Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Soleil to nie jest tak, że powinno się karmić co 3 godziny. Jak karmisz piersią to na tzw. "żądanie" czyli kiedy dziecko chce. U mnie jak u Kasjanny czasem mala no stop wisi, co godzinę czy nawet mam wrażenie że ze mnie nie schodzi. Ale też robię różne rzeczy na raty, ubieram się i maluje na raty, często jem z małą przy cycku. Raz do tej pory udało mi się mała zawiązać w chuscie tak żeby mi nie robiła dzięcioła i zadziałało, zasnęła po 2 min w chuscie i nawet udało mi się ją odłożyć na brzuszek do łóżeczka.
Soleil, Malinka2021, Megsi lubią tę wiadomość
-
Merci, u mojego brata córa miala taki problem, nie wiem co nosila, ale nie trwało to dlugo i teraz nie ma śladu że coś było nie tak.
Mnie kusi podać wodę. Wiem że na kp nie ma potrzeby, ale może bym ją trochę oszukała, dowiedziałabym się czy ona tak często je bo jest spragniona, czy faktycznie glodna.Malinka2021, Merci92 lubią tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
Hej 🙂
Mi położna też odradzała dawania wody, kazała dawać cycka, żeby laktacji jeszcze bardziej nie osłabić. 🙃
Merci ja się obawiam właśnie czy moja też nie będzie tej dysplazji mieć bo ja miałam i moja kuzynka też. Starsza córka było ok. Nie wiem jak dzisiejsze ortezy ale mama mówiła że dość męczyło mnie to i płakałam ale kilka miesięcy i było wszystko ok. Nie mam problemów z biodrami.
A fałdki na udach macie symetryczne? Podobno to był objaw u mnie bo 30 lat temu nie robili USG od tak. 😁
No mi się wydaje właśnie że jak dziecku coś dolega albo potrzebuje bliskości to ciamkac chce tego cycka... Bo u nas właśnie mimo najedzenia piersiami i mm mała Mi i tak szuka cycusia, jak to mąż mówi jak ja ją uspokoję jak Ty gdzieś pójdziesz skoro nie mam cycka.😂😝 U nas smoczki ble, a już 3 firmy próbowałam, możliwe że przyjmie przy ząbkowaniu jak starsza, zobaczymy.
Ja mam dzisiaj naleśniki z zamrażarki. 😂
Ja też piekę w piekarniku na papierze z indyka sznycle ale dorzucam jeszcze bułkę namoczoną w mleku jak do klasycznych i na koniec obtaczam w bułce tartej. Piekę 50 minut w 180st. W połowie gdzieś przewracam na drugą stronę. Dla mnie rewelacja i fajnie się mrożą.
U nas na zasypianie bardzo pomaga szum z wyderki. Oczywiście jak jest dziecko najedzone.😂 Zamówiłam jeszcze ptaszka z whisbird bo jest mniejszy i na drogę może się przyda.
Chusta też czasami pomaga, kiedyś co prawda mocno ulala mi będąc w niej i dziwić się że śmierdze mlekiem ciągle na odległość.🙃
Ciężko jest dziewczyny, ale damy radę. 😘 Kiedyś będziemy wzdychać widząc takie bąble w wózku kiedy nasze podrosną.😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2022, 15:54
Kasjanna, Leksa, Malinka2021, Megsi, Merci92, Ana.Ta lubią tę wiadomość
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
Ohh Zosiek no mówię Ci ciągle coś. Jak nie traumy z karmieniem to teraz to 🤦♀️ W sumie dzisiaj jest grzeczniejsza niż wczoraj więc chyba nie jest świadoma jakichś ograniczeń jak narazie. Natomiast orteza jest trochę niekomfortowa przy piekegnacji bo przy zmianie ubranka trzeba cała orteze zdjąć a przy zmianie pieluszki pół ortezy. No i płacz jest wtedy bo ona i tak nie lubi przebieran i zmiany pieluszek a założenie ortezy wydłuża te męczarnie 😀 Wydaje mi się że na tyle faldek ile ma to ma rowne😄 Pewnie bez USG nikt by nie zauwazyl więc dobrze ze szybko poszłam na te badanie ☺
Malinka2021, Zosiek, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKarmienie na żądanie mnie fascynuje mlody 30 min temu jadl aktywnie z piersi przez 20 min. Wypuścił no to go nosiłam i śpiewałam, ale coś nie mógł zasnąć, co przysypiał to się darł, a on nie płacze on się drze jak stare gacie.
