X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2022, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka, z piersiami mialam dokladnie tak jak ty, w czwartym i szostym tygodniu, w nocy bylo, w dzien nie, ale sie unormowalo. Mam wrazenie że teraz więcej sie produkuje na bieżąco, bo piersi wydaja się puste, ale mała daje radę z nich wyciągnąć ile potrzebuje.
    Czy ktoras z was karmi jedną piersią na posiedzenje czy zmieniacie?
    Ja jedna i wlasnie przedtem nie musialam pamiętać którą karmiłam bo ta druga była znacznie wieksza orzed karmieniem, a teraz niewiele sie roznia i zdarza mi sie pomylic (ale nawet jak nakarmie nie ta co trzeba to i tak jest tam wystarczająco mleka)
    Najwieksze kryzysy mam poznym popoludniem, chyba mała ma wtedy wiekszy apetyt, albo ja mniej sil.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2022, 08:01

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Vende Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2022, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas Mala zrobila mi prezent na ten swoj pierwszy miesiąc i mialam cudowna noc. Usnela o 22 i wstala dopiero po 3 na karmienie, a jak usnela o 4 to obudzila mnie o 7. No złoto, tak moglabym zyc. ;) czulam sie wcsorsj tak kiepsko ze mega doceniam, ze moglam sie wyspac.
    Kasjanna ja zapisuje w aplikacji kgora karmilam, chocisz najczęściej i tak konczy sie na obu.

Malinka2021, Zosiek, Ana.Ta lubią tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2022, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas zazwyczaj jedna pierś na raz idzie i właśnie apka ratuje mi sytuację 😅 albo jak np je z prawej 20 min, potem następne jedzenie z lewej ale tylko 10 min, to potem znowu dalej lewa.
    Vende ekstra noc 😍 moje dziecko też na 1 miesiąc taki prezent mi sprawiło 😄 ale dzisiaj niestety po nocy czuje chyba jeszcze większe zmęczenie niż zanim się położyłam.
    Ktoś tu kiedyś pytał o kolektor. Też zaczynam się zastanawiać czy nie kupić, żeby przy stawiać do drugiej piersi podczas karmienia, bo te straty z drugiej piersi są chyba coraz większe. Używa któraś z Was?

Ana.Ta lubi tę wiadomość

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2022, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna to mamy podobnie🙂ja też jie zapisywałam nigdzie karmien bo zawsze poznawałam po piersi która karmiłam poprzednim razem 🙂
    Zobaczymy jak teraz będzie🙂

Kasjanna lubi tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2022, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie mała na pierszwa miesięczna noc nie spała. Bardzo często się budziła, wiec moje zmęczenie jest jeszcze wieksze

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Merci92 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2022, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny możecie mi pomoc... co może oznaczać placz, stękanie i kwilenie podczas snu w nocy i też zdarza się w dzień? Czy to mogą być problemy brzuszkowe czy z głodu bo np niedojada? 😔 No i wieczorem często płacze, prezy się, wygina i nie chce jeść z cycka. Już sama nie wiem co dolega 😞

6056198c02.png
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2022, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merci, mi to brzmi na problemy brzuszkowe. Nie puszcza bąków przy tym?
    U mnie tez czasem tak robi szczegolnie nad ranem i wtedy wiem ze sie powinnam spodziewac kupy w najblizszym czasie (choc czasem troche jej schodzi zanim zrobi)

Merci92, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 czerwca 2022, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna u nas 1 pierś I muszę sprawdzać aplikacje. Czasem dojada z drugiej, ale bardzo sporadycznie.

Asiulka z piersiami mam podobnie, a mleko jest. W nocy jest większa produkcja dlatego sprawiają wrażenie pełniejszych.

Merci zdecydowanie brzuszek. Ja właśnie mojego karmie I co chwile z krzykiem wypluwa pierś I się strasznie pręży. Widzę, że puszczenie bąka sprawia mu trudność i bol i dawno nie robił kupki tylko jakieś mokre kleksy. W sumie pierś dostaje dla komfortu bardziej.
    Nie wiem jak mu pomóc z tym brzuchem

Merci92 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 czerwca 2022, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek wrote:

Klara to ciekawe czy Espumisan od razu Wam pomógł, ja dałam póki co 2 dawki i czekamy.🙏 Też marzę o spokojnej nocy bo nie spałam praktycznie od 3. 🙃

Zosiek, u nas chyba faktycznie pomogło. Młoda spała pierwsze 4 godziny, później 3.5.takiej nocy nie miałam odkad wyszłyśmy ze szpitala. A jak u Was?

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Merci92 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2022, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna no właśnie puszcza baki przy tym to rzeczywiście może być bolący brzuszek. Z tym że kupa długo idzie taka normalna max 2 dziennie a tak to na raty. Dzisiaj trochę się przestraszyłam że z głodu płacze. Takie myśli mnie naszły.

Megsi to u mnie tak samo ale wtedy jak tak płacze i sie pręży to łapie sutka weźmie kilka łyków i puszcza. No i nie je aż zaśnie z tego wszystkiego i dopiero jak się obudzi po jakimś czasie znowu normalnie je. Na wieczór tak ma a w nocy normalnie budzi się na karmienie i śpi ale tak steka i też puszcza baki przy tym.

Idę dzisiaj do pediatry to może coś mądrego powie na ten temat i coś zaradzi 🙂

6056198c02.png
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2022, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merci92 wrote:
    Kasjanna no właśnie puszcza baki przy tym to rzeczywiście może być bolący brzuszek. Z tym że kupa długo idzie taka normalna max 2 dziennie a tak to na raty. Dzisiaj trochę się przestraszyłam że z głodu płacze. Takie myśli mnie naszły.

Megsi to u mnie tak samo ale wtedy jak tak płacze i sie pręży to łapie sutka weźmie kilka łyków i puszcza. No i nie je aż zaśnie z tego wszystkiego i dopiero jak się obudzi po jakimś czasie znowu normalnie je. Na wieczór tak ma a w nocy normalnie budzi się na karmienie i śpi ale tak steka i też puszcza baki przy tym.

Idę dzisiaj do pediatry to może coś mądrego powie na ten temat i coś zaradzi 🙂

Daj znać co powie
    U mnie codziennie też taka sytuacja
    Nie za każdym razem ale raz dziennie.
    Mały chwyta pierś, dwa łyki, krzywa mina, odginanie się, płacz do dziś myślałam że to brzuszek bo idzie mega dużo bąków (chociaż z kupa problemów nie ma) ale po 30 min wycia dałam mu mleko z butelki ściągnięte rano 60ml i wypił jak by od wczoraj nie jadl i zgłupiałam :( potem prawie odpłynął ale odlozylam go na chwilę I powtórka z rozrywki. Dostał pierś kilka łyków i odleciał. Może to refluks też może brzuszek i refluks razem. Brzuszek to na pewno. Dziwne by było gdyby takie maleństwo wszystko super trawiło
    Ale martwi mnie te odginanie główki do tyłu, temu wiąże to z refluksem bo sobie troszkę poczytałam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2022, 12:29

Merci92 lubi tę wiadomość

• Merci92 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2022, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil Ok 😃 O ile lekarz nie spławi mnie po 5 min 😎 Umnie też tak wygina głowę do tyłu i nogi też wyginala jak jeszcze tych szelek na bioderka nie miała i tworzyła taki łuk i za cholerę nie mogłam jej wyprostować. No i też płacz przy tym okropny. Też czytałam że takie wyginanie może wiązać się z wzmożonym napięciem mięśniowym 🤔 ale to tylko info z internetu.

Soleil lubi tę wiadomość

6056198c02.png
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2022, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez czasem krzywi sie na piers, ale ewidentnie chce bo do niej wraca, tylko widac ze ją tam w brzuszku ciśnie. Najczęściej odstawiam ją na chwile wtedy od piersi i jak przystawie znowu to lepiej je. A kupa u nas, jeśli jest problem (jak przed chwilą), to najlepiej jdzie w pozycji półsiedzącej na moich kolanach przodem do mnie.

W ogole stwierdziłam że wyprobuje te pieluchy 3. A tu akurat poszla mega kupa, przeciekla bokiem i obie z mala musialysmy sie przebierac. Teraz nie wiem czy pielucha za duża czy kupa gigant.

Megsi, Merci92, Soleil, Zosiek, Malinka2021 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 czerwca 2022, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil wrote:
    Daj znać co powie
    U mnie codziennie też taka sytuacja
    Nie za każdym razem ale raz dziennie.
    Mały chwyta pierś, dwa łyki, krzywa mina, odginanie się, płacz do dziś myślałam że to brzuszek bo idzie mega dużo bąków (chociaż z kupa problemów nie ma) ale po 30 min wycia dałam mu mleko z butelki ściągnięte rano 60ml i wypił jak by od wczoraj nie jadl i zgłupiałam :( potem prawie odpłynął ale odlozylam go na chwilę I powtórka z rozrywki. Dostał pierś kilka łyków i odleciał. Może to refluks też może brzuszek i refluks razem. Brzuszek to na pewno. Dziwne by było gdyby takie maleństwo wszystko super trawiło
    Ale martwi mnie te odginanie główki do tyłu, temu wiąże to z refluksem bo sobie troszkę poczytałam

Mi położna ostatnio mówiła, że się odgina, bo ma wzdęcia, u mnie to samo co u ciebie z jedzeniem. Piers wypluwa po chwili, zaraz znowu łapie, z butli szybciej idzie i się nie musi napracować dlatego pije. My zauważyliśmy z mężem, że mały nie daje rady jednocześnie ssać i puszczać bąków, dlatego co xhwile puszczą pierś. Kupy w ciągu dnia niby tez mamy, ale jednak to nie to samo.
    Sama bym poszła do pediatry, ale nie ma tak łatwo i szybko dostępnych 😔
    Mąż się właśnie urwał z pracy i przywiózł mi krople na kolki, narazie nie daje, bo od godziny mały sam w wózku leży bez płaczu, ale też nie spi. Zaraz będzie porą karmienia to może uda mu się zasnąć, bo wystarczająco, że płacze co jakiś czas z bólu, jakby miał ze zmęczenia jeszcze to już w ogóle tragedia.

Merci daj znać co pediatra powie. Może jakaś złota rada 😀

Merci92, Soleil, Leksa lubią tę wiadomość

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2022, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny U Mnie to samo z tym odginaniem, pluciem cyca... czasem przy tym pojawiają się pierdy... i wlasnie też glupieje i nie wiem czy to brzuch, czy wlasnie glod. Albo tez podejrzewam drugie ze to przejedzenie, bo często to wręcz po dlugim jedzeniu... albo podejrzewam ze to desperacja bo wolniej leci... sama niewiem, bo jak u Ciebie Soleil pije często jak juz nic nie pomaga butle- ale to wciąga dużo zawrotnym tempem. I to pomga :/ chyba ze to tak uspokaja... 🤷‍♀️

Ja przeroznie karmie. Jak tylko 10-15 min to jedna. Ale jak dluzej to ją przekladam na drugą żeby mnie nie szczypala druga pierś z której zazwyczaj wtedy kapie 🤦‍♀️ No i ona ma tam więcej mleczka:D ja codziennie zapisuje kupy, siku i godziny karmienia w notatkach w tel. Chce zobaczyc czy to się kiedys usystematyzuje :-)

Kupilam wkoncu espumisan. Mam nadzieje że to szybko niweluje ból, bo dzisiaj mislam najgorszą noc/ czy poranek ever. Zero spania od 3.00. Mała okropnie stękala i co chwile kwilila tak ze musialam ją brać na ręce. Dobrze, ze choć przed polnocą się wyspalam. Ale teraz padam ze zmęczenia :/ chyba utne sobie komara obok niej...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2022, 12:54

Soleil lubi tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2022, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OK u każdej to samo... Więc to normalne 😅😅
    Właśnie merci pierwsze co to rodzicom do głowy przychodzi te wzmożone napięcie ale jak poczytałam trochę na mamafizjoterapeuta to powodów takiego odginania się jest mnóstwo szczególnie na samym początku, chociażby zapchany nosek i dzieciakom lepiej tak oddychać. Mi osteopata mówił że niby wszystko ok ale będąc w Polsce za 2 tygodni ogarnę też fizjoterapeutę żeby sprawdzić i polskiego pediatre 😎 we wtorek mam jeszcze wizyte tutaj z dzieciaczkiem to postaram się wypytac o wszystko. Mleka mm nie daje (jednorazowo tylko było na próbę) chce sprawdzić jak waga ale później na te jego gorsze momenty jeśli nie będę miała odciągniętego swojego będę mu dawać mm bo mi żal patrzeć na te jego męczarnie.

Megsi to samo zauważyłam, jak idzie Bąk albo jest spinka to odrywa cyca bo dwóch rzeczy na raz nie ogarnia

A czy wasze dzieci też tak charczą? Mój zaczął śpiąc

A co do kup słuchajcie faktycznie chyba te kupy własnych dzieci nie śmierdzą.. 🙈🤣 Czy jeszcze wszystko przede mną?
    U nas dzisiaj mija miesiąc 🎉 wierzę w to że jeszcze zostały 2 miesiące męczarni, kończymy 4 trymestr i będzie z górki..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2022, 13:33

Ana.Ta, Malinka2021 lubią tę wiadomość

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2022, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 🙂

Klara u nas też chyba pomogło... Spała od 22 do 5 i później dospała po piersi do 8. Dzisiaj od rana nie było darcia takiego, spokojniejsza jest. Więc coś jest na rzeczy. Tylko kupy znowu nie ma 🤦

Merci pewnie brzuszek Twoją też dopadł😔

U nas to samo z tym odginaniem i puszczaniem sutka i szukaniem później 🤣 tak myślałam że to wzdęcia 🙃

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2022, 13:52

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 czerwca 2022, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.ta u mnie powoli się normuje jakiś patern karmien, niektóre odstają od siebie, ale np codziennie o 12 je, w aplikacji aż taka prosta linia się robi 😁

Soleil mój tez charczy, ale tylko w nocy na plecach. Kupy nie śmierdzą, ale niestety zaczną przy stałym pokarmie.
    Zazdroszczę, że tak szybko do Polski możesz jechać u nas dopiero w sierpniu mamy termin o paszport dla dziecka

• Soleil Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2022, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi wrote:
    Ana.ta u mnie powoli się normuje jakiś patern karmien, niektóre odstają od siebie, ale np codziennie o 12 je, w aplikacji aż taka prosta linia się robi 😁

Soleil mój tez charczy, ale tylko w nocy na plecach. Kupy nie śmierdzą, ale niestety zaczną przy stałym pokarmie.
    Zazdroszczę, że tak szybko do Polski możesz jechać u nas dopiero w sierpniu mamy termin o paszport dla dziecka

Jedziemy autem bez dowodu.. Jedynie z aktem urodzenia. Mama nawet Zrobiła już mi w Polsce transkrypcje pod dowód bo tutaj do ambasady się dostać to graniczy z cudem :| droga się wydłuży pewnie z 12-13 godzin na 16-17 ale nie wyobrażam sobie nie jechać a jedziemy na cały lipiec

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2022, 14:04

Leksa, Megsi lubią tę wiadomość

• Leksa Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2022, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil moja charczy. Zaczęło się jak miała katar. Kataru już od dłużnego czasu nie ma, a charczenie pozostało. Za to syn jak był malutki to chrapał 🤦🏼‍♀️ Ale z czasem mu przeszło, wiec liczę na to, ze charczenie u Olgi tez samo przejdzie.

Megsi lubi tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
‹‹ 465 466 467 468 469 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