X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2022, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende, ja też jestem zainteresowana wskazówkami. Mam już wprawdzie chustę upatrzoną, ale może dowiem się czegoś nowego.

miissia lubi tę wiadomość

• Vende Autorytet

Wysłany: 29 marca 2022, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara, wskazowki na poprzedniej stronie :)

Malinka2021, miissia lubią tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Kisielek Przyjaciółka

Wysłany: 29 marca 2022, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende wrote:
    Dobra no to wskazówki o chustach. Podobno najlepsza na początek firma to LennyLamb, lepiej zainwestować w taka lepsza niz kupowac byle co, bo robimy to dla dobra dziecka :). Chusta powinna byc tkana, na początek splot skośno-krzyżowy jest odpowiedni, sa tez inne, ale ten jest wystarczający, materiał moze byc 100% bawelny, są lepsze ale droższe. Rozmiar chusty jet zalezny od naszego rozmiaru, ale z doświadczenia poleca zakupic rozmiar M czyli 4,6m lub L 5,2m jesli planujemy ze nosic będzie tez tata a nie jest najmniejszy :). Dla kobiety taka M jest spoko, ja wczoraj mialam ja akurat (ale pamiętajmy, ze mialam i brzuch i lalke, wiec po ciazy będzie troszke miejsca więcej). Niby nie mozna prac w pralce ale podobno spokojnie daja rade jak sie je wrzuci na delikatne pranie czy suszenie, ale nigdy nie dodajemy do prania plynu do płukania, bo chusta ma być lekko twarda, dzięki temu jest bezpieczna. Nie odcinać metki, bo metka wyznacza nam srodek chusty, a zawsze wiązanie zaczynamy od środka. Duzo lepsze dla dziecka sa wlasnie te proste chuty bez klamry - te z klamra szybciej sie wiążą ale w dłuższej perspektywie noszenia sa gorsze dla dziecka, bo nie ma zachowanej symetrii ciala a i dla osoby noszącej nie jest za wygodnie bo ciezar dziecka spoczywa na jednym ramieniu, a nie jest rozłożony. Natomiast jesli ktos planuje nosić na chwilę (np. Na szybki spacer z psem czy zaprowadzanie starszych dzieci do przedszkola) to i ta z klamrami sie nwda bo założenia jest szybsze, tylko trzeba pamietac aby wiązać raz na jedna raz na druga stronę. Ale jesli chcemy wziąć dziecko na wycieczke w gory na caly dzien to zdecydowanie ta dluga chusta, symetrycznie ułożone dziecko na klatce i mozna lecieć. Podobno dziecko mozna chustowac juz nastepnego dnia po porodzie :). Do 5h dziennie dziecko moze byc w chuscie bez zadnych problemow, natomiast okazjonalnie nawet caly dzień z przerwami na karmienie itp. Chustę traktujemy jako jedna warstwe ubrania u dziecka czyli ubieramy ta jedna warstwe mniej jesli dziecko wkladamy do chusty.
    Chyba tyle. Co do wiązań to jest tego pełno w internecie, noworodka zawsze na brzuchu wiążemy bo to dla niego naturalna pozycja.
    Vende, dzięki 😊 super informacje 👍 sporo już wiedziałam ale Twój post rozjaśnił mi kilka rzeczy ☺️

Malinka2021, miissia lubią tę wiadomość

• Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2022, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na stronie mojego szpitala jest napisane że dla dziecka potrzeba tylko ubranko na wyjście ktore najlepiej żeby dostarczył mąż jak będzie nas odbierał hmm ale też wezme w razie w jakiś komplet moze🙂
    W ogóle malo rzeczy mój szpital wymaga hmm az tam chyba zadzwonię zeby się upewnic🙂

Ja póki co nie nastawiam się na chustowanie, jakoś mnie to troszkę przeraża na dzień dzisiejszy😳ale może zmieni mi się podejście z czasem🙂

miissia, Merci92 lubią tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 29 marca 2022, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znowu po śniadaniu miałam za wysoki cukier. Płakać mi się chce. Jestem tym umęczona, zła i jeszcze wiele emocji, o których nie warto nawet pisać. 😭

