Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja też nie wiedziałam o leżeniu na brzuchu 🙄 a u mnie do zagojenia są jeszcze ślady po zszywkach.. Nie jestem pewna jak to profesjonalnie się nazywa. Po długości szwu miałam nałożone coś właśnie jak zszywki z dużego zszywacza. Pewnie tak prewencyjnie, żeby szew się nie rozszedl ? Strasznie wbijało mi się to w skórę ale przyznam szczerze po zdjęciu nie czułam jakiejś mega ulgi. Czy wy też tak miałyście czy tylko rozpuszczalne nici?
Ja dzisiaj rano już miałam darowac sobie laktator ale że mały spał à piersi do wybuchu to odpaliłam.. I chyba szłam na rekord bo w 5 minut ściągnęłam 40ml, za to z drugiej nie poszło nic 😅 i wtedy rozładowała się bateria. Muszę nazbierać do wtorku porcję żeby zostawić małego z tatą i jechać na wizytę do ortodonty samej. Mój mózg tego potrzebuje -
O tym leżeniu slyszalam od fizjo jak bylam z Mala. Mowilaa tez zeby sie nie schylac tylko na zasadzie wykroków (w sensie zginac nogi) i podnosic sie z boku a nie z lezenia na plecach. To tak z ciekawostek
Dziewczyny, ma ktoras fajny letni rozek i moze cos polecic? Wydaje mi sie ze juz jej za cieplo w tym co mam ale zdecydowanie lepiej mi spi w rozku niz pod kocem.17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Vende to o czym piszesz to mi mówili w szpitalu, ale u nas jak był obchód to był od samego rana, doradca laktacyjny, fizjoterapeuta, pediatra, a potem wszyscy razem włączenie z ginekologami. I to nie było na zasadzie, ze wszystko na opier*** tylko każdy z Tobą porozmawiał, wysłuchał i doradził.
Minus był tylko ten na patologii ciąży jak podważyli moje zaświadczenie o cc, a potem już na położnictwie to opieka była naprawdę pierwsza klasa, z reszta jedzenie tez 😂 w razie trzeciego dziecka już wiem znowu gdzie rodzic 🙈😂
Soleil ja miałam szwy rozpuszczalneWiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2022, 22:06
Vende lubi tę wiadomość
Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️ -
Ja też właśnie rozpuszczalne plus (sprawdziłam teraz w Google nazwę) szew mechaniczny i metalowe klamry zdejmowane po 10ciu dniach,
Ja w szpitalu również miałam fizjoterapeutę i nawet ćwiczyłyśmy ale nie mówiła o leżeniu na brzuchu ale dobrze wiedzieć -
U mnie było sn, ale fizjo w szpitalu też zalecała leżenie na brzuchu.
Czy wy potraficie normalnie zasnąć jak macie dzieci w łóżeczkach? Ja nie potrafię wtedy zasnąć, cały czas się wtedy martwię czy jej się nie ukeje, czy się głową jakoś nie przekręci i nie będzie miała problemu z oddychaniem... No na takim czuwaniu wtedy jestem, że nie ma.szans na sen dla.mnie. Tylko jak mam ją u nas w łóżku obok siebie to jakoś mogę zasnąć, bo otworze oko.i już widzę czy jest ok, nie muszę się wychylać do łóżeczka. Ale Kurcze, już się zastanawiam czy że mną wszystko ok... Mąż mówi, że przesadzam, mam odpuścić itd., ale jakoś nie mogę.
Odnośnie krwawienia ja już miałam takie nikłe, bardzo niewielkie, a dzisiaj po.spacerze jak mnie zalało krwią to się strachu najadłam. Do tego takiego bólu krocza dostałam, że popołudnie przeleżałam. -
Iwonaa ja mam dokładnie odwrotnie, mam wrazenie ze ona tylko w lozeczku jest bezpieczna i jak czasem przymknęło mi sie oko jak polozylam ja obok siebir czy na sobie to budzilam się przerażona. W lozeczku mam monitor oddechu i on mnie uspokaja, wiem ze jakby co to mnie obudzi. Co do ulewania do teraz mnie to przeraża. I robie dziadostwo bo wole jak Mala spi z głową w moja stronę - wtedy ja widze jak tylko otworze oczy. Ale to nie sprzyja jej główce więc staram się z tą pokusa walczyć
.
