🌱🌸 MAJ 2026 🌸🌱
-
WIADOMOŚĆ
-
Natt99 wrote:No właśnie a propo kropelek na kolki. Spotkałam się z tym, że znajome podawały kropelki od początku zapobiegawczo, żeby właśnie dzidzia nie miała kolek. Też się nad tym zastanawiam, bo nie wiem czy to kwestia akurat przypadku że faktycznie ich dzieci kolki nie miały czy te kropelki jednak pomogły. Czy któraś z was, która ma już dzieci też tak robiły?
To zależy od dziecka. Moja przyjaciółka jedno miała bezkolkowe, a drugie miało takie kołków, że dosłownie nic nie pomagało. Także ja chyba bym jednak „na zaś „ niczego nie stosowała.
dracaena, Natt99 lubią tę wiadomość
👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
-brak własnych owulacji
2020- początek starań
2021- początek starań z pomocą medyczną
2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩⚕️
03.2025- AIH ❌
04.2025- kwalifikacja do IVF:
Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
14.08.2025 FET 5BA
5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

-
Tez bym nie stosowała nic profilaktycznie. 😉 Dopiero gdyby cos sie działo. U nas np. nie bylo jakichś wiekszych problemów, nie mieliśmy kolek, czasem mloda miala gazy i doraźnie wtedy dawaliśmy Espumisan, ale jak widzieliśmy, ze nie jest okej.
Acmvj, Natt99 lubią tę wiadomość
-
Ehh, piszę bo po prostu mi moje social media dają znać zewsząd - jeśli któraś będzie karmić MM, to właśnie trwa wielki boom wycofań różnych mlek modyfikowanych (NAN, Bebilon, Bebiko i nie wiem co jeszcze bo chyba codziennie dochodzi coś nowego) ze skażonych partii. 🫣 Może się uspokoi do maja, ale wygląda na gruby temat. 🫣
Makabra, nie zazdroszczę na ten moment wybierania mleka i stresu mam, których dzieci dostały mleko z tych wycofywanych partii. -
Jak patrzę na wycofaną listę mlek, to bezpieczne zostaje Laktowit, Capricare i Kendamil… bo okazuje się, że wszystkie z nestle mają jakąś skazę 🫣
Natt99 lubi tę wiadomość
-
Ja nie wiem właśnie, czy uda się karmić piersią, bo przy poprzednim Synu w dniu porodu i dzień po nie miałam pokarmu. Później już dostałam leki na zatrzymanie laktacji na wszelki wypadek.
Także mocno biorę pod uwagę, że jednak mleko modyfikowane będzie nam potrzebne. Wytypowałam Capricare i liczę na to, że nie odnotują żadnej wpadki.👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
-brak własnych owulacji
2020- początek starań
2021- początek starań z pomocą medyczną
2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩⚕️
03.2025- AIH ❌
04.2025- kwalifikacja do IVF:
Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
14.08.2025 FET 5BA
5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

