nie powiedziałabym że im się nie chce...

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • 5ylwian Autorytet

Wysłany: 22 marca 2022, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa wrote:
    5ylwian ja tez będę walczyć o cc. Wstępnie rozmawiałam już o tym z moja gin i mówiła, ze mam po prostu załatwić zaświadczenie to ustalimy termin cc. Kardiologa mam dopiero pod koniec kwietnia i trochę za długo mi z tym czekać, wiec pójdę do psychiatry, oby mi dał. Moja pani dr mówiła tylko, ze MUSI być napisane na zaświadczeniu, ze ciąża ma być rozwiązana przez cc, a nie ze do rozważenia cc, bo wtedy można podważyć takie zaświadczenie.
    Ja mam napisane "ze względów ortopedycznych-rozejscie spojenia łonowego przeciwskazane jest rozwiązanie ciąży siłami natury" A mimo to tak mi powiedziała..

a97e8a0113.png
    *14.09.2021- II kreski
    *18.05. - 38+5, 3675 g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2022, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa wrote:
    A w ogóle może Wy się będziecie bardziej orientowały.. czy to prawda, ze ciąża z cukrzyca ciążowa nie może być przenoszona? Tam gdzie chodzę do diabetologa (to jest drugi na mojej liście szpital do rodzenia) to pani diabetolog powiedziała mi, ze jakbym chciała rodzic u nich w szpitalu to muszę się położyć na trzy dni przed terminem, a jak cc to na tydzień przed.
    Doświadczenia nie mam, ale z tego co czytałam na innym wątku to faktycznie nie może być przenoszona, bo przy cukrzycy szybciej starzeje się łożysko, więc zazwyczaj lekarze naciskają na cc i jest robione przed terminem. Chyba 39 tydzień to standard.

Leksa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2022, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwian wrote:
    Ja mam napisane "ze względów ortopedycznych-rozejscie spojenia łonowego przeciwskazane jest rozwiązanie ciąży siłami natury" A mimo to tak mi powiedziała..
    Myślę, ze w szpitalu uszanują to, bo faktycznie w Polsce nie ma aż takiego nacisku na rodzenie siłami natury.
    Ja się właśnie boję u siebie, że będę się męczyć zanim podejmą decyzję o cc. Coś czuję, że dzieć mi się nie obróci, a w szpitalu iparcie twierdzą, że jest w dobrej pozycji. We wtorek znowu wizyta to będę rozmawiać

5ylwian lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2022, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do imienia u nas nawet nie było dyskusji, kilka lat temu przeglądałam listy imion spodobały nam się 2 i już wtedy postanowiliśmy tak nazwać synów. Z córka byłby problem, mąż mi ustąpił, ale ze będzie u nas chłopak to od razu po wizycie nazywaliśmy go Maksem 😉

Leksa, Motyl12, Klara_1985 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2022, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny moje nie martwcie się tak bo o cc w 2019 roku weszło takie prawo ze to lekarz który przyjmuję na oddział decyduje jaki sposób porodu będzie. Ale lekarze nie podejmują ryzyka i jak ktoś ma zaswiedczenie czy wskazanie do cc to nie komplikują tego i poprostu robią cc.

Leksa lubi tę wiadomość

• Leksa Autorytet

Wysłany: 22 marca 2022, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwian wydaje mi się, ze przy takim zaświadczeniu nikt nie podejmie ryzyka i nie będzie podważać tego i zrobią Ci cc

5ylwian lubi tę wiadomość

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 22 marca 2022, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dostałam nauczkę, że nie mogę usiedzieć. Poszłam pochodzić po ogrodzie i przewróciłam się. Poleciałam na nogę i rękę, wylądowałam na boku. Niby miękko bo długa trawa, ale wystraszyłam się i nie wiem co robić. Położyłam się i mała się rusza normalnie, boli mnie tylko kolano i ręka🤦 chyba jakaś wizytę umówię szybciej, bo się stresuje czy coś nie zrobiłam małej. 😔 Przez brzuch czuje też taki brak równowagi jak chodzę, trzeba uważać...

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Merci92 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2022, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej nie dobrze ale w sumie całe szczęście że brzuch ochronilas. Na wszelki wypadek może właśnie do ginekolog zadzwon to Cię wciśnie w jakas wolna godzine. Będzie dobrze ☺

Zosiek lubi tę wiadomość

6056198c02.png
  • 5ylwian Autorytet

Wysłany: 22 marca 2022, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa wrote:
    5ylwian wydaje mi się, ze przy takim zaświadczeniu nikt nie podejmie ryzyka i nie będzie podważać tego i zrobią Ci cc
    No mam nadzieję,bo takiego stresu mi narobiła,ze spać nie mogłam. A i tak mówi,ze nawet jak ktoś ma cc,to zalecenia lekarzy i neonatologów są takie,żeby jednak wywołać najpierw skurcze macicy i potem robić zabieg. Jak sobie przypomnę moje 30h rodzenia zanim zdecydowali o cc to jestem przerazona

a97e8a0113.png
    *14.09.2021- II kreski
    *18.05. - 38+5, 3675 g
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 22 marca 2022, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek najważniejsze, ze ochroniłas brzuszek. Postaraj się nie denerwować i odpocznij, a jeżeli Cię to uspokoi to udaj się do lekarza żeby Cię zbadali.

Ja się przewróciłam o kamień na sylwestrze. Byłyśmy u znajomych i mój młody za blisko podszedł petard i złapałam go i zaczęłam się cofać, a ze ciemno to nie widziałam, ze kilka kroków za mna był kamień i razem z synem się przewrocilismy. Tez osłoniłam brzuszek ręka i tak jak Ciebie bolała mnie ręka i noga. Oczywiście się zestresowałam, popłakałam i chwile później jechaliśmy do domu, bo koniecznie chciałam usłyszeć na detektorze bijące serduszko. Nerwy przeszły i było wszystko dobrze.

Merci92, Zosiek lubią tę wiadomość

‹‹ 259 260 261 262 263 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