W końcu po 30 min walki znowu go przystawiłam, rzucił się jakby nie jadl 4 dni, possal równo 3 min I zasnął 😃 chyba munsie poc chciało, bo gorąco. My juz nawet nie zwracamy się po imieniu do mnie, od porodu w domu jestem znana jako mleczarnia, nawet sama jak pokazuje małemu karty kontrastowe to jak mam taką z krowa to mu mowie, żeby patrzył, bo to mamusia 😁
Soleil tak jak Iwona mowi, z tymi 3h to jest tak, że musi co 3h, ale powinno się na żądanie. Ogólnie 8-12 karmien na dobę, a może być nawet więcej. U mnie jest jakoś koło 10 karmien. Wszystkie pieluchy i karmienia zapisuje w apce dziecko+. Jakoś łatwiej mi wtedy śledzić rzeczy.
Mały zasnął to zabieram się za obiad. U mnie dzisiaj kotlety z kalafiora, przez te wiszenie na piersi mam milion inspiracji z instagrama i w tym tyg testuje nowe daniaKasjanna, Soleil, Merci92, Malinka2021, Ana.Ta, Zosiek lubią tę wiadomość
-
Aż ściągnę apke i postaram się zrobić takie podsumowanie dnia, chociaż w nocy nie ogarnę bo funkcjonuje nieprzytomna 😀
Megsi z tą krowa.. 🙈😂😂 Swoją drogą też mam w swoich kartach 😀
Wasze dzieci na długo już skupiają uwagę?
My mamy dzis dobry dzień. Moje dziecko dziś ładnie śpi.. Miało des spacery i chyba super na niego działają. Aż strach pomyśleć co mu przyjdzie do głowy za jakieś 5 godzinWiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2022, 18:08
Malinka2021, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
Też korzystam z aplikacji dziecko +. Zapisuje karmienia i zmiany pieluszek. Jest 18:00 a ja już mam za sobą 7 karmień, a gdzie tam koniec dnia...
Dziś byłam u ginekologa na wizycie po porodzie. Stresowałam się badaniem ale nie czułam większego dyskomfortu. USG przez pochwę też było ok. Wszystko jest w porządku 🙂
Jutro mamy wizytę u pediatry. Mam nadzieję że z maluszkiem też będzie wszystko ok. Jedyne moje zmartwienie to przepuklina pępkowa 😐Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2022, 18:14
Soleil, Malinka2021, Ana.Ta, Megsi, Zosiek lubią tę wiadomość
Starania od kwietnia 2020 roku
👫 OBOJE 35+
Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
DHEA-SO4: 281,60 ✅
FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
Drożność jajowodów ✅
Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK
3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży
Sierpień 2021r. IN VITRO
06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
-
Tez sobie ściągnęłam tę aplikacje. Az sie boje co mi wyjdzie, ze to dziecko wiecej czasu spedza na cycu niz spaniu...
Ja wizyte u gina mam za tydzien, ale dziewczyny, jestem 6.5 tygodnia po porodzie sn a nadal plamie od czasu do czasu, a niby polog do 6 tygodni...Soleil, Megsi, Zosiek lubią tę wiadomość
Merci, sa oznaczenia tych bioderek chyba I, II i III, plus literki. Na pewno przy III ortezy sa konieczne. U nas w szpitalu oznaczyli jedno biodro na IIIa a drugie chyba IIb, ale teraz po 3 tygodniach oba byly raczej IIb i kontroke mamy za miesiąc, jak sie nic nie zmieni to tez nas to czeka. Ogólnie my mamy poki co zakecenia noszenia na zabke, ukladania na brzuszku i troche innych podnoszen niz standardowo do tego kilka cwiczen. Jak cos to napisz do mnie na fb podrzuce Ci zdjecia co kazano nam robic z Małą bo tak upubliczniać nie moge. Myslalam ze wszedzie robia takie usg po narodzinach.
PoprostuM, laktoze juz przerabialismy raczej to nie to. Zwlaszcza ze po mm z laktoza lepiej Mala spi. Kupki nie sa w zaden sposob podejrzane. Sama nie wiem co obstawiac. Poki co stawiam na to ze sie nie najada, bo jak dokarmie to potrafi spać i 4h... A przyrosty mamy małe. U mnie z cesarka podobnie, tez chcialam naturalnie ale co zrobic jak sie nie da.
Moja wody nie toleruje. Zaraz wyczuwa ze to nie mleko i wypluwa butle
Byliśmy wlasnir na dlugim spacerze, zrobilismy prawie 9km z wózkiempo drodze byliśmy na kawie i lodach oczywiscie jak mama kupila sobie loda to ksiezniczka sie rozplakala ze ona tez glodna.
Piersi nie wyciągnę ale mialam buteleczke awaryjnego mm wiec jej dalam na lawce i poszlismy dalej
To takie oczyszczające. Teraz znowu jest afera bo idzie kupa. Az dziwne ze na spacerze jak zrobila to byla cisza.
