🌱🌸 MAJ 2026 🌸🌱
-
WIADOMOŚĆ
-
IT_Girl wrote:Z używanymi rzeczami to też tak zauważyłam, że czasem wcale nie jest dużo taniej i wtedy wolę kupić coś nowego. Wiadomo, można znaleźć perełki w dobrej cenie i w dobrym stanie, ale ja mam jakiegoś pecha do tego 😂
Dzisiaj mam dentystę i popołudniu echo serca bobasa. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze bo to profilaktyczne mam mieć zrobione.
dracaena - dzięki za przypomnienie o H&M, właśnie kupiłam kilka bodziakow 🤭 Przy czym rozmiar wzięłam 56. I w sumie się zastanawiam, czy brać mniejsze, chyba na razie się wstrzymam.
Super z tym echo. Ja mam połączone 3 prenatalne z echo, bo wykonuję je u kardiologa. Mam fioła na punkcie tych bardziej szczegółowych badań w ciąży 🤣 uważam, że zawsze lepiej milion razy sprawdzić niż raz za mało.
Zaraz uciekam na pierwsze szczepienie- dzisiaj grypa, bo teraz z kim nie rozmawiam to ją ma albo ktoś w domu chory. Sama mało wychodzę, ale mój mąż może przynieść do domu. Od 3 dni siedzi na kwarantannie w pokoju Młodego, bo jest chory 🤧👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
-brak własnych owulacji
2020- początek starań
2021- początek starań z pomocą medyczną
2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩⚕️
03.2025- AIH ❌
04.2025- kwalifikacja do IVF:
Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
14.08.2025 FET 5BA
5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

-
Hej dziewczyny 😁
Dużo rozmyślałam nad tą krzywą cukrową i dopatrzyłam się, że podali mi taki termin co już będzie za późno na wykonanie jej 🙈 no i dzwoniłam i umówili mnie na tłusty czwartek kumacie 😂 no ale postanowiłam sobie, że najwyżej zrobimy sobie z mała tłusty czwartek w weekend a pączki też nie będą kosztowały wtedy miliony 🤣
Monika33 tak jak któraś z dziewczyn pisała, fizjo obowiązkowo ale myślę że mała ma jeszcze czas
Ja dzisiaj jeszcze chce dzwonić do urofizjo, bo chce iść raz w lutym na wizytę a potem w kwietniu przed porodem.
Co do ciuszków to powiem wam, że ja mam masę tego i podejrzewam że nawet mała nie zdąży tego założyć 🙈 ale ja wszystko dostałam, choć chęci mnie kupić coś wedle swojego gustu, to postanowiłam sobie że kupię jej ładne ciuszki na okazje typu moje urodziny, babci urodziny itd 😁
Co do używek - ja wózek wyhaczylam super, za to właśnie dostawki, przewijaki to ceny używanych to dla mnie jakiś żart 😂 ja właśnie jak chce się czegoś pozbyć to za grosze, a ludzie jakby chcieli na tym zarobić. Ja będę raczej kupowała nowe, podoba mi się szczególnie taka dostawka z Ikei ale jeszcze zastanawiam się nad taką drewnianą z funkcją bujaka i obie są na kółkach. A co do przewijaka to wczoraj byłam u znajomej co udało jej się dorwać przewijak taki gumowy z firmy shnuggle i powiem wam, że rewelacja. Ma takie wysokie ranty i w razie „awarii” bez problemu idzie go umyć a tez to tworzywo jest przyjemne dla skóry dziecka, nie taka chińszczyzna.
Dziewczyny kupujecie kokon? Bo ja rożek na pewno kupię ale kokon to nie wiem, na szkole rodzenia położna tłumaczyła że dzidzia powinna leżeć w samym kokonie w pierwszych tyg życia i im mniej w łóżeczku tym lepiej. A też dużo koleżanek te kokony mi odradzało, że jakoś z tego nie korzystały a wiadomo w dostawce i w rożku dzidzia będzie przecież bezpieczna.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego, 11:18
-
Natt99 wrote:Hej dziewczyny 😁
Dużo rozmyślałam nad tą krzywą cukrową i dopatrzyłam się, że podali mi taki termin co już będzie za późno na wykonanie jej 🙈 no i dzwoniłam i umówili mnie na tłusty czwartek kumacie 😂 no ale postanowiłam sobie, że najwyżej zrobimy sobie z mała tłusty czwartek w weekend a pączki też nie będą kosztowały wtedy miliony 🤣
Monika33 tak jak któraś z dziewczyn pisała, fizjo obowiązkowo ale myślę że mała ma jeszcze czas
Ja dzisiaj jeszcze chce dzwonić do urofizjo, bo chce iść raz w lutym na wizytę a potem w kwietniu przed porodem.
Co do ciuszków to powiem wam, że ja mam masę tego i podejrzewam że nawet mała nie zdąży tego założyć 🙈 ale ja wszystko dostałam, choć chęci mnie kupić coś wedle swojego gustu, to postanowiłam sobie że kupię jej ładne ciuszki na okazje typu moje urodziny, babci urodziny itd 😁
Co do używek - ja wózek wyhaczylam super, za to właśnie dostawki, przewijaki to ceny używanych to dla mnie jakiś żart 😂 ja właśnie jak chce się czegoś pozbyć to za grosze, a ludzie jakby chcieli na tym zarobić. Ja będę raczej kupowała nowe, podoba mi się szczególnie taka dostawka z Ikei ale jeszcze zastanawiam się nad taką drewnianą z funkcją bujaka i obie są na kółkach. A co do przewijaka to wczoraj byłam u znajomej co udało jej się dorwać przewijak taki gumowy z formy hangule i powiem wam, że rewelacja. Ma takie wysokie ranty i w razie „awarii” bez problemu idzie go umyć a tez to tworzywo jest przyjemne dla skóry dziecka, nie taka chińszczyzna.
Dziewczyny kupujecie kokon? Bo ja rożek na pewno kupię ale kokon to nie wiem, na szkole rodzenia położna tłumaczyła że dzidzia powinna leżeć w samym kokonie w pierwszych tyg życia i im mniej w łóżeczku tym lepiej. A też dużo koleżanek te kokony mi odradzało, że jakoś z tego nie korzystały a wiadomo w dostawce i w rożku dzidzia będzie przecież bezpieczna.
Lepiej robić krzywą rano w tłusty czwartek niż dzień po zjedzeniu pączków 😜 tak to po powrocie z labu możesz jeść 😉
Rożek też mam, a kokon właśnie nie wiem, kolezanki mówią, że głównie przydał im się do robienia w nim zdjęć maluszkowi. Przewijak, łóżeczko, fotelik wg mnie opłaca się nowe chyba, że ktoś naprawdę sprzedaje za grosze ale za to wózki widzę w dobrych cenach i na pewno zdecyduje się na używany.
Wczoraj obejrzałam poród Andziaks 😉 dla osoby takiej jak ja, która nigdy nie rodziła, pięknie to wyglądało, każdej z nas życzę takiego porodu na NFZ jak ona miała prywatnie 😉 I jeszcze to jak opowiada, że dziecko 4300g ale nic nie bolało, bo miała takie dobre znieczulenie i cały filmik w pięknym makijażu i z uśmiechem na twarzy, aż się popłakałam 😜
Kassialka lubi tę wiadomość
-
Ja też wczoraj wpadłam jak dzik na aplikację hm i okupiona królewna wszystko róż, u nas pierwsza dziewczynka od bardzo dawna 🌷 warto wziąć pod uwagę że hm rozmiar 50 to normalnie 56 ☺️
Tak andziaks oglądałam i sama się splakalam mimo że rodziłam bez znieczulenia i na NFZ to wspominam z łezką w oku😻 więc da się nie ma co się nastawiać że będzie tragedia, teraz też nie mogę się doczekać mimo wszystko że będzie bolało🫠 -
Obejrzałam właśnie sam poród i sobie wyobraziłam jakie to musi być piękne uczucie w końcu przytulić swojego bobaska 🥹❤️
No i kurde ten gwizdek mnie zastanawia czy się w niego nie wyposażyć 😅 już na szkole rodzenia o tym mówili, że to fajna rzecz jeśli ktoś nie potrafi oddychać przepona. A wiecie podczas tego bólu ten oddech może po prostu nie wychodzić tak jak powinien. -
Mnie właśnie tłumaczono że dziecko powinno spać w łóżeczku bez żadnych kokonów i innych niepotrzebnych rzeczy. Jeśli kokon, to jak chcemy np położyć dziecko na kanapie ale tylko jak się ma dzieciaczka na oku cały czas 🤣 widzę że co specjalista to inna opinia i weź tu się człowieku połap przy pierwszym dziecku.Natt99 wrote:Hej dziewczyny 😁
Co do używek - ja wózek wyhaczylam super, za to właśnie dostawki, przewijaki to ceny używanych to dla mnie jakiś żart 😂 ja właśnie jak chce się czegoś pozbyć to za grosze, a ludzie jakby chcieli na tym zarobić. Ja będę raczej kupowała nowe, podoba mi się szczególnie taka dostawka z Ikei ale jeszcze zastanawiam się nad taką drewnianą z funkcją bujaka i obie są na kółkach. A co do przewijaka to wczoraj byłam u znajomej co udało jej się dorwać przewijak taki gumowy z firmy shnuggle i powiem wam, że rewelacja. Ma takie wysokie ranty i w razie „awarii” bez problemu idzie go umyć a tez to tworzywo jest przyjemne dla skóry dziecka, nie taka chińszczyzna.
Dziewczyny kupujecie kokon? Bo ja rożek na pewno kupię ale kokon to nie wiem, na szkole rodzenia położna tłumaczyła że dzidzia powinna leżeć w samym kokonie w pierwszych tyg życia i im mniej w łóżeczku tym lepiej. A też dużo koleżanek te kokony mi odradzało, że jakoś z tego nie korzystały a wiadomo w dostawce i w rożku dzidzia będzie przecież bezpieczna.
Ja nie planuje kokonu. To i tak jest wielkościowo na kilka miesięcy, a ja będę miała mniejszą dostawkę i z nią będę kursować po mieszkaniu. A jak położę synka na łóżku to odgrodzę poduszką ciążową. Dla mnie to niepotrzebny wydatek tak samo jak rożek. Ja idę w otulacze 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego, 15:06
Lavariavel lubi tę wiadomość
👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
6.11 7,1cm Bobaska 🥰
17.11 128g Synka 🩵
15.12 300g Chłopczyka 😍
27.12 426g 🥰
30.12 2 prenatalne - 460g ❤️
22.01 800g 😍
03.03 3 prenatalne 🙏

-
Miało być, że dzidzia leży tylko w rozku a nie w kokonie, pomyliłam się 🙈 ja dostałam otulacz używany ale on wydaje mi się jakiś duży i nie idzie go owinąć, tylko jest taki mega workowaty. Dlatego myślałam o rożku.Karpatka95 wrote:Ale jak to jak najmniej w łóżeczku? 🤣 Mnie właśnie tłumaczono że dziecko powinno spać w łóżeczku bez żadnych kokonów i innych niepotrzebnych rzeczy. Jeśli kokon, to jak chcemy np położyć dziecko na kanapie ale tylko jak się ma dzieciaczka na oku cały czas 🤣 widzę że co specjalista to inna opinia i weź tu się człowieku połap przy pierwszym dziecku.
Ja nie planuje kokonu. To i tak jest wielkościowo na kilka miesięcy, a ja będę miała mniejszą dostawkę i z nią będę kursować po mieszkaniu. A jak położę synka na łóżku to odgrodzę poduszką ciążową. Dla mnie to niepotrzebny wydatek tak samo jak rożek. Ja idę w otulacze 😅
Karpatka95 lubi tę wiadomość
-
Ja na przykład planuję, że w łóżeczku będzie sam śpiworek. Zobaczymy, czy syn zaakceptuje taką opcję. 😁 w każdym razie żadnych kołderek, poduszek, warkoczy, ochraniaczy na szczebelki nie będzie. Drugą opcję, która dostanie do wyboru jak mu pierwsza nie przypadnie do gustu to będzie właśnie otulacz.
Natt99, Kassialka, Lavariavel lubią tę wiadomość
👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
-brak własnych owulacji
2020- początek starań
03.2025- AIH ❌
Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
14.08.2025 FET 5BA

-
Ja już właśnie kupiłam śpiworek muślinowy i otulacz, na próbę po jednej sztuce. Zobaczymy co brzdącowi podpasuje i zamówimy więcej żeby było na zmianę w razie czego. Śpiworek kupiłam 1 tog, ale jak przyszedł to wydaje mi się dość gruby i zastanawiam się czy na lato nie lepiej domówić 0,5... Niby w nocy raczej mamy chłodno, ale w dzień jak przyświeci słońce to potrafi się nagrzać w mieszkaniu 🤔Acmvj wrote:Ja na przykład planuję, że w łóżeczku będzie sam śpiworek. Zobaczymy, czy syn zaakceptuje taką opcję. 😁 w każdym razie żadnych kołderek, poduszek, warkoczy, ochraniaczy na szczebelki nie będzie. Drugą opcję, która dostanie do wyboru jak mu pierwsza nie przypadnie do gustu to będzie właśnie otulacz.👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
6.11 7,1cm Bobaska 🥰
17.11 128g Synka 🩵
15.12 300g Chłopczyka 😍
27.12 426g 🥰
22.01 800g 😍
03.03 3 prenatalne 🙏

-
Karpatka95 wrote:Ja już właśnie kupiłam śpiworek muślinowy i otulacz, na próbę po jednej sztuce. Zobaczymy co brzdącowi podpasuje i zamówimy więcej żeby było na zmianę w razie czego. Śpiworek kupiłam 1 tog, ale jak przyszedł to wydaje mi się dość gruby i zastanawiam się czy na lato nie lepiej domówić 0,5... Niby w nocy raczej mamy chłodno, ale w dzień jak przyświeci słońce to potrafi się nagrzać w mieszkaniu 🤔
Ja kupiłam i cieńszy i grubszy, ja na przykład w zimie śpię pod kocem a mój mąż pod grubą kołdrą. Nie wiem po kim odziedziczy preferencje haha
👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-brak własnych owulacji
2020- początek starań
03.2025- AIH ❌
14.08.2025 FET 5BA

-
Ja kupiłam kokon, ale właśnie po to, by móc młodego położyć na łóżku, kanapie pod naszym nadzorem. Chciałam kosz Mojżesza, ale nie chciałam kolejnego mebla. Tym bardziej, że łóżeczko będzie z funkcją kołyski.
Macie rację z tymi używanymi rzeczami, mi sporo ciuszków, karuzelę czy takie pierdolety udało się znaleźć tanio, używane. Ale ceny za używane łóżeczka to jakiś kosmos… nie opłacało się brać używanego bo za parę stówek więcej mieliśmy nowe, na nasze zamówienie z KINDERLUX razem z całymi tekstyliami. 🥴 wiec no. Laktator kupiłam nowy, bo używany jakoś mnie nie przekonywał xD. No i różnica w cenie między nowym a używanym przy kupieniu części zamiennych to było z 60 zł. Ale szukam fajnych zabawek używanych i można znaleźć perełki. Ale zostawiam to na ten miesiąc na spokojnie ☺️.
