Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja mam skrzydełka i podudzia z kurczaka, muszę ogarnąć jeszcze ziemniaki i jakaś surówkę do tego 😁
Kasjanna z tym wylizanym dekoltem to się trochę uśmiałam ☺️Kasjanna, Malinka2021, Ana.Ta lubią tę wiadomość
Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️ -
U mnie dziś było pierwsze samotne wyjście do lekarza bez dziecka 2.5 godziny. Po dzisiejszej nocy nie zdążyłam zatęsknić 😅😅 mąż go na 2 godziny wziął na podwórko po czym wysłał mi sms że jak tylko się z wózkiem to Szymek oczy jak 5zl i preferuje jazdę po kamieniach. U nas wózek razie sytuację szkoda że nie ma opcji trzymać go w domu 🥴
Kasjanna to się uśmiałam na te wylizanie 😅😅 ja mam pierś wylizana po wspólnej nocy, mały nawet nie budzi się specjalnie na karmienie i nie irytuje mocno jak nie trafia w sutek tylko liże gdzie popadniesz w końcu mnie obudzi i go 'nastawie'
Powiedzcie mi czy zdurniałam czy nie.. Ponieważ już pisałam że karmie małego na zawołanie, a wola co godzinę praktycznie 😅 czasem je mało efektywnie cmokta, bawi się irytuje, a czasami efektywnie.. No ale do rzeczy.. Powinno być karmienie co 3 godziny tak ? À jeśli ja robię to co godzinę.. Czy ja mu nie zaszkodzę, nie rozepcham żołądka? Boję się że to się nie zmieni à drzemki się nie wydłuża i będę miała małego Hipcia w domu.
Czekam na saszetki z mm i dam mu na noc bo dzisiaj ze zmęczenia ledwo byłam w stanie go dźwignąć zeby nakarmić, mam nadzieję ze ten sen będzie lepszy choćby to miało być raz na 5 dni, chociaż ostatnie trzy może z rzędu były straszneWiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2022, 12:50
Kasjanna lubi tę wiadomość
-
Vende, przepraszam że się może wtrącam. Nie jestem z Waszego wątku ale podczytuję, bo urodziłam w kwietniu i często moje przeboje pokrywają się z Waszymi
czytając Twoje posty czuję, że przechodziłam to co Ty i chce pomóc, bo wiem jak fatalnie się czułam.
Moja córka na przełomie 3-4 tygodnia zaczęła wisieć na cycu prawie cały dzień. Odkładanie kończyło się płaczem, wybudzanie po 10 min. Najpierw wszyscy mówili, że potrzebuję bliskości i może to typ high need baby. Wszystko pasowało, więc po prostu się temu poddałam i byłam z nią praktycznie non stop. Rzadko kiedy podnosiłam się z kanapy. Moja mama podejrzewała kolkę, ale mała się wyciszała na rękach i spała codziennie od 22 do 3, więc trochę nie pasowało do bolącego brzuszka. Ulewala moim mlekiem, a wciąż chciała jesc. Bałam się, że się nie nadaja. Ciężko jednak ściągnąć laktatorem mleko jak nie ma żadnej przerwy w karmieniu. W pewnym momencie mała nie uspokajała się nawet na rękach,miała silna potrzebę ssania. Okazało się, że to kolka - hardcorowa całodzienna kolka spotęgowana zmęczeniem dziecka, które przez ból w ogóle nie spi. Jedyne co koło ból to pierś, ale to zamknięte koło, bo wtedy zaczyna się przejadanie i ulewanie. Zaczęłam podawać delicol - chwilowa poprawa. Po 2 tyg znowu pogorszenie, mocne prężenie się i coraz mniej kupki, od wczoraj podane espumisan i córka od wczoraj śpi sama między karmieniami (potrzebuje tylko smoczka żeby się wyciszyć i poradzić z dyskomfortem nadal w brzuszku). Odkąd zaczęłam leczenie, nawet delicolem, piersi zaczely się porządnie napełniać, bo mają na to jakieś 2-3h czasu. Trzymam mocno za Ciebie kciukiWiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2022, 12:17
Vende, Kasjanna, Malinka2021, Zosiek lubią tę wiadomość
Tęczowa dzidzia, którą bardzo chcemy poznać 🌈
-
nick nieaktualnyMalinka mnie mąż namawia na mm na noc, bo mały długo wisi i często. Ja zazwyczaj czytam coś albo przeglądam insaframa. Położne odradzają mm, zresztą ja też nie chce, bo u mnie jest dużo pokarmu, mam po 15 brudnych pieluch i dziecko, aż za dużo przybiera dlatego szkoda mi dawać butle. Problem mam, bo mały odpływa szybko i nie da się go dobudzić, a później wstaje znowu po godzinie na żarcie. O dziwo tylko w nocy tak jest.
