X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Merci92 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To dobrze ze do lekarza napisałaś ale trzeba być dobrej myśli może po prostu dzieciątko ma teraz takie dni albo jakoś inaczej się ułożyło. Różnie to bywa 🙂 Trzymam kciuki za dobre wieści ✊

Czy ktoś robił lub słyszał o takim badaniu APTT przed porodem? Bo mój szpital wymaga a lekarz jeszcze nic nie zlecił 🙂 Może zapomniał 🤷‍♀️

Leksa lubi tę wiadomość

6056198c02.png
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka to dawaj znać czy idziesz do szpitala, a kiedy planował u Ciebie lekarz cesarkę? 38 czy 39 tydzień?

Leksa trzymam kciuki, żeby było wszystko ok 😘 jak coś niepokoi to trzeba pytać, dawaj znać.

Merci mój szpital tego nie wymaga, to chyba nie jest częsta praktyka.😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2022, 15:46

Merci92, Leksa lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka, na podobne karty patrzyłam. Planuję niedługo kupić.

Leksa, jak się niepokoisz, to sprawdź te ruchy. Moja też ma teraz trzy spokojniejsze dni. W ogóle w porównaniu do pierwszej córki rusza się dużo mniej. Czasami posiłkuję się detektorem, żeby sprawdzić, czy tętno ok. Mi lekarka kazala liczyć ruchy ze względu na niską masę niuni i mam się zgłaszać jakby coś.

Daj znać, kiedy Cię lekarka przyjmie.

Leksa lubi tę wiadomość

• Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już po wizycie🙂
    Wszystko ok, Malutka ma 2880g🙂
    Jedynie tez mam dodatni GBS ale lekarz mowi ze przy cesarce nie jest to taki problem, dadzą mi antybiotyk przed porodem i ma być ok🙂
    Szpital jednak w niedziele😏 lekarz powiedział że i tak mnie dłużej przetrzymał bo mialam isc od 35 tygodnia🙂
    Chodzi po prostu o to żeby nie zaczal się u mnie poród naturalny przed pojawieniem się w szpitalu i dlatego jednak muszę się isc polozyc🙂
    Zapytalam dzis lekarza kiedy mniej więcej moze byc ta cesarka to powiedzial ze w 37 lub 38 tygodniu🙂się zobaczy ehh ale to szybko🙈 powiedzial ze dla dziecka najlepiej jak najpóźniej wiadomo ale zobaczymy jak bedzie🙂

Leksa ja też mialam takie ze 2 dni ze jak "zapominalam" o kontrolowaniu ilosci ruchow to po całym dniu zdawałam sobie sprawę że nie kojarzyłam ruchów malutkiej przez cały dzien i próbowałam ją zaczepiać żeby się poruszała i wtedy cos tam było...
    Wiec moze tez masz teraz raki okres ze mała spokojniejsza po prostu jest🙂ale dobrze ze do lekarki napisałaś to może się uspokoisz🙂

Soleil, Misiaa, Merci92, Zosiek, Klara_1985, Malinka2021, 5ylwian, Ana.Ta, Leksa lubią tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka już masz dużą dziewczynke super 😍 fajnie z jednej strony, że cię przypilnują. Ja trochę nie rozumiem czemu nie podaje sie antybiotyku na ten gbs od razu po wykryciu? Mnóstwo jest pozytywnych przypadków gdzie są zaplanowane cc a kobiety rodzą wcześniej więc może nie jest to aż takie bardzo bardzo groźne?
    Ja mam wizyte już z lekarzem w szpitalu za tydzień. Czyli 36+0. Będę próbować sugerować cesarke wcześniej bo mnie ten twardy brzuch tak męczy, że dziś mam już serio doła. Usiądę źle, stoję jeszcze gorzej, a jak leżę to w miarę. Momentami mam wrażenie jakby mialo mnie rozerwać. już sama czasami nie dam rady wytrzymać swojego jeczenia, leżę i tylko wydaje odgłosy 🙈
    wiecie co, nawet ciężko mi myśleć.
    jestem z tych osób zorganizowanych raczej, a na myśl o jutrzejszych zakupach aż kręci mi się w głowie. 😅 Muszę wysłać męża żeby uzupełnił zapasy ale nie jestem w stanie się skupić na tym co nam potrzeba co będziemy jeść za tydzień. Mam nadzieję że jutro wstanę bez mgły mózgowej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2022, 20:04

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil ja to tez bym wolala aby juz mi Bartka wyciagneli bo mam dosc ale nie chca sie zgodzic,obstawiaja skonczony 36tc i koniec chyba ze wyniki sie pogorsza..z jednej strony dobrze bo malemu bardziej rozwina sie pluca itp ale z drugiej bol nog i rak mnie wykancza do tego stopnia ze plakac mi sie chce z bezradnosci a nienawidze tego uczucia :(

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiaa domyślam się. Dzisiaj mężowi powiedziałam, że chciałabym żeby mnie tak położyli do szpitala żebym mu już tyłka nie zawracała jeczeniem ale z drugiej strony tam czułabym się jeszcze gorzej. Wiem, że jak odstawie proga i magnez to zwariuje z bólu i pojadę na sor ale oni zamiast cc będą ratować sytuację i Mnie zostawią. Misiaa Wytrzymasz, najważniejsze, że już tam jesteś i sama już nie wyjdziesz. Pamiętaj dla kogo to. robisz 😊 a za chwilę to będzie tylko małym wspomnieniem. masz jakies seriale do pooglądania czy książki?

W ogóle wiem, że to durne pytanie.. Ale jak się idzie na dłuższy pobyt w szpitalu to tam w trakcie pobytu chodzi się w piżamie czy ubraniach? :)

Leksa jak u Ciebie? Mam nadzieję że już się nie martwisz. ❤️

Ana.Ta, Leksa lubią tę wiadomość

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil ja jak kładłam sie w szpitalu na różne wcześniejsze przypadlosci zawsze przebierałam się „do łóżka”. Zależy od Ciebie czy chcesz koszule + szlafrok, czy może jakieś getry i koszule, weź sobie coś wygodnego :) znając życie głównie tam będziesz leżeć🤷‍♀️

Ja w nocy nawet śpie, mam mega wygodny materac i to mi naprawdę dużo daje. Plus oczywiście rogal.. Ale u Mnie znowóż ból pęcherza, bo mała mega mnie kopie i chce się siku - często z zaspania leże i jestem tak tym udręczona że aż sie dziwie że jeszcze się nigdy nie posikałam 😂 kiedyś miałam silniejszą wolę żeby wstawać za 1 razem 🙈

Ja odczuwam mega silne ruchy w ciągu dnia i w nocy. Leksa jeśli jest mniej tych ruchów skup się na tym, aby „wybadać” czy jest ich chociaż 10. Jeśli tak wszystko jest ok. Może kurcze czasem ich poprostu nie zauważasz 🤔
    dobrze że napisałaś do lekarski.

Misia, Asiulka w takim razie u Was już tuż, tuż 💛 to chyba super😘

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2022, 20:46

Soleil, Leksa, Kasjanna, Zosiek lubią tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Misiaa Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil ja w dzien ubieram getry i bluzke, na noc koszule nocna...nie lubie chodzic w jednym ubraniu 24/24 bo czuje sie "brudna"..

Soleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość

IV.2019 CB
    9tc... VI.2021 😇💔

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiaa, a współlokatorki w porządku? zawsze to dobrze mieć z kim porozmawiać, czas szybciej leci.

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara_1985 wrote:
    Misiaa, a współlokatorki w porządku? zawsze to dobrze mieć z kim porozmawiać, czas szybciej leci.
    Od wtorku do wczoraj byla dziewczyna ktora siedziala z nosem w telefonie i praktycznie sie nie odzywala, po niej przyszla druga ktora wlasnie rodzi i zaraz ja wezma na porodowke i tez sie nie odzywa,sporadycznie..

IV.2019 CB
    9tc... VI.2021 😇💔

• Leksa Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odpisała, ale w sumie nic konkretnego. Zapytała co to znaczy, ze czuje je inaczej, wiec znowu jej odpisałam. Do tego wszystkiego czuje okropne kłucie w szyjce. Wiec albo mała jakoś specyficznie uciska i faktycznie nie zawsze zauważam jej ruchy albo coś się dzieje. Nie żałuje, ze napisałam do niej, bo wole wyjść na panikare niż żeby miałoby się coś stać i miałabym żałować całe życie, ze ten jeden raz nie sprawdziłam. Właśnie pisze ten post i odp, ze jutro na 10.10 mam przyjechac na konsultacje.

Soleil, Kasjanna, Ana.Ta, Zosiek lubią tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Misiaa Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa kciuki aby wszystko jutro na badaniu wyszlo dobrze ✊

Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość

IV.2019 CB
    9tc... VI.2021 😇💔

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiaa wrote:
    Od wtorku do wczoraj byla dziewczyna ktora siedziala z nosem w telefonie i praktycznie sie nie odzywala, po niej przyszla druga ktora wlasnie rodzi i zaraz ja wezma na porodowke i tez sie nie odzywa,sporadycznie..

Też miałam taką jedną współlokatorkę, leżałyśmy razem przez trzy dni i mówiła tylko tak lub nie, jeśli sama się o coś zapytalam. Za to z kolejną przegadałyśmy cała noc po jej porodzie i mamy kontakt do teraz. Może kolejna trafi Ci się bardziej rozmowna..

Leksa, to super,że Cię w sobotę przyjmie! Zawsze to lepiej się upewnić.

Powiem Wam, że super ze mamy to forum. Kto lepiej zrozumie niż druga baba w takiej samej sytuacji:)

Kasjanna, Soleil, Leksa, Ana.Ta, Zosiek lubią tę wiadomość

• Provitamina Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruchy mojego małego nadal są odczuwalne i lubię te stożki które tworzy na powierzchni mojego brzucha. Czytałam, że z biegiem czasu ruchy są wolniejsze, bardziej skoordynowane i o stałych porach.

Gdy byłam w szpitalu na drożności jajowodów akurat trafiła mi się fajna dziewczyna. Cały czas rozmawialiśmy i to o głupotach. Choć ona wtedy roniła swoje dzieciątko, starałyśmy oderwać się od tego wszystkiego poprzez rozmowę.
    W dzisiejszych czasach ludzie chyba są bardziej zamknięci w sobie, nie szukają sposobności do rozmowy. Wolą patrzeć się w telefon.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2022, 22:08

Ana.Ta lubi tę wiadomość

Starania od kwietnia 2020 roku
    👫 OBOJE 35+

Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
    AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
    Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
    Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
    Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
    TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
    FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
    FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
    Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
    DHEA-SO4: 281,60 ✅
    FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
    LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
    Drożność jajowodów ✅
    Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK

3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży

Sierpień 2021r. IN VITRO
    06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
    09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
    11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
    Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
    7470ugpj1funw5wd.png
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiaa wytrzymaj, wiesz ze to wszystko dla dziecka 🙂 a faktycznie im dłużej posiedzi jeszcze u Ciebie w brzuszku tym lepiej dla niego☺️
    Ja też biore getry i koszulki na dzień a na noc jedynie koszula nocna🙂
    Ja się jakoś nudy nie boję, wezme jeszcze książkę Pierwszy rok życia dziecka, zaczelam ją czytać ale utknelam na 230 str a jest prawie 700 wiec i tak pewnie nie zdarze jej przeczytac przed porodem 🙈a zostawilam sobie ją właśnie na ten szpital🙂

Soleil mam nadzieję że po odstawieniu leków nie będzie tak źle u Ciebie🙂

Dziewczyny a ja Wam powiem ze wolałabym już mieć dziewczynę na sali nie gadającą niż taką która by mi caly Boży dzien nawijała 😆
    Fajnie pogadac troche ale chce tez poczytać właśnie I jeszcze sprobowac się coś doszkolić na temat dzieci😛

Leksa na pewno będzie dobrze☺️

Leksa, Ana.Ta, Soleil, Zosiek lubią tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Misiaa Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka ja z dwojga zlego tez wole milczace...raz mi sie trafila taka co gadala non stop,w ogole buzia sie jej nie zamykala, opowiedziala mi cala swoja historie zycia jakby mnie to interesowalo... jutro zapewne bede miala kolejna,zobaczymy jaka sie trafi :p

Asiulka87, Ana.Ta lubią tę wiadomość

IV.2019 CB
    9tc... VI.2021 😇💔

• Leksa Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje dziewczyny jesteście kochane. Powiem Wam, ze bardzo już czekam na jutro

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak tam dziewczyny cukrzycowe wasze cukry?🙂
    Ja troche odpuściłam dietę ostatnio od tych świąt ale hm jest ok nawet🙂rano tylko raz zdarzyło mi się mieć 93 , w ciągu dnia nawet po ciastach (czy lodach które mąż wczoraj kupil🙈) I jest ok. Ale np dzis po kolacji mialam 135 wiec taka górna granica🤔
    Ale krzywdy malutkiej chyba nie robię bo nie skacze bardzo ten cukier wiec powinno być ok☺️

oar89n73njsm8gcn.png
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przypomnialo mi sie jeszcze...mąż rozmawiał dzis z kolegą i okazalo sie ze jego żona jest w ciąży. Córeczkę mają która ma roczek i właśnie w ciazy z nią jego zona miala cukrzycę ale tylko na diecie a teraz jest w 3 miesiacu ciazy i już na początku tak jej cukier wywaliło ze juz od początku jest na insulinie😒
    Ponoc właśnie to jest częste ze w kolejnych ciążach ta cukrzyca powraca i to ze zdwojoną siłą 😐

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2022, 22:39

oar89n73njsm8gcn.png
‹‹ 338 339 340 341 342 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