Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Nie odsypiam, karmie
Łapiemy siki na badanie - nie idzie nam, a do tego chyba zaczynsmy wystep pod tytułem kupa
Wiem, ze spia dluzej, ale Mala dojada po moim mleku. Pozatym ważymy soe teraz przed i po karmieniu no i nie ma tego tyle ile byc powinno. Ale walcze o laktacje dalej, nie poddaje się jeszcze.Ana.Ta lubi tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Nie bardzo sobie wyobrazam jak sie lapie siki do badania takiemu maluchowi. I jeszcze dziewczynce...
Wywolalyscie mi dziecko. Pisalyscie o obracaniu i faktycznie mojej sie 2 razy zdarzyło na brzuch obrócić, ale z wrzaskiem bo jej reka pod spodem zostawala, a za kazdym razem w zabawie to bylo. A przed chwilą znalazłam Nisie w łóżeczku na brzuchu, i to tak ladnie ułożona. Nie mam pojecia czy się obrocila przez sen czy sie obudziła, obróciła i później zaczęła wołać.Vende, Malinka2021, Ana.Ta, Zosiek, Megsi, Leksa lubią tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
Jak nie wyjda bakterie to bede z siebie dumna. To naprawdę nie jest latwe, mialysmy 4 podejscia
ale jakby któraś musiała kiedyś pobrac to sa takie woreczki przyklejane w aptece i leoiej sie trzynaja jak odkazicie skore Octaniseptem i wytrzecie. A dziecko najczęściej sika po jedzeniu i jak jest mu zimno, u nas zadziakala ta druga metoda, rozebrałam ja do naga i wyczekałam
normalnie jskvym w totka wygrała.
Ana.Ta, Malinka2021, Zosiek lubią tę wiadomość
Vende gratuluje👍 też myslalam ze bede to robic jak mAla stała w miejscu z wagą. Ale na szczescie pozniej ruszylo, na pewno przez częściowe dokarmianie mm. Ty z jakiego powodu robisz badanie? Nie zakodowalam 🙈
Ps. Zazdroszczę kosmetyczki!
Muszę wkońcu też zaplanowac jakies samotne wyjscie 😀
Ja dzis chce isc wczesniej na spacer i ileż mialam darcia zeby małą ubrac ze spiochów w ciuszki przed jedzeniem 😂 przyznam że kiedy nie bylo łez bylo łatwiej 💛
Ja dziś też rano zrezygnowalam z odsypiania mimo że od 4-6 walczylysmy z kupą aż o 6.00 odleciala. Skusila mnie kawa i zrobienie prania i rzecz jasna ogarnięcie sypialni i siebie💪 Oby to był dobry dzień 🙏😆Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2022, 08:31
Zosiek, Soleil lubią tę wiadomość
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
Ana.ta, właśnie przez to ze Mala kiepsko przybiera bo mamy max 100g na tydzień jak na ten moment. Musimy wykluczyc infekcje, co prawda Mala nie goraczkuje ale podobno zdarzaja sie u takich dzieciaczkow infekcje bezobjawowe, pokazuja sie tylko tym ze dziecko nie przybiera prawidlowo i jest drażliwe. Chociaz u nas juz nawet sen sie poprawil po tej jednej dziennie procji mm. Takze ja raczej to wykluczam, ale wole sprawdzić zeby sobie nic nie zarzucać
Ja tez wczesnie wstalam, w sumie od tej 3 w nocy spalam moze godzinę a potem sie juz zmotywowalam. Za 1.5h musze wyjsc a jeszcze ogarnianie i laktator... Ale Mala cheilowo spi wiec moze sie uda.
Edycja: obudził sie ten moj naturalny laktatorWiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2022, 08:53
Malinka2021, Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość
Vende gratulacje! Hihi nie dziwię się że ciężko. Trzymam kciuki żeby chodziło o niedojedzenie a nie infekcje 😘
Kasjanna jadę do rodziców 200km też na 3 dni po zakończeniu roku szkolnego i też pewnie wrócę do domu odpoczywać 😂 ale muszę małą Mi pokazać prababciom 🥰
Mamy problem z zaparciami,młoda wczoraj zrobiła mała zbita kupkę po 2 dniach z wielkim płaczem. Dzisiaj od 6 też czerwona co chwilę. Daje jej biogaja plus to mleko lekkie kozie i od czego to dziadostwo. Chyba zadzwonię do położnej bo ciepłe okłady masaże ruchy nóżkami nie pomagają.😔
Do tego przyplątał mi się przyjaciel na H i znowu opryszczka. Ewidentnie organizm osłabiony. Ja też jeszcze plamie, czasem krwawię.
