X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Motyl12 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2022, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem niefacebookowa więc zostanę tutaj. Kiedyś miałam fb ale usunęłam. My dostaliśmy nową matę edukacyjną firmy kinderkraft-jest cudowna😍puzle kupię jak młody zacznie raczkować, bo będzie potrzebował więcej miejsca:) również mam podkład na materacyk i zamierzam używać by nie wymieniać co chwila przesikanego materaca🙈

Leksa, miissia lubią tę wiadomość

Udane 2IVF-Zdarzył się cud😍
    Maj 2022r-rodzi się synuś🤱💙
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2022, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz dawno mialam się zająć wyborem przychodni i pediatry ale nie mogę się coś zabrać do tego😏
    Czytalam o kilku super pediatrach w moim mieście ale znowu ponoc bardzo ciężko się do nich dostać i mimo że dzwoni się do przychodni punkt o 7 to trzeba czekać na linii nawet godzinę a potem brak jest już miejsc do tych lekarzy😏
    Mam nadzieje ze nie będę za czesto potrzebować pediatry ale na początku moze byc różnie wiec jak coś to pozostają lekarze prywatnie. Tak czy siak muszę w końcu wybrac jakas przychodnie i tego lekarza🙂

Ana.ta taki podkład moze nie szkodzi ale w przypadku gdzie wybieramy jakies mega super materace do łóżeczka to wtedy nie ma to sensu bo i tak taki maluszek leży na tym podkładzie który nie "oddycha"...
    Tak mi powiedział tez kolega który sam produkuje materace, poduszki itp. Powiedzial ze jak mam kupować raki podkład to nie ma sensu zebym kupowała jakiś super materac🙂
    Ja póki co i tak mam tylko dostawke z chicco , mialam mieć łóżeczko drewniane od koleżanki ale okazało się że jest ono w kiepskim stanie a poza tym ma wym.140x70 a to trochę za dużo dla mnie wiec narazie zostanie dostawka🙂

Ana.Ta, miissia lubią tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Majetta Autorytet

Wysłany: 28 marca 2022, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na fb również się ciążą nie chwalę :) wiedzą najbliżsi znajomi przed którymi bebzuna nie ukryję :P

W pierwszej ciązy poznałam na tym forum niesamowite kobiety (lipiec 2017) i z forum przeniosłyśmy się na fb i tak już jesteśmy w kontakcie ponad 5 lat, niektóre poznałam osobiście :)

Co do podkładów, przy córce nie używałam ani do łóżeczka ani do wózka. Pieluchy dawały radę i nie było przecieków ani gorszych sensacji :P Podkłady zaczęłam używać przy odpieuchowaniu no bo wpadki się zdarzały :D

miissia lubi tę wiadomość

07/2017 💕 Misia
    07/2021 💔7tc Aniołek
    04/2022💕Gaja 🌈
  • Merci92 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2022, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A przygotowujecie taki pierwszy set ubrań dla bejbika jak już się urodzi? ☺ Bo może położna prosić o ubranka męża po porodzie a on biedny zagubi się w tych pajacykach i bodziakach więc mi się wydaje że pierwsze ubranko włożę do jakiegoś ładnego woreczka żeby tylko mógł podać położnej i nie będzie się stresował a ja denerwowala gdybym sama wstać nie mogła 😄

miissia lubi tę wiadomość

6056198c02.png
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 28 marca 2022, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merci, ja przygotowałam i razem z pieluszka włożyłam do osobnej kieszeni w walizce. Ciągle się zastanawiam czy chce Rodzic z mężem, więc tym bardziej muszę mieć pod ręką jakby polozna miała się sama obsłużyć.

Merci92 lubi tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • 5ylwian Autorytet

Wysłany: 28 marca 2022, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Provitamina wrote:
    Ja też nie mam na FB informacji o ciąży. Wiedza tylko najbliższe osoby z otoczenia i ludzie w pracy (bo tego nie dało się ukryć skoro jestem na zwolnieniu lekarskim). Także też cenie sobie prywatność.

Co do grupy która założyłam, jest prywatna, tytuł nie nawiązuje wprost do ciąży 🙂
    To ja poproszę "namiary" ;)

a97e8a0113.png
    *14.09.2021- II kreski
    *18.05. - 38+5, 3675 g
  • Misiaa Autorytet

Wysłany: 28 marca 2022, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merci ja tez przyszykowalam ubranko osobno do worka i pokazalam mężowi co ma w razie czego podać położnej:)

Merci92 lubi tę wiadomość

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • Provitamina Autorytet

Wysłany: 28 marca 2022, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwan wysyłam zaproszenie do przyjaciółek, bo w ten sposób będzie mi łatwiej ściągnąć Cię do grupy FB.

5ylwian lubi tę wiadomość

Starania od kwietnia 2020 roku
    👫 OBOJE 35+

Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
    AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
    Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
    Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
    Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
    TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
    FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
    FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
    Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
    DHEA-SO4: 281,60 ✅
    FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
    LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
    Drożność jajowodów ✅
    Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK

3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży

Sierpień 2021r. IN VITRO
    06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
    09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
    11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
    Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
    7470ugpj1funw5wd.png
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 28 marca 2022, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też spakuję osobno, ale w moim szpitalu dziecko dostaje po porodzie / ubierane jest w pajacyk szpitalny 🤷‍♀️

Wgl ja jestem zdziwiona, bo Mój mąż nagle sam z siebie zdecydował, że rodzi ze Mną 🙈 nawet dostał już „strój” na poród. Ale tu akurat zdaje sobie sprawę że życie zweryfikuje 😇

Ps. Ale mam pionowe fale w brzuchu. Taki nowych ruch- ciężko czasem ogarnąć co to się wypina z taką prędkością światła 🤷‍♀️

Jutro mam wizytę ciekawe kiedy następna i czy dostane już w razie „w” skierowanie do szpitala 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2022, 22:50

Merci92, Zosiek, Asiulka87, Leksa lubią tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 28 marca 2022, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merci92 wrote:
    A przygotowujecie taki pierwszy set ubrań dla bejbika jak już się urodzi? ☺ Bo może położna prosić o ubranka męża po porodzie a on biedny zagubi się w tych pajacykach i bodziakach więc mi się wydaje że pierwsze ubranko włożę do jakiegoś ładnego woreczka żeby tylko mógł podać położnej i nie będzie się stresował a ja denerwowala gdybym sama wstać nie mogła 😄

Ja dzis akurat robiłam takie seciki 😀 z tym że na wyprawce szpitalnej mam napisane co i ile czego mam mieć na pobyt w szpitalu i co oddzielnie na porodowke, popakowalam zestawy w woreczki 😀 w sumie spakowałam się na porodówkę, zostały tylko przekąski, a na pobyt w szpitalu musze wpierw odkurzyć walizkę 😀

Ana.Ta jutro wizytujemy razem 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2022, 23:04

Merci92, Zosiek, Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2022, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też dołączam do grona jutrzejszych wizyt 😊
    U mnie w szpitalu też dają ubranka na czas pobytu, tylko na wyjście jest potrzebne 🙂

Merci92, Zosiek, Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2022, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale wam zazdroszczę 😭 miałam tez jutro wizytę i dupa, a tak na nią czekałam. Najgorsze jest to, że u mnie w pracy płacili za nieobecność przez covida...a teraz te płacą, ale już nie stety z normalnego chorobowego a nie covidowego... w związku z tym na l4 dopiero po świętach wielkanocnych mogę iść 🙁 tzn mogę przed, ale trochę mi głupio teraz tydzień mnie nie ma, wrócę na tydzień i znowu zniknę... co prawda ja już w pracy dla nich udręka jestem bardziej niż pomocą chodzę tam jako dekoracja 😁

Malinka2021, Soleil lubią tę wiadomość

• Motyl12 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2022, 00:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magsi uśmiałam się że chodzisz w pracy jak dekoracja😂😂😂

Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Motyl12 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2022, 00:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Wam tez zdarzają się bóle na dole w pachwinie?podczas chodzenia, nawet stania coś tam mi się naciąga taki ból że muszę podnieść nogę i się skulić :/ nie wiem czy to można rozmasować lub jakoś rozciągnąć🤔

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2022, 02:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motyl12 ja też tak mam odkąd mały glowaka się ułożył.

Motyl12 lubi tę wiadomość

• Vende Autorytet

Wysłany: 29 marca 2022, 06:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motyl12, ja tez mam takie bóle i to mimo, ze mala dalej ustawiona głową do góry. Właśnie meczyły mnie dzisiejszej nocy wyjątkowo, do tego doszedl ból bioder i dołu pleców - juz sie wystraszylam ze sie cos rozkręca ale na szczęście fałszywy alarm.

Megsi, zastanow sie moze jednak nad tym zwolnieniem, bo czy jest sens wracać na tydzien jak oni i tak juz musza sobie cos organizować jak teraz Ciebie nie ma? Pomysk moze o sobie tym razem... Nie pamietam czy Ty mieszkasz w Polsce czy właśnie nie? Bo w u nas to jak moj pracodawca uslyszal, ze ide na L4 jak mi sie zaczęło z szyjka to nie chcial juz slyszec o tym ze wracam- po miesiącu stałego L4 płaci Zus.

U mnie w szpitalu tez sa ubranka na czas pobytu szpitalne, wiec ja zapakowałam tylko dwa komplety w osobne woreczki strunowe. Jeden mniejszy drugi troszke większy jakby co.

Wczoraj miałam ostatnie zajecia w szkole rodzenia tym razem z chustonioszenia. Wydaje sie, ze to super sprawa, wiec chyba dzisiaj zaczne szukac porządnej chusty. Dostalismy wskazówki jakie sa najlepsze, co jest najlepsze dla dziecka i uczyliśmy sie podstawowego wiązania. Powiem Wam ze uwiązałam sobie ta chuste z lalka taka 3kg do ćwiczeń i super wygodne to sie wydaje :). Jakby któraś tez szukala chusty i wskazówek to dajcie znac moge podesłać co polecala na poczatek :)

Malinka2021, Soleil, Motyl12 lubią tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Iwonaa27 Ekspertka

Wysłany: 29 marca 2022, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende, ja chętnie skorzystam że wskazówek co do chusty :)

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 29 marca 2022, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 😁

Motyl bóle pachwin to już przyjaciel do końca ciąży niestety... Ja rano mam problem wstać po nocy bo tak bolą i krzyże.🙃

Też popakowałam do woreczków ubranka, ale zrobiłam to w ten sposób, że do jednego 3 pajace, do drugiego 3 body krótki rękaw i do trzeciego 3 body długi. Nie mam pojęcia jak w szpitalu będzie i nie wiem czy małej nie będzie gorąco, szczególnie, że biorę rożek. Przygotuje jeszcze mężowi na wszelki wypadek jakieś ciuszki 62, bo te 56 co mam wydają się malusie. 🙃 Ale pewnie mam takie złudzenie, okaże się wszystko po porodzie.😁

Dziewczyny trzymam mocno kciuki za wizyty 😘.

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 29 marca 2022, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja doznałam szoku jak otworzyłam paczkę z pampersami. Wiecie, kończyłam przygodę na szóstkach i taki mi obraz został w pamięci, a tu takie maleństwo... Ubranek biorę 5 kompletów, na stronie szpitala pisze ze można wziąć, a nie trzeba, ale wolę mieć jak coś.

Bóle pachwin mam okropne, szczególnie wieczorami i w nocy, nie mogę się obrócić z boku na bok, nie mówiąc o wstaniu wtedy, ale przechodzi po jakimś czasie.

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Vende Autorytet

Wysłany: 29 marca 2022, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra no to wskazówki o chustach. Podobno najlepsza na początek firma to LennyLamb, lepiej zainwestować w taka lepsza niz kupowac byle co, bo robimy to dla dobra dziecka :). Chusta powinna byc tkana, na początek splot skośno-krzyżowy jest odpowiedni, sa tez inne, ale ten jest wystarczający, materiał moze byc 100% bawelny, są lepsze ale droższe. Rozmiar chusty jet zalezny od naszego rozmiaru, ale z doświadczenia poleca zakupic rozmiar M czyli 4,6m lub L 5,2m jesli planujemy ze nosic będzie tez tata a nie jest najmniejszy :). Dla kobiety taka M jest spoko, ja wczoraj mialam ja akurat (ale pamiętajmy, ze mialam i brzuch i lalke, wiec po ciazy będzie troszke miejsca więcej). Niby nie mozna prac w pralce ale podobno spokojnie daja rade jak sie je wrzuci na delikatne pranie czy suszenie, ale nigdy nie dodajemy do prania plynu do płukania, bo chusta ma być lekko twarda, dzięki temu jest bezpieczna. Nie odcinać metki, bo metka wyznacza nam srodek chusty, a zawsze wiązanie zaczynamy od środka. Duzo lepsze dla dziecka sa wlasnie te proste chuty bez klamry - te z klamra szybciej sie wiążą ale w dłuższej perspektywie noszenia sa gorsze dla dziecka, bo nie ma zachowanej symetrii ciala a i dla osoby noszącej nie jest za wygodnie bo ciezar dziecka spoczywa na jednym ramieniu, a nie jest rozłożony. Natomiast jesli ktos planuje nosić na chwilę (np. Na szybki spacer z psem czy zaprowadzanie starszych dzieci do przedszkola) to i ta z klamrami sie nwda bo założenia jest szybsze, tylko trzeba pamietac aby wiązać raz na jedna raz na druga stronę. Ale jesli chcemy wziąć dziecko na wycieczke w gory na caly dzien to zdecydowanie ta dluga chusta, symetrycznie ułożone dziecko na klatce i mozna lecieć. Podobno dziecko mozna chustowac juz nastepnego dnia po porodzie :). Do 5h dziennie dziecko moze byc w chuscie bez zadnych problemow, natomiast okazjonalnie nawet caly dzień z przerwami na karmienie itp. Chustę traktujemy jako jedna warstwe ubrania u dziecka czyli ubieramy ta jedna warstwe mniej jesli dziecko wkladamy do chusty.
    Chyba tyle. Co do wiązań to jest tego pełno w internecie, noworodka zawsze na brzuchu wiążemy bo to dla niego naturalna pozycja.

Kisielek, Malinka2021, Klara_1985, Motyl12, Kasjanna, Zosiek lubią tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
‹‹ 276 277 278 279 280 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