-
A dostałaś właśnie śpiworek czy otulacz? Bo otulacz to taka duża pieluszka po prostu i widziałam instruktaże jak się tym owija. A śpiworek to właśnie taki worek do którego się wsadza bobasa 😅Natt99 wrote:Miało być, że dzidzia leży tylko w rozku a nie w kokonie, pomyliłam się 🙈 ja dostałam otulacz używany ale on wydaje mi się jakiś duży i nie idzie go owinąć, tylko jest taki mega workowaty. Dlatego myślałam o rożku.👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
6.11 7,1cm Bobaska 🥰
17.11 128g Synka 🩵
15.12 300g Chłopczyka 😍
27.12 426g 🥰
22.01 800g 😍
03.03 3 prenatalne 🙏

-
Musiałam wygooglować 😂 myślałam, że to otulacz bo jak wpisałam otulacz to też wyskoczył śpiworek, a więc mam jednak śpiworek 🙈😂Karpatka95 wrote:A dostałaś właśnie śpiworek czy otulacz? Bo otulacz to taka duża pieluszka po prostu i widziałam instruktaże jak się tym owija. A śpiworek to właśnie taki worek do którego się wsadza bobasa 😅
-
Śpiworki (z tego co czytałam 🤣) są fajne i często wystarczają żeby dzidziuś czuł się "otulony". Ale są faktycznie takie dzieci które lubią mieć ciaśniej i wtedy ta pieluszka otulacz powinna się sprawdzić 😊 ja kupiłam oba i i będziemy testować 😅 sama jestem zielona w tym wszystkim. Mój mąż szybciej ogarnął co to są półśpiochy 🤣Natt99 wrote:Musiałam wygooglować 😂 myślałam, że to otulacz bo jak wpisałam otulacz to też wyskoczył śpiworek, a więc mam jednak śpiworek 🙈😂
Natt99 lubi tę wiadomość
👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
6.11 7,1cm Bobaska 🥰
17.11 128g Synka 🩵
15.12 300g Chłopczyka 😍
27.12 426g 🥰
22.01 800g 😍
03.03 3 prenatalne 🙏

-
Ja kupiłam na razie śpiworek 0,5tog, uzywany na vinted i rożek tez używany, bo jesli sie nie sprawdzi to nie bedzie mi żal. Kupię jeszcze śpiworek 1,5tog zeby byl na chlodniejsze dni (na allegro nowy za 69zl). Patrzylam na tabele do jakiej temp i dla nas wystarczajacy.
Kokonu nie planuje, mamy chico baby i zamierzam z nim jezdzic po calym mieszkaniu, na szczescie nie mam progow itp i idelnie miesci sie w drzwiach.
Ciuszki kupilam rozmiary od 56 do 68. Mniejszych poki co nie, ale np Fabryka Bodziakow wypadaja na mniejsze a mam kilka szt 56. Fabryka Bodziakow to zdecydowanie moj faworyt, mam z vinted uzywane a sa jak nowe
Z nowych rzeczy kupilam 1 koszule porodowa marki Dolce sonno - EDESA MALAGA - jest piekna, az chve sie juz rodzic 🥰😂(jedna juz mam uzywana ale inny model), wzielam rozmiar wieksza i jest jeszcze duzo luzu a jakosc rewelacja. Na stronie slodkisen byla w promce plus wzielam z tej strony kocyk z wełny merino i pieluchy tetrowe.
-
Dziewczyny , właśnie zobaczyłam że dodali w Sinsay koszulę nocną ciążową za 50 zł , skład bawełna i wiskoza . Może akurat któraś z was jeszcze szuka ☺️ja zamówiłam właśnie i jestem ciekawa🙋♀️29
PCOS
Długie cykle, owulacyjne
Hormony w normie
Jajowody drożne
🙋🏼♂️30
Badanie nasienia
06.2022 morfologia 0%
08.2022 morfologia 6%
02.2022 5tyg 💔
11.2022 5tyg 💔
11.2023 start invitro ❤️
Punkcja ➡️33🥚➡️❄️❄️❄️❄️
25.01.2024 transfer 4.1.2🤞
10.2024 Nasz wyczekany maluch 💙
08.2025 Naturalny cud ❤️

-
Ja przy synku długo używałam kokonu ,kładliśmy go w nim na kanapie np . Oczywiście pod naszym nadzorem🙋♀️29
PCOS
Długie cykle, owulacyjne
Hormony w normie
Jajowody drożne
🙋🏼♂️30
Badanie nasienia
06.2022 morfologia 0%
08.2022 morfologia 6%
02.2022 5tyg 💔
11.2022 5tyg 💔
11.2023 start invitro ❤️
Punkcja ➡️33🥚➡️❄️❄️❄️❄️
25.01.2024 transfer 4.1.2🤞
10.2024 Nasz wyczekany maluch 💙
08.2025 Naturalny cud ❤️

-
Ja też używałam kokonu, ale nie jakoś mega długo, szybko wyrosła. Mam po pierwszej.
Śpiworki zamówiłam 0,5 tog i 1 tog, zobaczymy. Z pierwszą latem się nie przydały, ale teraz mamy klimę więc pewnie będą w użytku. Starsza śpi w 1,5 tog, ale to od jesieni do wiosny i pewnie na lato będę jej musiała zamówić 1 tog (jest ciepłolubna), bo też jak nie było klimy to latem spała bez.
