Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Oj tak, ja tez sie ciesze ze mamy tę grupę i mozemy sie dzielić swoimi wątpliwościami
Od razu jest jakos latwiej a i ze zrozumieniem duzo łatwiej niz gdzie indziej.
Ja wlasnie szykuje kąpiel, ale Mala ciagle spi, po moim karmieniu pewnie juz by sie dwa razy obudzila. No coz... Na noc planuje dac jej reszte tego mm, a sama przed chwilą odciagnelam marne 40ml... No coz. Do pobudki nocnej moze sie dozbiera i w nocy chciałabym dokarmic piersią i od rana znowu próbować.
Provitamina no mi polozna powiedziala dzis ze po 3 tygodniach jest kryzys laktacyjny. U mnie by sie zgadzalo. Podobno trwa pare dni.Zosiek, Ana.Ta, MamaRo, Malinka2021 lubią tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Też cieszę się że jesteśmy tutaj i dzielimy się troskami i radościami dnia codziennego z maluszkiem 🙂
Moja położna też mi mówiła że ok 3 tygodnia jest kryzys. Radziła mi że mam wtedy pić 4 saszetki femaltikera i relaksować się zimnym karmi.
Uwielbiam polewać swoje piersi gorąca wodą. Wieczorny prysznic jest dla mnie relaksujący. Ciepła woda sprawia że piersi tak nie bolą. Dzis ewidentnie czuję takie mikro szpileczki, staram się to rozmasować ręką, trochę pomaga.Ana.Ta, Malinka2021 lubią tę wiadomość
Starania od kwietnia 2020 roku
👫 OBOJE 35+
Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
DHEA-SO4: 281,60 ✅
FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
Drożność jajowodów ✅
Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK
3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży
Sierpień 2021r. IN VITRO
06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
-
Vende Oj tam marne 40ml, u mnie niecałe 30 dzisiaj 😜🙄
Każda z nas ma swoje małe 'problemy' laktacyjne i trochę wątpliwości ale jestem pewna że wszystkie robimy co możemy i dajemy z siebie wszystko. Nie powinnyśmy mieć sobie nic do zarzucenia😏 nawet nie przypuszczałam, że nas aż tyle i zakładam, że większość kobiet również ma takie dylematy.
U nas znowu było wielkie 'niewiadomo o co chodzi' ale na szczęście z mężem to na zmianę staraliśmy się małego krolewicza ogarnąć. Może faktycznie te mleko na wieczór tlustsze, spowolniony przypływ i dzieci tak się irytują, że muszą tyle się napracować, żeby sobie popić.
A dzisiaj podczas spaceru wspominałam synka pierwszy tydzień życia kiedy to musieliśmy go wybudzać za każdym razem na karmienie... à teraz chyba trzeba prosić żeby pospał.. 😅😅😅Ana.Ta, Klara_1985, Malinka2021 lubią tę wiadomość
-
Tak czytam Was i jakbym nasze domowe perypetie czytała.😂
Vende dobrze zrobiłaś, czasami nie ma się co męczyć. Szkoda naszych nerwów.
U nas dzisiaj zdecydowanie lepszy dzień. Wczoraj może był ten skok rozwojowy 😂 tylko migrena mnie męczy po wczorajszym krzyku... U nas też łezki czasami są i młoda jak łagodnie płacze to miauczy jak kotek.🙃🥰Leksa, Ana.Ta, Malinka2021 lubią tę wiadomość
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
Vende u mnie mała też dluzej spala po mm, aż ją obudzilam zmianą pampersa bo chyba by jej strzelil😂 karmimy się i mam nadzieje ze bedzie dalej ladnie spać🙏😊
To byl kojący wieczór, trzymalismy ja sobie z mezem na zmiane w rozku i ogladaliśmy serial 💛 wgl zdecydowalismy ze na Naszą 5 rocznice slubu zostawiamy malutką z babcią i jedziemy do kina lub kolacje - ciekawe jak to przezyjemy hehe ( ale za 4 tyg to przeciez duza dziewczyna bedzie 😂).