Megsi łącze się w bólu u nas też nieodkladalne dziecię.🙃
Ana.Ta mnie też wrzaski stresują ale jak płacze tak delikatnie takim miauknięciem to serce mi pęka.🤦
U nas skupia się na naszych twarzach wpatruje się uśmieszki puszcza, na kartach też. Zaczyna kombinować jak przewrócić się z brzucha na plecy.😂
Miłego dnia 😘Ana.Ta lubi tę wiadomość
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
Moj spacer zakończylby sie wrzaskiem ale mleczko w butli pomoglo, ba! Nawet by sie nie rozpoczał bo ew bramie ulała i pozniej musiala popić 😂 a szkoda by było boo zjadłam na nim pyszneeego loda i kupilam w promocji lampki do ogrodu na które polowałam💪
Ale od 9.00 śpi teraz jeszcze ją tarasuje- niech sobie dziecko śpi jak najdluzej 😂 dobrze że kupa ktorą zrobiła jej nie wybudzila.
Dobrze, że mąż będzie już o 14.00 - od razu mi lepiej. A mama przyniesie na deser racuszki. Czego chcieć więcej, będzie lepiej znieść awanturki hehe
Vende trzymam kciuki aby nie byla to infekcja- masz racje, lepiej sprawdzić 👍
Zosiek u Mnie też coś jest na rzeczy, bo mała nieraz stęka 4h i okropnie się meczy. Robi kupy „na raty”, odreagowuje na cycu agresją i się przez to przejada 🤦♀️ Ale u Mnie po czasie robi duuże kupy, więc sama nie wiem co to, chyba że to są kolkiWiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2022, 11:16
Malinka2021, Zosiek lubią tę wiadomość
Złapanie siuskow to nie lada wyczyn. Dobrze że zakończony sukcesem 🙂 teraz tylko czekać na wynik badania moczu.
Czytałam wczoraj o IV trymestrze. Po tej lekturze stałam się bardziej wyrozumiała i cierpliwa dla potrzeb mojego dziecka.
Miałam chwilę frustracji, gdy po karmieniu, przewinięciu, noszeniu nie był odkladalny. Teraz biorę go do sypialni bo tam mamy spokój i tulimy się, na przemian z ssaniem piersi. Powoli godze się z tym że nie musi być posprzątane w domu, pranie moze zaczekać. Tutaj nic takiego się nie stanie. Natomiast deficyt w bliskości może wpłynąć na rozwój emocjonalny i poznawczy mojego synka. Zwalniam tempo. Dobrze że mąż mi pomaga. Ogarnia starsze córki, robi śniadania i kolacje.
Dziś byliśmy na wizycie patronazowej u pediatry. Mój syn tydzień temu ważył 3274g, dziś już waga pokazała 3600 g. Także karmienie tylko piersią przynosi efekty, mimo iż miałam chwilę wątpliwości. Jest pokarm i wystarcza mojemu maluchowi, więc będziemy karmić się dalej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2022, 12:02
Ana.Ta, Malinka2021, Zosiek, Kasjanna, Soleil, Megsi lubią tę wiadomość
Starania od kwietnia 2020 roku
👫 OBOJE 35+
Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
DHEA-SO4: 281,60 ✅
FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
Drożność jajowodów ✅
Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK
3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży
Sierpień 2021r. IN VITRO
06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
-
Provitamina ślicznie przybiera💛
Ja też odkąd zdalam sobie sprawę że ta mała istotka potrzebuje Mnie- mamy, często jest noszona i mocno tulona np w fotelu. Nauczyłam sie że obiad , czy prasowanie musi poczekać i kropka. Teraz ją ciumkam i czekam jak się wybudzi po spacerze. A ona tak słodko mruczy😘 pierwszy raz tak długo 🙈 od razu herbata smakuje lepiej. 😍
Też mąż podstawia mi kolacje, czy śniadania to bardzo dużo dla mnie znaczy
Provitamina lubi tę wiadomość
Ana.Ta,to nie brzmi jak kolki, bardziej jak nie do konca rozwiniety uklad trawienny. Moja tez miala chwile ze tak sie meczyla. Przeszło, nie wiem czy dzieki probiotykom czy po prostu dorosla.
