X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2022, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie napisali, żeby wziąć pampersy, nawilżane chusteczki i ubranko na wyjście. Więc tak spakowałam, dodałam tylko pieluchy tetrowe 🙂 a pampersy to dada 1 kupiłam.
    Koleżanka mówiła, że w tym szpitalu to wygląda tak, że co wieczór dzieci są zabierane na przebranie i potem wracają do mam na salę. Jakby w międzyczasie była jakaś wpadka, to jest szafa z ubrankami i można brać do woli 🙂 w związku z tym nie biorę dla małego ubranek na czas pobytu, bo właśnie jak zabierają dziecko na przebranie, to potem ubranka nie wracają.
    Na oddziale ponoć jest zawsze cieplutko, więc czapeczki są zbędne, niedrapek położna nie polecała, bo dziecko poznaje świat dotykiem, a krzywdy sobie ani nam pazurkami nie zrobi.

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2022, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie w sumie na początku naciskają na skóra do skóry, więc bobas tylko w czapeczce ma być. Mimo wszystko będę zaraz torbę przepakowywać i wezmę coś więcej na wypadek dłuższego pobytu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2022, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka u nas poszły jedynki z wagą 3360 z pampersa około 10,12sztuk jak poszła Smolka. Potem w domu Ci jedzenie to pampers praktycznie.
    Karmie piersią chodź w szpitalu pił mleko modyfikowane ale teraz jest nawał.
    Niedrapki potrzebne w szpitalu, mój synuś w pierwszej dobie tak się podrapał że aż strupki się zrobiły. Paznokcie obcięliśmy dopiero w domku na spokojnie.

A dziś mu odpadł klips i już praktycznie wygojony pępek.. 😉 Powodzenia dziewczyny.

Kasjanna, Merci92, 5ylwian, Leksa, Megsi, Soleil, Zosiek, Klara_1985, Ana.Ta, Motyl12, Misiaa, Vende, Asiulka87, Malinka2021 lubią tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2022, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miissia, dobrze cie mieć, podrzucaj nam tu rady na bieżąco :)

Klara - super pomysł z tymi kartami do zdjęć, poszukam!

Klara_1985 lubi tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Merci92 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2022, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze dziewczyny chyba mam ten GBS nie umiem czytać wyników ale Pani z recepcji powiedziała że mam 😞 Troszkę się zmartwilam... Któraś też ma lub miała pozytywny wynik GBS? Podobno na 4 h przed porodem podają antybiotyk. No ale jak szybciej urodze i nie zdarza podać to wtedy będę się bardzo martwić o Laure... 🙁 bo jakieś okropne rzeczy przeczytałam apropo zakażenia ta bakteria noworodka 😔

6056198c02.png
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2022, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merci ja przy pierwszej ciąży nie mialam, ale robiłam badania przed zajściem w ta ciąże i gbs wyszedł mi dodatni już o tym wcześniej pisałam. Teraz tez czekam na wynik i raczej tez będzie dodatni. Ale nie potrafię Ci powiedzieć jak to wyglada w praktyce, bys musiała dopytac się swojego lekarza.

Merci92 lubi tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2022, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O klara ja też widziałam te karty i miałam zamawiać, a od koleżanki dostalam takie drewniane klocki do układania przy dziecku, z napisami i cyferkami. Typowo do zdjęć.
    Tez są takie maty specjalne 1 miesiąc, drugi itd

Soleil, Klara_1985 lubią tę wiadomość

• Merci92 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2022, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Leksa no mówię Ci jeszcze na dwa tygodnie przed porodem zmartwienia jakby ich było mało w ciąży 🤦‍♀️ W poniedziałek mam lekarza to pewnie więcej cos powie ale w sumie ostatnio tylko o tym antybiotyku mówił gdybym miała te bakterie... Chyba dla nich to normalka. Ale chociaż zmotywowało mnie to do wybrania położnej środowiskowej i nawet idę do niej we wtorek ☺

Leksa lubi tę wiadomość

6056198c02.png
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2022, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym prezentem na 'urodzenie' dziecka to ostatnio zapytałam męża na żarty, co planuje mi wręczyć to się mocno zdziwił. Ale po 10 minutach powiedział 'dobra to co byś chciała' ja szczerze nie myślałam o prezencie dla niego, ale moze jak się spisze w pierwszym miesiącu to mu coś wynajdę 😀

Ja planuje kupić na pamiątkę to:
    https://allegro.pl/oferta/baby-stories-pierwszy-album-pamietnik-dziecka-11366852616
    Ewentualnie coś podobnego :) żeby zapisywać sobie pierwsze ząbki i słowa.
    Nie jestem pewna czy ma miejsce na zdjecia ale na pewno zrobię albo album z wklejanymi zdjeciami albo fotoksiazke z czasu ciążowego

