Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Leksa wrote:Wczoraj wieczorem pakowalam walizkę dla małej do szpitala. Zostało mi tyle w niej miejsca, ze zgłupiałam, bo jak szlam syna rodzic to było tego mega więcej, bynajmniej tak mi się wydaje 🤔 także dziewczyny… co spakowalyscie do szpitala dla maluszka ?
Ja na liście wyprawkowej ze szpitala mam dla dziecka tylko czapeczkę, skarpetki (gdy będzie kangurowanie), smoczek i butelkę (opcjonalnie), mokre chusteczki i pampersy. - to spakowałam
I później tylko rzeczy na wyjście: ubranka, rożek, kocyk, fotelik - i to już pewnie przywiezie mąż (oprócz ubranek).
Z tym, że u Mnie dzieci dostają szpitalne śpiochy... Ale zapakowałam profilaktycznie kilka swoich, bo boje się że będzie jakaś „akcja” i szpitalne nie wystarczą. 🤔🙈 i na pewno dopakuję kilka pieluszek muślinowych...Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2022, 08:59
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
Ja jestem zaś zielona w kosmetykach dla maluszka.
Dobrze że napisałyście o maściach na pupę, czy soli do przecierania oczek. Muszę jeszcze zrobić tego typu zakupy.
Polecacie jeszcze coś konkretnego na pierwsze dni ? 🤔16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
O, nie wzięłam soli. Nie wiem czy konieczna ale dopakowalam. Dzięki Vende
Ana.Ta, ja akurat mam bepanten do pupy.
Jeszcze podkłady wzięłam takie mniejsze do przewijania. Chyba ze 3. przypuszczam że większość z tych rzeczy się nie przyda, ale ladowalam do oporu miejscaWiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2022, 09:06
Ana.Ta lubi tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
Kasjanna, polecam się
Ana.ta, witamina D o ile sie nie myle, podajemy od samego poczatku, jak cos nie tak pisze to niech mnie dziewczyny poprawią. Ta sól fizjologiczna do oczek lub noska, masc do pupy taka ogolna, u nas polecali na szkole rodzenia akurat ten linomag zielony, dlatego taka kupilam ale tego jest sporo. Cos mam tez takiego mocniejszego na odparzenia, ale malutkie opakowanie, dostalam próbkę, ale nie moge przypomniec sobie nazwy, jak znajde to dam znać. Do mycia Maluszka kupilam poki co tylko ten olejek ze słodkich migdałów i taki mały plyn od pierwszych dni zycia. Octanisept mam do odkażania pępka, ale tu są rózne szkoly.
Ja w ogole na stronie szpitala mam napisane tylko pieluchy i ubranko na wyjscie, ale gadalam z koleżanką ze o ile z ubrankami nie było problemu o tyle z cala reszta jednak byl i te rzeczy do pielęgnacji lepiej bylo miec swoje.
O, tez mam kilka podkładów, ale nie wiem czy bardziej sie przydadza dla mnie czy dla MałejWiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2022, 09:13
Ana.Ta lubi tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Kasjanna pytam tak ogolnie.
Vende Twój szpital daje ubranka na pobyt w szpitalu ?
W moim szpitalu nie dają szpitalnych ubranek i wszystko muszę mieć swoje. Wzięłam z ubranek 4 pajacyki, trzy rękawiczki niedrapki, trzy czapeczki, trzy pary skarpetek, 4 body na długi rękaw, 2 body na krótki rękaw, trzy pieluchy tetrowe, 2 legginsy i 2 polspiochy. Plus do tego ubranka na zaraz po porodzie. Kocyk, rożek, ręcznik, chusteczki nawilżane, krem nawilżający, krem do pupy, puder, smoczek i waham się jaki rozmiar pampersow spakować 😅 czy 0 czy 1 albo jedne i drugie.Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️ -
Leksa, ja biorę 1, nie kupowałam 0, u mnie dziecko raczej nie będzie malutkie. Syn był 3.3, a i my jesteśmy wysocy.
