Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Malinka2021 wrote:Na szkole rodzenia u mnie położna mówiła że nie kąpią w szpitalu, chyba że mama chce. Ponoć dobrze, jak od razu się nie kąpie. Też się zastanawiałam, czy codziennie czy 2-3 razy w tygodniu.. Ponoć takie maluszki nie potrzebują codziennych kąpieli. Może co 2 dzień będzie ok 🙂 ale też jeszcze decyzji nie podjęłam, pewnie wyjdzie w praniu 😄
Pakuję tę torbę do szpitala. Ile bierzecie majtek siateczkowych? Kupiłam 2szt. wielorazowe. Na liście szpitalnej jest zapisane 5-6 szt. Nie wiem teraz czy dokupować czy 2 starczy?
Czy biustonosze do karmienia już kupiłyście? Nie wiem czy nie za wcześnie na taki zakup.
Co do ubrania pakujecie na wyjście maluszka ze szpitala?
Dla mnie rutyna z codziennym kąpaniem była fajna bo tak odznaczała ze kończy się dzień i maluch ma spać. Nie znaczy że to działało, więc w sumie jak na początku będę kąpać rzadziej to nie zaszkodzi.
Ja też biorę 2 siateczkowe i wezmę na wszelki wypadek zwykle. Po poprzednim porodzie to krwawienie po pierwszym dniu wyglądało jak zwykły okres i było mi wygodniej ze zwykłymi podpaskami i bielizna, ale oczywiście to nie znaczy że teraz będzie tak samo.
Ja biustonosze kupiłam 2 bo na czas ciąży już się w stare nie mieściłam. I do szpitala biorę.
A na wyjście kupiłam ten kocyk z pepco, który ktoś polecal do nosidła, w zależności od pogody włożę więcej warstw ubrania i obtule w kocyk.Malinka2021 lubi tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
Provitamina wiem wiem już mam dość ciągłych sałat zielonych, rukoli, pomidorów, rzodkiewek itp😄
A zapomnialam dodać że wtedy do tego obiadu byl Ogórek konserwowy🙂 ale co najlepsze nie tak dawno zjadłam znowu ogórka konserwowego do obiadu i znowu wtedy mialam dziwny wynik bo 134 a nigdy takich nie mam. Nie wiem czy to mozliwe ale po niczym tak mi nie wywala cukru jak tylko po ogórku konserwowym😆albo to dziwny zbieg okolicznosci😋 -
To ja tych majteczek mam 4 pary chyba. Wezme wszystkie bo nie wiem czego mogę się spodziewac🙂
Na stronie mojego szpitala jest napisane że ubranie na wyjście dzieciaczka przywozi osoba odbierajaca hmm wiec chyba mąż dowiezie jak już urodzę 🙂poki co niewiadomo jaka będzie pogoda to też do końca nie wiem co przygotowac🙂ale kocyk tez na pewno weźmie🙂Malinka2021 lubi tę wiadomość
-
Ja mam 2 sztuki po 2 pary majtek czyli mam ich 4 + jakieś inne majtki jednorazowe - 1 opakowanie ☺ Na dniach mam zamiar 2 biustonosze kupić ale w jakimś dobrym sklepie stacjonarnym żeby zadbać o biust☺
A na wyjście pakuje body na długi rękaw+pajacyk+czapkę (taka cienka)+ taki cienki kombinezon prawie jak bluza + kocyk do przykrycia ☺ Z tym że ja 7 mają rodzę jak będzie cieplej to bluzy nie założę jej ☺ -
Asiulka87 wrote:Provitamina wiem wiem już mam dość ciągłych sałat zielonych, rukoli, pomidorów, rzodkiewek itp😄
A zapomnialam dodać że wtedy do tego obiadu byl Ogórek konserwowy🙂 ale co najlepsze nie tak dawno zjadłam znowu ogórka konserwowego do obiadu i znowu wtedy mialam dziwny wynik bo 134 a nigdy takich nie mam. Nie wiem czy to mozliwe ale po niczym tak mi nie wywala cukru jak tylko po ogórku konserwowym😆albo to dziwny zbieg okolicznosci😋
Hihi przecież ogórki konserwowe mają dużo cukry (zalewa) i raczej są odradzane w cukrzycy ciążowej 🙂🤭 to sobie poszalałaś, ale ja też lubię takie ogórki 😜 ale raczej wkładam do kanapki i jest ok. Wszystko co konserwowe typu ogórki, papryka trzeba ograniczać.
Leksa ja się trzymam. Mam takie przedziały godzin które mi odpowiadają zgodnie z moim trybem życia 😜
O 7 śniadanie, 9:30 - 10:00 II śniadanie, 12:30 przekąska, 14:30 - 15:00 obiad, 17:00 podwieczorek i kończę ok 20:00 kolacją. Miałam jeszcze II kolacje ok 21:40 - 22:00 ale moja dr kazała mi z niej zrezygnować.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2022, 17:56
Starania od kwietnia 2020 roku
👫 OBOJE 35+
Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
DHEA-SO4: 281,60 ✅
FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
Drożność jajowodów ✅
Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK
3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży
Sierpień 2021r. IN VITRO
06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
-
Provitamina niby wiem ze ogórki nie wskazane ale żeby az takie szalenstwo po nich było?🙈
Kurcze jak Ty wcześnie wstajesz!