Dziewczyny ze skurczami, czy zdarzają wam się w trakcie takie uderzenia gorąca? Bo mi ostatnio tak i sama nie wiem czy powinnam się martwić

Merci jeśli nie zdążysz dostać antybiotyku przed to dla maluszka dają jak się urodzi, przynajmniej znajoma tak miala i pobyt w szpitalu przedłużył sie o kilka dni. I wszystko było dobrze ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2022, 14:32

Merci92, Leksa lubią tę wiadomość

• Leksa Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2022, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil wydaje mi się, ze będzie miejsce na zdjęcia 😊 ja mam coś podobnego dla syna tylko jest napisane kronika dla chłopca i miejsce na zdj są. I wpisuje się tam od czasu ciąży, drzewo genealogiczne, pierwsze zabki, pierwsze słowa, pierwszy uśmiech, pierwszy spacer itd fajna z tego pamiątka 😍
    Dla córci tez takie coś chce kupić

Soleil lubi tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2022, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil wrote:

Dziewczyny ze skurczami, czy zdarzają wam się w trakcie takie uderzenia gorąca? Bo mi ostatnio tak i sama nie wiem czy powinnam się martwić

Soleil, ja mam uderzenia gorąca, ale chyba nie są związane ze skurczami, przynajmniej nie zauwazylam żeby były w tym samym czasie.

Soleil lubi tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2022, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale miałam do nadrobienia...😁
    Jestem po wizycie, mam mieszane uczucia. Z pomiarów na USG wyszło, że młoda ma 3400g, jak to się sprawdzi to będzie bardzo duża w terminie i zaczęłam się stresować. Mam nadzieję, że błąd pomiaru jakiś będzie.🤦
    W ciągu najbliższego tygodnia raczej nie urodzę, bo mimo, że rozwarcie jakieś na paluszek ale szyjka sztywna i długa. Do tego młoda wysoko, stąd te nerwobóle mam w żebrach. 🙃 Za 2 tygodnie kolejna wizyta jeśli do tego czasu nie urodzę. W przyszłym tygodniu muszę się umówić na ktg w szpitalu.

Merci ja mam gbs i miałam w 1 ciąży. Rozmawiałam dziś o tym z lekarka bo się stresuje, w 1 ciąży nie zdążyli mi podać całej dawki i córka to złapała. Wiesz plus taki, że nawet jak złapie to oni wiedzą od razu badanie po porodzie robią i dają antybiotyk zapobiegawczo przed wszelkimi komplikacjami. Byłyśmy wtedy 5 dni zamiast 3, dla mnie widok maleństwa z antenką w głowie był najgorszy, ale później nic córce nie było, nie chorowała ani nic. Teraz lekarka mi kazała jechać od razu jak wody odejdą albo skurcze zaczną być trochę regularne, bo 2 poród i może pójść szybciej. Dają 4 godziny przed porodem 2mg antybiotyku i później w trakcie po 1mg, jakoś tak mi to tłumaczyła.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2022, 14:45

Leksa, Klara_1985, Soleil, Merci92 lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2022, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merci, ja teraz nam ujemny gbs, ale w pierwszej ciąży miałam dodatni. Też się martwiłam wtedy, ale mi lekarz powiedział, że raczej się nie zdarza, żeby pierworodka urodziła tak szybko, że nie zdążą podać antybiotyku.

Solei, ja dostałam od męża perfumy w prezencie, chyba mu moja teściowa podpowiedziala:) ja sama nic nie sugerowałam. Taki album pamiętnik dostałam od kogoś na prezent, ale w pierwszym roku nie bardzo miałam czas, żeby go uzupełniać. Zrobiłam za to mnóstwo zdjęć i z tych zdjęć mamy galerię na ścianie. To jest dla nas super pamiątka. Kto nas odwiedzi, to zagląda na ścianę, co nowego się pojawiło.

Leksa, Soleil, Merci92, Zosiek lubią tę wiadomość

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2022, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil też mam uderzenie gorąca i poty mnie oblewają, włosy mokre, buzia i dekolt, jest to okropne.🙃 Lekarka mi mówiła, że to normalne i w połogu też mogę to mieć jak teraz męczy.

Miałam z córką taki album dziecka, wpisywałam tam co lubi robić, pierwsze wyrazy, zdania, fajna sprawa 😁

Kasjanna ja robiłam odciski rączki i stopki farbami do malowania palcami. 🤣

Pampersy 1 szybko nam odpadły bo kupa wylatywała, ale nie jestem w stanie powiedzieć po jakim czasie. Długo były na pewno 3, bo pamiętam, że robiłam wielkie zapasy. 😉

No nic ja muszę dopakować jakieś ubranko 62...🤦

Soleil lubi tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2022, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A uderzenia gorąca mi się zaczęły w tym tygodniu wieczorami, ale też bez związku ze skurczami. Myslalam, że to może podwyższone ciśnienie, ale jest w normie.

Soleil lubi tę wiadomość

• Leksa Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2022, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek ale duża dziewczynka Ci się szykuje. Najważniejsze to żeby maleństwo było zdrowe, a czy będzie miało 2 czy 4 kg to przecież nie jest istotne, ale tak jak mówisz może to jakiś błąd w pomiarach i nie stresuj sie na zapas😙

Zosiek lubi tę wiadomość

• Soleil Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2022, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa faktycznie widze w opisie ze jest miejsce :)

U mnie te uderzenia są zwiazane ze skurczami bo ewidentnie e tym momencie mam napięty brzuch tak mocno, że widzę ułożenie malucha. ale uspokoiłyście mnie. Co do potów też sie pocę mocniej ale pocieszam się tym, że serio mamy dobry miesiąc na poród, ponarzekać to mogą sierpniówki 😀
    Zosiek ale super waga 😀 zazdroszczę Wam już tych donoszonych ciąż 🤩 teraz tylko czekać na rozwój sytuacji :)

Zosiek lubi tę wiadomość

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2022, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa racja, tylko jest taki stres im większe dziecko tym gorzej urodzić. Gdzieś w głowie się nastawiłam, że będzie jak pierwsza córa i dam radę a tu zonk. 🤣

Z tym prezentem dla męża fajny pomysł, ale kurcze nie mam pojęcia co. 🤣 Mój ma niedługo imieniny i ostatnio pomysły mi się kończą. 😁

Soleil to samo mi mówiła lekarka, że mam szczęście, że zdarzę przed falą upałów, bo ciężko takie poty mieć latem. 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2022, 14:57

Soleil, Leksa lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Merci92 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2022, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nic dziewczyny macie rację będzie ok najwyżej nie będę zwlekać z podróżą do szpitala ☺👍 W końcu 21 wiek jest więc muszę zaufać lekarzom ☺ No i moje objawy porodu których w ogole brak jak na ten moment wskazują że w 5 min na pewno nie urodze 😀 Wczoraj znowu prawie zwymiotowałam przez zgage tak mnie męczyła 😔 A kuksańce w żebra też dostaje nie raz 😄

Zosiek a propo wagi to mi lekarze mówili że będę rodzic Laurę z waga 2900-3000 a ona w 36 tygodniu czyli dwa tygodnie temu miała 2955g więc teraz w poniedziałek po dwóch tygodniach też może mieć te 3400 bo w sumie na tydzień 200g może przybierać. No nie wiem czemu tak te dzieci na masę idą w ostatnich tygodniach 😀 Kurcze tylko ja miednicy nie mam aż tak szerokiej to nie wiem jak to będzie 🙆‍♀️ Może Leksa masz rację później się okaże że dzieci i tak były mniejsze ☺ W końcu te pomiary też nie są do końca precyzyjne.

Ana.Ta, Zosiek, Soleil, Leksa lubią tę wiadomość

6056198c02.png
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2022, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do prezentów to Mój na niedlugo urodziny - muszę coś jeszcze ogarnàć bo narazie mam dla niego szlafrok o którym się już dowiedział 😂

Fajnie byloby coś dostać w ramach urodzenia, ale zobaczymy- ja w sumie nie bede sie przypominać, zobaczę czy mąż sam się domyśli, bo prezenty lubi robić 🤔

Jejku z tymi pampersami to muszę kupić 1. Bo mi siostra doradziła żebym na bank brała tylko 0 z pampersa... To mogłabym się zdziwić 😂

Merci92 ja czekam na wynik gbs, ale lekarka na wizycie mnie uspokojała, że nawet jeśli są sposoby i nie ma się co martwić.

Vende pisałaś o witK, wlasnie dziś na filmiku Joanny Mróz usłyszałam że po porodzie pytają czy można podać dożylnie czy doustnie. Ona polecala 1 opcje. I to chyba juz taka dawka „końska” - nie jestem pewna czy pozniej trzeba tez samemu suplementować 🤔 miisiia jak bylo u Ciebie?🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2022, 15:14

Merci92, Soleil lubią tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
‹‹ 335 336 337 338 339 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