Też uwielbiam cieple prysznice, jeszcze bardziej jak malutka jest z mężem 😇To taka nagroda za dzień pełen wrażeń 😂
Dokladnie, dobrze ze mamy tu wsparcie💛 jakoś tak raźniej, myśle że pomaga to nam psychicznie w tej naszej nowej rzeczywistosci🙂 mam nadzieje że zażegnamy kryzysy z karmieniami jak juz będą rzadsze i wszystko bedzie przyjemniejsze i łatwiejsze.Zosiek, Provitamina, Klara_1985, Soleil lubią tę wiadomość
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
Hej dziewczyny, moja chyba nie zna łagodnego płaczu, od razu brzmi jak kot ktory przytrzasnął sobie ogon.
Ja mialam ten kryzys laktacyjny w trzecim tygodniu, a kolejny w piątym, ale już jest znowu ok. Chociaż mała przy cycku nieraz swiruje, niby chce jesc, ale go szarpie i placze. Wcześniej robiła tak jak jednocześnie szła kupa, albo jak nie było mleka, teraz się te teorie nie sprawdzają, nie wiem o co jej chodzi.
Pamietam jak kiedyś koleżanka, mama czwórki mówiła ze wlasnie udziela sie na jakims forum dla mam, to było chyba przy trzecim dziecku, i tak sobie myslalam co za wsparcie moga dac obce kobiety których się na oczy nie widziało, szczegolnie jak to nie jej pierwsze dziecko. A teraz wiem i żałuję że nie korzystalam z tego dobrodziejstwa 7 lat temu, o ile moje macierzyństwo byłoby łatwiejsze...
A ja wypoczywam sobie na wsi, ciągle jestem gdzies bo mam tu duzo krewnych, mam to szczęście że wszyscy moi dziadkowie żyją i mogą poznać prawnuczkę.
Też troszkę tutaj chlodniej niż u nas w mieszkaniu i mała lepiej śpi. Zdarzylo się 3 godziny, jak na nią ewenementAna.Ta, Zosiek, Klara_1985, Malinka2021, Soleil lubią tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
Kasjanna super że dla odmiany jesteś w innym otoczeniu i sprawiasz radość starszym osóbkom. Ja muszę w wakacje pojechać z małą do mojej babci
Ja chyba też zaliczylam kryzys laktacyjny. Mała plula sutkami, wprawdzie robila kupe, ale później odpychala co chwile podczas czkawki... trwalo to ok godziny wiec poszlam zrobic MM. W kuchni dwa razy uśmiechnela sie do mnie slodko... po czym przystawila do piersi i ssala... ale chyba tam faktycznie nic nie miala... jakos slabo slyszalam przelykanie... wypila 60 ml mleka i niby spi.. ale dalej meczy ją kupa, ale może uśnie😫 byle do rana... nie mam sily wlaczac laktatora. Życie... najwyzej znowu wjedzie MM 🤷♀️
Mam nadzieje ze wy bez takich przygod😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2022, 02:51
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
U nas dzisiaj to mm zrobiło czary i jak cały dzien byl trudny tak teraz Mala spala ponad 4,5h... Jak zawsze je z piersi godzinę tak teraz wystarczylo jej 15 minut spi znowu. Tak czy inaczej ciesze sie ze dziecko w końcu jest najedzone. A czym to juz sprawa drugiego rzędu
powinnam tak naprawde wziac laktator i sciagnac pokarm z tej jednej piersi (Mala ogarnela tylko jedna) ale chyba nie mam sily, a noz sie Mala niedlugo znowu obudzi.
