X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2022, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka87 wrote:
    Dzis sciagnal nam mąż jakas aplikacje z audiobookami i mialam zacząć na spacerach szukac bo w sumie zajmują mi one ok 3 godzin dziennie🙂
    Asiulka, a jaka to aplikacja? Polecisz cos?

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Lotos Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2022, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motyl12 wrote:
    Ana.ta mój tez piąstki ciumka i to jaak i każdą zabawkę jak dostanie do rączki od razu wciska do buźki🤣
    Lotos, ja mam we wrzesniu wesele-jak ogarnęłaś tą opiekę?aż zazdroszczę..my tam nie mamy noclegu zeby np wziąć mamę żeby byla z maluszkiem...eh a tak bym potanczyla ale bierzemy go ze sobą i planujemy szybko się zmyć...A w ogóle ile teraz daje się na ślub w koperte? Ostatnio byłam 7lat temu 🙈
    My na szczęście mialismy pokój nad salą, super wygłuszony i babcie która dzwoniła jak mały zaczynał szukać cyca. Co do koperty to my wiedzieliśmy że 300 zł płaci za osobę, wydaje mi się że drogo (a może takie są teraz stawki?) ale było bardzo dużo jedzenia, obsługa świetna, do tego płaciliśmy nocleg za babcie więc też znaliśmy stawkę. Daliśmy za nas "za talerze", zwróciliśmy jej za nocleg i w prezencie extra 200 bo naprawdę super nam zorganizowala z tym noclegiem i wogole więc chcieliśmy żeby wyszła trochę na plus

• justka87 Przyjaciółka

Wysłany: 15 sierpnia 2022, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna wrote:
    Justka, kilka dni bez kupy to jeszcze norma, ale jesli widzisz ze sie meczy z tego powodu to ja bym proponowala masaz brzuszka, rowerek czy kółka bioderkami, zeby troszke brzuszek rozruszac. Na pewno nie zaszkodzi. Podajesz probiotyk?

Ana.Ta, u mnie jak zje to wypluwa cyca, ale czasem, szczegolnie jak nie jest senn to puszcza i lapie na przemian. Robi to bez nerwow i nie wiem czy to znaczy ze skonczyla, czy np ze nie leci i nie chce jej sie ciągnąć ale jeszcze by zjadła...
    Nie podaje żadnego probiotyku a powinnam ?zax2ctyg mamy wizytę u pediatry to sie podpytam.Nawet nie wiedziałam że trzeba ....

• Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2022, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna nazywa sie storytel tylko Hmm w sumie to chyba nie aplikacja tylko strona do której wykupuje się dostep😏ale podobno 7 dni jest darmowa🙂mąż wyszukal ze ta jest najlepsza🤔tylko nie wiek czy się przekonam do tego bo ja jestem jednak starej daty chyba hah I nauczona jestem sama sobie czytać tak jak mi się podoba a jie ze będę słuchać kogoś kto czyta po swojemu🤔no nic zobaczymy🙂

Ehh w ogóle tragedia mnie dziś spotkała😒kupilam jakiś szampon ziołowy z odżywka.
    Umyłam głowę tym szamponem i już czulam że coś jest nie tak bo jakies kudłate się takie w rękach wydawały. Po umyciu czulam kudły straszne. Nałożyłam odżywkę z myślą że się rozprostują a tu nic😪nałożyłam swoją stara odżywkę i też nic...zaczelam rozczesywać ale mialam tak splątane włosy z jednej strony, po prostu jeden wielki kikloł ze musialam tu uciąć 🙈
    Ehhh potem wysuszyłam włosy i związałam i nawet nie patrze na to miejsce gdzie je ucielam bo boje sie ze wtedy faktycznie mogę się rozplakac😂
    Aż zaczelam dzis patrzeć na krotkie fryzury i nie wiem czy nie zetnę ich na krotko to przynajmniej wtedy nie będę ich w każdym koncie mieszkania widziec 😏

Ana.Ta lubi tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2022, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justka, to nie jest tak ze trzeba, ale moze ulatwic dziecku trawienie jesli ma problemy brzuszkowe. My tu podawalysmy w wiekszosci chyba biogaie, ale podobno nie ma znaczenia jaki. Z tym ze to dziala dlugoterminowo, nie zobaczysz roznicy po 1 dniu. Ja od pierwszego dnia podawałam biogaie, pozniej kupiłam dicoflor ale w zasadzie podalam tylko kilka razy bo klopoty sie calkowicie skonczyly.
    Nie mowie ze zadziala na pewno, ale nie powinno zaszkodzic.

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2022, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka, ja mam wlosy caly czas zwiazane, bo przeciez musialabym z odkurzaczem chodzic jakbym miala luzem 🤦‍♀️
    Tez planuje sciac, ale na tyle zebym dalej mogla spiac, bo jak same nie wylecą to Nisia je na pewno wyrwie...
    A propos koltunow - a waszym dzieciom sie nie robią? Bo ja juz małej 3 razy ucinalam...

• Lotos Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2022, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna wrote:
    Asiulka, ja mam wlosy caly czas zwiazane, bo przeciez musialabym z odkurzaczem chodzic jakbym miala luzem 🤦‍♀️
    Tez planuje sciac, ale na tyle zebym dalej mogla spiac, bo jak same nie wylecą to Nisia je na pewno wyrwie...
    A propos koltunow - a waszym dzieciom sie nie robią? Bo ja juz małej 3 razy ucinalam...
    U nas pełno kołtunów, już nawet nie liczę ile razy obcinalam 🤦‍♀️ najwięcej po kąpieli. Mega delikatnie wycieram włosy ręcznikiem a i tak pełno ich się robi. Często są też z tyłu głowy. Aż się zaczęłam zastanawiać czy włosy małego nie będą się kręcić i temu takie poddatne na kołtuny bo u nas w obydwu rodzinach dużo kręciołkow jest

• Leksa Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2022, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A takie mam pytanie.. kiedy zamierzacie wprowadzać pokarmy stałe ?

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Lotos Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2022, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa wrote:
    A takie mam pytanie.. kiedy zamierzacie wprowadzać pokarmy stałe ?
    Ja bym chciała do końca 6 miesiąca karmić tylko piersią. Po 6 miesiącu zacząć wprowadzać pokarmy stałe i mm na wieczór. Ale wiadomo, to mój plan idealny. Chyba że pojawia się jakieś problemy z laktacja których miałam pełno, a ponieważ mój egzemplarz nie jest butelkowy i nie chce wogole mm to zastanawiam się czy wtedy ewentualnie po skonczonym piątym miesiącu nie zacznę coś wprowadzac

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2022, 22:03

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2022, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotos, u nas tylko z tylu koltuny a wlosy malej sie kręcą, szczegolnie po kąpieli, ale liczę że sie z czasem wyprostują. U nas z kolei nie ma osób z kreconymi włosami i za bardzo nie umiem o takie zadbać. Ale jak bedzie trzeba to coz, sie nauczę...

Leksa, ja za miesiąc obiecalam synowi ze na jego urodziny moze dac siostrze trochę chleba. Myślałam ze wtedy sie bedzie wprowadzac gluten, a tu sie okazuje ze juz sie tego nie robi. Takze damy jednorazowo. A takie standardowe worowadzanie planuje w szostym miesiacu, pewnie gdzies koniec pazdziernika.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2022, 22:03

Lotos lubi tę wiadomość

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2022, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lelsa ja tez planuje wprowadzic inne jedzenie nizeli mleko w 6 miesiacu...
    Dzisiaj maly pierwszy raz spi w swoim lozeczku, myslalam ze bedzie awantura ale on tylko patrzyl takimi smutnymi oczkami ze nie spi kolo mnie i zasnal :( chyba mi jest z tym ciezej niz jemu bo on spi a ja sciagam mleko i najchetniej bym go przelozyla do siebie...

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2022, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam pediatra na ostatnim szczepieniu powiedziala ze najnowsze wytyczne są takie ze zaczyna się dokarmiac od 5 miesiaca zycia😏 dala nam taki kalendarz nawet ( swoją drogą są to informacje ze strony 1000 pierwszych dni życia która bodajże ana.ta polecała)
    Powiedziala ze to chodzi o to żeby takie minimalne ilości dawać żeby dziecko bardzo powoli zaczynalo się przyzwyczajać bo werlug niej w 6 miesiacu to już konkretnie trzeba dzieckouczyc jesc wszystkiego🤔
    Hmm mąż podłapał i już się cieszy ze w 5 miesiacu będzie dokarmiał a ja hmm sama nie wiem. Wszędzie do tej pory slyszalam o tym 6 miesiacu wiec będę musiala doczytać jeszcze coś więcej w tej kwestii🙂

Ana.Ta lubi tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2022, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotos to ile będziesz karmić to tylko Twoja sprawa. Uważam że każda która choć spróbowala zasluguje na medal. Chyba najszybciej wprowadza sie kaszki do mleka.. a jak nie lubi butli u mojej siostry sprawdzil sie taki kubek z pochyłą ścianką do picia. I bardzo szybko wjechał niekapek/ dziecko tez jej plulo z każdej butli.

A kiedy czas na serial? Oczywiscie ze kosztem snu hihi. Ale u mnie ustabilizowalo sie zasypanie o 21-22 dlatego do 12:00 (zawsze bylam nocnym markiem) mam taki czas gdzie sobie troche cos poogladam, robie sobie prysznic, czy troche o siebie zadbam. Ostatnio wtedy prasowalam jak juz kupka byla duza. U mnie w domu zawsze musi byc wysprzatane ale pranie zamykam w jeszcze pustym pokoju i sie tym nie stresuje jak mamy w czym chodzić. Prasuje na raty hihi
    Odkąd z tym wyluzowałam od razu mi lepiej psychicznie😂 kiedyś sprzątałam 2 razy w tyg generalnie. Teraz raz- i dziele sobie na 2 dni. Czasem zagonie męża do odkurzania. Wytarczy że codziennie wlasnie jak mloda uśnie poodkladam wszystko na swoje miejsce i wysprzątam kuchnie.

A czekające pranie na szczeście w pom. gospodarczym - też ucze się nie spinać z tego powodu. Kurcze dziecko nauczylo mnie odpuszczac! 😂 wlasnie zdalam sobie sprawe. Kiedys mialam zly humor jak okna byly brudne... teraz tym sie nie przejmuje😂

Dziecko i dobre jedzenie to dla mnie priorytet 😆 jadlam dzis u mamy gołąbki i mAla mi sie wieczorem wyginala - podejrzewam ze to jeszcze od kapusty... a jutro mam smazyc placki ziemniaczne.. jecie juz takie potrawy? Czy jeszcze uwazacie?... 🙈🤔

Lotos lubi tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2022, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka87 moja wczoraj i dzis też chlustala... ale kiedy? Glownie jak po jedzeniu „coś” ciśnie lub je po godzinie... przed ciśnięciem ... dla relaksu... 😂 no ale co jej zrobie. Smok wypluwa i chce cyca🤷‍♀️

Dziś jakiś przelom. Córka zaśmiala sie w glos jak wyglupialam sie do lustra żeby przestala marudzić.
    Dwa- śmiala sie jak obrócila sie na brzuch oczywiscie dopóki glowa jej nie spadla 😆 Wgl jestem w szoku bo ona dziś 4 razy sama zmieniala sobie pozycje na brzuszek.

Lotos, Kasjanna, Zosiek lubią tę wiadomość

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2022, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mojej koltuny nie, ale ciągle jej sterczą na wszystkie strony😂

Ja pokochalam teraz robic koki. Odkąd mala zaczela mnie szarpac za wlosy. A i mi wygodniej. Szybciej idzie sie ogarnąć.

Leksa ja to bym chciala juz po 4 mcu cos wprowadzac- na pocZątku moze kaszki wieczorem... strasznie mnie ten temat interesuje bo lubie gotować. Niedlugo bede szukac przepisy:) choc na początku chyba sloiczki są fajną opcją. 🤔 albo musy owocowe- to by sie przydalo na spacery. Ale coś ostatnio pisalyscie ze to i tak nie zastapi mlecznego karmienia także... niewiem czy warto sie spieszyc 😂
    Narazie sie musze zadowolic jak corka cieszy sie do witamin na łyżeczce😂 ja mówie „jakie pyszne”a ona sie śmieje😀

Asiulka u mnie dluzsza przerwa w jedzeniu tylko w nocy. W dzień jak w zegarku praktycznie co 2h, a nawet i częściej- jak nie ma dluzszej drzemki- i to nawet jak wypije 150 ml, lubie dAwac jej tez butle zeby wiedziec ile wypija..