Dzisiaj mąż jest to dłużej pospane, bo ja się zajmuje tym co w dziecko wchodzi, mąż się zajmuje tym co z dziecka wychodzi.
Mały cala noc nam steka tez, pierdy takie głośne lecą, że się spać nie da. Rozkminiamy zawsze czy to z kupa czy bez.Malinka2021, Zosiek lubią tę wiadomość
-
I mój egzemplarz chyba niesmoczkowy.. Dawalam mu z lovi z mam i difraxa ale żaden nie przypadł mu do gustu. Myślicie że coś warto wypróbować jeszcze?
Megsi Kurcze u mnie dosyć podobnie. Może temu mały krótko śpi bo niedojada.. A co do pierdów to identyko. Nigdy nie wiem czy Bąk czy Bąk z kleksem czy kupa. Chociaż potrafi zrobić tak że zastanawiam się jak pampers to udźwignąłWiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2022, 12:23
Leksa, Malinka2021, Megsi, Zosiek lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnySoleil u mnie to samo i te same obawy, je w nocy co godzinę w dzień co 2, dużo przybiera, aż za dużo, też się boję, że żołądek rozepchany. Ani razu jeszcze nie ulał wiec miejsce tam ma. Położne mówią że jest super i mam dalej karmić na żądanie, że to się unormuje, a nasze maluchy jeszcze maja zaburzony rytm dnia, bo z tego co pamiętam cc miałaś w tym samym dniu co ja. Ja niczego nie zmieniam do 6 tyg, jak dalej będzie tyle wisiec i przybierać to może przejdę na kpi zobacze co pediatra powie.
-
nick nieaktualnySoleil wrote:I mój egzemplarz chyba niesmoczkowy.. Dawalam mu z lovi z mam i difraxa ale żaden nie przypadł mu do gustu. Myślicie że coś warto wypróbować jeszcze?
Megsi Kurcze u mnie dosyć podobnie. Może temu mały krótko śpi bo niedojada.. A co do pierdów to identyko. Nigdy nie wiem czy Bąk czy Bąk z kleksem czy kupa. Chociaż potrafi zrobić tak że zastanawiam się jak pampers to udźwignąłAna.Ta lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJest też coś takiego jak utajony refluks żołądka i dzieci wtedy piją mleko dla komfortu, bo im to łagodzi bol i dyskomfort. Fotograf mi mówiła o tym, bo jej dziecko miało. Wisiało na cycku non stop i okazało się, że to przez refluks
Ana.Ta lubi tę wiadomość
-
Megsi my raz na dwa dni dajemy mu butle z moim mlekiem na wieczór (80ml jak się uda odciągnąć i też robię to na raty) i mąż go karmi ale wcale poprawy w spaniu nie ma a i jeszcze dojada z cyca i na nim przysypia.. Śpi dłużej ale tylko na rodzicu niestety.. A nie po to chciałabym żeby spał ciagiem 3 godziny żeby również siedzieć bez ruchu
Co do smoczka to z mam u nas czasami się udaje że possie przy większej histerii, mąż mu lekko przytrzymuje ale też już nie idzie go oszukać. Ja z kilkoma położnymi rozmawiałam i słyszę to samo serio, że wszystko super i że każda mama ma to samo w domu co ja, tylko spokój nas uratuje itd..
a ulewac zdarza się u nas ale tak mocno sporadycznie.
O refluksie przysiądę dzisiaj i poczytam. Mam za tydzień jeszcze ostatnie takie większe badanko z ważeniem muszę spisać na kartkę wszystko o co mam zapytaćAna.Ta, Megsi lubią tę wiadomość
-
PoprostuM, cześć, dziękuję Ci za tę podpowiedź, biore to pod uwage, ze to kolki, daje sobie tydzień jeszcze z tym dokarmianiem, ze moze jednak głodna, a jak sie nie poprawi po weekendzie wybiorę sie do pediatry, Mala będzie miala juz miesiac wiec nawet juz ten espumisan będzie mozna podawac... A jak u Ciebie bylo z waga wtedy?