Ja mialam normlsny szew ściągany na zewnatrz jakos w 8 dobie, a wewnatrz oczywiscie rozpuszczalne.
U nas fizjo nie bylo w szpitalu, znsczy takiego do mnie, mialam tylko wizyte do dziecka ze wzgledu na ta asymetrie.Iwonaa27 lubi tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Też zapobiegawczo używamy biogaye i też nas wkurza fiolka😂 ostatnio nie lecialy kropelki teraz jest ok bo mąż cos tam poszperał. To może też zamiennie kupię nastepnym razem ten drugi lek🤔
A wczoraj 30 min po napisaniu posta naszczescie wyszla ładna k u p a. Ufff ale chyba faktycznie zaopatrze sie w te patyczki, chyba ze espumisan lepszy?
Jakie filtry 50spf polecacie? U Nas w tym tyg wybija MIESIAC🙈 nie wierze, że oficjalnie skończymy okres niemowlęcy 💪
U Mnie po szytym kroczu jest bardzo ok, też mam sZwy rozpuszczalne, nadal mam lekki okres,
wgl trzeba zapisać się na wizytę kontrolną i to nedzie 1 raz jak mąż zostanie sam min. na 2,5h🙈 coś czuje że „ściągnie” kogoś aby mu bylo raźniej 😂
U nas wczoraj byl progres
1)Córka gdy dluugo patrzylysmy sie w oczy po moich Zachętach szczerzeniem sie i mizianiem odwzajemnila uśmiech, chyba że to tylko zbieg okolicznosci ale.... ja mysle sobie swoje hihi
2) wyszlismy z nieśpiącym dzieckiem, pomoglo w pewnym kryzysowym momencie placzu trzymanie za ręke, przekręcenie na drugi bok i jej czkawka. Pozniej usnęła i dokończylismy spacer🙈
3) ładnie przezylismy odwiedziny przyszlego chrzestnego mimo, że po 30min zaczela robic kupę.
Strasznie Nas to podbudowalo jako rodzicow. Aż szkoda że jutro juz poniedzialek, tak uwielbiam jak caly dzien jest mąż...
dba o posilki i jakos tak raźniej, mi psychicznie 1000 razy lepiej.
Ale w razie w zadzwonie po babcie, trzeba korzystać bo dla nich te szkraby to też caly swiat i takie dwu godzinne spotkania traktujà jak skarb. My sie stresujemy a one nauczone doświadczeniem mają super podejście w opiece!
Vende super że wykorzystalas pomoc na drzemke. Sen i jedzenie to teraz u Nas podstawa żeby funkcjonować 👍Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2022, 01:56
Iwonaa27, Zosiek lubią tę wiadomość
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
Moje dziecko wczoraj skończyło 1 miesiąc a dzisiaj przespało 6h!!! Ależ się wyspałam! Oby tak już codziennoe 😄 jeszcze się obudziłam, ale nie dlatego ze płakał tylko wiercil się w łóżeczku i nóżką stukal we wyłożone w szczebelki karty kontrastowe 😅 wstaje do niego a on w dodatku leży o 90 stopni inaczej niż go zostawiłam i w innej części łóżeczka, jedna noga wystawała z łóżeczka między szczebelkami druga zatrzymała się na kartach kontrastowych 😅 no szok przeżyłam, chyba największy jak na zegarek spojrzałam po przebudzeniu 😆 ale to pełzanie już... Też niedowierzam 🙈
Ana.Ta, Iwonaa27, Zosiek, Soleil lubią tę wiadomość
PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
12.05.22 👶Wojtuś💙 -
Malinka2021 o kurcze! Ale super🙈 zaczyna się etap gdzie dzieci lepiej bedzie odkladac do lozeczka lub na podlodze na macie🙈 miejmy nadzieje że wiadomo oprocz skoków, ząbkowańbędzie tylko lepiej💛
Iwona Apropo spania w łóżeczku czy łóżku u mnie idziemy na rekord bo lozeczko stoi ale stelaż jest niestabilny i nie odlozylam tam malej ani razu😂 ale narazie spimy we dwie na lozku szerokim na 160 wiec jestem o nią spokojna, i też mam tak że narazie chce ją widzieć i slyszeć oddech, tymbardziej że czesto steka na te kupy i juz sama niewiem ktora pierwsza po karmieniu usypiaa przy mnie jak ją trzymam za rękę czy poglaskam jest spokojna🤷♀️
ale musimy to ogarnAc w tym tyg i bede próbowala też z lozeczkiem żeby pozniej chciala w nim spac. Ale ja myśle przysunąc go blisko lozka bo sie zmieści więc bede miala podglądIwonaa27, Zosiek lubią tę wiadomość
nick nieaktualnyU nas łóżeczko to dekoracja. W sumie nawet nie próbuję małego tam wkładać narazie, bo będzie płacz. Śpimy razem wtuleni w siebie i stresuje mnie to bardzo, boję się, że się gdzieś przydusi.