Misia moja tez spi rozlozona obok na lozku. Czasy lozeczkowe sie skonczyly jak budzily mnie szczebelki.. ale obiecalam sobie że po 3 miesiacu wraca... a to jutro 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2022, 23:20

Lotos lubi tę wiadomość

• Vende Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2022, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez spina włosy, standardowo w koka bo Mala ciagle za nie łapie.

Wy tu o ogarnianiu domu, a ja zacieszam bo wreszcie po pol roku zrobiłam sobie hybrydę :D nienawidzilam tych pozdzieranych paznokci.

My jutro do psychologa xD Jestem ciekawa co sie dowiemy :)

Co do karmienia ja poki co nastawiam sie na 6 miesiac jesli chodzi o rozszerzanie diety ale jak zobacze ze mala jest gotowa wcześniej to nie wykluczam. Kpi planowalam do 3 miesiecy, za dwa dni tyle będzie wiec generalnie cel osiągnięty. A teraz juz bede pompować tyle 'ile Bog da'. A czy to będzie miesiac czy tydzien a moze jeszcze pol roku to nie wiem. Nie nastawiam się :) Fajnie jakbym dotrwala do tego rozszerzania diety.

Kasjanna, Ana.Ta, Soleil, Zosiek lubią tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 sierpnia 2022, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.ta u mnie też płacze przy cycu jak nie chce. Jak wsadzam to bierze, ale się wkurza.
    Piąski w buzi to teraz hit jest.
    U mnie seriale lecą cały dzień. Jak karmie I na macie się bawimy.

Lotos karm tyle ile masz ochotę, ważne żebyś Ty była zadowolona. Mój plan był nie karmić, później tylko 6 miesięcy, a teraz może się skusze na rok, ale na pewno nie dłużej.
    Kubeczek doidy chyba teraz jest popularny, a może po czasie też butle zaakceptuje 😉

Leksa ja osobiście jestem nastawiona na blw, pokarmy stałe będę podawać jak zobacze, że Maks jest gotowy. Czyli siedzenie stabilne i zainteresowanie jedzeniem 😁 będę zaczynać od wody, a później brokul.

Na pewno w październiku jedziemy z mężem na farmę dyni na halloween, kupię z 2 i zrobię małemu przeciery i zamrożę 😀

Mleko to podstawa diety do roku niestety, bo też bym chętnie karmiła już normalnie od 8 miesiąca, ale to bardziej poznawanie smaków i konsystencji.

Misiaa rozumiem twój smutek, bo mam tak samo.
    Dzisiaj małego ululalam na łóżku i zostawiłam z mężem I poszłam na dol sobie coś robić.
    Jak wróciłam to twardo spał I musiałam go i tak przesunąć na łóżku, przez chwilę myślałam, żeby włożyć do łóżeczka, ale No nie dałam rady zwłaszcza jak się we mnie wtulil jak go podbosilam.
    Leży teraz obok mnie rozwalony, a ja z wygiętym kręgosłupem, ale dobrze mi z tym.

U nas przerwa w nocy to 6h z karmieniem, a w dzień jemy mniej więcej co 2-2.5.

W ogóle kurde napaliłam się na spacerówkę, która się rozkłada na leżąco, żeby już teraz małego wozić, bo on gardzi gondola, ale trochę mi szkoda kasy i to głupie ale od 2 dno 90% moich myśli zajmuje wózek

Soleil lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 sierpnia 2022, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende koniecznie lisz po wizycie! Jestem mega ciekawa

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2022, 03:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta, to niezle ci sie obraca, u mnie w żadną stronę nie robi świadomych obrotów. Gdzieś tam sie zdarzyło ale to bardziej od przypadku do wypadku.

Megsi, fajny temat z BLW, ale ja juz wiem ze jestem na niego za leniwa. Z synem sprobowalam raz i nigdy więcej 😋
    Odnośnie tego co dawać, to jestem zdania ze sloiczki są lepszej jakosci niz wazywa w markecie, także co bede miala niekropione od rodzicow z ogrodka to dam, ale z reszta będę się posiłkować słoiczkami. Ale ja fanką gotowania nie jestem, więc niech mała nie liczy na rarytasy 😉

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2022, 03:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sloiczki juz powoli kupuje :D byla promka w rossmanie to skorzystalam :p najpierw kupilam takie od 4 miesiaca :)

Ana.Ta lubi tę wiadomość

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
‹‹ 576 577 578 579 580 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