Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyBadanie prenatalne pierwsze wykonuje się od tygodnia 11+6 do 13+6 i polega na zbadaniu prawdopodobieństwo wystąpienia wad wrodzonych i jest przeznaczone w Polsce dla kobiet albo po 35roku życia albo jeżeli są jakieś uwarunkowania genetyczne. Polega na pobraniu krwi na test papp-a i usg. A połówkowe to takie zastępstwo tyle że masz tam same usg lub też potwierdzenie tego co wyszło na prenatalnych na usg. Ja tak to rozumiem w skrucie. Jak się mylę to niech mnie ktoras poprawi 😉😁
-
aswariatka wrote:Hej kochane! Cieszę się z dobrych wizyt i nowych koleżanek Oby cały ten skład a nawet większy poszedł na porodówkę w maju!
Powiem Wam, że jestem pozytywnie zaskoczona - jak do wczoraj palcem nie potrafiłam ruszyć ze zmęczenia, słabości, mdłości i wymiotów naraz, tak dzisiaj musiałam iść do pracy, wyszykowałam się, na spokojnie, powolutku, rano wprawdzie było wymiotowanko, ale potem delikatne śniadanko, w trakcie dnia pilnowałam aby nie dopuścić do głodu, i nawet nie było tak źle! Popołudniu nawet mnie koleżanka odwiedziła i miałam na to siły Więc polecam tym co "poległy z dolegliwości" aby trochę się przemóc wstać, wyjść, coś zrobić, wtedy więcej energii przychodzi, bo jak ja leżałam, to miałam wrażenie, że z dnia na dzień coraz mniej siły mam...
Mądra ja - obym to pamiętała, jak mi się pogorszy
Co do lekarzy, ja teraz tą trzecią ciążę też będę prowadziła na NFZ, nigdy nie narzekałam na tego lekarza, badania miałam regularnie zlecane, USG regularnie, bardzo wnikliwy, dokładny, z doświadczeniem.
A powiedzcie mi - czym się różnią badania prenatalne od połówkowych? To jedno i to samo? I kiedy się je robi?
Powiem Ci jak mi tłumaczyło 2 ginekologów , prenatalne badania to są od 12 do 14 tygodnia ciąży , badają tam dzidzie , przyzierność karkowa itd tylko z usg , czy nie ma jakichś widocznych wad , czy jest kość nosowa itp , a badania połówkowe jak sama nazwa wskazuje są w połowie ciąży , jakoś chyba w 22 tc jest to drugie najważniejsze usg w ciąży 😊 tez coś tak badają ale nie pamietam co . Ja mieszkam w Irlandii i u nas właśnie są tylko 2 usg przez cała ciąże , jedno w 12 tc a drugie jakoś w 22 tc , są to tak jakby dwa najważniejsze usg 😊
Tysia -
I prenatalne na NFZ są po 35 rz i ze wskazań jak Misia napisala. Jak się nie kwalifikujesz to musisz zapłacić (koszt ok 400/500 zł). Każda moja koleżanka robiła te badania bez względu na wiek
09.09.2021 ⏸️
5.11 - 1 prenatalne, synek 💙
31.12 - polowkowe ✊🙏
26+0- 996g
30+5- 2010g
Euthyrox, Clexane, Acard
04.2021 17tc 💔 -
Malinka2021 wrote:Jest seeduszko 😍 130 uderzeń na minutę 🥰
Malinka2021 lubi tę wiadomość
-
Ja dziś rozpoczęłam dzień od wymiotów 🙈 pierwszy raz, tak to tylko mdłości
Do tego pojawiła mi się na ustach opryszczka 🤬 ponieważ już nieraz ja miałam to wiem ze nie jest groźna dla maleństwa ale i tak zapytam o nią dzis lekarza jak będę na wizycie. -
Ja się wczoraj tak wystraszyłam, poszłam siusiu a tam na papierze trochę brązowego śluzu. Na szczęście już się nie powtórzył ale odpoczywam od wczoraj. Wydaje mi się że trochę się przepracowałam, miałam mega aktywny dzień, czy to mogło być od tego?
09.09.2021 ⏸️
5.11 - 1 prenatalne, synek 💙
31.12 - polowkowe ✊🙏
26+0- 996g
30+5- 2010g
Euthyrox, Clexane, Acard
04.2021 17tc 💔 -
Kisielek wrote:Ja dziś rozpoczęłam dzień od wymiotów 🙈 pierwszy raz, tak to tylko mdłości
Do tego pojawiła mi się na ustach opryszczka 🤬 ponieważ już nieraz ja miałam to wiem ze nie jest groźna dla maleństwa ale i tak zapytam o nią dzis lekarza jak będę na wizycie.
Ja tez do tej pory tylko mdłości a wczoraj doszły wymioty i to kilka razy w ciągu dnia wiec tyle ile mogę staram się przesypiać dzień 😂Tysia -
Olenkaa wrote:Ja się wczoraj tak wystraszyłam, poszłam siusiu a tam na papierze trochę brązowego śluzu. Na szczęście już się nie powtórzył ale odpoczywam od wczoraj. Wydaje mi się że trochę się przepracowałam, miałam mega aktywny dzień, czy to mogło być od tego?
Myślę, że tak, ale chyba lepiej skonsultować to z lekarzem. Progesteron masz w normie?PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
12.05.22 👶Wojtuś💙 -
zazdroszczę wam tych wizyt ja czekam do soboty...
W drodze do pracy zahaczyłam o aptekę, kupiłam tabletki na gardło i krople do nosa z serii Prenalen i staram się wysiedzieć na spotkaniu chociaż już mnie takie mdłości dopadły, że siedzę jak na szpilkach07/2017 💕 Misia
07/2021 💔7tc Aniołek
04/2022💕Gaja 🌈 -
Majetta wrote:zazdroszczę wam tych wizyt ja czekam do soboty...
W drodze do pracy zahaczyłam o aptekę, kupiłam tabletki na gardło i krople do nosa z serii Prenalen i staram się wysiedzieć na spotkaniu chociaż już mnie takie mdłości dopadły, że siedzę jak na szpilkach
Malinka2021 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny a jak z waszymi brzuszkami ? 8 tydzień a mnie tak wybrzuszyło jak w poprzednich ciążach ale w 4 miesiącu 😂
Znajomi mówią że mi się przytyło 😂
Narazie o ciąży wiedzą tylko 4 osoby , czekamy do 12 tygodnia a jak u Was ? Powiedziałyście już wszystkim czy czekacie na koniec 1 trymestru ?
💔 2014 - Amelka 19 tc
❤️ 12.02.2017 - Krzyś (25tc)
-
Bajaa30 wrote:Dziewczyny a jak z waszymi brzuszkami ? 8 tydzień a mnie tak wybrzuszyło jak w poprzednich ciążach ale w 4 miesiącu 😂
Narazie o ciąży wiedzą tylko 4 osoby , czekamy do 12 tygodnia a jak u Was ? Powiedziałyście już wszystkim czy czekacie na koniec 1 trymestru ?
Ja mam podobnie. Brzuszek trochę mi podrósł. Nie wymiotuję prawie wg, jem normalnie (chociaż ciągle jestem głodna i czy jem czy nie jem to cały czas mnie ssie). Ja na razie powiedziałam tylko najbliższej rodzinie, jednej przyjaciółce która też jest w ciąży i koleżance, z którą byłam na sali w szpitalu bo też mamy podobnie termin. -
Badania prenatalne z tego co wiem, to są 3, w każdym trymestrze ciąży.
Wyglądają jak zwykłe USG, tyle ze badają na nich szczegółowo dzidziusia.
I badanie prenatalne to badanie genetyczne I trymestru, gdzie mierzą kości, przezeriność karkową, kość nosową, wykluczają wady, potwierdzają lub zmieniają termin porodu na podstawie USG, itp. Jeżeli coś niepokoi to zlecają test pappa, o ile nie było robionego nifty.
II badanie prenatalne to badanie połówkowe (II trymstru) - tutaj podobnie mierzony jest dzidziuś, sprawdzana jest masa, sprawdzane są przepływy krwi, itp. Czasem dodatkowo kierują na badanie echa serca dziecka.
III badanie prenatalne (III trymstr) - też dokładne badania rozwoju dziecka, dojrzewanie poszczególnych tkanek, narządów, itp.
Na NFZ można również zrobić te badania, jeżeli wcześniej były poronienia, jeżeli poprzednie ciąże były z wadami, nie tylko wiek jest tutaj wskazaniem.
Bardzo ważny jest sprzęt, im nowszy tym więcej lekarz zobaczy, dlatego czesto kierują nas gdzie indziej na takie badania. -
Bajaa30 wrote:Dziewczyny a jak z waszymi brzuszkami ? 8 tydzień a mnie tak wybrzuszyło jak w poprzednich ciążach ale w 4 miesiącu 😂
mi się tez wydaje, że brzuch sie troche zrobił
ja jeszcze nikomu nie mówiłam, powiem po nifty jak bedzie ok.
Dzisiaj na 17 mam wizyte u endokrynolog, bo bardzo mi zmalało tsh do 0,112 a wczesniej miałam też mało bo 0,245. FT3 I FT4 niby w normie, ale zobaczymy co powie.
Mam tylko nadzieję, że to nie szkodzi dziecku... -
No my już po wizycie, trwała wprawdzie 10 min ale fasoleczka jest ( niestety z tych emocji zapomniałam ile lekarz wyliczył długości ) 😂🤣
Serduszko bije ♥️
No i klisza się skończyła wiec nie mam zdjęcia ☹️
Kolejna wizyta 15.10 u lekarzy już prywatnie wiec na pewno dostaniemy fotę 😎
Bajaa30, Malinka2021, aswariatka, Olenkaa lubią tę wiadomość