Wlasnie zaliczyliśmy pierwsze mycie Mlodej pod kranem - kupa ledwo zmieściła sie w pampersie. Nawet sie ucieszylam bo po pierwsze dla jiej ulga a po drugie mowie umyje i sorobuje ta probke moczu pobrac no i dupa, Mala sikała do zlewu w trakcie mycia.Soleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Kurcze dziewczyny u mojej Laury wyszła dysplazja bioderek trochę mnie to zalamalo. Odrazu założyli jej orteze. W takim byłam szoku ze nie wiem nawet co tam pielęgniarki do mnie mówiły. Wszystko pozapominalam 😔 Mamy ta orteze nosić dzień i noc ahhh na razie Laura śpi po badaniu jak zabita. Oby jej to nie przeszkadzało za bardzo. Ktoś się z tym spotkał? Podobno to dość częsta przypadłość i często u dziewczynek. U nas to genetyczna sprawa bo męża brat miał to samo i też taka orteze nosił.
Ahh trzeba to jakoś przetrwać 😌
Malinka Ja wczoraj zrobiłam rosół i kotlety mielone więc mam na zapas obiadkow 😎 ale kotlety wrzuciłam do piekarnika i super się upiekłyśmy ze skórka taka chrupka jakby były w panierce i nie trzeba smażyć co skraca czas gotowania 😀
Malinka2021 lubi tę wiadomość
-
Mój młody miał kolki. Tyle, ze on na wadze przybierał, ale gdy przychodziły godz popołudniowe to nogi podkurczał i krzyczał w niebogłosy. Noszenie i przytulanie nie przynosiło efektów, ale wiadomo, ze jak dziecko w takiej furii to nie położy się go i nie będzie leżało krzycząc.Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
-
nick nieaktualnySoleil wrote:Megsi my raz na dwa dni dajemy mu butle z moim mlekiem na wieczór (80ml jak się uda odciągnąć i też robię to na raty) i mąż go karmi ale wcale poprawy w spaniu nie ma a i jeszcze dojada z cyca i na nim przysypia.. Śpi dłużej ale tylko na rodzicu niestety.. A nie po to chciałabym żeby spał ciagiem 3 godziny żeby również siedzieć bez ruchu
Co do smoczka to z mam u nas czasami się udaje że possie przy większej histerii, mąż mu lekko przytrzymuje ale też już nie idzie go oszukać. Ja z kilkoma położnymi rozmawiałam i słyszę to samo serio, że wszystko super i że każda mama ma to samo w domu co ja, tylko spokój nas uratuje itd..
a ulewac zdarza się u nas ale tak mocno sporadycznie.
O refluksie przysiądę dzisiaj i poczytam. Mam za tydzień jeszcze ostatnie takie większe badanko z ważeniem muszę spisać na kartkę wszystko o co mam zapytać
Gdybym miała mniej pokarmu to dałabym mm, żeby mieć spokój, ale narazie mi szkoda. Położne mi to samo mówią, że to normalne u każdego, że dzieci potrzebują bliskości i dlatego wiszą na piersi I to się zmieni. Ktoś mi też sugerował ,żebym poczytała o 4 trymestrze. Jest 13, a ja dalej bez śniadania, ale to dlatego, że trochę pospalismy dłużej z mężem.
Co do smoczka ja znalazłam fajny sposób, jak pluje to go miziam po policzku i zaczyna ssać wtedy. Czasem trzeba pomiziac 2 sekundy, a czasem 20 zanim się uspokoi, ale działa. Mąż byl pod wrażeniem, to chyba jeden z niekontrolowanych odruchów dziecka.
Boże moje dziecko tyle na mnie wisiał, że czytam cały internet o noworodkach i dzieciach, a dalej na swojego sposobu nie znalazłam 😁 ale wierzę w to, że to minie. Zaraz mały będzie miał miesiąc, będzie bardziej kontaktowy, będę go męczyć w ciągu dnia, żeby spał w nocySoleil, Zosiek lubią tę wiadomość
-
U mnie tak samo wisi co godzine poza spacerami, a 6 tygodni minelo. Nie przejmuje sie tym, staram sie tak zorganizować dzien, zeby wszystko robic malymi kroczkami w przerwach, na raty. W ostatecznosci wjeżdża chusta. A jak je nadrabiam seriale z ostatnich kilku lat.
Ten refluks u nas jest mozliwy, bo czasem ulewa troszke, a czasem po prostu cos mieli w buzi, wiec sie ulało do buzi. Wierze ze sie ustabilizuje z czasem, jak ten zoladeczek bedzie dojrzalszy.
Czy mm by pomoglo - trudno powiedzieć...
Nigdy nie robilam kotletow z piekarnika, brzmi ciekawie, ile sie to piecze?
