X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Vende Autorytet

Wysłany: 17 września 2022, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie skonczylam prasowanie. Jutro zostało mi do ogarnięcia juz mniej niz dzis ale i tak roboty jeszcze masa. Jestem mega zmęczona a tez musze nazbierac trochę mleka, bo juz wróciliśmy do podawania Malej mojego mleka a zostala mi - uwaga- jedna mrozonka :)

Misiaa rozumiem Twoje zniechecenie do kpi, juz tez to czuje i tez schodze z sesji jak moge. Już te 6 wydaje sie lepsza opcja ale juz tez mam dosyc i zaraz bede probowala na 5 sie ustawic.

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 18 września 2022, 01:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlasnie pije herbatke laktacyjną bo niewiem czemu ale dalej nic prawie nie leci. Dziecko sie wkurza na cycu coraz częściej i budzi co godzine od 20:00 🤦‍♀️ Może ja juz mleka nie mam tyle ile ona chce.

Ale wiadomo laktator to nie to samo. Jak ona je z pierwszej to zaczyna mnie piec druga i leci z niej mleko. Tamuje wkladką. Mam nadzieje że to falszywy alarm. Bo slysze przelykanie, ale faktycznie szybciej sie kończy to aktywne jedzenie... może za duzo wieczorem wyssała

Vende obyś się choć troszke wyspala :) ale Twoja córeczka śpi raczej dobrze✊ siły✊ .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2022, 01:21

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 18 września 2022, 01:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia dziewczyny na chrzcinach :) czy ktos nam jeszcze zostal na pozniejsze chrzciny czy to juz koniec?

Zosiek, jak tam u rodzicow?
    Ja sie wczoraj spotkalam z kolezanka na spacer po lesie, super bylo :)
    Kolezanka ma córkę, 1.5 roku, od poczatku na mm, ale chowana zdecydowanie nie sterylnie (byla w stanie zjesc jablko ktore jej spadlo na droge) i mega samodzielna. Nie chorowala ani razu a chodzi do zlobka juz prawie pol roku.

Powiem jeszcze ze u rodzicow mam normalne lozeczko szczebelkowe z karuzela, zachwyt jest :) moze dlatego ze dla niej to nowosc, ale zaluje ze nie mamy u siebie...

Z tym mlekiem, to ja karmie coraz częściej i mam wrażenie że bardzo napędziło mi to laktacje. Na tyle ze ktoras piers jest ciagle nabrzmiala i mam takie uczucie jakby juz byla pora karmienia.

Mnie tez zdecydowanie przekonuje to przygotowanie do roznych smakow zanim podamy pelny posilek. Malymi kroczkami. I z jednej strony nie moge sie doczekac, a z drugiej jak pomysle o tym ile balaganu takie dziecko moze narobic przy jedzeniu...
    Ma ktoras z was ten kubeczek doidy? Mam i bardzo mnie kusi, tylko nie mam co podac 🤔

Soleil, Zosiek, Ana.Ta lubią tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Provitamina Autorytet

Wysłany: 18 września 2022, 04:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta spokojnie, mleko tak szybko się nie kończy. Wiem że to może martwić, skoro dziecko się denerwuje lub krócej ssie, pozostaje przystawiać dziecko wg potrzeb. Pamiętaj, że mleko dostosowuje się pod dziecko 🙂 mój mały też się denerwuje, albo zwyczajnie rozprasza. Zauważyłam że nawet to w co jestem ubrana może go bardziej zainteresować niż cycek. Muszę uważać na wzory które mam na koszulkach 😜

Powodzenia dziewczyny na chrzcinach 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2022, 04:05

Kasjanna, Ana.Ta lubią tę wiadomość

Starania od kwietnia 2020 roku
    👫 OBOJE 35+

Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
    AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
    Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
    Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
    Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
    TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
    FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
    FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
    Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
    DHEA-SO4: 281,60 ✅
    FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
    LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
    Drożność jajowodów ✅
    Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK

3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży

Sierpień 2021r. IN VITRO
    06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
    09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
    11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
    Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
    7470ugpj1funw5wd.png
  • Misiaa Autorytet

Wysłany: 18 września 2022, 06:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna my mamy chrzciny 23.10 :) kubeczka nie mam ale mam w planach zakupienie. Jak cos podasz to daj znac jak poszlo i czy rzeczywiscie warto go kupic ;)

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 18 września 2022, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas mała wczoraj była mega grzeczna wiec bardzo dużo zrobiliśmy z mężem. Na dziś zostały do zrobienia koreczki i mini tortille🙂
    Mała usnęła o 20.30 i pierwsza ponudke kiala po prawie 4 godzinach🙂myslalam ze moze sytuacja się stabilizuje ale potem od tej 1 w nocy to praktycznie co godzinę musialam ją na chwile przystawiac😒także szału nie ma z moim wyspaniem ehh no ale co zrobic jakos trzeba to przetrwac🙂

Miłego dzionka dziewczyny🙂

Soleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 18 września 2022, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka, wspolczuje. Kawka i dasz rade :)
    U nas pobudki co 1.5. Kiedys bym powiedziala ze mi sie dziecko popsulo, dzis powiem: oby tak dalej 💪

Merci92, Zosiek, Soleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 18 września 2022, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem ciekawa kiedy my pospimy cala noc :p u mnie Bartek pierwszy sen 3h a pozniej rowno co 2h sie budzi..

Soleil lubi tę wiadomość

IV.2019 CB
    9tc... VI.2021 😇💔

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 18 września 2022, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane
    My u rodziców jesteśmy do jutra. Wczoraj był fajny dzień, spacer bez wrzasku, zakupy itd a noc masakra. Spała naraz maks 40 minut... Pobudki czasem co 5, 10 minut... Mąż chciał pomóc ale jak ją brał to był wrzask i uspokajała się tylko u mnie. Wkoncu po 1 wylądowała z nami w łóżku, na śpiocha piersią zatykalam bo już nie kontaktowałam 🤦 wszystko nas boli bo tutaj łóżko mniejsze i kombinacje żeby jej nie zgnieść czy nie obudzić. Testuje nas urwis...

Kasjanna tutaj właśnie też mam drewniane łóżeczko i tylko mnie utwierdziło że jeszcze zostaję przy swoim 😁 wędruje w tym utyka i się drze 🤣
    Turbodrzemki 40 minut więc nieco dłuższe, biorę to na spokojnie😁

My zaczynamy od brokuła bo jest najbardziej gorzki. Warzywa i owoce mam swoje tylko brokuła nie mam i kupiłam wczoraj słoiczek, w Rossmanie promocja z gerbera była 😉

Podcasty matka też człowiek super dziękuję 🥰 powtarzam sobie teraz : mam tę moc! 🤣

Starsza spiny z babcią ma, czasami dom wariatów ale cieszę się że tu jestem.

Trzymam kciuki za chrzciny !!!😘

Merci92, Leksa, Klara_1985, Ana.Ta lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2022, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dziewczyny spanie dużo lepsze. Dalej się budzi szybko, ale w nocy tak całkiem nieźle. Pierwsza noc to spał 6h ciągiem prawie, ale hyl wyczerpany.
    Na rodzinę i znajomych reaguje super, może się nie śmieje, ale jak biorą na ręce to idzie. Jemu to w sumie wszystkie jedno byle go ktoś nosił 😀
    Dostaliśmy mega cudowna mate, jest wielka i jej nie zabieramy, zostaje tu na nowy dom.
    Wózek jutro testowany będzie spacerówka wiec zobaczymy czy będzie akceptacja.

W foteliku wyje jak bóbr, ale No siedzenie w jednej pozycji go poprostu nie kręci.
    Na pewno fajne uczucie zjeść w końcu obiad razem jak dziecko się bawi samo I ma tłumy wielbicieli którzy lecą do niego

Merci92, Leksa, Klara_1985, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2022, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W piątek mamy imprezę, mlody ma zostać z moją mam ale już wiem, że mój 13 letni bratanek musi go pilnować.
    Wczoraj mama pilnowała małego, a ja się bawiłam w pokoju obok z bratanicami i słyszę, że zaczął płakać.
    Weszłam do salonu, a babcia zmywa naczynia i nie słyszy, że na kanapie jej bobas płacze.
    Glucha już jest niestety. Na szczęście my tylko 10 min do domu mamy z sali. Pojedziemy tam na 19 i o 22 wrócimy.
    Musze być tam na kolacji i robiłam dla brata w prezencie prezentacje jego życia od urodzenia do 40stki wiec musimy to pokazać 😁

Babcia(teściowa) wpadła w szał zakupowy wczoraj w smyku. Kazała brać co tylko chcemy. Wzielam mu grzyba gryzaka i go mieli strasznie.
    Trochę ciuszków i wklad do wanienki. Jakieś kosmetyki. Asystowała wczoraj przy kąpieli 😆
    Pozniej was nadrobię dziewczyny.

Ana.ta ja myślałam, że mleka malo, ale teraz widzę, że za często dostawiam. Ostatnio mały je co 3h i wtedy pije normalnie mleczko efektywnie, jak się odrywa to już nie chce mimo, że dalej otwiera paszcze 😆

Dalej jest małym hajnidem, ale się z nim nie cackamy, zasypia nagle sam ze zmęczenia w wózku, albo jak go się niesie na rękach 😆

Merci92, Leksa, Soleil, Zosiek, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Soleil Autorytet

Wysłany: 18 września 2022, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiaa wrote:
    Jestem ciekawa kiedy my pospimy cala noc :p u mnie Bartek pierwszy sen 3h a pozniej rowno co 2h sie budzi..

U mnie dzisiaj tak było i dziękuję za to! Czuje się wyspana w porównaniu z ostatnimi nocami

Leksa, Merci92, Misiaa, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Soleil Autorytet

Wysłany: 18 września 2022, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak piszecie o tym rozszerzaniu diety i robicie ochotę żeby zacząć wcześniej. Bo na to miałam zamiar dać pierwszego ziemniaka na równo 6 miesięcy :) na blogu hafija czytałam że ilość mamy mleka jest stała do 8-9 miesięcy dopiero później dzieci zauważają ze głód można zaspokoić inaczej. Mój pediatra też mówił że nie ma co się spieszyć i po 6 msc dawać coś popróbować i nie na zasadzie zastępowania już mleka innymi produktami a jako dodatek. Poczekam jeszcze miesiąc i zobaczę :) chciałabym już zobaczyć reakcje na piętkę chleba 😄

Merci92, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Merci92 Autorytet

Wysłany: 18 września 2022, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi Widzę że wyjazd dobrze Ci służy i pewnie trochę odrzylas ☺ Jednak kontakt z rodziną jest też ważny chociaż czasami denerwują 😃🥰

Eh te zakupy w smyku 😃 Mąż ostatnio patrzył na wydatki i już prawie 1000 zł tam wydaliśmy 🤭

Soleil, Megsi, Ana.Ta lubią tę wiadomość

6056198c02.png
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 18 września 2022, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas ciezko mowic o zastępowaniu posilku, bo u nas jest ich niepoliczalna ilosc. Ja dalej karmie na żądanie. Tez myslalam ze dam na 6 miesiecy, poza chlebem ktory chcialam dac wczesniej ze wzgledu na gluten, a tu mi sie wytyczne zmienily. Nie wykluczone ze za jakis czas znowu sie zmienia... Ale nie polecam dawania pietki bo moja całą upchnela w buzi, lepiej jej poszlo z kromką.
    W kazdym razie wychodze z zalozenia ze polizanie czegos nie wpłynie na brzuszek, bo pewnie do ukladu trawiennego nie dotrze, a uczy smaków wczesniej. Ale pierwszy posilek jako taki tez planuje na 6m,zobaczymy jak pojdzie.