W łóżeczku u mnie żadnych ekstra rzeczy, warkocz ma starsza w łóżku od strony brzegów, bo się wierci, ale to dopiero jak miała jakoś 1,5 roku kupiłam. 😅
Koszule juz skompletowałam w sumie, czekam na jedną przesyłkę z Vinted. Muszę wygrzebać gdzieś szlafrok - koszmarne to jest, że wiem, że mam, jakiś tani z Allegro, WIEM, że użyję tylko w szpitalu bo w domu totalnie nie używam, a jednocześnie już rozważałam kupno jakiegoś z bawełny waflowej bo mi się podobają, co jest kompletnie bez sensu zważywszy na to, że jaki by piękny nie był, i tak go będę nosić tylko w szpitalu. 🤣 Ach, internet u ciężarnej zła rzecz. 😆
Lavariavel lubi tę wiadomość
-
Ja dzis po spotkaniu z polozna. Bardzo sympatyczna kobuetka. Mowi ile wg NFZ spotkań przysluguje ale to zalezy ode mnie czy chce co tydzień przyjezdzac i wgl. Ona robi takie grupowe spotkania na ktorych przedstawia temat, nagrywa go i udostepnia na grupie w internecie, wiec jak ktos nie chce albo nie moze przyjsv to moze w domu obejrzec. Mowi że wtedy dzwoni i tak zeby zapytac czy wszystko ok. Tlumaczyla ze gdybym muala pytania albo sie cos dzialo to mogecspokojnie dzwonic czy przyjsc np. Ktg podlaczy.
Mowila że w ciazy przysluguja chetnym 4 szczepienia darmowe ( grypa- w kazdym okresie ciazy, blonnica-tezec-krztusiec 27-36tc, covid, rsv 32-36tc) jak ktos chce.
Dostalam od niej mnostwo ulotek roznych, liste z wyprawką i probki rozne. Kolejna butelke do karmienia z firmy MAM antykolkowa, smoczek do tego i smoczek nuk, nakladke na piersc nuk, wode morską sterimar, krople delicol na kolki, żelazo i witaminy w kropelkach suplement Floradix, probke pasty meridol do zebow na 3ci trymestr ( sprawdze chetnie albo do szpitala zapakuje), probki z firmy la roche - krem myjacy, balsam do ciala i balsam kojacy to dla dziecka wszystko, femaltiker 4 saszetki, żel millanella 2probki, kompres na brodawki, probke z lansinoh- lanolina na piersi-2woreczki na pokarm-2wkladki laktacyjne. 2saszetki loveli do białego
I jeszcze jakies suple na karmienie. I 2pampersy dadaxd
Tak wiec naprawde sporo. Jeszcze cos w tych ulotkach moze byc jak przegladalam.
Te probki male lanoliny to napewno spakuje do szpitala do kosmetyczki jako takie awaryjne. I nie bede kupowac narazie żadnych wiecej masci raczej. Teraz stosuje na brodawki bo mam suche, jak skonczy sie to co mam to maltan kupie. To sprawdzone bylo.
Polozna poleca kupic srodek Granu-Sept. To jest do pielegnacji ran skory, blon sluzowych a nawet sluzowek oczu. Jest jak octanisept troche ale delikatniejszy. Mowi że nim wlasnie mozna przecierać oczka na początku gdy dochodzi do zakazen oczek na poczatku ( oczy noworodka na poczatku czesto ropieja bo kanaliki łzowe niezawsze odrazu dzialaja jak trzeba) .
Mowila ze po porodzie to ona przychodzi do dziecka i niectrzeba nigdzie jezdzic po przychodniach z bobasem. Ona wazy, mierzy oglada czy wszystko jest w porzadku a wrazie potrzeby wtedy do lekarza wysyla gdyby byly jakies odstepstwa.
Natt99 lubi tę wiadomość
-
No właśnie a propo kropelek na kolki. Spotkałam się z tym, że znajome podawały kropelki od początku zapobiegawczo, żeby właśnie dzidzia nie miała kolek. Też się nad tym zastanawiam, bo nie wiem czy to kwestia akurat przypadku że faktycznie ich dzieci kolki nie miały czy te kropelki jednak pomogły. Czy któraś z was, która ma już dzieci też tak robiły?