Polecam te ubranka poskładać w zestawy. Nie wiem jak planujesz ubierać, ale ja np daje pajac + body z krótkim, więc potrzebuje tyle samo tego i tego, a np body z długim ze spiochami. Ja leginsów i półśpiochów nie biorę na początek pod kątem tego pepuszka, żeby gdzieś nie urazic, ale może przesadzam. Ogólnie przy synu nie sprawdziły mi się zwykle spodenki bez stopek, bo skarpetki zrzucał w 3 sekundy. Myślę że takie leginsy to wykorzystam już bardziej w wakacje.Ana.Ta lubi tę wiadomość
Leksa, tak u mnie w szpitalu są ubranka szpitalne. Koleżanka mi powiedziała, ze tego dostawali sporo i nie bylo problemu z wymianą. Poza tym kilka razy zdarzylo sie jej ze dziecko ogarniała położna i one nie zwracały uwagi czy moze któreś ubranka są nie szpitalne i wszystko zbierały do prania, a wiadomo ze to później nie wracało. Poza tym szpital = bakterie, wiec jak nie musze to nie zabieram. A to co mam na wyjscie mam zamknięte szczelnie w woreczku strunowym
Ja mam poki co wlozone pampersy 1, no niby na opakowaniu jest napisane, ze od 2kg, Mala ponad tydzien temu miała 2,2kg wiec mysle ze te mniejsze mi sie nie przydadza, nawet nie kupowałam. Jesli w szpitalu okaze sie ze jest luz i to przeszkadza, to poproszę męża zeby dokupił i podrzucił mala paczke.
Dziewczyny, ktore maja juz dzieci, jak długo wystarczają te z rozmiarem 1? Ja poki co kupilam tylko paczkę, a mąż znalazl ostatnio fajna oferte, ale nie mam pojęcia ile moge zużyć. Oprocz tego ze ja wiem, ze bede przewrażliwiona i pewnie bede zmieniać te pieluszki co chwile xD. Ja juz siebie znam
Co do spakowania ubranek w komplety - super pomysł, sama sie zastanawiam czy tak w szufladach nie poukładać chociaz kilku kompletow, zebumy mężowi bylo pozniej łatwiej.
I jeszcze jedno, wiem ze przyjmuje sie ze często mężowie kupują cos dla kobiety z okazji narodzin dziecka, ale ja pomyslalam, ze chciałabym kupic cos mężowi. Coś małego. Zastanawialam sie nad jakas zabawna koszula z motywem ojca (znalazlam fajna 'gotowy do zmiany pieluch') albo o breloku do kluczy... Ale moze ktos tez o tym myślał i wpadl na cos fajnego? O ciąży powiedzialam mu tak bez echa, po prostu przerazona wyleciałam z lazienki z testem (przerażona, bo wrocilismy z wakacji na ktorych sie nie oszczedzalam, a tego dnia jeszcze wypilam drinka, ktory pierwszy raz mi nie smakowal i to mnie skłoniło do zrobienia testu, bylo jeszcze przed terminem miesiaczki) wiec moze chociaz teraz cos bym sie postarala. Ktos cos w tym temacie?
Zosiek lubi tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Vende, super pomysł z tym prezentem, nie spotkałam się z czymś takim. Ale mój w czasie tej ciąży zasłużył co najwyżej na papiery rozwodowe więc o prezencie niech zapomni.
Nie pamiętam jak długo syn używał 1, ale wiesz, myślę że to sprawa trochę upodobań rodziców. Jednym jest wygodniej jak dziecko ma troche luzu, inni wola "docisnąć" pieluchę.
Ja na razie kupiłam 2 paczki po 40 i nie robię zapasów.
Tak z ciekawostek mam spisane ze syn do 2.5 miesiąca robił 5 kup dziennie, także trochę tych pieluch zejdzie5ylwian, Zosiek lubią tę wiadomość
Kasjanna wlasnie się zastanawiałam nad tym czy body na krótki plus pajacyk czy sam pajacyk i powiem szczerze, ze będzie wszystko zależeć od pogody, bo jak mlody mi się urodził, to sam pajacyk wystarczył i nawet położne nie kazały ubierać dziecku czapeczki było tak ciepło. A mój ważył 3080g i na sam początek 1 były mu za duże 🙈
Kasjanna lubi tę wiadomość
Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️ -
Kasjanna, współczuje braku wsparcia ze strony męża
Pamiętam ze juz o tym wspominałaś i przykro ze nic sie nie zmienilo... Moj mąż za to bardzo ewoluował mam wrażenie w czasie tej ciąży
.
Ja licze okolo 10 pieluszek na dzien.
Leksa, a pamietasz jakie to byly pieluszki? Wiadomo jak z tymi rozmiarami, jedno drugiemu nie jest równie.17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Jeszcze odnośnie powrotu do domu, to różne są "gadżety" na uwiecznienie chwili, typu odcisk stopki, itd. Robicie coś w temacie? Synowi robiłam ale beznadziejnie to wyszło. Może ktoś ma jakieś pomysły?
Ja co na pewno planuje to napisać list do córci. Synowi pisze co roku na urodziny, dam mu na 18stke. Ale zaczelam na roczek, teraz myślę że napiszę też taki pierwszy, podsumowujący ciąże. I generalnie staram się notować jakieś ciekawostki bo niestety, ale z czasem wszystko się miesza i ulatuje...Vende, Megsi, Malinka2021, 5ylwian, Soleil, Zosiek lubią tę wiadomość
nick nieaktualnyKurcze to ja tych ciuchów na biedaka spakowałam, bo 2 sety tylko na wyjście.
Nie wiem co ja myślałam.
Zapakowane mam w woreczki foliowe na zamek.
Co do robienia setów w szafce to też fajny pomysł.
Ja akurat mam posegregowane szuflady rozmiarami, a w szufladach organizery, już mężowi pokazywałam co gdzie jest i myślałam o naklejkach małych, ale mówił, że niepotrzebne.
Vende jeżeli chodzi o prezent to mój na pewno nic mi nie da, bo on o takich rzeczach nie myśli i jest mało sentymentalny. Wątpię, że będzie pamiętał o dniu mamy w maju, bo ja mu zawsze przypominam, żeby do swojej zadzwonił.
Poza tym ja mam urodziny 27 maja wiec pewnie na urodziny dostane prezent.
Dla niego nic nie kupuje, bo muszę pomysły zatrzymać na jego urodziny i dzień taty 😅
W sumie jak zaszłam w ciążę to mu dałam skarpetki malutkie i love daddy 😉
Teraz jak zmienię zdanie to też myślałam o koszulce dla męża i body dla dziecka coś w stylu kopiuj/wklej. -
Vende mieliśmy dada i pampers. Potem zostaliśmy przy pampers, bo mieliśmy przykre doświadczenie z dada i się po prostu zrazilam do nich.
Kasjanna ja dla syna miałam taka kronikę od narodzin i tam notowałam. Wiadomo, ze nie wszystko udało się zanotować, ale jakaś pamiątka z tego jest
A teraz dziewczyny mam jeszcze takie pytanie, bo w piątek bolało mnie to krocze, potem święta i było w miarę ok, ale we wtorek wieczorem mała taka dzika była w tym moim brzuchu… i ogolnie coraz bardziej odczuwam dolegliwości typu ból krocza albo to ból szyjki nie potrafię rozróżnić , ból pachwin, a ból brzucha to prawie mnie nie opuszcza (boli mnie podbrzusze, ale tak z prawej strony jakby bardziej) mam wrażenie, ze ona tez jakby mniej się ruszała i zaczęłam się zastanawiać na ile to jest normalne na tym etapie ciąży. Któraś coś doradzi ?Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️ -
nick nieaktualnyKasjanna wrote:Jeszcze odnośnie powrotu do domu, to różne są "gadżety" na uwiecznienie chwili, typu odcisk stopki, itd. Robicie coś w temacie? Synowi robiłam ale beznadziejnie to wyszło. Może ktoś ma jakieś pomysły?
Ja co na pewno planuje to napisać list do córci. Synowi pisze co roku na urodziny, dam mu na 18stke. Ale zaczelam na roczek, teraz myślę że napiszę też taki pierwszy, podsumowujący ciąże. I generalnie staram się notować jakieś ciekawostki bo niestety, ale z czasem wszystko się miesza i ulatuje...
Ale mam folder na telefonie ze zdjęciami brzuszka i filmikami jak się rusza. Mam ramkę na zdjęcia na 1 rok życia, co miesiąc tam będę wrzucać inne zdjęcie.
