🌱🌸 MAJ 2026 🌸🌱
-
WIADOMOŚĆ
-
Kassialka Wszystkiego najlepszego! Lekkiego rozwiązania!
Wiolami Gratulacje! Szczęśliwego oczekiwania!
Dziewczyny mam pytanie. Spakowałam torbę do szpitala. Zapakowałam m.in butelkę, smoczek i nakładki na brodawki i mam takie pytanie. Czy wy wyparzałyście już to wszystko od razu czy jeśli będzie potrzebne to po prostu w szpitalu wyparzycie gorącą wodą z czajnika? Ja sobie tak myślę, że teraz jak wyparze to i tak po tych 2-3 tyg będzie trzeba jeszcze raz jeśli by były potrzebne bo to i tak nigdy się idealnie nie wysuszy i jakieś grzyby, drobnoustroje etc to tam może być.
Kupiłam w rossmanie dziś kompresy na brodawki i krem na brodawki ale z ich firmy, a nie te multi mam czytałam opinie, że są ok, a dużo tańsze.
Mówiłam, że mam dużo miejsca w torbie?? Dziś dopakowałam jedzenie i już nie mam
Wzięłam ze sobą 3 kisiele zaparzane w kubku, kukurydziane wafle, batoniki proteinowe, czekolade, musy owocowe, suszone śliwki i kaszkę. Mam też 2 butelki wody i rogaliki . wzięłam cos lekkiego
Kassialka lubi tę wiadomość
-
Jeju jak cudownie 🥹😍❤️ trzymam mocno kciuki 🙏🙏🙏Wiolami wrote:Witajcie kochane,
Gratulacje dla już rozpakowanych i wszystkiego dobrego dla tych w dwupaku♥️😘
Pamiętam o was cały czas i mocno ściskam 😘
My wczoraj zobaczyliśmy pozytywny test, i dziś beta też pozytywna termin grudzień , może tym razem będzie dobrze , bo termin to znak niebios chyba (Jas odszedł w grudniu👼)
Wszystkiego dobrego dla Was♥️😘👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
6.11 7,1cm Bobaska ❤️
17.11 128g Czekamy na synka 🩵
15.12 300g
27.12 426g
30.12 2 prenatalne - 460g
22.01 800g
03.02 980g
03.03 3 prenatalne - 1660g
24.03 2100g
14.04 2600g

-
Lavariavel wrote:Kassialka Wszystkiego najlepszego! Lekkiego rozwiązania!
Dziewczyny mam pytanie. Spakowałam torbę do szpitala. Zapakowałam m.in butelkę, smoczek i nakładki na brodawki i mam takie pytanie. Czy wy wyparzałyście już to wszystko od razu czy jeśli będzie potrzebne to po prostu w szpitalu wyparzycie gorącą wodą z czajnika? Ja sobie tak myślę, że teraz jak wyparze to i tak po tych 2-3 tyg będzie trzeba jeszcze raz jeśli by były potrzebne bo to i tak nigdy się idealnie nie wysuszy i jakieś grzyby, drobnoustroje etc to tam może być.
Kupiłam w rossmanie dziś kompresy na brodawki i krem na brodawki ale z ich firmy, a nie te multi mam czytałam opinie, że są ok, a dużo tańsze.
Wzięłam ze sobą 3 kisiele zaparzane w kubku, kukurydziane wafle, batoniki proteinowe, czekolade, musy owocowe, suszone śliwki i kaszkę. Mam też 2 butelki wody i rogaliki . wzięłam cos lekkiego
Ciekawe, bo u mnie w szpitalu powiedzieli żeby pod żadnym pozorem nie brać smoczków ani butelki. Ze w pierwszych dniach to może zaburzyć odruch ssania i żeby nie dawać, wiec szczerze ja nie spakowałam tego. Jak bym nie miała mleka, to podają na strzykawce żeby nie utrudnić później ssania. Ale no doświadczenia nie mam, tylko to co mi powiedzieli. Nakładek na brodawki tez nie brałam na te dwa dni, tylko lanolinę do smarowania.
moje torby wypchane po brzegi✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸♂️✨
🌿 Hashimoto
💛 czas starań - 12 miesiecy
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
• 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
• ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
• 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
• 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg
✅ Badania & wyniki
Profil antyfosfolipidowy – OK
Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
AMH – 2.9 🌟
Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
Czekamy na dziewczynkę 🥹

-
Pewnie zależy od szpitala. U mnie mają zarówno strzykawki jak i butelki i mamy nie brać w razie czego. A smoczki nie zalecają właśnie z tego względu o którym piszesz, więc ja również nie biorę żeby nawet nie kusiło 😅Ssilvia wrote:Ciekawe, bo u mnie w szpitalu powiedzieli żeby pod żadnym pozorem nie brać smoczków ani butelki. Ze w pierwszych dniach to może zaburzyć odruch ssania i żeby nie dawać, wiec szczerze ja nie spakowałam tego. Jak bym nie miała mleka, to podają na strzykawce żeby nie utrudnić później ssania. Ale no doświadczenia nie mam, tylko to co mi powiedzieli. Nakładek na brodawki tez nie brałam na te dwa dni, tylko lanolinę do smarowania.
moje torby wypchane po brzegi👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
6.11 7,1cm Bobaska ❤️
17.11 128g Czekamy na synka 🩵
15.12 300g
27.12 426g
30.12 2 prenatalne - 460g
22.01 800g
03.02 980g
03.03 3 prenatalne - 1660g
24.03 2100g
14.04 2600g

-
Ja zapakowałam jedną sztukę woreczek do sterylizacji butelki i smoczka w szpitalnej mikrofalówce.Lavariavel wrote:Dziewczyny mam pytanie. Spakowałam torbę do szpitala. Zapakowałam m.in butelkę, smoczek i nakładki na brodawki i mam takie pytanie. Czy wy wyparzałyście już to wszystko od razu czy jeśli będzie potrzebne to po prostu w szpitalu wyparzycie gorącą wodą z czajnika?👩 35
Diagnoza: niepłodność żeńska
❌ oba jajowody niedrożne
➡️ zabieg radiologiczny i lipiodol - udane udrożnienie
~~~~~~~~~~~~
👨 37
Diagnoza: niepłodność męska
❌ teratozoospermia (0%) i fragmentacja DNA (39%)
➡️ roczna dieta i suplementacja - poprawa parametrów
~~~~~~~~~~~~
08.2025 - ciąża naturalna😊 czekamy na córeczkę🩷

-
Strzykawki na colostrum też zapakowałam, gdyby nie mieli na miejscu😅 Jak będzie problem z laktacją czy ssaniem, to będę walczyć o każdą kroplę tego złota dla córeczki i jej zakraplać.Ssilvia wrote:Ciekawe, bo u mnie w szpitalu powiedzieli żeby pod żadnym pozorem nie brać smoczków ani butelki. Ze w pierwszych dniach to może zaburzyć odruch ssania i żeby nie dawać, wiec szczerze ja nie spakowałam tego. Jak bym nie miała mleka, to podają na strzykawce żeby nie utrudnić później ssania. Ale no doświadczenia nie mam, tylko to co mi powiedzieli. Nakładek na brodawki tez nie brałam na te dwa dni, tylko lanolinę do smarowania.
moje torby wypchane po brzegi
Ssilvia lubi tę wiadomość
👩 35
Diagnoza: niepłodność żeńska
❌ oba jajowody niedrożne
➡️ zabieg radiologiczny i lipiodol - udane udrożnienie
~~~~~~~~~~~~
👨 37
Diagnoza: niepłodność męska
❌ teratozoospermia (0%) i fragmentacja DNA (39%)
➡️ roczna dieta i suplementacja - poprawa parametrów
~~~~~~~~~~~~
08.2025 - ciąża naturalna😊 czekamy na córeczkę🩷

-
U mnie zalecają wziąć smoczek na wyjście więc zapakowałam po wyparzaniu i tak samo te nakładki na brodawki. O butelkach nic nie piszą więc nie biorę.
Też mam pełną walizkę 😉 przekąsek mam właśnie jakoś mało, może dopakuje jakąś zupkę gorący kubek i małe soczki w kartonikach.
Mam tylko problem co brać do małej torby oprócz dokumentów i wody skoro będę mieć cc, bo na salę operacyjną nic mi się nie przyda -
Ja zapakowałam butelkę, już wysterylizowana, ale w razie czego wyparze w szpitalu. Nie wiem czy będzie potrzebna ale jako, że jest malutka to zostawię.
Moja torba też wypełniona po brzegi a jeszcze wody tam nie mam 😂 a dokumenty to po prostu do osobnej torebki wezmę z innymi osobistymi rzeczami. -
Cześć dziewczyny. Pytalam już w temacie Poród, ale tam nikt chyba nie zagląda. A że tutaj dużo się dzieje pozwolę sobie zapytać. Przede mną pierwszy poród i tak się zastanawiam czy jak będę na izbie przyjęć przebierać się w koszulę to czy zakładać majtki i stanik? Czy lepiej bez? Gdzieś czytałam że trzeba przed porodem chodzić z wkładką w razie jakby wody odeszły. No i tak myślę jak będa mnie do ktg podłączać to też nie chce tam z cycem na wierzchu leżeć. Z drugiej strony nie wyobrażam sobie rodzić w staniku. Jakie macie plany ubraniowe? 🙂 Wiem że to taka pierdoła, ale lubię mieć zaplanowane tyle ile się da
-
Ja wyparzyłam już teraz smoczki i tak je zabieram do szpitala w razie czego ☺️butelki nie biorę bo planuje kp, z tego co wiem to w moim szpitalu dają mm w takich małych buteleczkach z jednorazowymi smoczkami
Akurat synkowi daliśmy dosyć szybko smoczek , w sumie już nie pamiętam dlaczego a dużo nie płakał. Nie miał potem problemów ze ssaniem ☺️ale to może mój taki przypadek rzadki🙋♀️29
PCOS
Długie cykle, owulacyjne
Hormony w normie
Jajowody drożne
🙋🏼♂️30
Badanie nasienia
06.2022 morfologia 0%
08.2022 morfologia 6%
02.2022 5tyg 💔
11.2022 5tyg 💔
11.2023 start invitro ❤️
Punkcja ➡️33🥚➡️❄️❄️❄️❄️
25.01.2024 transfer 4.1.2🤞
10.2024 Nasz wyczekany maluch 💙
08.2025 Naturalny cud ❤️

-
Ja akurat rodziłam cc ale myślę że to też zależy jak daleko jest do przejścia z izby przyjęć do sali porodowej. W szpitalu w którym rodziłam było tak że izba jest na parterze a sale porodowe są na drugim piętrze i chyba bym się czuła niezręcznie jadąc windą bez majtek 😂Brightwing wrote:Cześć dziewczyny. Pytalam już w temacie Poród, ale tam nikt chyba nie zagląda. A że tutaj dużo się dzieje pozwolę sobie zapytać. Przede mną pierwszy poród i tak się zastanawiam czy jak będę na izbie przyjęć przebierać się w koszulę to czy zakładać majtki i stanik? Czy lepiej bez? Gdzieś czytałam że trzeba przed porodem chodzić z wkładką w razie jakby wody odeszły. No i tak myślę jak będa mnie do ktg podłączać to też nie chce tam z cycem na wierzchu leżeć. Z drugiej strony nie wyobrażam sobie rodzić w staniku. Jakie macie plany ubraniowe? 🙂 Wiem że to taka pierdoła, ale lubię mieć zaplanowane tyle ile się da🙋♀️29
PCOS
Długie cykle, owulacyjne
Hormony w normie
Jajowody drożne
🙋🏼♂️30
Badanie nasienia
06.2022 morfologia 0%
08.2022 morfologia 6%
02.2022 5tyg 💔
11.2022 5tyg 💔
11.2023 start invitro ❤️
Punkcja ➡️33🥚➡️❄️❄️❄️❄️
25.01.2024 transfer 4.1.2🤞
10.2024 Nasz wyczekany maluch 💙
08.2025 Naturalny cud ❤️

-
Gratulacje ♥️ trzymam za Was mocno kciuki🥰Wiolami wrote:Witajcie kochane,
Gratulacje dla już rozpakowanych i wszystkiego dobrego dla tych w dwupaku♥️😘
Pamiętam o was cały czas i mocno ściskam 😘
My wczoraj zobaczyliśmy pozytywny test, i dziś beta też pozytywna termin grudzień , może tym razem będzie dobrze , bo termin to znak niebios chyba (Jas odszedł w grudniu👼)
Wszystkiego dobrego dla Was♥️😘-listopad 2022 ⏸️ - ciąża biochemiczna
- grudzień 2022 ⏸️
- wrzesień 2023 Staś ♥️👶
- październik 2024 starania o rodzeństwo
-listopad 2024 ⏸️- ciąża biochemiczna
- grudzień 2024 ⏸️
- luty 2025 poronienie zatrzymane 11/12 tydzień💔
- kwiecień 2025 ⏸️ciąża biochemiczna
- maj 2025 ⏸️ ciąża biochemiczna
25 .08 .2025 ⏸️
30.08.2025 pozytywna beta
2021 Nadczynność tarczycy -
Ja nie zabieram butelki. W razie potrzeby mąż dowiezie a w szpitalu też dają buteleczki, ze skoczkami jednorazowymi. Smoczek zabieram. U nas synek miał ogromny odruch ssania i bez smoczka byłby przy piersi dosłownie cały czas. Trzeba go było trochę wyciszyć. Karmienia to nie zaburzyło. Uwielbiał być przy piersi i mieliśmy bardzo długie serie karmienia ( nawet do półtorej godziny). To wszystko chyba zależy od dziecka i jego potrzeb. Ale zawsze w szpitalu możesz skonsultować to z położnymi albo nawet po wyjściu ze swoją położnaLavariavel wrote:Kassialka Wszystkiego najlepszego! Lekkiego rozwiązania!
ja wolę być przygotowana
-listopad 2022 ⏸️ - ciąża biochemiczna
- grudzień 2022 ⏸️
- wrzesień 2023 Staś ♥️👶
- grudzień 2024 ⏸️
25 .08 .2025 ⏸️
Do porodu wchodzi się przez SOR. Tam najczęściej trzeba się przebrać przed wejściem na oddział. Majtki siateczkowe przy CC raczej nie będą ci w niczym przeszkadzały. Zawsze można je ściągnąć. Co do biustonosza ja bym założyła do wyjścia na oddział i do badań a później ściągnęła. Po CC będziesz unieruchomiona na jakiś czas a zapewne będziesz chciała żeby przyłożyli ci maluszka do piersi więc tak będzie łatwiejBrightwing wrote:Cześć dziewczyny. Pytalam już w temacie Poród, ale tam nikt chyba nie zagląda. A że tutaj dużo się dzieje pozwolę sobie zapytać. Przede mną pierwszy poród i tak się zastanawiam czy jak będę na izbie przyjęć przebierać się w koszulę to czy zakładać majtki i stanik? Czy lepiej bez? Gdzieś czytałam że trzeba przed porodem chodzić z wkładką w razie jakby wody odeszły. No i tak myślę jak będa mnie do ktg podłączać to też nie chce tam z cycem na wierzchu leżeć. Z drugiej strony nie wyobrażam sobie rodzić w staniku. Jakie macie plany ubraniowe? 🙂 Wiem że to taka pierdoła, ale lubię mieć zaplanowane tyle ile się da

-listopad 2022 ⏸️ - ciąża biochemiczna
- grudzień 2022 ⏸️
- wrzesień 2023 Staś ♥️👶
- grudzień 2024 ⏸️
25 .08 .2025 ⏸️
Ja normalnie mialabym majtki po przyjeciu przez izbę, chyba ze dojechałabym na partych. 😉😂 W porodzie i tak w końcu dojdzie sie do etapu ze wszystko jedno, ale przyjęcie inna rzecz.
Ja normalnie wysterylizowałam laktator, butelkę i smoczek, wysuszyłam i spakowałam. Nie muszę mieć żadnej z tych rzeczy, ale mam w razie co.
Np. młoda od doby 0 dostała smoczek bo ja wyglądałam tak źle, że położna pytała czy mam, żeby ją ululać żebym ja chociaż chwilę spała; odrzuciła go całkiem jak miała 4 tygodnie. 😆 Jak nie będzie potrzeby to nie użyję. Butelkę biorę bo szpitalne mają mega szybki przepływ a jeśli będzie zalecenie lekarskie dokarmić (bo spadająca waga np.) to z tym się nie dyskutuje tylko rozkręca laktację i dokarmia jak trzeba (mi finalnie wyszło że po kp z obu piersi młoda już nie chciała butli - ale CDL kazała chodzić po butlę żeby położne widziały, że nie robię samowolki; młoda odbiła wagę tylko na moim mleku). Laktator biorę bo mam mega małe brodawki (11mm) i mam odpowiednie reduktory do lejka, nie chcę się zastanawiać czy szpitalne będą miały odpowiedni lejek. Laktatora nie użyłam po pierwszym porodzie, ale you never know. -
Brightwing wrote:Cześć dziewczyny. Pytalam już w temacie Poród, ale tam nikt chyba nie zagląda. A że tutaj dużo się dzieje pozwolę sobie zapytać. Przede mną pierwszy poród i tak się zastanawiam czy jak będę na izbie przyjęć przebierać się w koszulę to czy zakładać majtki i stanik? Czy lepiej bez? Gdzieś czytałam że trzeba przed porodem chodzić z wkładką w razie jakby wody odeszły. No i tak myślę jak będa mnie do ktg podłączać to też nie chce tam z cycem na wierzchu leżeć. Z drugiej strony nie wyobrażam sobie rodzić w staniku. Jakie macie plany ubraniowe? 🙂 Wiem że to taka pierdoła, ale lubię mieć zaplanowane tyle ile się da
tak z ciekawości, dlaczego nie wyobrażasz sobie rodzic staniku? Przede mną tez pierwszy porod i widziałam różne porody na YouTube to zazwyczaj maja top na sobie. Ja to bez stanika się czuje zle bo te piersi się zrobiły takie duże ze mi zwisają normalnie, wiec cały czas musze mieć na sobie stanik - tyle ze taki jak top, bez fiszbinów ani niczego. Mam nadzieje ze będę mogla być w takim na porodzie żeby się czuć komfortowo.✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸♂️✨
🌿 Hashimoto
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
✅ Badania & wyniki
AMH – 2.9 🌟
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
Czekamy na dziewczynkę 🥹

-
Ssilvia wrote:tak z ciekawości, dlaczego nie wyobrażasz sobie rodzic staniku? Przede mną tez pierwszy porod i widziałam różne porody na YouTube to zazwyczaj maja top na sobie. Ja to bez stanika się czuje zle bo te piersi się zrobiły takie duże ze mi zwisają normalnie, wiec cały czas musze mieć na sobie stanik - tyle ze taki jak top, bez fiszbinów ani niczego. Mam nadzieje ze będę mogla być w takim na porodzie żeby się czuć komfortowo.
Ja właśnie źle się czuje w staniku. W ogóle go nie noszę. Kupiłam sobie tylko jeden stanik do karmienia. A tak mam w planach nosić obcisłe podkoszulki do których będę mogła przykleić wkładki laktacyjne. -
Brightwing wrote:Ja właśnie źle się czuje w staniku. W ogóle go nie noszę. Kupiłam sobie tylko jeden stanik do karmienia. A tak mam w planach nosić obcisłe podkoszulki do których będę mogła przykleić wkładki laktacyjne.
to ci zazdroszcze, ja kiedyś tez lubiłam chodzić bez staników bo miałam takie małe piersi, a teraz najbardziej co mnie meczy to mi się odparzą skora miedzy piersią a ciałem, poci mi się i zaczyna piec, wiec bez stanika ani rusz. mam nadzieje ze jeszcze kiedyś wrócą do normalności✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸♂️✨
🌿 Hashimoto
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
✅ Badania & wyniki
AMH – 2.9 🌟
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
Czekamy na dziewczynkę 🥹

-
Ja w sumie włożyłam chyba ze dwie koszule do torby. Przy ew. VBAC chyba najmniej lubię to, ze obecnie wybrany szpital nie daje koszuli do porodu. W poprzednim dawali (bawełniane) i naprawde polozne za kazdym razem jak trzeba bylo mi dawały świeża - jak sie zakrwawiła, jak poszły wody i byla mokra, no z 2-3x miałam wymienianą.
Nawet przed tym nagłym CC zmieniali mi na szybcika koszule żebym nie obudziła sie w mokrej bo byłoby mi zimno. 🫣
A ze swoimi to jak bedzie jakas awaria to chyba mają tylko te sztuczne flizelinowe. -
Ja mam w spisie od szpitala dwie koszule na samą porodówkę i trzy na salę poporodowa. Ale liczę na to że jedna na poród wystarczy bo druga chciałabym mieć na później. Ogólnie kupiłam tylko dwie koszule, poza tym wezmę po prostu piżamy. Nie bede kupować nie wiadomo ile koszul, które później mi się nie przydadzą