Boze to ja mam problem jak budzik dzwoni o 7.45 a to tylko dlatego że właśnie to sniadanie trzeba zjesc wczesnie😏😛
Tak więc sniadanie kolo godz.8.10 II sniadanie między 10 a 10.30. Potem jem najczęściej zupe kolo 12.30. II danie kolo 16. Kolacja po 19 i ten nieszczęsny ostatni posiłek o 22 faktycznie 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2022, 18:01
-
U mnie w domu wszyscy wstajemy przed 7. Dzieci do przedszkola a mąż do pracy. Dlatego jemy wspólnie śniadanie.
Wg mnie godziny posiłków masz ok, tylko trzeba uważać co sie je 😜
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2022, 19:47
Leksa lubi tę wiadomość
Starania od kwietnia 2020 roku
👫 OBOJE 35+
Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
DHEA-SO4: 281,60 ✅
FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
Drożność jajowodów ✅
Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK
3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży
Sierpień 2021r. IN VITRO
06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
-
Ja po wizycie, swędzenie oczywiście od luteiny natomiast szyjka znowu sie skraca, aktualnie mamy 2.5cm, więc leki musza zostac i nie mozemy zrobic zmiany na podjęzykowa. No trudno. Mala ma 1680g, myslalam ze będzie troszke wieksza
. Niestety dalej ulozona pośladkowo... Wy dziewczyny chcecie cc, a ja nastawialam sie na naturalny porod a jak mala sie nie obróci do następnej wizyty to będziemy rozmawiać o cesarce. Cesarka planowana by byla tydzien przed terminem.
Ja dostawalam rozne próbki w szkole rodzenia.
Kasjanna, wedlug mojej poloznej do miesiaca kapiemy co 2 lub 3 dni, a po miesiacu możemy zrobić rytulal codzienny.
Malinka, ja poszalalam i mam 6 par majtek siateczkowych, wszystkie pakuje. Na wyjscie dla maluszka mam naszykowane body z dlugim rękawem, kaftanik, polspiochy i cienka czapeczke, do tego dosc gruby kocyk taki do auta. Mam nadzieję ze wystarczy, jak nie to mąż coś dowiezie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2022, 18:49
5ylwian, Malinka2021, Ana.Ta lubią tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Vende jesteśmy no podobnym etapie ciazy i ja jak bylam na wizycie w piątek to mialam równe 31 tygodni i malutka miala 1660g wiec wychodziłoby prawie tak samo jak Tobie wiec spokojnie☺️
A jak szyjka się skraca to niestety dalej musisz się oszczedzac🙂 -
Wiem Asiulka... Lekarka powiedziala ze waga jest ok na ten etap, po prostu Mała jak sie nic nie zmieni to kolo terminu bedzie troszke ponad 3kg. Nie szykuje sie duze dziecko, ale nie jest za mala
Ja mam problem cos z tym oszczędzaniem sie znowu ostatnio... Ale muszę sie przymusic. Teraz najważniejsze 5-6 tygodni zeby wytrwac.17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
nick nieaktualnyMalinka2021 wrote:Na szkole rodzenia u mnie położna mówiła że nie kąpią w szpitalu, chyba że mama chce. Ponoć dobrze, jak od razu się nie kąpie. Też się zastanawiałam, czy codziennie czy 2-3 razy w tygodniu.. Ponoć takie maluszki nie potrzebują codziennych kąpieli. Może co 2 dzień będzie ok 🙂 ale też jeszcze decyzji nie podjęłam, pewnie wyjdzie w praniu 😄
Pakuję tę torbę do szpitala. Ile bierzecie majtek siateczkowych? Kupiłam 2szt. wielorazowe. Na liście szpitalnej jest zapisane 5-6 szt. Nie wiem teraz czy dokupować czy 2 starczy?
Czy biustonosze do karmienia już kupiłyście? Nie wiem czy nie za wcześnie na taki zakup.
Co do ubrania pakujecie na wyjście maluszka ze szpitala?
Ja mam 6 szt wielorazowych do szpitala i tyle wezmę, będzie akurat na trzy dni, bo tyle pewnie zostanę po cesarce, a w szpitalu ich prać nie będę. Ja ich używałam też w połogu i super się sprawdziły, bo nic nie gniotło na bliźnie po cc.
Biustonosze na start mam, później ewentualnie dokupię po porodzie.
Ubranka dla młodej biorę:body kopertowe, spodenki, skarpetki, czapeczkę i cieniutki kombinezon. Kocyk i fotelik przywiezie mąż.