Mam schowane wszystkie zdjęcia usg i je planuje opisać.
Listy to extra sprawa na pewno odgapie pomysł.
Tez chcialam zrobić sesje rodzinna, wszystko z myślą o dziecku, żeby miał pamiątkę kiedyś, żeby mógł pokazać swojej partnerce.
Czytałam też, że można założyć dziecku adres e-mail i tam mu wysyłać rzeczy i dać dostęp właśnie na 18 urodziny.
Poza tym planuje robić mnóstwo filmików z małym i z mężem I zdjec, ale to w sumie jest nic nadzwyczajnego.Leksa, Kasjanna, Zosiek lubią tę wiadomość
-
U mnie syn urodził się 3100 i zużywał ok 10 pieluch na dzień w pierwszym okresie. Zaczynaliśmy od rozmiaru 1 i trochę posłużyły, ale już nie pamiętam jak długo, bo to jednak było 5 lat temu
Nie nadążam, tyle piszecieWiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2022, 10:39
-
nick nieaktualnyLeksa ja mam identycznie, krocze boli I w szyjce tez odczuwam mocniejsze ukłucia.
Wczoraj prawy jajnik jakby mnie bolal.
Lekarz mówił, że to normalne, bo dziecko zaczyna uciskac na szyjkę i stąd te bóle.
Fizjo mi mówiła, że na bol krocza i spojenia lekkie ćwiczenia wykonywać, które dziecko trochę przesuną, bo to też od ucisku.
Ja ju sama nie wiem co jest normalna a co nie.
Ignoruje już wszystko, bo powoli zaczynam wariować. Niedługo zaczynam skreślać na czerwono dni w kalendarzu i odliczać do porodu 😁Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
Nie ja mężowi nic nie kupuje ☺ Za to liczę na prezent od niego 😄 Czasami warto być trochę księżniczka i wymagać ☺ Dlatego będę mu powoli przyswajac że tak mężowie robią po porodzie😀 Mężczyźni nie wiedzą o takich rzeczach ☺
A z pamiątek z ciąży to mam super filmy i zdjęcia z rosnącego brzuszka oraz z baby shower, które miałam przed świętami ☺ No i fajny pomysł, któraś tu podała z tym atlasem do wpisywania wydarzeń z życia dzieciątka do któregoś tam roku ☺ Też muszę kupić 👍
A do szpitala to ja wszystko wzięłam włącznie ze szczotka i zestawem do obcinania paznokci, silikonowe wkładki na piersi, laktator, dresy na wyjscie, które też ubiore jak się wszystko zacznie itp 😃 Naprawdę dużo tego jest aż ciężko wymienić 🙆♀️ Kiedyś pisałam że mam wrażenie, że w moim szpitalu tylko papieru toaletowego nie trzeba brać 😀Zosiek lubi tę wiadomość
-
Ja to do szpitala wzielam pampersy 0 i 1, chusteczki nawilzane, pieluchy tetrowe,1 flanelowa i 1 bambusowa, kocyk,rozek, komoletow popakowanych w woreczki z 10 ale u mnie szpital nie daje ubranek, recznik, linomag, puder dodatkowo, jakis zel do kapania w razie gdybym za dlugo z nim byla w w szpitalu, waciki gazowe..
Leksa, Megsi lubią tę wiadomość
24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
IV.2019 CB
24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
9tc... VI.2021 😇💔
05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤
"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
- przypominam sobie kto mi się przygląda..." -
nick nieaktualnyKasjanna, ja planuję zakupić jeszcze karty do zdjęć, układasz je przy maluszku do zdjęcia np. Jestem już na świecie, mam już miesiąc, pierwszy spacer, pierwszy ząbek itp.
Leksa, ból krocza towarzyszy mi z przerwami od początku, zwłaszcza wieczorami się nasila. Któraś z Was porównywała do upadku na ramę od roweru, mniej więcej tak to odczuwam.
Dzisiaj była u mnie położna i mówiła że w szpitalu, w którym rodzę planują około 8 cesarek dziennie.ostatnio był szał, było 20 cc w jeden dzień, bo jeszcze 12 kobiet z 20 rodzących SN zakończyło się cc. Jakas kumulacja.Kasjanna lubi tę wiadomość