My właśnie wracamy do domku. Mala sprawowala sie super :)

Merci92, Soleil, Zosiek, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Vende Autorytet

Wysłany: 18 września 2022, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak na szybko jesteśmy po chrzciach, imoreza w domu trwa a ja mam dosyc ;] Teraz mam 'przerwe' z laktatorem. Ale narzekac nie moge, Mala byla turbo grzeczna w kosciele, msze przespala a sam chrzest pieknie zniosla, tylko ziewnęła raz :P Teraz odsypia ale mąż z nią tu siedział, ja dopiero zaraz ją przejme. Niestety wjechalo jej juz zmeczenie materiału.

Megsi, Kasjanna, Zosiek, Merci92, Misiaa, Soleil lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2022, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna, my mamy chrzciny 22 października.

Leksa, pisałaś, że mieliście same chrzciny bez mszy. Jak to wyglądało, ile trwały, były bez komunii? Nie wiem, czego się spodziewać.

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 18 września 2022, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara u mnie jak ktos chce chrzest po mszy albo w jakis inny dzien nizeli niedziela to chrzest trwa jakies 15-20 minut:) jest po prostu sam chrzest dziecka bez komunii itp :)

Klara_1985 lubi tę wiadomość

IV.2019 CB
    9tc... VI.2021 😇💔

• Vende Autorytet

Wysłany: 18 września 2022, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mielismy chrzest po mszy dzisiaj. To juz jest bez komuni dodatkowej. Po prostu jakies 10 minut przy chrzcielnicy, stoisz z dzieckiem i chrzestnymi.
    A- koniec koncow brat zostal chrzestnym ;)
    Wlasnie skonczylam sprzatac, uff..

Misiaa, Ana.Ta, Leksa, Kasjanna, Klara_1985 lubią tę wiadomość

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 18 września 2022, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna to mam mniejsze wyrzuty sumienia jak piszesz że dziecko jadlo jablko z chodnika, że daje smoczek z ziemi, czy nie przecieram często mat czy zabawek w wózku hehe
    Las to moje ulubione miejsce na spacery. Lepiej sie myśli i dziecko jak nie śpi zainteresowane. W jesieni może uda sie znalezc grzyba🤣

Ja wlasnie nie czuje żeby piersi byly pelne, no chyba że mam z 3h przerwy a to rzadkość... ale dziś jest ok. Macie racje - bez dramy... Może faktycznie wieczorami za bardzo chcialam ją napoić na noc 🤦‍♀️ Bo karmilam godzine przed kąpielą ok 18:00 i poznej chcialam jeszcze po dluzej- pewnie niepotrzebnie. Dziś nie kąpaliśmy bo byl ten grill, nie dokarmialam od 19:00 tylko przed 20:00 zaczelam lulać, usnela i śpi do tej pory... ale odbijam wczorajszą noc/ bo byla dramatyczna- wstawala mi co godzine z wrzaskiem na chodzenie, zrobila 3 duże (...) no masakra. Aż mężowi podwójne drzwi nie pomogly ha ha ha

Z tym rozpraszaniem podczas karmienia moją „irytuje” jak tata sie odzywa 😂 ma być cisza
    Vende oooo to super sprawnie po mszy ten chrzest:) Jak posprzątane można odetchnąć. To teraz na spokojnie.... :)

Te Nasze dzieci są mega bystre- wiedzą jak sie dobrze zaprezentować😃 moja dziś strzelala do wszystkich cioć i wujków uśmiechy. A na przybijanie piąstek śmiała sie w głos. Dała sie nosić. A najlepsze bylo że zamiast bawić się zabawkami tylko nas wszystkich obserwowała😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2022, 23:22

Soleil lubi tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
‹‹ 641 642 643 644 645 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