Provitamina, w pelni sie zgadzam, trzeba poswiecic czas tym naszym maluszkomProvitamina, Ana.Ta lubią tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
U mnie też jest kupa na raty po czym po ilus tam godzinach jest jedn wielka kupa w międzyczasie idą baczki ale takie tylko z przysłowiowym kleksem ☺ Przed założeniem ortezy robiłam, masaże, skakałam na piłce żeby jakoś pomóc szkrabowi ale to słabo działało oprócz spania na brzuchu min 2 h wtedy chociaż baczki szły 😃 Niestety Laura dalej płakała i się prezyla. Co ciekawe od kiedy mam ta orteze u Laury (a wtedy dzieci mają nóżki ułożone jak przy leżeniu na brzuchu) to ma mniejsze problemy z brzuszkiem, jest spokojniejsza i ładniej je z cyca bez nerwów. Może ta wymuszona pozycja jej służy 🤔 Albo przypadek 🙃😎 Ważne że działa ☺👍
Zosiek, Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyProvitamina ja się też bardzo cieszę, że mi zasugerowano poczytanie o 4 trymestrze.
Zaczęło się od rozmowy z mężem, który powiedział, że ciąża ludzka trwa o 3 miesiące za krótko, ale najzwyczajniej w świecie nie może trwać dłużej, bo nie byłybyśmy w stanie urodzić dziecka, ani go wykarmić w brzuchu.
Tez dużo mniej się frustruje i jak potrzebuje wisiec na mnie to niech wisi.
Przerobiłam już kilka sezonów chirurgów, czytam wiedzmina i oglądam sobie stranger things od początku, bo mi się ten klimat podoba.
Noce nie są lekkie, bo mały steka przez sen i mimo, że zamiast co 1.5h budził się co w.5 na jedzenie to ja nie koglam spać bo stękał ciągle przez sen.
Przestał w nocy kupki robić, nadrabia w dzień później, ale w nocy się męczy.
Kolejna sprawa, że co chwile się krztusi jedzeniem, bo tak lapczywie połyka, ja zawału serca dostane 😔Provitamina, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
Merci92 czy jesteś objęta opieka położnej środowiskowej z POZ? Nie wiem jakie są zasady, ale to moja położna umówiła ta wizytę u pediatry, u którego jest zapisany nasz syn. Na tej wizycie dostaliśmy skierowanie na USG bioderek. Lekarka przebadała małego, zaważyła, przepisała kropelki na oczka bo od porodu trochę mu ropieją. Ustaliliśmy też szczepienia.
Dziewczyny te nasze maluszki są takie bezbronne. IV trymestr mówi o pewnej niedojrzałości do świata poza brzuszkiem. Adaptacja musi przebiegać stopniowo, a my jesteśmy naszym dzieciom bardzo potrzebne.
Moja teściowa mówi nam że przyzwyczaimy go do noszenia, a takiego dziecka na tym etapie nie da się przyzwyczaić do tego, ponieważ to jest jego potrzeba. Było noszone w brzuchu 9 miesięcy. Teraz mam go od siebie odrywać? Chore myślenie 🙂
Tulmy nasze maluszki najwięcej jak tylko się da ❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2022, 13:53
Zosiek, Ana.Ta, Iwonaa27 lubią tę wiadomość
Starania od kwietnia 2020 roku
👫 OBOJE 35+
Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
DHEA-SO4: 281,60 ✅
FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
Drożność jajowodów ✅
Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK
3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży
Sierpień 2021r. IN VITRO
06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
-
Provitamina To u mnie inaczej to wszystko wyglądało ☺ Skierowanie dostałam ze szpitala a szczepienie to umówiłam z pielęgniarkami w przychodni jak zapisywałam Laurę ☺ W sumie ani położna ani w przychodni nic nie mówili o takich wizytach ale w sumie w każdym momencie mogę zapisać sie na wizytę kontrolna ☺ Tym bardziej że pediatra już jest wybrany ☺
Mi teściowa też mówiła że nie kołysz bo przyzwyczaisz itp 😏Provitamina lubi tę wiadomość