Kasjanna i bardzo dobrze , fajnie ze wyjazd sie wreszcie udało zrealizosac .Ana.Ta, Leksa, Malinka2021, Zosiek, Soleil lubią tę wiadomość
Ana.ta też mamy w tym roku 5 rocznicę 🙂 tylko we wrzesniu 🙂
U nas noc bardzo średnia, a mąż to po zmianie pampersa musiał wziac prysznic w środku nocy 😅 ja natomiast musiałam zmianiac pościel z naszego łóżka które stoi na przeciwko przewijaka 😆 a wczoraj rano dopiero co zmieniałam na świeżą 😋
W koszyku na allegro wrzucilam sobie słód jeczmienny i mleko modyfikowane i tak się zastanawiam, czego ja właściwie chce 🙃 w która stronę pójść. W dzień kp jest ok, ale w nocy jakoś robi mi się gorąco w stopy i wysiedzieć nie mogę i się irytuje ile jeszcze tego ssania.. 😔Zosiek, Leksa, Kasjanna, Soleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość
PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
12.05.22 👶Wojtuś💙 -
Malinka, a moze wlasnie w te strone mieszanego, w dzień na kp ale na noc dawac mm albo odciagac swoje? Wiesz nie oceniam
Sama poki co chyba planuje tak robic bo szkoda mi dziecka które sie nie wysypia i nie najada. My nie moglysmy spac miedzy 5 a 7, a teraz po karmieniu Malutka usnela ze mną u mnie na lozku, nawet nakryta nasza kołdrą i tak po spałyśmy jeszcze godzinkę. To w sumie takie magiczne chwilę razem
Zosiek, Soleil, Leksa, Malinka2021 lubią tę wiadomość
nick nieaktualny
-
Malinka, niezle przygody z ta kupa 😄
Jak cie irytuje karmienie nocą to może potrzebujesz czymś zająć głowę? Jakaś książka, filmiki na yt? Coś co sprawi że nie będziesz odliczała czasu kiedy w końcu skonczysz karmić.
Nie wiem jak moja mama to robi, ale na jej widok dziecko bierze smoczek bez problemu i od razu usypia, a ja jak daje ten sam smoczek, to pluje na odległość... Jak można nie umieć dziecku podac smoczka? 🤔Malinka2021 lubi tę wiadomość
Kasjanna moze po prostu ona czuje od Ciebie mleko. U mnie czesto tak jest ze mloda grzecznie sie zachowuje u babci na rekach a u mnie krzyk i dzięcioł.
U ns od 9 znowu dramat z karmieniem. Karmie ja pol godziny, po czym mam jakies q5 minut względnego spokoju, a porem krzyk i znowu sie karmimy. Nie wiem juz naprawde czy ona jest glodna czy to ze boli ja brzuch powoduje ze ma silna potrzebę ssania... Czekam az maz wstanie o 12 po nocy i ją przejmie bo ja jestem przerażona ode mnie chce tylko cycka...
Leksa, super, troche mam zazdroWiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2022, 11:18
Tez tak myslalam, ale to niekoniecznie na rękach, tez w bujaczku czy wozku. Az tak mleka chyba nie może czuć?
Vende , do 12 juz tuz tuz:)
U mnie ratunkiem na wszystko jest chusta, chocby na chwilę. Tylko czasem po takim noszeniu mam caly dekolt wylizany...Malinka2021, Vende, Soleil, Zosiek lubią tę wiadomość
Najczęściej przeglądam coś na telefonie, czytam nasze forum 😊
Muszę się zastanowić, mama mnie namawia na system mieszany, żeby na noc butle dawać.
Co dzisiaj gotujecie? 🙂 ja jestem w trakcie zupy krem z passaty pomidorowej. Przed porodem to była bardzo szybka zupa, a teraz.. 😄 no ale zdążyłam poodkurzać bez rozkładania tego na raty 😆PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
12.05.22 👶Wojtuś💙 -
Malinka ja się jeszcze nawet nie ubralam, mala terrorystka ciagle na rękach albo przy cycku
na szczęście obiad mam z wczoraj, mieso z królika muszę tylko kasze do tego ugotowac i obrać ogórki.
Kasjanna ja niw wiem, ale może juz Cie rozpoznajeKasjanna, Malinka2021 lubią tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja