🌱🌸 MAJ 2026 🌸🌱
-
WIADOMOŚĆ
-
Brightwing wrote:Ja mam w spisie od szpitala dwie koszule na samą porodówkę i trzy na salę poporodowa. Ale liczę na to że jedna na poród wystarczy bo druga chciałabym mieć na później. Ogólnie kupiłam tylko dwie koszule, poza tym wezmę po prostu piżamy. Nie bede kupować nie wiadomo ile koszul, które później mi się nie przydadzą
Rzadko ktory szpital pozwoli nosić piżamy po porodzie. 🙂 Bo albo krocze jest do wietrzenia albo ma się ranę po CC i spodnie od piżamy to ostatnia rzecz jaką chce się nosić wtedy.
No i wiekszosc kobiet w połogu sie mocno poci, dla mnie 1 świeża na dzień koszula po porodzie na oddziale to minimum z minimum - pakuję 3, ale mąż w razie wu dowiezie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia, 22:08
Firest lubi tę wiadomość
-
Brightwing wrote:Cześć dziewczyny. Pytalam już w temacie Poród, ale tam nikt chyba nie zagląda. A że tutaj dużo się dzieje pozwolę sobie zapytać. Przede mną pierwszy poród i tak się zastanawiam czy jak będę na izbie przyjęć przebierać się w koszulę to czy zakładać majtki i stanik? Czy lepiej bez? Gdzieś czytałam że trzeba przed porodem chodzić z wkładką w razie jakby wody odeszły. No i tak myślę jak będa mnie do ktg podłączać to też nie chce tam z cycem na wierzchu leżeć. Z drugiej strony nie wyobrażam sobie rodzić w staniku. Jakie macie plany ubraniowe? 🙂 Wiem że to taka pierdoła, ale lubię mieć zaplanowane tyle ile się da
Dobre pytanie 🤔 Myślę, że na IP powiedzą. Ale tak intuicyjnie to zanim trafiłabym na swoją salę porodową to pod koszulę normalnie zostawiłabym majtki właśnie na wypadek tych sączących się wód i po to by przy zakładaniu KTG gołą pupą nie świecić, ale na pewno bez stanika, po co mi on☺️ A na swojej sali porodowej bym zdjęła gacie bo przecież co raz badanie rozwarcia itp.
👩 35
Diagnoza: niepłodność żeńska
❌ oba jajowody niedrożne
➡️ zabieg radiologiczny i lipiodol - udane udrożnienie
~~~~~~~~~~~~
👨 37
Diagnoza: niepłodność męska
❌ teratozoospermia (0%) i fragmentacja DNA (39%)
➡️ roczna dieta i suplementacja - poprawa parametrów
~~~~~~~~~~~~
08.2025 - ciąża naturalna😊 czekamy na córeczkę🩷

-
Ja z tego samego powodu wezmę butelkę na oddział, musiałam synka dokarmiać, a te jednorazowe butelki że smokiem maja szybki przepływ i synek miał z tym problem i się krztusił i dla mnie bezpieczniej przelać do zwykłej butelki. ☺️dracaena wrote:Ja normalnie mialabym majtki po przyjeciu przez izbę, chyba ze dojechałabym na partych. 😉😂 W porodzie i tak w końcu dojdzie sie do etapu ze wszystko jedno, ale przyjęcie inna rzecz.
Ja normalnie wysterylizowałam laktator, butelkę i smoczek, wysuszyłam i spakowałam. Nie muszę mieć żadnej z tych rzeczy, ale mam w razie co.
Np. młoda od doby 0 dostała smoczek bo ja wyglądałam tak źle, że położna pytała czy mam, żeby ją ululać żebym ja chociaż chwilę spała; odrzuciła go całkiem jak miała 4 tygodnie. 😆 Jak nie będzie potrzeby to nie użyję. Butelkę biorę bo szpitalne mają mega szybki przepływ a jeśli będzie zalecenie lekarskie dokarmić (bo spadająca waga np.) to z tym się nie dyskutuje tylko rozkręca laktację i dokarmia jak trzeba (mi finalnie wyszło że po kp z obu piersi młoda już nie chciała butli - ale CDL kazała chodzić po butlę żeby położne widziały, że nie robię samowolki; młoda odbiła wagę tylko na moim mleku). Laktator biorę bo mam mega małe brodawki (11mm) i mam odpowiednie reduktory do lejka, nie chcę się zastanawiać czy szpitalne będą miały odpowiedni lejek. Laktatora nie użyłam po pierwszym porodzie, ale you never know.
dracaena lubi tę wiadomość
-
Ja przy pierwszym synu nie mialam swojej butelki i dokarmiali go tą z mieszanką. Tam mleko samo lecialo i nie musial ssac przez co mielismy pozniej bardzo duzy problem z dostawieniem. Tym razem wole miec w razie czego. W planie porodu zaznaczylam ze nie wyrazam zgody na dokarmianie bez wyraznej przyczyny i zgody mojej.
Smoczka nie planuje uzywac na stale tak jak i przy pierwszym ale wiem ze to roznie bywa. Starszak mial bardzo silna potrzebe ssania ( zaraz po tym jak juz 2h walczylismy by piers zlapal). Byl moment gdy juz prawie plakalam z bolu w szpotalu jeszcze i nawet do wc nie moglam wyjsc wiec wtedy zastepczo mu dawalam. Ogolnie tylko kilka razy uzywał.
Wiem, że są rozne opinie co do nakladek. U mnie ratowaly sytuacje gdy brodawki byly bardzo poranione oraz przy pierwszym nawale mleka, bo wyplyw byl bardzo szybki i dziecko sie krztusilo. Nakladki to stopowaly nieco.
Bedac juz kilka razy w szpitalu to zawsze zakladam majtki i biustonosz bo sie nie czuje komfortowo bez 😅 przed badaniem sciągam. Majtki tez dobrze miec wrazie gdyby byla potrzebna wkladka/podpaska.
Po porodzie zalecane bylo noszenie biustonosza z uwagi na to by nie robily sie zastoje w piersiach. To pewnie tez zalezy od wielkosci piersi. Ja mam naprawde duze aktualnie. Do tego samoistnie wyciekajace mleko brudzi i moczy koszule -
Lila, gratuluję córeczki. Nie dam rady nadrobić wszystkich Waszych rozmów, bo teraz całe moje życie kręci się wokół Synka 🥰 jestem zakochana. Musieliśmy trochę dłużej zostać w szpitalu, bo Maluch miał bradykardie w spoczynku, więc musiał mieć wykonane dodatkowe badania, które wykluczyłyby ewentualne wady serca. Także strachu bylo co nie miara, ale na szczęście okazało się, że wszystko raczej jest ok.
Kupiliśmy owlet dream sock z nianią i obserwujemy sytuację, żeby niczego nie przeoczyć. Apetyt ma wilczy. Mojego mleczka to tak na styk wystarcza, bo potrzebuje już 80ml na porcję. Dzisiaj pierwsza wizyta położnej, ja w końcu odespałam pobyt w szpitalu, bo jednak przy sali trzyosobowej to moja średnia snu wynosiła 3h. W domu inna bajka- wyoracowujemy sobie schematy. Mam piękne zdjęcia z sali cięć, mieliśmy super opiekę pan położnych, naprawdę nie wyobrażałam sobie, że ktoś tak może się o nas zatroszczyć. Nie potrzebowaliśmy mieć rzeczywiście nic ze sobą. Szpital posiadał wszystko- od laktatorów po nakładki na brodawki. Doradczynie laktacyjne dostępnej cały czas. Lekarze mega czujni. No i co najważniejsze nie rozdzielili mnie z dzieckiem, pomimo że ja już kwalifikowałam się do wypisu. No, ale muszę Wam przyznać, że tęsknię trochę za brzuszkiem.
Agat99, Piwonia37, Nicole123, anilewe, Lavariavel, Karpatka95, dracaena, Ania 93, Lila777, ami_ami, A_nulka, Natt99, IT_Girl, Sosenka93, aleo_, Cavarathiel, Firest, kitka_, Kaśik, Honorka lubią tę wiadomość
👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
2020- początek starań
2021- początek starań z pomocą medyczną
2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩⚕️
03.2025- AIH ❌
04.2025- kwalifikacja do IVF:
Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
14.08.2025 FET 5BA
5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

-
Ale super, że tak pozytywnie opisujesz pobyt i opiekę w szpitalu! Naprawdę ważne, zeby trafić na dobry personel. Dużo zdrówka i snu dla Was! ❤️Acmvj wrote:Lila, gratuluję córeczki. Nie dam rady nadrobić wszystkich Waszych rozmów, bo teraz całe moje życie kręci się wokół Synka 🥰 jestem zakochana. Musieliśmy trochę dłużej zostać w szpitalu, bo Maluch miał bradykardie w spoczynku, więc musiał mieć wykonane dodatkowe badania, które wykluczyłyby ewentualne wady serca. Także strachu bylo co nie miara, ale na szczęście okazało się, że wszystko raczej jest ok.
Kupiliśmy owlet dream sock z nianią i obserwujemy sytuację, żeby niczego nie przeoczyć. Apetyt ma wilczy. Mojego mleczka to tak na styk wystarcza, bo potrzebuje już 80ml na porcję. Dzisiaj pierwsza wizyta położnej, ja w końcu odespałam pobyt w szpitalu, bo jednak przy sali trzyosobowej to moja średnia snu wynosiła 3h. W domu inna bajka- wyoracowujemy sobie schematy. Mam piękne zdjęcia z sali cięć, mieliśmy super opiekę pan położnych, naprawdę nie wyobrażałam sobie, że ktoś tak może się o nas zatroszczyć. Nie potrzebowaliśmy mieć rzeczywiście nic ze sobą. Szpital posiadał wszystko- od laktatorów po nakładki na brodawki. Doradczynie laktacyjne dostępnej cały czas. Lekarze mega czujni. No i co najważniejsze nie rozdzielili mnie z dzieckiem, pomimo że ja już kwalifikowałam się do wypisu. No, ale muszę Wam przyznać, że tęsknię trochę za brzuszkiem.
-
Mam pytanko względem tej naszej grupy na fb. U Was już wszystko działa? Macie linki? Bo ja nie widzę w "wiadomości do przyjaciółki" żadnego linka i nie wiem czy jeszcze poprostu nie dostałam, czy coś muszę zrobić, zatwierdzić itp...?
Lavariavel lubi tę wiadomość
-
Acmvj cieszcie się soba 🥹❤️ super, że tak przebiegł pobyt i poród, oby każda z nas miała takie dobre wspomnienia ze szpitala 😁05.09. Pozytywny test 👶🏼
16.09. Pęcherzyk ciążowy
30.09. Zarodek 🥹❤️
06.10. 19mm crl
14.10. 2,25 cm crl
31.10. 5,7 cm crl - I prenatalne ❤️
12.11. 7,12 cm crl 🥰 II trymestr
15.12. Będę mamą dziewczynki 🥹👧🏼
30.12. - II prenatalne - 345 gram zdrowej córci 🩷
7.01. - 411 gram 🥰
02.02. - 806 gram 👧🏼
25.02. - 1260 gram 🫶🏼
03.03. - III prenatalne - 1504 gram zdrowej dziewczynki 🩷
09.03. - 1609 gram 🌷
30.03. - 2135 gram 🐭🩷
22.04. - 2778 gram 🦄

-
Piwonia37 wrote:Mam pytanko względem tej naszej grupy na fb. U Was już wszystko działa? Macie linki? Bo ja nie widzę w "wiadomości do przyjaciółki" żadnego linka i nie wiem czy jeszcze poprostu nie dostałam, czy coś muszę zrobić, zatwierdzić itp...?
Tak dostałyśmy linki w wiadomości. Grupa juz jest, na messengerze rownież -
Ja dopiero zaakceptowałam zaproszenie 😅 poproszę o linka 🙏❤️👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
6.11 7,1cm Bobaska ❤️
17.11 128g Czekamy na synka 🩵
15.12 300g
27.12 426g
30.12 2 prenatalne - 460g
22.01 800g
03.02 980g
03.03 3 prenatalne - 1660g
24.03 2100g
14.04 2600g

-
dracaena wrote:Ja nic nie dostałam odnośnie grupy. 🙂
Najpierw trzeba zaakceptować zaproszenie żeby administratorka mogła wysłać link a zaproszenie jest w "wiadomości do przyjaciółki" trzecia zakładka. Ja dopiero niedawno zaakceptowałam, teraz czekam na link 😊
-
Piwonia37 wrote:Najpierw trzeba zaakceptować zaproszenie żeby administratorka mogła wysłać link a zaproszenie jest w "wiadomości do przyjaciółki" trzecia zakładka. Ja dopiero niedawno zaakceptowałam, teraz czekam na link 😊
O dzięki. Faktycznie. Mega dawno nie korzystałam z tych funkcji tutaj, są bardzo nieintuicyjne. 😅 -
Tak tak, dokładnie. Powysyłałam zaproszenia na przyjaciółek do chętnych, ale czekam na akceptację od Was 😅
Kto poakceptował to proszę posprawdzać zakładkę wiadomości 😁
Starania na luźno od 01.2023, świadome starania od 06.2024
32👩 34🧔
◽ AMH 0,56 (11.24)
◽ Adenomioza
◽ immunologia ❗
📅 11.2024 Bocian Szczecin
◽04-21.01.25 🥚3->3 MII: ❄️ 4AA i i 3BB
20.02.25 - FET - beta<2,3 ❌
24.03.25 - FET - beta<2,3 ❌
◽02-17.05.25🥚7->2 MII:❄️4AB
22.05, 20.06, 17.07 diphereline i hydroxy
13.08.25 - FET - Encorton, Acard, Prograf, Accofil
5dpt ⏸️, 6dpt 31, 8dpt 57,4, 10dpt 122, 14dpt 527, 21dpt 7274, 27dpt CRL 0,41 i❤️
nifty pro - zdrowa dziewczynka 🩷
12+3 - I prenatalne 6,2cm
20+2 - 324g
21+1 - II prenatalne 424 g
24+2 - 629g
28+2 - 1235g
31+2 - 1729g
33+2 - 2071g
36+2 - 2663g
39+2 - 3343g

-
Acmvj, to świetnie, że tak Cię dobrze traktowali, zostaną dobre wspomnienia bez żadnej traumy ☺️ I Najważniejsze, że wszystko z serduszkiem synka OK, dobrze, że zostawili i przebadali dokładnie, nic nie zignorowali. Życzę uciechy z macierzyństwa☺️ a tymczasem my tu odliczamy nasze dni 😄
Natt99 lubi tę wiadomość
👩 35
Diagnoza: niepłodność żeńska
❌ oba jajowody niedrożne
➡️ zabieg radiologiczny i lipiodol - udane udrożnienie
~~~~~~~~~~~~
👨 37
Diagnoza: niepłodność męska
❌ teratozoospermia (0%) i fragmentacja DNA (39%)
➡️ roczna dieta i suplementacja - poprawa parametrów
~~~~~~~~~~~~
08.2025 - ciąża naturalna😊 czekamy na córeczkę🩷

-
Dopiero powysyłałam zaproszenie do przyjaciółek. Musicie przyjąć i potem mogę dopiero do Was napisać 😊Starania na luźno od 01.2023, świadome starania od 06.2024
32👩 34🧔
◽ AMH 0,56 (11.24)
◽ Adenomioza
◽ immunologia ❗
📅 11.2024 Bocian Szczecin
◽04-21.01.25 🥚3->3 MII: ❄️ 4AA i i 3BB
20.02.25 - FET - beta<2,3 ❌
24.03.25 - FET - beta<2,3 ❌
◽02-17.05.25🥚7->2 MII:❄️4AB
22.05, 20.06, 17.07 diphereline i hydroxy
13.08.25 - FET - Encorton, Acard, Prograf, Accofil
5dpt ⏸️, 6dpt 31, 8dpt 57,4, 10dpt 122, 14dpt 527, 21dpt 7274, 27dpt CRL 0,41 i❤️
nifty pro - zdrowa dziewczynka 🩷
12+3 - I prenatalne 6,2cm
20+2 - 324g
21+1 - II prenatalne 424 g
24+2 - 629g
28+2 - 1235g
31+2 - 1729g
33+2 - 2071g
36+2 - 2663g
39+2 - 3343g