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Motyl12 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2022, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende, pięknie napisane, widać że jesteś przeszkolona super💪🤩
    Leksa-wspolczuje tych problemów cukrzycowych bardzo :/ a byłaś u dietetyka?może on coś poleci/zaleci... Ja na szczęście nie mam z tym problemów więc niestety nie doradzę

Udane 2IVF-Zdarzył się cud😍
    Maj 2022r-rodzi się synuś🤱💙
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 29 marca 2022, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motyl ja wiem co jeść i w jakich ilościach, ale dobija mnie fakt, ze trzymam się tego zwłaszcza z rana, a ten cukier po śniadaniu i tak wysoki 😭

miissia, Motyl12 lubią tę wiadomość

• Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2022, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa wiem co czujesz bo niestety ale ta cukrzyca potrafi utrudnić życie...dieta dietą ale ten ciągły stres z tym zwiazany który siedzi w głowie...😏
    Jedyne pocieszenie to to że już niedlugo, po porodzie powinno wszystko wrocic do normy🙂

oar89n73njsm8gcn.png
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 29 marca 2022, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa a co jadłaś? Może jest jakiś składnik co Ci podwyższa. Może diabetolog da jakieś inne ścisłe śniadanie. Nie martw się kochana 😘

Z tym chustowaniem jak grzebie w necie to jestem do tyłu. Córkę chustowałam na kołyskę bo tylko tak się uspokojała w razie kryzysu, a teraz czytam, że to nie jest do końca dobre dla bioderek i bądź tu człowieku mądry. 🤣🤦

miissia, Leksa lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Vende Autorytet

Wysłany: 29 marca 2022, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta doradczyni twierdziła, ze najlepiej zeby zaczynac od wiązania typu kieszonka i to wiązanie jest najlepsze dla dziecka. :) ale ja tylko powtarzam to czego sie wczoraj dowiedzialam :).

Leksa, juz niedlugo. Dasz rade, chociaż wiem ze to frustrujące :(

miissia, Zosiek lubią tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2022, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa ile miałaś i co zjadłaś? Ja np musiałam jakiekolwiek pieczywo oprócz chrupkiej waży i na śniadanie zero nabialu. Jestem teraz w 35 tyg i szczerze powiem ze ten cukier jakby już spadał całkowicie i pozwalam sobie na mniejsze grzeszki bo miewam tzw delirki cukrowe.
    Stres opadł trochę i już dziś jest w miarę ale wczoraj to nawet do ubikacji dojść nie mogłam i bol brzucha dość silny nawet przy lezeniu. Na szczęście przeszło.

Leksa lubi tę wiadomość

• Leksa Autorytet

Wysłany: 29 marca 2022, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miissia w ogóle mam wrażenie, ze rana (nie licząc tego na czczo, bo póki co ten jest dobry) jest za wysoki, a nie jem jakoś inaczej niż zwykle. Dopiero po obiedzie te cukry są w normie.

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 29 marca 2022, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa moze zmiana pieczywa ? Albo ja mam dibry cukier po śniadaniu jak zjem płatki owsiane z awokado i mango

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 29 marca 2022, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Wyplakalam się mezowi i już mi lepiej jest

Kasjanna, Zosiek, Merci92 lubią tę wiadomość

• Motyl12 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2022, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa wrote:
    Motyl ja wiem co jeść i w jakich ilościach, ale dobija mnie fakt, ze trzymam się tego zwłaszcza z rana, a ten cukier po śniadaniu i tak wysoki 😭
    Jeszcze troszkę wytrzymaj Kochana, niedługo rodzimy i powinno minąć to cholerstwo😘

Leksa lubi tę wiadomość

Udane 2IVF-Zdarzył się cud😍
    Maj 2022r-rodzi się synuś🤱💙
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2022, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende super wskazówki co do chusty!
    Co do mojego zwolnienia to ja za granica, mogłabym już nie wracać do pracy, ale zwolnienie mi musi wypisać ginekolog, a szkoda mi iść teraz i płacić 200e za wizytę, tylko po to żeby za 2 tyg znowu iść do niej, bo się umówiłyśmy w 34/35 tyg. A w pracy to tam luz, zastępować mnie nie muszą teraz, bo już maja obstawione moje miejsce. Teraz dziewczyny mnie traktują tylko jako źródło wiedzy. Ja sobie tam idę do pracy i płacą mi za plotkowanie i chodzenie siku co chwile 😁

Leksa biedna jesteś z tym cukrem, ja ci aż tak nie pomogę, ale pamiętam jak mój tata przechodził na dietę to na początku to jest mocna eliminacja, coś w tym śniadaniu cukier ci wyrzuciło i musisz sprawdzić co, szokujące są czasem te produkty, bo w życiu by się człowiek nie spodziewał... juz niedługo kochana 7 tyg i koniec mierzenia cukru 😘

Leksa, Kasjanna lubią tę wiadomość

• Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2022, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co czytalam o tej cukrzycy to największe problemy są wlasnie po śniadaniu lub na czczo😏
    Ehh dokladnie już niedlugo🙂

Powodzonka na dzisiejszych wizytach dziewczyny 🙂

Leksa, Soleil, Malinka2021 lubią tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 29 marca 2022, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wiem, ze jeszcze trochę, ale czasem to już nie ma się siły na to wszystko i łapie się dołki, a Wy jak zawsze jesteście kochane i stajecie na wysokości zadania żeby pocieszyć człowieka 💜😊

Megsi jak Twoje samopoczucie? I tak podziwiam Cię, ze tak bardzo długo chodzisz do pracy. Ja odpuściłam na początku ciąży już, ale u mnie były ciagle niekończące się wymioty, a ja pracuje z dziecmi w przedszkolu, wiec jedno z drugim nie szło w parze.

Dziewczyny czekamy na relacje z wizyt 😍

Soleil, Asiulka87 lubią tę wiadomość

• Soleil Autorytet

Wysłany: 29 marca 2022, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej 😀 ja już po wizycie. Oczywiście nie miałam żadnego badania, żeby sie mój mały człowiek w brzuchu nie ruszał, ale udało się dostać fotkę. Z otwarta buzią, to ja się nie dziwie że ma co chwilę czkawki 😀 mój chłopiec waży już podobno 2020 gram. Ułożony Bardziej już posladkowo niż poprzecznie ale jeszcze nie odebrali mi nadziei na poród naturalny, zobaczymy 🙈 ja raczej nastawiam się na cc no ale póki co nie myślę o tym. ogólnie cieszę się, że wszystko jest ok. O szyjce nic nie wiem. Ale na dniach mam wizytę u mojej gin i na pewno sprawdzi

Leksa współczuję Ci strasznie, ale chociaż sie starasz, a ja bez diagnozy cukrzycy troche zaczęłam przeginać z tymk słodyczami aż sama się źle czuje, muszę się ogarnąć

Zosiek, Leksa, Merci92, Ana.Ta, 5ylwian lubią tę wiadomość

• Provitamina Autorytet

Wysłany: 29 marca 2022, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa wrote:
    Znowu po śniadaniu miałam za wysoki cukier. Płakać mi się chce. Jestem tym umęczona, zła i jeszcze wiele emocji, o których nie warto nawet pisać. 😭
    Co zjadłaś na śniadanko i co piłaś?

Starania od kwietnia 2020 roku
    👫 OBOJE 35+

Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
    AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
    Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
    Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
    Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
    TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
    FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
    FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
    Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
    DHEA-SO4: 281,60 ✅
    FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
    LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
    Drożność jajowodów ✅
    Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK

3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży

Sierpień 2021r. IN VITRO
    06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
    09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
    11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
    Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
    7470ugpj1funw5wd.png
‹‹ 277 278 279 280 281 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