Ja córkę kąpałam tydzień po urodzeniu, ale my byłyśmy przez tydzień w szpitalu. W zaleceniach były dwa tygodnie, ale tyle nie wytrzymałam. Później średnio co dwa dni, ale byla z października. Teraz w lecie to pewnie w zależności od potrzeb i pogody.
-
Vende u mnie Laura też jest z tych drobniejszych i wiesz lekarz mi powiedział że to właśnie dobrze przy mojej wielkości miednicy bo ja też chcę rodzic naturalnie ☺ Tak mi się wydaje że mniejsze wagowo dzieci jednak łatwiej się rodzi ☺
A jeżeli chodzi o ułożenie dziecka to mojej kuzynce bejbik zmienił pozycję na glowkowa dopiero na tydzień przed i urodziła naturalnie 😉 Tak więc jest jeszcze czas 😉👍
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2022, 20:42
-
Merci dziękuję za pocieszenie
. Wiem, ze jest czas, ale odebrałam te slowa lekarki tak troche jakby nie do konca wierzyła, ze Mala sie obróci. Moze ze wzgledu na to ze jest tak nisko? Nie mam pojecia.
Nie pamiętam ktora z Was, ale ktoś na pewno pisal ze mial wrażenie, ze dotknal dziecka przy aplikacji globułek czy czegoś. Już rozumiem o co chodzilo. Okazuje sie ze i ja pyrgam moją córkę przy aplikacji luteiny od dwoch dni. Ja nie wierzyłam, ze to mozliwe ale pani doktor powiedziała przy badaniu palcami, ze tak, ona to również czuje a na usg wyszło, ze to tyłek Małej. MASAKRA.Merci92 lubi tę wiadomość
Misiaa wrote:Witajcie:) podczytuje Was czasami
5sylwian jesli masz takie zaświadczenie i w szpitalu wymuszaliby na Tobie poród sn to poproś na piśmie oświadczenie że lwkarz gwarantuje Ci że nic nie stanie się ani Tobie ani dziecku...jestem na 100% pewna że nikt Ci tego nie wypisze i zrobią cc
*14.09.2021- II kreski
*18.05. - 38+5, 3675 g -
5sylwian jesli masz takie zaświadczenie i w szpitalu wymuszaliby na Tobie poród sn to poproś na piśmie oświadczenie że lwkarz gwarantuje Ci że nic nie stanie się ani Tobie ani dziecku...jestem na 100% pewna że nikt Ci tego nie wypisze i zrobią ccnie znikaj
czytam Twojego bloga i pamiętam Cię jeszcze od 2018 i 2019 z ovufriend
bardzo się cieszę,że walczysz Ty i Bartuś :* już niedługo:)
*14.09.2021- II kreski
*18.05. - 38+5, 3675 g -
Vende, to ja pisałam, u mnie tak jak u ciebie mała jest nisko więc pewnie przez to łatwiej jest poczuć.
Mi lekarka mówiła że przed porodem dziecko trochę się unosi, nie wiem dokładnie kiedy, ale pozycja mojej małej często sprawia ból i lekarka powiedziała że jest szansa że jak się podniesie pod koniec to trochę będzie lepiej, więc może to jest jeszcze ten moment kiedy może się obrócić w twoim przypadku. Bądź dobrej myśliVende lubi tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
5sylwian jesli masz takie zaświadczenie i w szpitalu wymuszaliby na Tobie poród sn to poproś na piśmie oświadczenie że lwkarz gwarantuje Ci że nic nie stanie się ani Tobie ani dziecku...jestem na 100% pewna że nikt Ci tego nie wypisze i zrobią cc. Trzymam kciuki za Ciebie i Bartusia, wierze ze tym razem wszystko się poukłada. Zostan tu z nami jesli masz czas i ochotę
Kasjanna, tak wlasnie myslalam ze to Ty ale nie chcialam strzelaćDzisiejsza aplikacja luteiny po informacji ze tykam pupy dziecka byla dla mnie jak trauma xD
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2022, 22:05
5ylwian lubi tę wiadomość
Nie sądziłam,że i tutaj ktoś będzie mnie kojarzył
ale to miłe
5sylwian tak sobie myślę,że lekarz nie powinien kwestionować zaświadczenia także miejmy nadzieję,że je zaakceptują..
Ja z kolei wolałabym poród sn ale mam już powiedziane że to nie wchodzi w grę także szykuję się na cc,no nic przeżyję
A co do ułożenia dziecka mam znajomą której maluch obrócił się dosłownie dzień przed porodem, już była zrezygnowana,że nie da rady,bo i miejsca brak itp a jednak..
Vende, nie dziwię Ci się,że tala informacja była dla Ciebie traumą,bo dla mnie pewnie też by była :p nie potrafię sobie tego nawet wyobrazić bo znając siebie bym wymyślała,że jak dotylam małego to on napewno zaraz wyskoczy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2022, 22:16
Vende, Ana.Ta, 5ylwian lubią tę wiadomość
24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
IV.2019 CB
24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
9tc... VI.2021 😇💔
05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤
"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
- przypominam sobie kto mi się przygląda..."