-
Tez słyszałam o tej aferze z MM i też nie zazdroszczę 😕
U dentysty tak jak się spodziewałam jeden ząb do zrobienia miałam, na szczęście nie było źle.
I dzidzia miał echo serca, wszystko w jak najlepszym porządku także kamień z serca. I u Pani doktor na USG już ponad 900g gdzie we wtorek było 850 ale wiadomo, błąd pomiaru 😉 W każdym razie średnio chciał współpracować, obrócił się plecami i spał w najlepsze 😂
Acmvj, dracaena, A_nulka, Natt99, Sosenka93 lubią tę wiadomość
-
Z moim synem niestety kolki to byla istna tragedia. Zupelnie nic mu nie pomagalo. Kupowalam espimisan, delikol a nqwet niemieckie mialam te popularne kropelki i nic. Jedynie odrobibe pomagalo noszenie w pozycji na samolocik z twarza w dol. Bratowa moja bardzo doswiadczona probowala swoich sztuczek typu masaz brzyszka, takie krecenie kolek nozkami by tez brzuszek masowac ale nie wiele sie zdalo. Suszarka, odkyrzacz, jazda autem nic kompletnie. Noszenie, tulanie, zawijanie na ciasno nic.
Trafilismy do szpitala z zapeleniem pluc jak nie mial 6tyg i na sale wrzucili nam malenstwo z rotawirusem zanim zbadali. Nic mi ofichalnie nie powiedzieli tylko kazali dawac dicoflor ( probiotyki). I w sumie jak mu to zaczelam dawac to od tego momentu nie mielismy kolek. Dieta moja nic nie dawala. Ja juz balam sie jesc cokolwiek i pić.
Teraz dziecko bede dawac napewno profilaktycznie krople z probiotykami. Uklad zywienia niemowlaka jest jeszcze nie dojrzaly, do tego mozliwe ze byly moje blefy przy karmieniu piersia ( zle lapal piers i moze powietrze łykał). Moze zbyt szybko jadl bo mialam naprawde bardzo duzo mleka. Nie wiem. Teraz napewno kupuje dicoflor lub jego tanszy zamiennik i bede dawac odrazu.
Jeszcze nie przeczytalam wszystkich ulotek od poloznej ale tam cos jest wlasnie na temat probiotykow dla mamy i dziecka po porodzie.
Wlasnie o karmieniu rozmawialam dzis z mezem. Naprawde mam nadzieje ze uda sie też piersia karmic bo dla mnie to jest duzo wygodniejsze, tansze i jednak zdrowsze slyszac co siecdzieje.
Czytalam o zatruciu nestle. Jakis skladnik nie byl przeznaczony dla dzieci i wgl dla ludzi tylko jako paszowy. W epoce gdy wrocilam do pracy po macierzynskim jeszcze karmilam piersia i zbadalam swoje mleko na zawartosc bialka, tluszczu, laktozy ale tez poprosilam kolezanki o mikrobiologiczne ( pracuje przy badaniu mleka wiec grzech bylo nie skorzystac xd) zbadalysmy tez probke mleka modyfikowanego tester rozrobiony na miejscu wg instrukcji i niestety ale nie pokrywaly sie deklarowane dane ze stwierdzonymi. Fakt ze to nie byly wyniki miarodajne. To tylko taka nasza ciekawosc;)
Kierowniczka nasza jak urodzila to w pierwszym tygodniu dala nam troche mleka do sprawdzenia to wyniki bialka byly ogromne. Mleko kobiece sie zmienia non stop. A takie w mm w teorii powinno byc unormowane.
Jesli nie bedzie mi dane karmic to bede przed ciezkim wyborem mleka napewno.
Natt99 lubi tę wiadomość
-
Natt99 wrote:No właśnie a propo kropelek na kolki. Spotkałam się z tym, że znajome podawały kropelki od początku zapobiegawczo, żeby właśnie dzidzia nie miała kolek. Też się nad tym zastanawiam, bo nie wiem czy to kwestia akurat przypadku że faktycznie ich dzieci kolki nie miały czy te kropelki jednak pomogły. Czy któraś z was, która ma już dzieci też tak robiły?
Kropelki zapobiegawczo nic nie dadzą 🙂 Jak dziecko ma mieć kolki to one będą, mimo podawania wiadra kropli 🙂
Przeszliśmy przez to z mężem i to był koszmar. Modlimy się, by to się nie powtórzyło. U nas to były kilkugodzinne krzyki w nocy przez dobrych kilka miesięcy. Były masaże u osteopaty, kropelki z PL, mocniejsze kropelki sprowadzane w Niemiec i nic. Trzeba przejść swoje i tyle 🙂 -
Ale długo nadrabiałam czytanie forum 😊
Gratulacje z udane wizyty ❤️ a za te gorsze wyniki trzymam mocno kciuki 😊
Ja wyobraźcie sobie jestem po wyrwaniu chirurgicznym zęba ( górna 8 ) . Poszyte to mam, bez antybiotyku i staram się bez leków przeciwbólowych. Stres ogromny bo jednak to poważny zabieg, konsultowany z kilkoma lekarzami ale stwierdzili że trzeba ją usunąć.
Z fajnych wieści to kupiliśmy wózek firmy bebetto za grosze z olx. A tak to malowałam osobiście sypialnie, przyszło nowe łóżko i dużo pracuje - więc czas leci 😊 w przyszłym tygodniu wizyta która bardzo mnie stresuje przez tą torbiel w mózgu, mam nadzieję że zniknie i stres się skończy.
Biorę na receptę żelazo - czy Wy też macie takie 💩 w kolorze totalnie czarnym ?1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
⏸️ 23.08.25
1 kontrola 17.09 ✅ 0,87cm szczęścia i bijące ❤️
2 kontrola 06.10 ✅ Mini Człowieczek ma 3,58cm ❤️
Prenatalne 27.10 idealne USG , złe wyniki z krwi z PAPPY
12.11 wyniki z NIPT - niskie ryzyka ❤️ i dziewczynka na pokładzie 🩷
3 kontrola 14.11 ✅ i 11,5cm 🩷 szczęścia 😊
17.12 II prenatalne ( 475g ) 🩷 20+1
22.01 900g 🩷 25+3

-