Malinka zazdroszczę tych 6h u mnie co 1.5h pobudka i jedzenie. Później awantura o zmianę pieluchy i znowu jedzenie na uspokojenie. Teraz go karmie od 40 min, a tak mi się siku chce, że zaraz oczami wyleci.
Ana.ta mój mąż pracuje zmiany wiec 3-4 dni ma wolne i czekam na nie z utęsknieniem i to też nie chodzi o pomoc przy dziecku tylko razniej w domu. Za to jak jest w pracy to nie ma go od 5 rano do 19, a później i tak spać szybko idzie wiec nie pomoże mi za wiele.
Byliśmy na spacerze to mały zasnął w wózku, ale pod koniec trasy się obudził i musiałam go nieść na rękach do domu
-
U nas Wojtek śpi raczej w łóżeczku i to często na brzuchu bo inaczej nie chce zasnąć 🙈 do łóżka go biorę jak kwęka w łóżeczku, niby nie płacze ale mi też spać nie da, a jak wezmę go koło siebie to przestaje jak go pomiziam.
Megsi, nie masz lekko 😞 ale może dzięki temu też będziecie mieć później super więź między sobą? 😊 nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło 😘😘😘Ana.Ta, Zosiek, Leksa, Merci92, Megsi lubią tę wiadomość
PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
12.05.22 👶Wojtuś💙 -
U mnie też na kwękanie wlasnie pomaga bliskosc, dzieki temu malutka jak obudzilA sie po godzinie 6.00 dala pospac do 7.30👍
Jak nie otwiera buzi i jest spokojna staram sie odciagac, jak nie spieszy mi się żeby coś tam robić 😬
Megsi dobrze że noszeniem można załagodzic sytuacje😂
Też teraz tańcze w łóżku na siku 😂i 1 raz tak padlam wczoraj ze nie wykąpalam sie i nie zmylam makijazu. No ciekawe jak to ogarne w dzien 😂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2022, 08:04
Malinka2021, Merci92, Klara_1985 lubią tę wiadomość
Ana.Ta Moja Laura też urodziła się 16.05 i zaraz wyjdzie z okresu noworodka ☺ No i Właśnie też wczoraj Laura u mojego męża na rękach dwa razy się uśmiechneła po wpatrywaniu się w jej oczy i rozmowie na bardzo ważne tematy 😅🥰 Nie widziałam tego ale muszę mu uwierzyć na słowo 😀 Ale też kilka pierwszych łez uronila. Jak płacze na "sucho" to mi jakoś lżej ☺
Też lubię jak mąż jest bo wtedy nie czuję się taka samotna wiem ze nie jestem sama bo mam Laurę ale często czuje taka samotność w tym wszystkim ☺ Nawet spacery samotne tylko z bejbikiem też nie są tak fajne jak z kimś ☺
Jeszcze do czwartku Laura spała w dostawce chicco na zmianę raz z jednej strony raz z drugiej żeby główka się kształtowała ladnie a teraz mam tak jak Megsi jest prawie ze nie odkladalna z tym ze jest troszke mniejsza cycoholikiem ale już tez jej sie zaczyna ☺ Na brzuszku teraz też mniej śpi no bo jak na rękach woli spać to jak ja mam ja na brzuch kłaść... Chyba ze na sobie 🤨
No i jeszcze wam napisze ze nie wiem jak u was ale u mnie Laura jak przez kilka razy nie złapie odpowiednio piersi to już taki płacz odchodzi i buntuje się ze odechciewa się jej jeść i woli już wcale nie zjeść i pójść spać. Dopiero po senku jak zapomni to ładnie się przystawia. No chyba że znowu nie uda się złapać to odpycha cycochy i bije je 😀 Co za temperament 😅
Malinka2021, Ana.Ta, Klara_1985 lubią tę wiadomość
-
U nas kiepska noc... Mala co chwile sie budzila i chciała jesc. Raz nawet po godzinie wiszenia na piersi dostaja butle z moim mlekiem prawie 70ml i zjadla wszystko... A sen krótki. Dzisiaj przychodzi polozna zważyć Mala i może cos doradzi, bo jak dla mnie to ona sie nie najada...17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja
-
Hej 🙂
U mnie w szpitalu codziennie była fizjoterapeutka, instruktaż robiła i ćwiczenia, sprawdzała też czy mięsień prosty mi się nie rozszedł. Pod tym względem duży plus.