Z tym smoczkiem to nie wiem czy az tak na odleglosc poznaje. Moze. Tez miziam po buzi i trzymam jej w buzi poki nie zacznie ssac, ale co z tego jak puszcze to i tak pluje...Soleil, Megsi lubią tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
Vende espumisan mozesz juz smialo podac, ja podawalam Bartkowi juz jak mial 2 tyg a pediatra mi powiedziala ze mozna go odawac od poczatku tak naprawde tylko wiadomo z umiarem a nie co chwile, ja podawalam 2 razy dziennie i poprawa byla24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
IV.2019 CB
24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
9tc... VI.2021 😇💔
05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤
"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
- przypominam sobie kto mi się przygląda..." -
Merci my mamy dysplazje juz od urodzenia stwierdzona ale jeszcze nie mamy zadnej ortezy. A wiesz ktora dostaliście? Bo sa rozne rodzaje. Wspolczuje, ale podobno czesto wystarczają dwa miesiące i jest po sprawie.17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja
-
Kasjanna Nie wiem ile pieklam ale do takiej mocno ciemno brązowej skórki. I zrobiłam z mięsa mielonego z indyka. Dodałam tylko jajko, bułkę tarta, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Smakowało mi ale też byłam wyglodniala jak wilk😀
Vende Szelki Pavlika. Wyglądają jak takie właśnie szelki i są na rzepy. Super by było gdyby one pomogly. Mamy teraz co tydzień wizytę w szpitalu na badania. Szkoda że nikt nie zrobił takich badań po narodzinach a nie teraz jak już nma miesiąc skoro i tak już miała ta wadę wcześniej od urodzenia 🤷♀️ Oczywiście wizyta trwała może z 6 min i niczego się zbytnio nie dowiedziałam. Nawet nie wiem czy jest obu stronna czy tylko jedno. Martwię się. A jak zwalczasz ta dysplazję? Ciekawe na jakiej podstawie przyznają te orteze 🤔Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2022, 14:32
Zosiek lubi tę wiadomość
-
Przyrost był w normie, na początku te bole brzucha nie objawiały się wcale jakimś ciągłym prężeniem. Nie połączyłam więc kropek, że to brzuch. Moja ma teraz 8 tygodni i te dwa ostatnie dni to pierwsze takie na luzie bez ciągłego płaczu. Też jeżeli kupki mają sluz i się pojawia dużo zielonych można podejrzewać nietolerancję laktozy w mleku - na to jest właśnie delicol. Położna jak po karmieniu kładła rękę na brzuszku córki to czuła mocne przelewania i od razu po karmieniu pojawiał się ewidentnie ból. Tyle, że delicol po czasie nasilił problemy, a espumisan na razie wydaje się być ok. Macierzyństwo to ciągle kompromisy - zamiast naturalnego porodu cesarka, żeby dziecko było zdrowe (to jest np temat, którym mi się ciężko pogodzic, bo fest nastawiałam się na naturalny), karmienie piersia czy mm. Dopiero teraz widzę, że to wszystko tylko ułamki macierzyństwa i wszystko co robimy to przecież dla dobra tych maleństw
Megsi, Kasjanna, Leksa lubią tę wiadomość
Tęczowa dzidzia, którą bardzo chcemy poznać 🌈
-
U mnie dziś twórczo- zapiekanki hehe tylko ja bez pieczarek. Pewnie skończy sie jak wcxoraj że bedzie jadl mąż, ja i mała z cyca😂 zawsze wywącha obiad 😂
Ja dzis odmiennie od wczorajszego dnia po kazdym karmieniu lulam małą (bo nie krzywi sie na kupy ) i odlatuje z tym że teraz musze ją nosic. Ale choć zaliczylam spacer.
Tylko jak teraz spi to oznacza jedno- ciezkie popoludnie hihi
Dziewczyny uważam,że butla nie jest zla, jesli to nas troche odciąży od czasu do czasu nie zaszkodzi 💛
U mnie dzis tez byla kupa az na plecach-masakra jakas😂 zabrudzila nawet rożek - dobrze ze mam kilka na wymiane bo lubi jak sie ją w nim nosi czy trzyma w fotelu
Mi tez pluje smoczkami, tez przyjmuje tylko od babci 😂Soleil, Zosiek, Malinka2021 lubią tę wiadomość
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
Leksa wrote:Ja za to dzwoniłam do mojej położnej i ma do nas dziś przyjechac. Zapytałam tez o podawanie wody. Jesteśmy na karmieniu mieszanym i jak są upały to spokojnie mogę jej dac napić się wody.
Widzisz a moja mi nie kazala ale juz pare razy dostała po 30 ml jak chciala przepic ulewanie... nie chcialam jej dowalac znow mleka, a bylo tak gorąco że chyba jej to wyszlo na dobre 👍Leksa lubi tę wiadomość
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