Malinka2021, Merci92, Ana.Ta, Zosiek lubią tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Położyłam Wojtka na boczku a ten chyc na brzuszek 😯
Soleil raczej długo się nie wpatruje, ale już dłużej niż wcześniej 😄 mamy skończone 4 tygodnie. Karty kontrastowe chyba dłużej ogląda 🙂
Provitamina fajnie, że wizyta u gin już za Tobą i że wszystko ok 🙂 też się stresuje, idę 4 lipca.Ana.Ta, Provitamina lubią tę wiadomość
PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
12.05.22 👶Wojtuś💙 -
nick nieaktualnySoleil mój niebardzo jeszcze skupia wzrok czasem chwile dłużej na kartach, ale to chyba nieświadomie.
Leksa super, że masz mniej karmien, zawsze to więcej czasu dla siebie.
Provitamina u mnie to samo z karmieniem o 18 już miałam chyba 8. Dobrze, ze u giną wszystko okej.
U mnie dzisiaj gówniany dzień 😁 do 19 mały 8 kup walnął już, poza tym fajnie spokojny w miarę jest 3 karmienia udały się bez nakładek, a przy 4 musiałam założyć, bo był koncert na całe osiedle.
Zrobiłam tez te kotlety kalafiorowa, oczywiście w 3 rzutach, bo syrena się malemunodpalala i musiałam usypiac, później 1p min w wózku spał to ja szybko mieszałam rzeczy, znowu syrena więc znowu bujanie, cycek i po 30 min spania na mnie, dal się odłożyć do wózka na godzinę 😃
Na spacerze jak byliśmy to nie spał, ale nie płakał też, coś tam sobie powoli gadał pod nosem.
A w ogóle nie mówiłam wam, jak położna u mnie była to mówi, że pierwszy raz ma tyle noworodków na jednym osiedlu.
Wiem, że sąsiadka pode mną ma dziecko, no widziałam ja w ciąży, a teraz słyszę płacz malucha. Najlepsze jak dzisiaj mój się darł, przestał i jej dziecko zaczęło wyć, po chwili się uspokoiło to mój się znowu odpalił 😁 i tak na zmianę. Wczoraj jak patrzyłam przez okno to ta biedna położna łaziła z tą waga po domach wokół mnie 😁Leksa, Provitamina, Malinka2021, Zosiek lubią tę wiadomość
-
Wrocilismy do domu. Jestem wykończona. To tylko 3 dni poza domem, ale bardzo intensywnie, nie mialam kiedy odpocząć. Niby obiadki podane pod nos, ale ciagle coś, a nocki wiadomo jakie. Mam nadzieje że Nisia bedzie dzis dla mnie łaskawa i odeśpię...
Megsi, Ana.Ta, Malinka2021, Zosiek lubią tę wiadomość
Skasował mi sie wczoraj post i z tego wszystkiego poszlam spac 😂 u mnie popoludniu przez robienie kup podczas karmienia mała sie przejadła. To prawda że cyc lekiem na wszystko 😂 Ale kolejny raz przez jej łapczywość, robienie dzięcioła popoludniu A F E RA na maxa. Aż wszystkie okna zawsze zamykam 😂może Wy się nie przejmujecie ale u Mnie zawsze z tylu glowy (nie wiem czemu) ale wstyd - powiedzĄ że dziecko zarzynam 😂😁
Popoludnu znowóŻ nie dalo sie jej odciagnac pd cyca (zawsze chce żeby to bylo mac 30min ale często sie nie da:(), jadla 50 min... nie polykala caly czas wiec machnelam ręką... ale jak juz ewidentnie widzialam że sie wkurza bo i kupa i wydzieranie sutków- odciągnelam ją, a tu w sekunde hefty...na siebie i mnie 🤦♀️ No i godzina nie Nasza...wrzask, lament, bo tu by jadla a ulewa... jak ulała wszystko po jakichś 30 min bo przeciez wyglądala jak balon znowu chciala ( pewnie dla zabicia smaku albo juz sie miejsce zrobilo)😂 a że po tym wszystkim jadla tylko 5 min, ryk i jak juz mielismy dawac witaminy i ładowac do wanny usnela u męża. To ja przetrzymaliśmy, żeby choć trochę jeszcze obżarstwo minelo...a jaki byl lament jak wstala po 30 min. Ściany prwie pękly. Obudzila sie czerwona jak indyk, też jakby wieki nie jadla 😂 no te afery nieźle nas hartują.
