Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Vende nasze córki są z tego samego dnia tyle, ze moja trochę mniej wazyla, ale tak dla porównania to Twoja Alicja ile wazy na dzień dzisiejszy ?
Ana.Ta moja nie lubi być zawinięta w rożek, bo wtedy nie może swobodnie ruszać nóżkami. Kocyk w wózku tez zawsze skopie i skarpetki tez ściąga 😅 jedynie kołderka w łóżeczku jakos jej nie przeszkadza 😊 pewnie to zasługa pościeli w myszkę minnie, bo minnie tez ma na ścianie i ciagle na nia patrzy 😂Ana.Ta, Malinka2021 lubią tę wiadomość
Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️ -
Ana.Ta poleży spokojnie 10 minut a tak to nosić, albo leży na nas, albo wisi na cyckach. Ciężko jest... Teraz śpi godzinę już na brzuchu, może rzeczywiście coś jej dokucza. Starsza dużo spała, sama zasypiała i wszystko jakoś powoli ogarnęłam. Teraz nastawie pranie i jak nikt inny nie rozwiesi to z 6h spokojnie będzie kisło w pralce😂
Vende dobrze, że wiesz na czym stoisz i wiesz, że mała rzeczywiście nie dojada. A po karmieniu wychodzi Ci coś laktatorem? Bo mi maks kilka kropel.
Kurcze mnie wyjścia stresują tylko dlatego, że wiem że muszę butle mleko + wodę w termosie zabrać bo w piersiach jej nie wystarczy jak zgłodnieje.Malinka2021 lubi tę wiadomość
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
Leksa, mala urodzila sie 3250g, ze szpitala wychodziliśmy z waga 3050g a dzis mamy 3430g... Takze troche malo jak na 4 tygodnie. A jak u Ciebie to wyglada?
Zosiek no szalu nie ma, ale jakies 20- 30ml odciągnę po karmieniu, wiec powiedziała ze jak zrobie to ze 4 razy dziennie to będzie jakas porcja na noc, a powinna tez od tego zwiększyć sie laktacja.
Poki co kazala mi nie dokarmiac mm, dopiero jak za tydzien waga nie ruszy...Zosiek, Malinka2021 lubią tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Zosiek to rzeczywiście mały glodomorek z niej☺ U mnie to Laura nie toleruje ani butelki ani smoczkow, próbowałam stosować nakładki na sutki to też ich nie lubiła ☺ Mam wrażenie że nawet picie mleka z cycka ledwo co toleruje i gdyby nie musiała to by nie piła 😄 Chociaż ostatnio nawet bardziej się domaga mleka ale max 5 min na cycku i wypluwa sutka a jak podsuwam z powrotem to albo już śpi albo płacz 🤦♀️ Dobrze że chociaż przybiera na wadze ☺
Zosiek, Malinka2021 lubią tę wiadomość
-
Vende u mnie mała wazyla przy wyjściu ze szpitala 2806, w 16 dobie wazyla 3360. Położna była dwa razy tylko i cisza z jej strony. Wczoraj sama weszłam na wagę, a potem z nią żeby orientacyjnie wiedzieć ile wazy to wyszlo, ze ok. 4 kg. Trzy tyg była tylko na moim mleku, a od tyg jedziemy na karmieniu mieszanym. Także tak naprawdę tyle przybrała będąc na piersi, a potem wszystko się ucięło z piersią. Cycki jak flaki, ledwo co tam leci i ona okropnie się denerwuje jak ja przystawiam. A najlepsze jest to, ze ma moje mleko w buzi i nim pluje 🤦🏼♀️
Malinka2021, Merci92 lubią tę wiadomość
Merci mam podobnie ze smoczkami i butelkami😂 butelkę bierze jak jest bardzo głodna, nie doje wszystkiego pluje nią i robi dziuba na cycka i tak karmienie u nas trwa ponad godzinę. Piersi po 15-20min później butla z przerwami bo się zastanawiam czy chce butelkę czy nie chce, później znowu piersi 😂 oczywiście z wrzaskami międzyczasie, zaczynam marzyć jak będzie czas normalnych posiłków.🙃
Vende to spokojnie uzbierasz, trzymam kciuki żeby się udało bez mm😘Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2022, 13:32
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
nick nieaktualnyProbitamina u nas fontanna non stop, ostatnio się odwróciłam, żeby wziąć body świeże i mały zaczął łac, ale pod takim kątem, że leciało do góry na nasze łóżko... mąż tez wiecznie osikany jest.
Ja się śmieje jak mąż mu zmienia pieluchę i do niego gada. Mówi zawsze: widzę mały, że pindol ci stoi to się nie dam nabrać i w połowie przypadków blokuje fontannę, a w drugiej połowie niestety gdzieś bokiem idzie na body czy pieluchy.
Vende wiem, że łatwo mi mówić, ale ja naprawdę bym się nie przejmowała ta waga aż tak, bo niektóre dzieci są szczupłe poprostu i mało przybierają, ale możliwe tez, ze się nie najada. Ciężko stwierdzić. Ja wiecznie myślę, że mały nie najedzony, ale na szczęście mąż mnie stopuje i jakoś go uspokajamy. Zazwyczaj mój chce się tulic tylko, a jak cycek obok to korzysta.
Do nas ma przyjść położna zaraz na ważenie to zobacze co i jak z moim, ale widzę, że ciuszki 56 już powoli w odstawkę będą szły. Pieluchy 1 chyba też, mamy 2 paczki i jak się skończą to przechodzimy na 2.
W dzień u nas jest nieźle, bo mały śpi, je i coś tam ewentualnie trzeba go ponosić co 2h je, ale w nocy jest tragedia.Provitamina, Zosiek lubią tę wiadomość
-
Leksa, no to ladnie Ci przybiera
Zosiek ja troche juz mam miejsze parcie na to kp ale skoro polozna mowi ze to moze nam sie jeszcze udac to spróbujemy. Jak za tydzien dalej bedzie jak jest będziemy dokarmiac.Leksa, Zosiek lubią tę wiadomość
Vende dla mnie najważniejsze, ze ona jest najedzona i nie płacze, dzięki temu jest spokojna. Śmieje się, ze jest już kluseczka, ale nie jest tłuściutka i nie ma fałdek, jedynie druga brodę 😅 a pampersy 1 i tak są duże mimo ze nie ściskam nie wiadomo jak bardo, ale tez nie zapinam super luźno, żeby bokami nie wyleciało.Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
-
Leksa, moze to byc kwestia gęstości mleka z tego co mówiła mi polozna
Ja troszke dzisiaj znowu zaczynam miec dosyc, po trudnej nocy teraz w dzien malutka prawie nie spi, kimnie na 15 minut a potem aferka nie wiadomo o co...17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
nick nieaktualnyU mnie właśnie była położna u mały przybrał 600g w 2 tyg... zapytałam czy to nie za dużo to mówi, że nie I żarcia mam mnóstwo, a wczoraj czułam, że piersi jak flaki i mały żarł co 40 min. Skomentowała tylko, że mam mega głodomora i wszystko jest git i mam dalej robić to co robię. Szkoda tylko, że nie dala recepty na budzenie się co godzinę w nocy i wiszenie na cycku po 20 min. Powiedziała, że musi się jeszcze mu rytm dnia unormować i tyle... pytanie czy ja się nie wykończę do tego czasu 😁 zacznę ściągać częściej mleko dla męża
-
U nas dzis ewidentnie brak mleka daje sie we znaki. Mala je co chwilę doslownie. Pol godziny karmie, pol godziny łącznie dziobak spi, ale to z tego polowe na mnie... Szczerze nie widze tego jednak bez podania mm. Cycki jak flaki..17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja
-
Megsi najważniejsze, ze mały dobrze przybiera, ale ja bym się psychicznie wykończyła, gdyby tak to miało u mnie wyglądać, zwłaszcza, ze starsze dziecko jest w domu.
Vende ja nikogo nie oceniam, bo każdy sposób karmienia dziecka jest dobry, byle było najedzone. Dziś tez mialam wyrzuty sumienia o kp, ze może zawiodłam jako matka, zaczęłam czytać o tym artykuły i większość ma jakies „problemy” emocjonalne odnoście karmienia i nie ważne czy to się karmi piersią czy butelka. A nasze ambicje i presja otoczenia nam nie sprzyja. Dlatego najlepiej robić to co się czuje, a nie to co nam inni mówią albo „dobrze” doradzają.Zosiek, Merci92, Ana.Ta lubią tę wiadomość
nick nieaktualnyJa ogólnie źle znoszę te karmienia jak mąż idzie do pracy, bo wtedy wrzucam na siebie presję, żeby mały nie płakał, bo nie chce zeby maz sie budził... wtedy robie sobie robie pod górkę, bo się denerwuje i gorzej śpię, a później dzieckiem cały dzień.
Natomiast jak mąż w pracy dzisiaj to karmienie idzie dobrze i drzemki są super i w domu ogarniam.
Zgadzam się w 100% nie ma złego karmienia. Każdy robi to co według niego jest najlepsze.
Jeżeli czujesz, że mm uratuje sytuację vende to dawaj i się nie zastanawiaj, ale koje piersi to też flaki I mało ściągam, a Maks przybiera wręcz za dużo.
Natomiast takie wiszenie i uwiazanie jest ciężkie i myślę l, że jedyne dlaczego ja dalej kp, bo jestem leniwcem i w sumie takie oglądanie seriali i czytanie książek mnie satysfakcjonuje, jakbym była bardziej wyjściowa czy miała potrzebę sprzątania bądź starsze dziecko to już dawno bym na butli była. Rob tak, żeby tobie było dobrze, bo teraz się nakręcasz, frustrujesz i sprawi to, że przestaniesz się cieszyć macierzyństwem, a to nie o to chodzi.Ana.Ta lubi tę wiadomość
-
Leksa, wlasnie poległam i dalam mm pierezy raz od trzech tygodni. Wlasnie chyba czwartg raz mi ulała, no jadla tak zachłannie ze sie nie dalo... Najpierw dalam jej to co mialam odciagniete, ale bylo tego malo, wiec wyjęłam butelke... Mam nadzieję, ze zasnie teraz chociaz na godzinę bo az oczy ma czerwone z tego placzu i niewyspania... Na noc tez po piersi dam jej butelke i zobaczę jak bedzie wygladala noc...
Ana.Ta, Zosiek lubią tę wiadomość
Vende wrote:Leksa, moze to byc kwestia gęstości mleka z tego co mówiła mi polozna
Ja troszke dzisiaj znowu zaczynam miec dosyc, po trudnej nocy teraz w dzien malutka prawie nie spi, kimnie na 15 minut a potem aferka nie wiadomo o co...
Witaj w clubie! 😂 przez caly dzień spala moze 2h i to na rękach. A cyc juz jak flak tak ciągnie i sie bawi🤦♀️ Może jednak ten skok jest dziś 😂 podalam jej teraz 60 ml mm żeby jakos dotrwac do kąpania a w cycach bylo więcej mleka....
Z braku pomyslow wlozylam jà 1 raz w bujaczek, spodobalo sie na 5min hehe ale byl blysk w oku wiec bedziemy próbowac w inne dni. Wyczytalam ze w 5 tyg dzieci mogą juz marudzić z nudy 🙈 ważne żeby duzo gadać, śpiewac, czy ponoc zainteresują się juz grzechotkami. U mnie dzis faktycznie mala patrzyla na taką myszke w gondoli jak rusZalam. Ale takiej do reki jeszcze nie mam. Wydaje mi sie ze to za wczesnie 🤔Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2022, 19:20
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
Vende najważniejsze jest to, żeby ona była spokojna i najedzona. Życzę Ci, żeby to pomogło i Ty tez wtedy chociaż trochę odpoczniesz. Moja po południu tez z piersi wyssała, a nadal była głodna. Na to dostała 60 ml mleka i wtedy ładnie zasnęła
Vende, Ana.Ta lubią tę wiadomość
Vende też dziś nie mam łatwego dnia. Mam chyba kryzys laktacyjny. Dziecko ciągle marudzi i płacze a praktycznie co chwilę jest karmione. Do południa udało mi się odciągnąć niecałe 40 ml mleka, po południu już tylko 20 bo nie byłam w stanie skończyć sesji, bo dziecko znów głodne i trzeba było przystawić do piersi. Podobno laktacja po miesiącu się stabilizuje, a najgorszy, najtrudniejszy jest pierwszy miesiąc. Nie wiem ile w tym prawdy.
Ana.Ta, Megsi lubią tę wiadomość
Starania od kwietnia 2020 roku
👫 OBOJE 35+
Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
DHEA-SO4: 281,60 ✅
FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
Drożność jajowodów ✅
Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK
3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży
Sierpień 2021r. IN VITRO
06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
-
nick nieaktualnyU nas Hanka ma dzisiaj równy miesiąc.
Ja wczoraj miałam taki mega kryzys wieczorem po trzech dniach, gdzie młoda wisiała mi na cyckach co godzinę. Juz może ze zmęczenia i z tego jej wiszenia mleka było mniej niż zwykle, a może mi się wydawało. W każdym razie wieczorem, jak kolejny raz się obudziła naszly mnie takie natrętne myśli, że już dłużej tego nie zniosę, że już nie dam rady. Mialam wrażenie, jakby mnie coś opętało. Miałam ochotę iść zrobić butlę, żeby już tylko przestała ssać piersi. Co ciekawe to było teraz moje marzenie, żeby karmić piersią. A jak się powiodło to taki zonk, psychika płata figle. Przeczytałam później, że jest coś takiego jak awersja laktacyjna i chyba mnie to dopadło.
Całe szczęście noc była dla mnie łaskawa i niunia wstawała co 3-3.5h. Dzisiaj była położna, przybrała 200g przez 6 dni, więc prawidłowo, ale i tak uważam, że mleka dużo mniej mam.
W każdym razie cieszę się, że m a my tę grupę. Jesteście dla mnie naprawdę dużym wsparciem. To mnie bardzo podnosi na duchu, jak widzę że nie jestem sama z tymi wszystkimi dylematami.Vende, Zosiek, Leksa, Ana.Ta, Megsi, Malinka2021 lubią tę wiadomość