U nas dzisiaj ponad 7h snu 23.30 padła i spała prawie do 7. Ale nie ma się czym chwalić bo wczoraj spala w ciągu dniach tylko pół godziny na tarasie więc po prostu dziecko padło po całym dniu praktycznie bez snu. Nie wiem już czy jej coś dolega czy o co chodzi, nie śpi prawie w dzień wogole.😔 Nawet ze spaceru trzeba było szybko wracać bo cała wieś ja chyba już słyszała, a wcześniej spacer był jedyną odskocznia i cisza dla mnie... Usypiała jak ledwo wyszłam na ulicę.
Mojej też miesiąc 15-tego pyknie.🙃
Vende u nas też najlepiej śpi w rozku i wsadzam ją do niego w samym body na noc, kiedyś w nocy to było cieplej bałam się że mi się w nim ugotuje więc go poluzowałam i od razu była pobudka. Też muszę się rozejrzeć za cieńszym.
Aż się boje jaki dzisiaj będzie dzień.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2022, 09:02
Malinka2021, Merci92 lubią tę wiadomość
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
U nas w tym tyg tez minie już miesiąc 🥰
Mała śpi w łóżeczku, zazwyczaj jest tak, ze sama zasypia, rzadko kiedy jest w to nasza ingerencja. Chcemy żeby nie była nauczona noszenia na rekach i usypiania na rekach tak jak to bylo z synem. W ogóle ona jest inna, niż on dlatego tez inaczej ja wychowujemy 😅Merci92, Ana.Ta, Soleil lubią tę wiadomość
Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️ -
Mój syn noce przesypia dobrze, budzi się co 3 -3,5 h na jedzenie i znów zasypia. Śpi nadal z nami w łóżku, też lubi swój rożek 😜 śpi w body ale zakładam mu skarpetki bo czasami się odkryje.
Czy na wasze dzieci też się tak przeciągają?
Póki co nie mamy problemów z kupką. Średnio mamy 4-5 kupek. Ilość pieluch w ciągu dnia to średnio 12. Na dodatek mój malyszek lubi sikać krótko po odsłonięciu pieluszki, więc albo łapie siki w ręke albo mamy fontannę w różnych kierunkach. Czasami dopiero co świeżo ubrana pieluszka jest już mokra. Nie wspomnę o podkładach 🙈
Jutro mam wizytę u swojej gin po porodzie. Muszę zabrać Tymka że sobą. Stresują mnie takie wyprawy. Mimo że odciągami mleko to on i tak woli cycuszka. Wtedy się uspokaja i zasypia. Wczoraj byliśmy w kościele. Oczywiście po 10 min zaczął się wiercić i płakać. Wzięłam go więc na zewnątrz i jedyna ławkę by go nakarmić znalazłam na cmentarzu. Siedzieliśmy przy jakimś grobie a mąż nas osłaniał od słońca bo wczoraj mocno prażyło.niestety wróciliśmy ostatecznie do domu bo poszła kupka.
Powiem wam że stresują mnie wyjścia (oprócz spaceru). A najbardziej chwila gdy maluszek zgłasza swój głód...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2022, 11:21
Ana.Ta, Malinka2021 lubią tę wiadomość
Starania od kwietnia 2020 roku
👫 OBOJE 35+
Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
DHEA-SO4: 281,60 ✅
FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
Drożność jajowodów ✅
Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK
3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży
Sierpień 2021r. IN VITRO
06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
-
Provitamina, wcale Ci sie nie dziwię... Mnie tez stresuje jak Mala jest glodna, czasem nawet w domu paraliżuje mnie jej krzyk a co dopiero na zewnątrz...
U mnie byla polozna. No i kilka problemów znowu sie pojawilo. W kazdym razie Mala faktycznie slabo przybiera tak jak myslalam, przynylo jej tlyko 110g w tydzien. Podobno po 3 tygodniu pojawia sie pierwszy kryzys laktacyjny i to moze byc ta sytuacja wiec mam sie troche napędzac, a po kazdym karmieniu odciągać mleko i zbierać na wieczor zeby na noc dobic ją butelką. Nie pozwalac na wiszenie godziny przy piersi... 15 do 30minut maksymalnie. Zobaczymy jak nam to pojdzie... Jeśli nic sie nie zmieni z waga Małej przez 2 dni to mam jej zrobić badanie moczu. Do tego wchodzą nam jednak plesniawki... Takze musimy powalczyc z tym. Oczywiście zle zostalam poinstruowana z wedzidelkiem, polozna twierdzi ze powinna miec masowane, lekarz twierdzil ze nie ma potrzeby a to zbedne bakterie... Takze kazdy mowi co innego. Ale chyba bardziej ufam poloznej bo ona przychodzi i ze mna rozmawia, a ci lekarze to najlepiej 3 minuty i nastepny...Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2022, 12:16
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Merci92 to świętujemy w czwartek razem 🥳
U mnie też już są łezki, serce boli. 🙈 Córka nigdy nie odpuści jedzenia- bedzie sie wkurzać w nieskonczonosc aż sie naje normalnie lub do przejedzenia i wtedy znowóż nie uśnie 🙈 tylko u mnie zlość przy cycu wynika z tego że 80% wtedy robi lub dorabia kupe. Także dramatyczne chwile bo mam prężenie, jedzenie na dzięcioła i jak sie nachapie czkawke 😂
Zosiek u Ciebie od razu wskoczyla na dorosly tryb 🙈 a w dzien marudzi czy poprostu sobie lezy i nosicie? 🤔 ciezko sobie wyobrazic dzien bez drzemki z moją marudą- chyba pekla by z przejedzenia🙈
Vende dobrze ze bedzie ważenie skontrolujesz jak to jest z tyn najadaniem 👍 u mnie też czasem tyle wisi a poznie dorwie sie butli, z tym że często pozniej ulewa prawie wszystko i mam potwierdzenie ze to z grumasu a nie glodu...
edit. Trzymam kciuki za poprawę, u mnie byla ta sama sytuacja i kontrola butla w ciagu dnia pomogla👍 Bedziesz spokojniesza jak dwa czy raz bedziesz wiedziala ile zje. Niestety tez musze walczyc z tym dlugim wiszeniem bo to wcale nie efektywne:/ czesto dlatego nie ma spania tylko chodze z nia po domu, spiewam i gadam 🤷♀️ Pol na pol uda sie uspać. Jak nie i tak wraca do cyca ale pozniej, przy placzu jak nie pcha rąk do buzi sprawdzam czy to glod smoczkiem, jak go dziubdziobuje i lamentem wypluwa tylko cyc zaradzi 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2022, 12:44
Provitamina to niezle masz akcje z tym sikaniem, dziecie chyba wyczuwa luz i sobie pozwala 😂
U mnie nie przeciaga sie tak duzo bez powodu ale ogolnie wywija wszystkim jak robi kupe, czasem godzine latajĄ jej ręce i nogi we wszystkie strony prezentując miny od dramatycznych po błogie z uśmiechem 😂 także jest wygimnastykowana
Moje dziecko wkurza sie na koce, okrywanie rozkiem i zrzuca wszystkie skarpaty.. takze śpiworek ją męczyl że nie inwestuje... śpi rozneglizowana - czasem uda mi sie jej coś narzucic ale max na kilka min bo skopie 😬na spacerze tez moge zapomniec o nakryciu.. nie ma szans, bardzo ją to zlości. Ona za duzo rusza nogami...
Też wyjscia mnie bardzo stresują, bo moja artystka wyje jak syrena praktycznie zaraz po obudzeniu😂
Wydaje mi sie ze te nasze dzieci mogą wiecej chciec nie tyle jesc ale choc chwile sie napic, niestety temperatura nie sprzyja i nam i im gorąco, a tuląc sie tymbardziej 😬Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2022, 12:46
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