Gagatki z tych Naszych dzieci- jak tak czytam też Wasze opowieści- nie żebym sie cieszyla że nie tylko u mnie, ale dzięki temu wiem, że ta nienormalność jest normą u takich szkranów😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2022, 02:50
Kasjanna, Zosiek lubią tę wiadomość
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
Kasjanna wrote:Wrocilismy do domu. Jestem wykończona. To tylko 3 dni poza domem, ale bardzo intensywnie, nie mialam kiedy odpocząć. Niby obiadki podane pod nos, ale ciagle coś, a nocki wiadomo jakie. Mam nadzieje że Nisia bedzie dzis dla mnie łaskawa i odeśpię...
Przypomnialo mi sie jak po kazdym urlopie trzeba bylo odpocząć hehe 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2022, 02:48
Malinka2021, Kasjanna lubią tę wiadomość
U Mnie też mala się mega obraca... dzisiaj rano byla na prawej stronie rozłożylam jej takie obrazki i pozytywkę to sobie patrzyla. Poszlam do swojej toaletki ogarnąć ile Zdąrze😅 a ta juz na mnie patrzy- obrócila sie na drugi bok. 🙈
Dziś na spacerze wypiela sie na brzuch- zawsze w gondoli chce na brzuchu i żabe🤦♀️
A teraz przezylam szok. Usnela o 22 po aferze obżarstwa po kąpaniu (tak byl ciąg dalszy)😂 i na szczescie wybudzila sie dopiero o 2:00... ale spala w łóżku na odleglosc ode mnie szerokości ręki do zgięcia. Byla w rozku (odpielam rzep gdyby chciala fikac i przykrylam cienkim kocykiem Sam dół nóg bo zasypia tylko w bodziaku I co? Obudzila mnie dając mi ręke na twarz🙈
To juz czas żeby odpalic lozeczko. WprAwdzie spi na samym środku materaca szerokiego na 160, ale boje sie o to że ja jej juz krzywde zrobie. A wiecie co bylo najcudowniejsze? Ona nie chciala od razu jeść (szok) tylko tulic🙈😍 no i śpi gagatek teraz na mnie co jakiś czas stękając na kupe... 🤷♀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2022, 03:01
To u nas w ciągu wczorajszej doby karmien było 15.. I większość dnia był nieodkladalny, gdzie raczej nie było z tym problemu wcześniej.
Kasjanna wiem o czym piszesz.. Też 3 dni poza domem mnie wymeczyły 😪 ale gotowe obiadki pod nos to rewelacja 😇
Ja z kolei korzystam z aplikacji baby tracker, też fajna 😗PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
12.05.22 👶Wojtuś💙 -
Kasjanna, mam nadzieję , że to ze nie piszesz oznacza, ze jednak śpisz.
A ja czuje, ze moge oficjalnie powiedzieć, ze glodzilam dziecko. Kolejna noc na mm- 5,5h snu ciągiem, wstanie bez nerwów i jedzenie bmba spokojnie z piersi. Nauczyłam się tak w ogile uzywac poduszki do karmienia i juz nie usypiam dzisiaj na lezaco z Mala a i ona wydaje mi sie ze lepiej na niej je.
Ana.ta ja co prawda w domku ale tez czasem zamykam wszystko jak Mala placze ale raczej dlatego żeby moja mama nie leciała tylko sobie odpoczęła. Zakochała sie we wnuczce i cisgle powtarza, ze bardzo by chciała isc juz na emeryturę i moc sie nia zająć po moim urlopie. Niestety zostalo jej 5 lat wiec nie ma szans
Ja jutro (w sumie dzis) mam dzien gdzie zostawiam Mala az dwa razy, nie wiem czy ja to wytrzymamnajpierw zostanie z nia moja mama bo ja musze jechać do lekarza- pare dni temu wpakowal mi sie bol w plecy/ pośladek i chodze jak paralityk bo mi gdzies daje po nerwie. A nie wiem co moge na to brac. A później mąż z nia zostanie a ja ide do kosmetyczki
Ciekawe tylko czy Mala da mi rano umyć glowe przed tym wszystkim
Edycja : nie ryzykowałam z umylam glowe poki spi, odciągnęłam resztki mleka laktatorem (40ml po pol godziny takiego ladnego jedzenia Malej, wiec jestem dumna, ale na wszelki wypadek zostawiam sobie w temperaturze pokojowej bo jakby zaraz wstała to cycki 'puste') i tak 2h nie moje xD ale mam nadzieję ze jeszcze chwilę pośpimy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2022, 04:45
Malinka2021 lubi tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Vende, dzieki, nie jest zle, jestesmy na 3 karmieniu, a pierwszy sen miała prawie 4h,z tym ze w tym czasie to jesszcze ja się musialam ogarnac do spania.
A ty tyle spraw w nocy zalatwilas, to moze chociaz rano odespisz. Piszesz ze glodzilas dziecko, ale przecież to normalne ze na mm dzieci spia dluzej. Jest bardziej kaloryczne.
?Malinka2021, Megsi lubią tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka